2024. 06. 18. kedd
Arnold, Levente
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Napirenden a szakközépiskola-ügy, a haderő-átalakítás és a megújuló folyóiratok

Hosz  |  2008. 02. 18., 09:14

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) - február 20-i - ülésén, a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításával kapcsolatban napirend előtti kérdést fogalmazott meg a Honvédszakszervezet (Hosz). A HM államtitkára jelenlétében lezajlott idei első érdekegyeztetésen a Hosz-t Mészáros Géza elnök és dr. Heiling Ottó alelnök képviselte...

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum soros elnöke dr. Alkéri István dandártábornok, a HM főosztályvezetője volt, a munkaadói oldal ügyvivőjeként dr. Lakatos László mérnök vezérőrnagy, a HM főosztályvezetője, míg a munkavállalói oldal ügyvivőjeként Sipos Géza, a BEOSZ elnöke tevékenykedett. A honvédelmi minisztert dr. Vadai Ágnes államtitkár képviselte.

Napirend előtt a HÉF 2008. évi 1. féléves munkarendjét fogadta el mindkét oldal, majd - ugyancsak napirend előtt - dr. Vadai Ágnes értékelte a HM feladatszabó és értékelő értekezletén elhangzottakat és a tárca, valamint a szakszervezetek közötti kereset-megállapodás tartalmát. A legfontosabb bejelentésnek az államtitkár azt tartotta, amikor a Bevetési Irány 2007 gyakorlaton – a miniszterelnök jelenlétében - a honvédelmi miniszter közölte, hogy a haderő-átalakítás befejeződött.

A parlamenti pártok között egyezség van a honvédelmi politikát, a fejlesztést illetően. A külföldi szerepvállalás nagyon fontos, olyan területeken végez munkát, vállal missziót a Magyar Honvédség, ami nem közvetlenül függ össze a térség biztonságpolitikájával, persze továbbra is rendkívül lényeges a balkáni szerepvállalás. A 2008-as esztendő legfontosabb céljai a humán stratégia, az életpálya-modell megvalósítása, valamint az őszi, Budapesten rendezendő NATO-találkozó. Ez az év a nehézségek mellett mégis részben az ünnepléssel fog eltelni – mondta az államtitkár.

A HM államtitkára hozzászólásában a személyi állomány kereset-növelésére vonatkozó illetmény-megállapodás részleteit és a szolgálati időpótlék bevezetésének jelentőségét is kiemelte. További lehetőségek rejlenek még a megállapodásban, további juttatásokkal is lehet még segíteni az állomány életét, az is nagyon fontos, hogy a teljes állományra vonatkozó a szerződés, a tárca vezetése pedig mindig nyitott lesz azokra a tárgyalásokra, amelyek a katonák és a közalkalmazottak érdekében zajlanak - tette hozzá a HM államtitkára.

Ezt követően a soros elnök bejelentette, hogy a honvédségi nőtlenszállókkal és a kedvezményes üdültetéssel kapcsolatos napirendi témákat – az előzetes tervektől eltérően, a munkavállalói oldal kérésére – később tárgyalja a HÉF.

Napirend előtt a Honvédszakszervezet képviselője az írásban (lásd lap alja!) megfogalmazott, a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása kapcsán feltett kérdéssel kapcsolatban azt kérte, hogy a HM alakítsa ki a végleges álláspontját. Dr. Heiling Ottó alelnök szerint mindez jelentősen megkönnyítené az ügyben való eljárást.

A HM jogi főosztályvezetője elmondta, hogy a tárca a hatályos jogszabályokat veszi figyelembe, így tudni kell, hogy a közigazgatás egyetlen szervét sem kötelezi az LB döntése, ugyanakkor a jogerős döntéseket végre fogja hajtani a HM. Cél, hogy minél gyorsabban fel legyen számolva ez a valóban nem kedvező helyzet, ennek érdekében pedig a HM megvizsgálja az eddigi jogerős ítéleteket, s ezt követően a lehető legrövidebb időn belül kialakítja állásfoglalását - mondta dr. József Péter.

A 2007. évi átszervezések és létszámleépítések összegzett tapasztalatai, kiemelten a személyi állomány létszámának, összetételének alakulására, a humánpolitikai célkitüzések megvalósulására volt a témája dr. Lakatos László mérnök vezérőrnagy tájékoztatójának. A HM tervezési és koordinációs főosztályvezetője rövid szóbeli kiegészítést füzött a napirendhez, majd az oldal véleményét a Honvédszakszervezet elnöke fogalmazta meg: ez az elemző anyag alkalmas arra, hogy a következő időszakra vonatkozó, előremutató tapasztalatokat vonjunk le belőle.

Ha az előmenetellel kapcsolatban elégedetlenek vagyunk, akkor változtatni szükséges, azonnali, illetve átmeneti intézkedéseket kell hozni. Új előmeneteli rendszer kell – mondta Mészáros Géza. A Hosz elnöke hozzáfüzte: a csapatoknál a legénységi állomány rovására rossz az arány. Akiket drága pénzen kiképeztünk, el fognak menni, ezt meg kell akadályozni, kiszámítható pályaképet kell festeni.

A szerződéses legénységi állomány számával kapcsolatban elmondta: a professzionális haderő összetétele, a korfa müködési zavarokat okozhat. Különleges juttatásokkal kell alátámasztani a katonai hivatást. Amit a dokumentum rögzít, azt az állapotot legalább meg kell őrizni - tette hozzá Mészáros Géza.

A felvetésekre reagáló dr. Vadai Ágnes elmondta: A nők magasabb beosztásba helyezésénél az a lényeg, hogy megfeleljen a beosztásra, alkalmas legyen a munka magas színvonalú elvégzésére. Az ,,összetorlódott rendszerrel” ellentétben olyan megoldás kell, amely a kötelezettségeket világosan meghatározó rendszert, reálisan, világosan értelmezhetően valósítja meg.

A haderő-átalakítás 2007. évi eseményeiről Holp György mérnök ezredes adott áttekintést. A HM haderőtervezési főosztályvezető-helyettese szóbeli kiegészítésében a 2118-as Kormányhatározatra is utalt. Ezt követően dr. Vadai államtitkár arról beszélt, hogy a megváltozott biztonságpolitikai környezetben egy hatékony Magyar Honvédség müködésének megvalósítása volt a cél.

A 2007-es esztendő tapasztalatairól szóló írásbeli tájékoztatót kiegészítő Holp ezredes szerint egyébként a kettő szervezési feladat végrehajtása során talán a legfontosabb cél az MH ÖHP megalakítása volt. Elhangzott az is, hogy a haderő-átalakítás befejeződése után - most már - a stabilizációval kell foglalkozni a katonáknak.

A HÉF előtt szerepelt a honvédelmi tárca megújuló folyóiratairól és periodikáiról szóló tájékoztató is. Orgovány István, a HM Zrínyi Kommunikációs és Szolgáltató Kht. ügyvezetője - egyebek mellett - elmondta, hogy a Magyar Honvéd magazin és az Új Honvédségi Szemle helyett létrejövő tudományos igényü Nemzet és Biztonság címü lap ma már nem egy szük, befelé kommunikáló lapokként értelmezhető periodikák, hanem arculatában, tartalmában is megváltozott, jól olvasható, a fiatal korosztály számára is szórakoztató. Az ügyvezető azt is elmondta, hogy a Magyar Honvéd 12.000 példányban, újfajta expediálási rendben jut el az olvasóközönséghez, ebből 6.000 példány ingyenesen megy a katonáknak.

A BEOSZ elnöke sérelmezte, hogy a témával kapcsolatban ismételten utólag kapott tájékoztatást a HÉF munkavállalói oldala, majd megkérdezte, hogy milyen felületet szán a Magyar Honvéd az érdekvédelemnek és nyugállományú katonáknak.

A BEOSZ felvetésére reagáló államtitkár kiemelte: a jövő akkor van, ha a múltat megbecsüljük. A HÉF kiemelt témáiról – ezt követően is – beszámolhatna a lap.

Napirend után - a munkavállalói oldal nevében - a Hosz elnöke megköszönte a HM KPÜ-nek azt a hatékony tevékenységet, amelyet a kereset-megállapodás előkészítésében kifejtett.

 

A következő HÉF ülés március 19-én lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.