2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

FRDÉSZ Küldöttgyűlés: Fordulópontot jelenthet az új Alapszabály

Hosz  |  2008. 03. 27., 09:41

A Fegyveres- és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) új, a kor követelményeinek megfelelő Alapszabályt alkotott. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet színháztermében - március 27-én - megtartott Küldöttgyűlésen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, dr. Heiling Ottó alelnök, valamint Jakubik András, Nagy Károly és Takács István területi ügyvivők képviselték...

A küldöttek beérkezése, a regisztráció, és a mandátumok ellenőrzését követően Kónya Péter

nyitotta meg az eseményt. Az elnöki megnyitó rövid köszöntő szavai után Lipták István (PVDÉSZ) vette át az ülés levezetését. Ezt követően a Küldöttgyülés tisztségviselőit választották meg, majd a munkarendet és a napirendet fogadták el.

 

 

 

 

Ezt követően az elnök szóbeli kiegészítést füzött az írásos beszámolóhoz.

A Szövetség történetének legintenzívebb évét tudhatja maga mögött az FRDÉSZ – kezdte szóbeli kiegészítését Kónya Péter. Az FRDÉSZ elnöke – a tervezett infláció mértékének változása miatt – a jelenleg érvényes bérfejlesztés módosítását nevezte a 2008-as esztendő legfontosabb feladatának.

Változunk, változik a világ, ez a mai nap fordulópontja lehet a Szövetség több mint másfél évtizedes történetének. Ne a hibákat keressük a másik emberben, hanem a közös dolgok hatékony vitelét helyezzük előtérbe. Olyan év előtt állunk, amikor nem tehetjük meg, hogy széthúzunk, közösen, együtt gondolkodva kell tovább haladnunk. Mindenki éljen a bizalommal és keresse a partnert a másikban - mondta az FRDÉSZ elnöke.

 

A beszámolót egyhangú szavazással fogadta el a Küldöttgyülés.

 

A 2007. évi zárszámadáshoz Balázs László FRDÉSZ alelnök füzött szóbeli kiegészítést. Ezt követően dr. Ese Ferenc jelentése hangzott el. A GEB megbízott elnöke elmondta, hogy jelentős javulás állt be a korábbi évek tapasztalataihoz képest, jelenleg már szabályszerü pénzügyi rend szerint dolgozik a Szövetség.

A zárszámadást is egyhangúan fogadta el a Küldöttgyülés.

 

Az Alapszabály módosításáról szóló napirend előterjesztője dr. Heiling Ottó volt. A Hosz alelnöke röviden összefoglalta az új Alapszabályról szóló, hónapokon keresztül végzett, dokumentumszerkesztő munka egyes pillanatait, majd Holecz Gábor, a VPFSZ elnöke hívta fel saját tagszervezetei által beterjesztett javaslatokra a figyelmet.

Ezt követően dr. Heiling Ottó vezetésével fejezetenként tárgyalták át a beterjesztett Alapszabályt, majd pontról pontra szavaztak a javaslatokról.

Az Alapszabályban bekövetkezett változásokat az előterjesztő, dr. Heiling Ottó alelnök foglalta össze honlapunknak.

- A Szövetségi tagsággal kapcsolatban bevezettük a kettős tagság lehetőségét, vagyis ezt követően az FRDÉSZ-nek lehetnek olyan tagjai is, akik egy másik konföderációhoz tartoznak, de az is előfordulhat, hogy valamelyik tagszervezet csak FRDÉSZ tag.

Bekerült az általános szabályok közé, hogy az FRDÉSZ - ezt követően - folytathat gazdálkodási tevékenységet.

A Küldöttgyülés bevezette a létszámarányos, vagyis a mandátumalapú döntéshozatali rendszert. Ez azt jelenti, hogy minden megkezdett 1000 fő után 1 mandátummal rendelkezik az adott tagszervezet. Eljárási szabály, hogy a taglétszámról minden évben egy alkalommal, december 15-ig kell nyilatkozni. Minősített többségnél nem elég a mandátumok 2/3-a, hanem a tagszervezetek 60%-ának is egyet kell érteni, az egyszerü többségnél pedig a mind a mandátumok, mind a szavazásban résztvevő tagszervezetek 50%-át figyelembe kell venni.  

A korábbi konszenzusos rendszer helyett felkerült a 2/3-os minősítésü döntések közé az elnökségi döntéshozatal. De az egyet nem értő(k)nek - a korábbi konstruktív tartózkodás helyett - lehetőség(ük) van, hogy a különvélemény(üke)t megfogalmazzák!

Nagyon sok jogkört pontosítottunk, a GEB helyett - létszám- és feladattal is kibővült -ellenőrző bizottságot hoztunk létre, a gazdasági tevékenység végzésével, az apparátus irányításával kibővítettük az alelnök jogköreit.

A tagdíjat is már az Alapszabály határozza meg: eszerint a mindenkori köztisztviselői illetményalap 0,04%-át kell befizetni tagonként, havonta.  

 

 

Az FRDÉSZ Küldöttgyülése a konszenzusos döntéseket sugalló új Alapszabályt április elsejei hatállyal fogadta el, míg a tagdíjakról szóló határozat január 1-jével visszamenőleges hatályú. A kettős tagság intézménye pedig 2009. július 1-jével lép életbe. 

 

Ezt követően az FRDÉSZ leendő ellenőrző bizottság elnökére és tagjaira Balázs László FRDÉSZ alelnök állított jelölteket.

A jelöltállítás, és a jelöltek bemutatkozása, valamint a szavazatszámlálás után az FRDÉSZ ellenőrző bizottságának elnöke dr. Ese Ferenc (FBVSZOSZ) lett.

A Küldöttgyülés a bizottság tagjaivá Tajti Istvánt (NBHSZ), Takács Istvánt (Hosz) Szász Margitot (PVDÉSZ), Vincze Tamásnét (BVDOSZ), Barta Ferencet (VPFSZ) választotta.

 

A 2008. évi feladatok meghatározása során Kónya Péter FRDÉSZ elnök – egyebek mellett – elmondta: kemény, rengeteg feladatot tartalmazó esztendő elé nézünk, szükség van valamennyi tagszervezet együttmüködésére.

Az FRDÉSZ 2008. évi költségvetés tervezete során Kónya Péter elnök - egyebek mellett -ismertette az egyes tagszervezetek tagdíjait, majd javaslatára a Küldöttgyülés elfogadta ezt a javaslatot is. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.