2023. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aktualitások az FRDÉSZ elnöksége előtt

Hosz  |  2008. 04. 15., 15:51

A március végi Küldöttgyűlés után, április 15-én - a Honvédszakszervezet székházában - tartotta soros elnökségi ülését az FRDÉSZ. A Kónya Péter elnök vezette szakszervezeti eseményen - egyebek mellett - az OKÉT legutóbbi ülésén elhangzottakról, az FRDÉSZ és az Egység 2002 Kft. közötti szerződésről, valamint a LIGA regionális irodáinak munkájáról is szó esett. A Honvédszakszervezetet dr. Heiling Ottó alelnök képviselte...

Miután Kónya Péter elnök köszöntötte a megjelenteket, az FRDÉSZ Küldöttgyülés jegyzőkönyvét fogadták el. Ezt követően az FRDÉSZ vezetője tájékoztatást adott az április 11-i ellenőrző bizottsági ülésén történtekről, így a tagdíjfizetéssel kapcsolatos bizottsági állásfoglalásról is, majd a szövetség pénzügyi szabályozóiról tájékoztatott Balázs Lászó alelnök. Ezt követően dr. Heiling Ottó Hosz alelnök az elvégzendő pontosításokra hívta fel a figyelmet, majd dr. Ese Ferenc ellenőrző bizottsági elnök azt kérte, hogy az FRDÉSZ alelnöke - a következő elnökségi ülésig - készítse el a gazdálkodással kapcsolatos szükséges szabályzókat. A tagszervezetek konszenzussal elfogadták az FRDÉSZ Pénzkezelési Szabályzatát és a szövetség számviteli politikáját.  

Az FRDÉSZ és az EGYSÉG 2002 Kft. közötti szerződés- tervezetről szóló tárgyalás során Kónya Péter elnök röviden tájékoztatott a székházban zajló munkálatokról, az irodaház technikai felszereléséről, berendezéseiről, valamint a májusi költözés előkészületeiről is. Miután elvégezték a vállalkozási szerződés szükséges módosításait, többen megfogalmazták, hogy a Gogol utcai székházban mihamarabb kezdje meg müködését az FRDÉSZ apparátusa. Elhangzott, hogy a további részletekről - már az Egység 2002 Kft. ügyvezetőjének részvételével - egy közeli időpontban megrendezendő informális elnökségi ülésen tárgyalnak majd tovább. A tagszervezetek felhatalmazták az FRDÉSZ elnökét, hogy kösse meg a szerződést az Egység 2002 Kft. ügyvezetőjével.    

Az OKÉT április 14-i üléséről szóló tájékoztatóban Kónya Péter - egyebek mellett - elmondta, hogy igen erős törekvés indult annak érdekében, hogy - a Magyar Honvédséghez hasonóan - a rendvédelmi szférában is szerződéses jogviszonyban foglalkoztatnának szakembereket, ezáltal lecsökkentve a hivatásos jogviszonyban lévő állomány létszámát. Miután több tagszervezet vezetője is elmondta saját állományát érintő problémákat, dr. Heiling Ottó Hosz alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakszervezeteknek sokkal inkább azt kellene hangsúlyozni, hogy a hivatásos állománynak szigorúbb kötelezettségeik vannak, mint a közalkalmazottaknak.

Ennél a napirendi témánál az is elhangzott, hogy a 13. havi illetményekkel kapcsolatban 2009-ben visszaáll a régi rend, vagyis a jövő évben már újra decemberben fizetik ki a külön juttatást. Az FRDÉSZ elnöke újra arra kérte a tagszervezetek vezetőit, hogy mondjanak véleményt az OKÉT és egyéb más fórumokon szereplő témákkal kapcsolatban. 

A LIGA regionális irodáinak és a központ munkájának bemutatása során dr. Dancsóné dr. Soós Ilona, Kiss Zoltán és Falussy Sándor is kiemelte, hogy a területi és az ágazati tagszervezés, a meglévő tagság megtartása, a hatékony kapcsolattartás és együttmüködés mellett a szolgáltatások bővítése is elsődleges feladat. A nyugat-, és a kelet-magyarországi, valamint a dél-alföldi régiós iroda vezetői - egyebek mellett - elmondták: nagyon fontos, hogy a LIGA Szakszervezetek és az általa képviselt elvek, célkitüzések a regionális médiumokban is rendszeresen megjelenjenek. Az is elhangzott, hogy a LIGA régiós elhelyezkedése lehetőséget teremt arra, hogy az FRDÉSZ tagszervezetei is részt vegyenek a konföderáció munkájában, illetve, hogy erősítsék a ,,LIGA-tudatot". Miután több tagszervezet is elmondta aggályait, illetve a konföderációhoz csatlakozás pozitívumait, mindhárom régióvezető a rendszeres kapcsolattartásra buzdította az FRDÉSZ tagszervezeteit, illetve a helyi alapszervezeteket.  

Az egyebek napirend során Mészáros Zoltán, a Dupont Magyarország Kft. munkatársa a személyvédelemmel kapcsolatos munkavédelmi szolgáltatásokról tájékoztatta a szakszervezeti vezetőket. Elhangzott az is, hogy a LIGA Szakszervezetek május 23-24-én Balatonföldváron munkavédelmi továbbképzést rendez. Emellett tárgyaltak még a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása ügyében hozott LB jogegységi döntés után kialakult helyzetről is.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.