2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aktualitások az FRDÉSZ elnöksége előtt

Hosz  |  2008. 04. 15., 15:51

A március végi Küldöttgyűlés után, április 15-én - a Honvédszakszervezet székházában - tartotta soros elnökségi ülését az FRDÉSZ. A Kónya Péter elnök vezette szakszervezeti eseményen - egyebek mellett - az OKÉT legutóbbi ülésén elhangzottakról, az FRDÉSZ és az Egység 2002 Kft. közötti szerződésről, valamint a LIGA regionális irodáinak munkájáról is szó esett. A Honvédszakszervezetet dr. Heiling Ottó alelnök képviselte...

Miután Kónya Péter elnök köszöntötte a megjelenteket, az FRDÉSZ Küldöttgyülés jegyzőkönyvét fogadták el. Ezt követően az FRDÉSZ vezetője tájékoztatást adott az április 11-i ellenőrző bizottsági ülésén történtekről, így a tagdíjfizetéssel kapcsolatos bizottsági állásfoglalásról is, majd a szövetség pénzügyi szabályozóiról tájékoztatott Balázs Lászó alelnök. Ezt követően dr. Heiling Ottó Hosz alelnök az elvégzendő pontosításokra hívta fel a figyelmet, majd dr. Ese Ferenc ellenőrző bizottsági elnök azt kérte, hogy az FRDÉSZ alelnöke - a következő elnökségi ülésig - készítse el a gazdálkodással kapcsolatos szükséges szabályzókat. A tagszervezetek konszenzussal elfogadták az FRDÉSZ Pénzkezelési Szabályzatát és a szövetség számviteli politikáját.  

Az FRDÉSZ és az EGYSÉG 2002 Kft. közötti szerződés- tervezetről szóló tárgyalás során Kónya Péter elnök röviden tájékoztatott a székházban zajló munkálatokról, az irodaház technikai felszereléséről, berendezéseiről, valamint a májusi költözés előkészületeiről is. Miután elvégezték a vállalkozási szerződés szükséges módosításait, többen megfogalmazták, hogy a Gogol utcai székházban mihamarabb kezdje meg müködését az FRDÉSZ apparátusa. Elhangzott, hogy a további részletekről - már az Egység 2002 Kft. ügyvezetőjének részvételével - egy közeli időpontban megrendezendő informális elnökségi ülésen tárgyalnak majd tovább. A tagszervezetek felhatalmazták az FRDÉSZ elnökét, hogy kösse meg a szerződést az Egység 2002 Kft. ügyvezetőjével.    

Az OKÉT április 14-i üléséről szóló tájékoztatóban Kónya Péter - egyebek mellett - elmondta, hogy igen erős törekvés indult annak érdekében, hogy - a Magyar Honvédséghez hasonóan - a rendvédelmi szférában is szerződéses jogviszonyban foglalkoztatnának szakembereket, ezáltal lecsökkentve a hivatásos jogviszonyban lévő állomány létszámát. Miután több tagszervezet vezetője is elmondta saját állományát érintő problémákat, dr. Heiling Ottó Hosz alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakszervezeteknek sokkal inkább azt kellene hangsúlyozni, hogy a hivatásos állománynak szigorúbb kötelezettségeik vannak, mint a közalkalmazottaknak.

Ennél a napirendi témánál az is elhangzott, hogy a 13. havi illetményekkel kapcsolatban 2009-ben visszaáll a régi rend, vagyis a jövő évben már újra decemberben fizetik ki a külön juttatást. Az FRDÉSZ elnöke újra arra kérte a tagszervezetek vezetőit, hogy mondjanak véleményt az OKÉT és egyéb más fórumokon szereplő témákkal kapcsolatban. 

A LIGA regionális irodáinak és a központ munkájának bemutatása során dr. Dancsóné dr. Soós Ilona, Kiss Zoltán és Falussy Sándor is kiemelte, hogy a területi és az ágazati tagszervezés, a meglévő tagság megtartása, a hatékony kapcsolattartás és együttmüködés mellett a szolgáltatások bővítése is elsődleges feladat. A nyugat-, és a kelet-magyarországi, valamint a dél-alföldi régiós iroda vezetői - egyebek mellett - elmondták: nagyon fontos, hogy a LIGA Szakszervezetek és az általa képviselt elvek, célkitüzések a regionális médiumokban is rendszeresen megjelenjenek. Az is elhangzott, hogy a LIGA régiós elhelyezkedése lehetőséget teremt arra, hogy az FRDÉSZ tagszervezetei is részt vegyenek a konföderáció munkájában, illetve, hogy erősítsék a ,,LIGA-tudatot". Miután több tagszervezet is elmondta aggályait, illetve a konföderációhoz csatlakozás pozitívumait, mindhárom régióvezető a rendszeres kapcsolattartásra buzdította az FRDÉSZ tagszervezeteit, illetve a helyi alapszervezeteket.  

Az egyebek napirend során Mészáros Zoltán, a Dupont Magyarország Kft. munkatársa a személyvédelemmel kapcsolatos munkavédelmi szolgáltatásokról tájékoztatta a szakszervezeti vezetőket. Elhangzott az is, hogy a LIGA Szakszervezetek május 23-24-én Balatonföldváron munkavédelmi továbbképzést rendez. Emellett tárgyaltak még a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása ügyében hozott LB jogegységi döntés után kialakult helyzetről is.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.