2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 381 Ft   : 354 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aktualitások és költségvetési kérdések a Választmány előtt

Hosz  |  2008. 04. 29., 14:25

Nyugalom, biztonság – az elmúlt közel két évtized nyújtja a biztos szakmai hátteret a Hosz napi tevékenységéhez. Ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a Választmány tagjait az április 29-i ülésen Mészáros Géza elnök...

Az elnöki beszámolóból megtudhattuk, hogy javult a szakszervezetek társadalmi megítélése, hiszen kiszámítható, korrekt magatartás jellemzi úgy a Hosz, mind az érdekvédelmi konföderációk tevékenységét is. Mészáros Géza hangsúlyozta: eredményeket csak a rendelkezésre álló, valamennyi szakszervezeti eszköz maximális kihasználásával lehet elérni, és ez jellemzi a Hosz-t is. Az elnök szólt a közelmúltban folytatott tárgyalások eredményeiről: így előrelépés várható a missziós illetmények megállapítása területén. A szakszervezet rendelkezésére bocsátott új tervezet több pozitív elemet tartalmaz, mely szakértők szerint is egy konszenzus alapját képezheti.

A szakszervezeti vezető tájékoztatta a választmányt a fontosabb aktualitásokról, így a nőtlenszállók elhelyezési állapotának felméréséről, az ezzel kapcsolatosan javasolt honvédségi és szakszervezeti feladatokról. Az elnök kitért a szövetségi kapcsolatokra is: elmondta, hogy az FRDÉSZ és a LIGA belső szervezeti struktúrája is követi a létszámnövekedésből adódó új kihívásokat, s ugyanez érzékelhető az EUROMIL szervezetében is. Az EU, a NATO és a kontinentális katonai szövetségi tagság segítheti a magyar honvédek élet- és munkakörülményeinek kialakítását, az illetmények felzárkóztatását.

A Választmány a következőkben pénzügyi és gazdálkodási kérdésekről tárgyalt. Dr. Heiling Ottó alelnök a 2007.évi költségvetés teljesítéséről tájékoztatta a testületet. A tények arról tanúskodnak, hogy az elmúlt évben a tagsági díj képezte a bevételek legnagyobb részét, ám ez – a létszámleépítések miatt – elmaradt a tervezettől. Az átlagtagdíj stagnált vagy csökkent a szerződéses állomány létszámának emelkedése miatt. A Választmány megtárgyalta az SZMSZ és a Nyugállományú Tagozat hasonló dokumentumának módosítási javaslatait, s azokat egyhangúlag elfogadta. A téma zárásakánt dr.Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy a 2007-ben megtartott kongresszus munkája az új szabályzók elfogadásával zárult.

A gazdálkodással és a költségvetéssel kapcsolatos választmányi határozattervezetek elfogadása után a reprezentatív katona-szakszervezet döntéshozó fóruma elfogadta a katonák és a katonacsaládok, mint társadalmi egység kereseti viszonyait és szociális helyzetüket vizsgáló szociológiai kutatásra vonatkozó határozati javaslatot is.

A Választmány döntött személyi kérdésben is, a következő időszakban Kun Ferenc látja el a közigazgatási és intézményi képviselet titkári feladatait. 

Az egyebekben a Vodafone-ajánlatról, Honvéd Nyugdíjpénztári információkról, valamint egyéb aktuális szervezeti kérdésekről is tárgyaltak. A Választmányi ülés végén sajtóközleményt fogadtak el a küldöttek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum (SZIKM), valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) – közösségi régészeti program keretén belül – egy második világháborús német harckocsi megsemmisülési helyszínét azonosította a Fejér vármegyei Baracska község térségében.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.