2024. 05. 18. szombat
Alexandra, Erik
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy katonanőnek mindennap bizonyítani kell!

Hosz  |  2008. 04. 30., 09:28

Katonanői szekciónk Küldöttközgyűlésén a hölgyek helyzetével, a női szereppel, az egyenruházattal, valamint a karrierlehetőséggel is foglalkoztak a résztvevők. Az április 30-i - Mészáros Géza elnök és dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár jelenlétében lezajlott - esemény lehetőséget adott arra is, hogy a katonahölgyek dr. Vadai Ágnes államtitkárral találkozhassanak...

Hornyák Erika szekcióelnök köszöntő szavai után a nők szerepéről beszélt röviden Mészáros Géza. A Hosz elnöke - ezt követően - miután üdvözölte a megjelenteket, a szakszervezeti aktualitásokról is szólt.

Nők a hadseregben címet viselte Andó Sándor alezredes előadása. A HM koordinációs és tervező főosztály munkatársa - egyebek mellett - az alkalmassági szempontokról, a bizonyítási vágyról, a motivációról, a próbatételről beszélt, de a különböző statisztikai adatokkal szolgált, így a nemek, és a rendfokozat szerinti megoszlásról is szót ejtett. Sokkal nyitottabbak az egészságes életmódra, nyitottabbak, bizonyítani is sokkal jobban akarnak, mint a férfiak - mondta az előadó.

A katonanői egyenruha fejlesztési irányairól a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség Vidáné Szőllősi Éva mérnök őrnagy, a HM FLÜ ellátási főtisztje beszélt a gyakorló ruházat legmodernebb, még csapatpróbán lévő fajtáiról, a legkülönbözőbb felszerelésekről, az új köznapi öltözetről, a társasági öltözetről, valamint a rendfokozati jelzések viselésének rendjéről is. A főtiszt elmondta, hogy már - szinte mindenféle öltözetből, ruhanemből - létezik mérethelyes ruházat, és az első méretvétel május 7-én lesz. Ennél a témánál - már a fórum során - élénk vita bontakozott ki a lábbelikről.

A katonanők szerepéről, a karrierlehetőségekről tartott előadást dr. Bolgár Judit ny. ezredes. A ZMNE szakcsoportvezetője elsőként a katonai hivatást, mint karrierlehetőséget vette górcső alá. Mi is a karrier - kérdezte, majd azt mondta, hogy minden, ami hozzásegít ahhoz, hogy önmagunkat megvalósítsuk.

- A társadalmi sztereotípiák ellen megyünk, amikor úgy határozunk, hogy katonák leszünk. A konfliktus nemcsak a szervezetben, hanem bennünk is van! Mi szeretnék lenni? Kolléga, vezető vagy katona - tesszük fel sokszor a kérdést önmagunknak. Az egyenjogúságról akkor beszélhetünk, ha vállalja mindenki az egyenlőséget. Egy nő nem lehet olyan erős, olyan kezdeményező, olyan okos, mint egy férfi - egyebek mellett ezeket a gondolatokat mondta az ezredes asszony.

A rendkívül tapasztalt és ismert szaktekintély - ezt követően - megemlített egy Bundeswehrnél lefolytatott kísérletet is. Eszerint jó értelemben véve azokat a nőket fogadják el, akik dolgoznak. A nőkkel szembeni elvárások között említette a türelmeséget, a béketürőst. Meg kell feledkeztetni a környezetet a nemi hovatartozásuktól – mondta az egyetemi tanár. Emellett beszélt a különböző vallásokból fakadó eltérő társadalmi sztereotípiákról is.

Elhangzott, hogy bizonyos munkára a nők alkalmatlanok. Arra a kérdésre, hogy van-e regionális különbség a nemek megítélésében, elmondta, hogy: Igen, a Dunántúlon kevésbé érvényesülnek a nemi sztereotípiák.

A szakember a bátorságot, a lélekjelenlétet, az ügyintézést, a politikai jártasságot a férfias vonások, az érzelmi ráhangolódást, a takarékosságot, a béketürést, a lelki érzékenységet, a családi harmóniát pedig a nőies jellemvonások között említette. A család és a katonaság is falánk intézmények, mert egész embert kívánnak, ellentmondásos a katonai szerephez való kötődéssel. Az anyaszerep sínyli meg leginkább a katonaszerepet és fordítva. A nőknek velük született alanyi joguk van, hogy ott dolgozzanak, ahol akarnak, ahol meg tudják önmagukat valósítani. Ám tudomásul kell venni, hogy ez egy hagyományosan férfi szervezet. Jól tetten érhető a karrierlehetőség a Magyar Honvédségnél, ám egyszerre több fronton harcolni nagyon problémás. A katonanőknek is ki kellene alakítani testületi szellemet - hangzott el. Az előadó jelenlétében zajló fórum során több katonanő is megfogalmazta, hogy a Magyar Honvédségben szolgáló katonanőnek mindennap bizonyítani kell.

A katonanői szekció tagjai találkoztak dr. Vadai Ágnessel, a HM államtitkárával is. Miután megköszönte a meghívást, az államtitkár gondolatait, a csapatlátogatásainak tapasztalatait osztotta meg a jelenlévő hölgyekkel - a teljesség igénye nélkül:

- Az elsődlegesen említett problémák között mindig az alakulat gondjait említették a katonanők, majd csak ezt követően szóltak egyéni problémáikról. Mindenkinek saját magának kell tudnia, mire képes, de - úgy gondolom, - hogy a kormányzati ciklus végére már biztosan köszönthetünk legalább egy hölgyet a tábornoki rendfokozatúak között. Nem látunk lehetőséget arra, hogy az 1996 után hivatásos állományba kerültek korábban munkaviszonyban eltöltött esztendőit beszámítsuk, vagyis nincs mód pozitív diszkriminációra.

Az államtitkár - az előzetesen megfogalmazott kérdésekre válaszolva - egyebek mellett elmondta: a honvédelmi tárca költségvetésének mintegy 50%-át a személyi jellegü költségek viszik el, így rendkívül nehéz feladattá válik a fejlesztés. A szerződéses legénységi állomány illetményét növelni kell, - ezt mi is tudjuk - ennek ellenére 2008-ban sajnos nincs meg a lehetőség a többletjuttatásokra, az év második felében viszont már látni fogjuk, hogy 2009-ben sikerül-e megoldani ezeket, az illetményanomáliákat - mondta dr. Vadai Ágnes.

Az államtitkár jelenlétében tartott fórum során az előmeneteli rendszerről, a katonacsaládok gyermekeinek bölcsődei, óvodai elhelyezési gondjairól, a szerződéses katonák szolgálati idejéről, valamint lakhatási gondjairól kérdeztek a megjelentek.

Válaszában az államtitkár kijelentette: ,,valóságos probléma, hogy az előmeneteli rendszert összetoltuk, de tudjuk, hogy csak mesterségesen lehet azt majd széthúzni. Az ,,életkorban összetorlódtak a rendfokozatok", az élettapasztalatok, az életbölcsességek nem tudnak - a korábbi évekhez hasonló módon - érvényesülni.

A kora gyermekkori fejlesztésre a következő időszakban jelentős forrásokat szán a kormány, ezért érdemes lenne a nagyobb helyőrségek és a helyi önkormányzatok között - a létszámkvóták tekintetében - együttmüködést kezdeményezni. Ez esetben pozitív diszkriminációt kell alkalmazni a hölgyek irányába. Aki szerződéses katonának áll, pontosan tudja, hogy szerződése egyszer lejár, munkáját nem hivatásszerüen választotta.

Az államtitkár kérte, hogy minden helyőrségben készüljön egy valós esélyegyenlőségi terv, a Hosz katonanői szekciója mérje fel a nagyobb helyőrségekben a gyermekek elhelyezése, a kismamák foglalkoztatása ügyében, milyen igények, problémák merülnek fel.

A rendezvényen megtörtént a tisztújítás. A szekció Küldöttközgyülése alelnökké Sipos Józsefnét választotta, emellett pedig öt új póttagot is választottak a hölgyek.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.