2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Élen jár a Hosz - Humán vezetők nemzetközi találkozóján történt

Hosz  |  2008. 05. 15., 11:46

Május 12-16 között rendezték meg az Erdőbényei Honvédüdülőben a Visegrádi Négyek védelmi minisztériumai humán vezetőinek találkozóját. A humán erőforrás szakemberek már 27. alkalommal ültek össze, hogy megvitassák a régió hadseregeinek aktuális szakmai ügyeit. A rendezvényt dr. Lakatos László mérnök vezérőrnagy, a HM TKF vezetője nyitotta meg, a tanácskozás házigazdái és irányítói pedig Szabó József és Vilner Péter ezredesek voltak. A rendezvényre több HM szerv vezetője és előadója is meghívást kapott, így a záró napon Katona Károly mérnök dandártábornok, személyzeti főosztályvezető is előadást tartott, a Honvédszakszervezetet dr. Heiling Ottó képviselte...

A cseh, lengyel, szlovák és magyar delegációk kölcsönösen tájékoztatták egymást a hadseregeikben történő aktuális ügyekről, változásokról, és több témát is részletesen górcső alá vettek. Így például a hadseregek vezetési és irányítási rendszereit, a katonák, mint állampolgárok és munkavállalók helyzetét, a méltatlansági és etikai szabályzókat, a közszolgálati jelleg változásait, a civilesítés kérdését, a munkakörelemzés módszereit, a személyi állomány utánpótlásának és a toborzásnak a kérdéseit is megbeszélték.

A konferencia második napjának fő témája a „Katona érdekeinek védelme és képviselete, a kérelem, panasz és beadvány elbírálásának rendje” volt, amelyre a Magyar Honvédségben müködő reprezentatív érdekvédelmi szervezetek (BEOSZ, HODOSZ, HOSZ) is meghívást kaptak. A Honvédszakszervezetet dr. Heiling Ottó alelnök képviselte.

A téma felvezetéseként Vilner Péter ezredes tartott előadást, majd a V4 tagállamok delegációi ismertették a saját országaikban meglévő helyzetet. Ezt követően az érdekvédelmi szervezetek mutatkozhattak be. A külföldi humán szakemberek nagy érdeklődéssel figyelték az előadást, hiszen országaikban az aktív katonák képviseletében nem müködik hasonló szervezet, mint a Honvédszakszervezet. Csehországban és Szlovákiában ugyan vannak alulról szerveződő egyesületek, azonban azok tagsága nagyrészt nyugállományú vagy tartalékos katonákból áll. Lengyelországban pedig még egyesület sincs, egy formálisan demokratikusan, úgy nevezett „tiszti gyüléseken”, alakulat szinten megválasztott képviselőkből létrehozott küldöttgyülés választ haderőnemi szinten „dékánokat”, ezt a dékáni testületet hívják a dékánok „Konventjének”, amely megválasztja a Konvent elnökét, aki a védelmi minisztérium főállású alkalmazottjaként látja el a teljes katona állomány képviseletét. Ez a rendszer nagyban hasonlít a honvédségben korábban müködő tiszti-tiszthelyettesi érdekképviseletekhez, de a Konvent minden állománykategória képviseletét ellátja, beleértve a sorállományét is. Katonákat tömörítő szakszervezet egyik országban sem müködik, és a hadseregben nem is müködhet.

Az előadás közben és után számos kérdés merült fel, így különösen a jogsegély szolgálattal, jogi képviselettel, a tisztségviselők jogi státuszával, juttatásaival, a szervezet müködésével, a HM és szakszervezet viszonyával, az érdekegyeztetéssel, a szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Összességében elmondható, hogy – az idő rövidsége ellenére - sikerült jól bemutatni a Hosz tevékenységét, és minimálisan is felkelteni a külföldi humán vezetők érdeklődését az egyesülési jog alapján müködő katonai érdekvédelem iránt. Megállapítható, hogy a Hosz szervezettségét és tevékenységét tekintve továbbra is élen jár a régióban, és valószínüleg Európában is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.