2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Élen jár a Hosz - Humán vezetők nemzetközi találkozóján történt

Hosz  |  2008. 05. 15., 11:46

Május 12-16 között rendezték meg az Erdőbényei Honvédüdülőben a Visegrádi Négyek védelmi minisztériumai humán vezetőinek találkozóját. A humán erőforrás szakemberek már 27. alkalommal ültek össze, hogy megvitassák a régió hadseregeinek aktuális szakmai ügyeit. A rendezvényt dr. Lakatos László mérnök vezérőrnagy, a HM TKF vezetője nyitotta meg, a tanácskozás házigazdái és irányítói pedig Szabó József és Vilner Péter ezredesek voltak. A rendezvényre több HM szerv vezetője és előadója is meghívást kapott, így a záró napon Katona Károly mérnök dandártábornok, személyzeti főosztályvezető is előadást tartott, a Honvédszakszervezetet dr. Heiling Ottó képviselte...

A cseh, lengyel, szlovák és magyar delegációk kölcsönösen tájékoztatták egymást a hadseregeikben történő aktuális ügyekről, változásokról, és több témát is részletesen górcső alá vettek. Így például a hadseregek vezetési és irányítási rendszereit, a katonák, mint állampolgárok és munkavállalók helyzetét, a méltatlansági és etikai szabályzókat, a közszolgálati jelleg változásait, a civilesítés kérdését, a munkakörelemzés módszereit, a személyi állomány utánpótlásának és a toborzásnak a kérdéseit is megbeszélték.

A konferencia második napjának fő témája a „Katona érdekeinek védelme és képviselete, a kérelem, panasz és beadvány elbírálásának rendje” volt, amelyre a Magyar Honvédségben müködő reprezentatív érdekvédelmi szervezetek (BEOSZ, HODOSZ, HOSZ) is meghívást kaptak. A Honvédszakszervezetet dr. Heiling Ottó alelnök képviselte.

A téma felvezetéseként Vilner Péter ezredes tartott előadást, majd a V4 tagállamok delegációi ismertették a saját országaikban meglévő helyzetet. Ezt követően az érdekvédelmi szervezetek mutatkozhattak be. A külföldi humán szakemberek nagy érdeklődéssel figyelték az előadást, hiszen országaikban az aktív katonák képviseletében nem müködik hasonló szervezet, mint a Honvédszakszervezet. Csehországban és Szlovákiában ugyan vannak alulról szerveződő egyesületek, azonban azok tagsága nagyrészt nyugállományú vagy tartalékos katonákból áll. Lengyelországban pedig még egyesület sincs, egy formálisan demokratikusan, úgy nevezett „tiszti gyüléseken”, alakulat szinten megválasztott képviselőkből létrehozott küldöttgyülés választ haderőnemi szinten „dékánokat”, ezt a dékáni testületet hívják a dékánok „Konventjének”, amely megválasztja a Konvent elnökét, aki a védelmi minisztérium főállású alkalmazottjaként látja el a teljes katona állomány képviseletét. Ez a rendszer nagyban hasonlít a honvédségben korábban müködő tiszti-tiszthelyettesi érdekképviseletekhez, de a Konvent minden állománykategória képviseletét ellátja, beleértve a sorállományét is. Katonákat tömörítő szakszervezet egyik országban sem müködik, és a hadseregben nem is müködhet.

Az előadás közben és után számos kérdés merült fel, így különösen a jogsegély szolgálattal, jogi képviselettel, a tisztségviselők jogi státuszával, juttatásaival, a szervezet müködésével, a HM és szakszervezet viszonyával, az érdekegyeztetéssel, a szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Összességében elmondható, hogy – az idő rövidsége ellenére - sikerült jól bemutatni a Hosz tevékenységét, és minimálisan is felkelteni a külföldi humán vezetők érdeklődését az egyesülési jog alapján müködő katonai érdekvédelem iránt. Megállapítható, hogy a Hosz szervezettségét és tevékenységét tekintve továbbra is élen jár a régióban, és valószínüleg Európában is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.