2023. 12. 08. péntek
Mária
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szoboravatás Gyergyószentmiklóson

Hosz  |  2008. 05. 19., 17:58

Tragikus sorsú magyar katonák emléke előtt tiszteleg tegnaptól egy emlékmű Gyergyószentmiklóson a Gac-hegy oldalában. Az emlékmű követte a székesfehérvári katonák útját, hogy végül haláluk helyén rájuk emlékeztessen. Az április 29-én Székesfehérváron megáldott és elbúcsúztatott emlékkő május 18-án bensőséges megemlékezés keretében lett átadva azon Gyergyószentmiklósi embereknek, akik a tiltás évtizedeiben is, bár titokban, szabadságuk kockáztatásával, de gondozták az 1944. szeptember  7-én legyilkolt 159 magyar honvéd a Szent István 3. gyalogezred katonáinak emlékét...

Mindig volt friss virág a tömegsírokon, sokszor pislákolt a mécses a Gac-hegy oldalában. Civil és önkormányzati szervezetek közös összefogásának eredménye az emlékmü felállítása.

Székesfehérvár város delegációjában Ber Ferenc a 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató ezred HOSZ alapszervezetének tagja valamint Nagy Károly területi ügyvivő képviselte a Honvédszakszervezetet, akik elhelyezték a megemlékezés koszorúját a felavatott emlékmüvön.

 

 

 

Kedves olvasóim, higgyék, higgyétek el, torokszorító érzés volt a magyar és székely Himnuszt együtt énekelni az erdélyi magyarsággal és soha el nem feledhetően szólt egyidős bácsi szájából a dal: Honvéd áll a Hargitán…

Kérem Gyergyószentmiklóson, vagy Hargita megyében járva vigyetek egy szál virágot a sírokra!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.