2024. 06. 20. csütörtök
Rafael
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megemlékezés, tiszteletadás: Eddig kopjafa adott nekik emléket

Hosz  |  2008. 05. 20., 07:56

Székesfehérváron, április 29-én emlékmű megáldására, búcsúztatására  gyűltünk össze. Az emlékművet a II. világháborúban az egykori székesfehérvári Magyar Királyi „SZENT ISTVÁN” 3. honvéd gyalogezred Gyergyószentmiklós határában (Gac-hegyen) 1944. szeptember 7-én elesett 159 katonája tiszteletére készítették.

Több szervezet összefogásával készülhetett el az emlékmü. A megjelent fegyveres testületek képviselői, a Honvédség és Társdalom Baráti Kör képviselői, Gyergyószentmiklós képviselői, az MH 43. hír. és vt.e. Hosz alapszervezet tagjai, és a megjelent érdeklődők előtt mondott emlékeztető beszédet Warvasovszky Tihamér Székesfehérvár polgármestere, majd Spányi Antal római katolikus megyéspüspök és Lachner Pál dandártábornok protestáns tábori püspök áldotta meg Richter János munkáját.

Az ünnepség végén bemutatásra került Szabó József János „Felirat egy tömegsírra” címü emlékkötete is, ami a megemlékezés alkalmából jelent meg.

 

Mi történhetett?

 

Az egységet utánpótlásnak küldték a frontra 1944-ben. Ebben az időben az 1921-1923 év között született levente korú fiatalemberek kerültek besorozásra. 1944. szeptember 7-én Gyergyószentmiklós határában a Gac-hegyen pihent meg a század, sajnos örökre hátrahagyva életet, szerelmet! „Meghalni érkezett a fehérvári alakulat hazánk ezeréves határához, sem harcra, sem menekülésre nem volt lehetőségük.” Elmondások alapján az őröket elaltatva lepték meg az alvó katonákat. Sokukat a saját szuronyukkal szúrták a földhöz és három-négy napig is hallotta a falu a haláltusájukat. A falusiak nem tudtak segíteni, mert aki csak közeledett a hegy felé nyomban lőttek rájuk. A faluban akkor csak idős férfiak voltak, vagy gyerekek. A katonákat nekik kellett eltemetni. Ki árulta el és gyilkolta meg a 159 fehérvári katonát? Mindezt megtudhatják, ha elolvassák Szabó József János „Felirat egy tömegsírra” címü emlékkötetét.

 

Eddig a helybéli gyergyóiak emlékeztek meg minden évben a fehérvári alakulat elestének napján a meggyilkolt katonákról. A szigorú tiltások ellenére mindig gyújtottak gyertyát, ápolták sírjukat. A tömegsír felett 1990-ben állítottak kopjafát, melyen a következő idézetet olvasható:„Jajgatva fogadta testébe őket a föld, mert tudta, hogy az ő gyermekei, kik érte haltak, hogy itt mi megmaradhassunk”.

 

A megemlékezésen alapszervezetünk részéről harmincan voltak jelen.

 

Grell Norbert

                                                       MH 43. hír. és vt.e. Hosz alapszervezet vezető

 

 

                                                             Fotó: Bödő Viktória

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Amerikai és magyar katonák részvételével – az előző évhez hasonlóan – az MH 47. Bázisrepülőtéren landolt egy amerikai KC-135 Stratotanker légi utántöltő repülőgép, hogy egy esetleges vészhelyzetet szimuláljanak.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.