2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 389 Ft   : 360 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megemlékezés, tiszteletadás: Eddig kopjafa adott nekik emléket

Hosz  |  2008. 05. 20., 07:56

Székesfehérváron, április 29-én emlékmű megáldására, búcsúztatására  gyűltünk össze. Az emlékművet a II. világháborúban az egykori székesfehérvári Magyar Királyi „SZENT ISTVÁN” 3. honvéd gyalogezred Gyergyószentmiklós határában (Gac-hegyen) 1944. szeptember 7-én elesett 159 katonája tiszteletére készítették.

Több szervezet összefogásával készülhetett el az emlékmü. A megjelent fegyveres testületek képviselői, a Honvédség és Társdalom Baráti Kör képviselői, Gyergyószentmiklós képviselői, az MH 43. hír. és vt.e. Hosz alapszervezet tagjai, és a megjelent érdeklődők előtt mondott emlékeztető beszédet Warvasovszky Tihamér Székesfehérvár polgármestere, majd Spányi Antal római katolikus megyéspüspök és Lachner Pál dandártábornok protestáns tábori püspök áldotta meg Richter János munkáját.

Az ünnepség végén bemutatásra került Szabó József János „Felirat egy tömegsírra” címü emlékkötete is, ami a megemlékezés alkalmából jelent meg.

 

Mi történhetett?

 

Az egységet utánpótlásnak küldték a frontra 1944-ben. Ebben az időben az 1921-1923 év között született levente korú fiatalemberek kerültek besorozásra. 1944. szeptember 7-én Gyergyószentmiklós határában a Gac-hegyen pihent meg a század, sajnos örökre hátrahagyva életet, szerelmet! „Meghalni érkezett a fehérvári alakulat hazánk ezeréves határához, sem harcra, sem menekülésre nem volt lehetőségük.” Elmondások alapján az őröket elaltatva lepték meg az alvó katonákat. Sokukat a saját szuronyukkal szúrták a földhöz és három-négy napig is hallotta a falu a haláltusájukat. A falusiak nem tudtak segíteni, mert aki csak közeledett a hegy felé nyomban lőttek rájuk. A faluban akkor csak idős férfiak voltak, vagy gyerekek. A katonákat nekik kellett eltemetni. Ki árulta el és gyilkolta meg a 159 fehérvári katonát? Mindezt megtudhatják, ha elolvassák Szabó József János „Felirat egy tömegsírra” címü emlékkötetét.

 

Eddig a helybéli gyergyóiak emlékeztek meg minden évben a fehérvári alakulat elestének napján a meggyilkolt katonákról. A szigorú tiltások ellenére mindig gyújtottak gyertyát, ápolták sírjukat. A tömegsír felett 1990-ben állítottak kopjafát, melyen a következő idézetet olvasható:„Jajgatva fogadta testébe őket a föld, mert tudta, hogy az ő gyermekei, kik érte haltak, hogy itt mi megmaradhassunk”.

 

A megemlékezésen alapszervezetünk részéről harmincan voltak jelen.

 

Grell Norbert

                                                       MH 43. hír. és vt.e. Hosz alapszervezet vezető

 

 

                                                             Fotó: Bödő Viktória

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.