2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új zászló égisze alatt a szentesi katonák

Hosz  |  2008. 05. 22., 08:21

Ünnep ez a mai, de még mekkora! Így jellemezhetjük röviden május 20-át, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj életében. Az emlékezés, a kiemelt kapcsolattartás és a megtisztelés ünnepe. Szentes város Önkormányzat Képviselő Testülete a haza iránti elkötelezettség, a város iránt tanúsított kiemelkedő segítőkészség és kialakított jó kapcsolat elismeréseként, alakulatzászlót adományozott a Műszaki Zászlóalj részére. Kiemelte a zászlóadományozás jelentőségét, hogy a Magyar Honvédség 160. évfordulója évében, valamint Szentes város és a honvédség 75 éves kapcsolatára emlékezve, a Honvédelem Napja alkalmából adták át az alakulatzászlót a Műszaki Zászlóalj számára...

Szirbik Imre a város polgármestere, köszöntötte a katonákat a 160 éves évforduló alkalmából. Kiemelte, Magyarország most annak a szövetségnek a tagja, melynek katonái kiállnak a világbéke megteremtéséért, és részt vesznek nemzetközi missziókban a világ különböző tájain. A mai hadsereg már nem az, mint a régi, a szolidaritás, a hazaszeretet olyan értékeket jelent, amely a civil társadalom számára is példát teremt. Ezért látta és érezte Szentes város képviselő testülete, hogy azt a kapcsolatot, mely a 37. II. Rákóczi Ferenc Müszaki Zászlóalj és a város között jelen van, a város címerével és a város színét tartalmazó zászlóval kívánja jelképezni. Kívánja ezzel megköszönni azt az erőfeszítést, amelyet a katasztrófák elhárítása során, a lakosság élet- és vagyonbiztonságának megőrzése érdekében tettek, azt a sok hétköznapi helytállást, melyeket talán felsorolni is nehéz és azt, hogy a város jó hírét viszik el oda, ahol külszolgálatot vívta, vívja és a későbbiekben is vívni fogja. Kívánom, hogy a szolgálatukat és a nemes hívatásukat erőben, egészségben, jó felkészültségben lássák el és amikor civilként kilépnek a laktanya kapuján, érezzék, ennek a városnak megbecsülését, hogy tiszteletben álló polgárai – hangsúlyozta a város polgármestere.

Az ünnepség fénypontján a polgármester úr átadta a város és az alakulat címerével müvészien hímzett zászlót Nyers József mérnök ezredesnek, a Müszaki Zászlóalj parancsnokának, aki a hagyományoknak megfelelően, büszkén háromszor lengette meg alakulata állománya és a jelenlévők előtt, a megbecsülés jeléül kapott gyönyörü zászlót. Majd arra Szirbik Imre ünnepélyesen felkötötte az adományozói zászlószalagját. A meghatottság és a tisztelet pillanata járta át a katonákat, a megbecsülés és büszkeség érzése a város honatyáit és lakosságát.

A zászló szent és sérthetetlen a katonák számára, mely hitet és reményt ad, ezért református és keresztény tábori lelkészek megszentelték, és kértek áldást katonáinkra.

 Befejezésül Nyers József mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka köszönte meg a jelképet, mellyel a város vezetése elismerte tiszteletét a zászlóalj számára. A zászló mindig is nagy jelentőséggel bírt és bír ma is a katonák életében, melyet őriznek, életük árán is oltalmaznak. Az ünnepségen átadott zászló a zászlóalj és Szentes város összetartozásának szimbólumát fejezi ki. A katonáknak számára ez a megbecsülést jelképezi a város, a polgári lakosság részéről. Különös jelentőséggel bír az alakulat számára, hogy most vehette át a zászlót, mikor a Magyar Honvédség megalakulásának 160. évfordulóját ünnepeljük. „Érezzük, hogy a város tiszteli és megbecsüli katonáit, tevékenységüket érdeklődéssel, figyelemmel kíséri. Ezt a kivívott elismerést megőrizzük és ígérjük, hogy a további jó kapcsolatot megtartjuk és ápoljuk” – mondta az alakulat parancsnoka.

A zászlóalj katonái büszkén vonultak el a térről, élükön az újonnan adományozott jelképpel. Mögöttük érezve a város vezetésének, lakosságának megbecsülését, és a tekinteteket, melyek kifejezték „Ők a Mi katonáink”.

 

Kép és szöveg: Juhász László százados

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.