2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

110 éves a holland katonai érdekvédelmi szervezet

Hosz  |  2008. 05. 27., 12:35

Május 29-én ünnepelte megalapításának 110. évfordulóját a Honvédszakszervezet holland partnere, az AFMP-FNV (Algemene Federatie van Militair Personeel). Az AFMP-FNV a legrégebbi katonai érdekvédelmi szervezet Európában, egyben a világon is. A hágai - május 29-30 közötti - eseményen a Hosz vezető tisztségviselői is jelen voltak. A delegációt dr. Heiling Ottó alelnök vezette, tagjai Szincsák Gyula alelnök és dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár voltak...

A szövetség jogelődjét néhány tucat holland altiszt alakította 1898-ban, amikor a hosszú évek során felhalmozódott gazdasági-szociális feszültségek már elviselhetetlenné váltak a holland katonák és családjaik számára. Bár a Hollandiában soha nem vonták kétségbe a katonák egyesüléshez való jogát, több évtized alatt épült fel, és 1931-re erősödött meg annyira a szervezet, hogy a holland védelmi minisztérium – öt másik szervezettel együtt – teljes jogú partnerként és a katonák reprezentatív képviselőjeként elfogadta. A második világháborút követően az AFMP teljes gazdasági önállóságra tett szert, és a legerősebb katonai érdekvédelmi szervezetté vált. Mára a több mint 25.000 tagot számláló szövetség meghatározó szociális partnerré vált a holland érdekegyeztetés rendszerében mind ágazati, mind országos szinten, egyben a Katonaszövetségek Európai Szervezete (EUROMIL) második legnagyobb tagszervezete a 250.000 fős német Bundeswehr Szövetség után. A holland katonák 75%-a tagja valamely érdekvédelmi szervezetnek, több mint egyharmada az AFMP-nek.

A Honvédszakszervezet és az AFMP 2001 áprilisában írt alá megállapodást a hivatalos, kétoldalú partnerségi viszonyról, melyből az elmúlt 7 év során mindkét szervezet sokat profitált.

A hágai eseményről a későbbiekben részletesebben is tudósítjuk olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.