2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új elnök a LIGA nyugdíjas tagozatának élén

Hosz  |  2008. 05. 29., 09:29

A LIGA Nyugdíjas Tagozatának Küldöttgyűlését megnyitó Németh Károly elnök kijelentette: az elmúlt fél évben a tagozat sikeresen elvégezte, amit vállalt, ma már mintegy 20 ezer tagunk van! Az üdülési csekkel, és a regionális érdekvédelmi munkával is foglalkozó május 29-30-i eseményen részt vett Gaskó István LIGA elnök mellett Sörös István, a Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöke is. A tisztújítás után az új elnök Kozma János lett...

- A Magyar Nemzeti Üdültetési Alapítvány (MNÜA) tevékenységéről Kátai György beszélt. A LIGA által az Alapítvány kuratóriumába delegált tag - egyebek mellett - elmondta: az 1992-ben megalakult MNÜA igazi érdeme, hogy a HungestHotels szállodák továbbra is magyar kézben vannak, jelenleg mintegy 40 milliárdos vagyonnal rendelkeznek. 

Az előadó miután az üdülési csekk bevezetését, a fizető eszköz immár 10 esztendős történetét elevenítette fel, a nagyon népszerü, adómentes természetbeni juttatási forma szolgálttásait szedte csokorba.

- A tizenhat címen hasznosítható üdülési csekk belföldi pénzhelyettesítő eszköz, amely a mindenkori minimálbér értékéig adómentes - mondta.  

A nyugdíjasok üdülési csekk felhasználásáról is beszélt az MNÜA kuratóriumának tagja.  Praktikusságot kell figyelembe venni, s ezért mindig a leginkább hasznosítható címletben kell kérni az 1 éven keresztül érvényes csekket. A mintegy 8000 szolgáltatónál elfogadható üdülési csekk az ország szinte minden egyes pontját lefedi. Nagyon fontos, hogy amikor megkapjuk az üdülési csekket, azt alá kell írni, de a sorszámot is fel kell írni - hangsúlyozta Kátai György.  

A nyugdíjas szervezeteken keresztül is lehet igényelni, csoportosan, névre szólóan pályázni lehet a Nemzeti Üdültetési Szolgálatnál. Az elmúlt időszakban 28657 nyugdíjas több mint 1 milliárd 100 millió forint értékben vehetett át üdülési csekket.

Ezt követően, már a LIGA nyugat-dunántúli és dél-alföldi regionális irodáinak bemutatkozása előtt Németh Károly tagizatelnök elmondta, hogy nemcsak Budapesten, de a ,,végeken" is nagyon fontos tényező a képzett szakemberek jelenléte. Kiss Zoltán, a LIGA nyugat-dunántúli érdekvédelmi tanácsadója miután a LIGA konföderáció regionális irodáinak rendeltetéséről, tevékenységéről, céljairól, a kapcsolattartás mikéntjéről és a számtalan szolgáltatásról beszélt, a nyugdíjasokhoz fordulva kiemelte: az a fontos, hogy ,,mennyi élet volt az éveidben".

Dr. Dancsóné dr. Soós Ilona, a LIGA dél-alföldi régiójának érdekvédelmi tanácsadója előadásában pedig arra fektette a hangsúlyt, hogy mennyire fontos a jogsegély-szolgálat munkajoggal foglalkozó része, illetve a minőségi szolgáltatások mellett a nemzetközi kapcsolatok szervezése is. A LIGA tagszervezeteinek régióban való jelenléte, a képviselők közötti kapcsolattartás, a folyamatos kommunikáció nagyon fontos - tette hozzá a dél-alföldi irodavezető.   

A LIGA konföderáció helye, szerepe, lehetősége az országos érdekegyeztetésben - volt a témája Gaskó István előadásának. A LIGA elnöke az aktualitások között a történelem és a társadalom egyik legnagyobb konfliktusának nevezte az egészségügy privatizációjáról szóló törvény előkészítését és elfogadását, majd pedig óriási sikernek titulálta a LIGA és a civil szervezetek összefogását, illetve a törvény május 26-i, a Parlamentben lefolytatott név szerinti szavazás utáni visszavonását.

Régi adósságát pótolta a LIGA, amikor létrehozta újra a Nyugdíjas Tagozatát. Gondoskodni szeretnénk nyugdíjasainkról - mondta a szakszervezeti vezető, majd a nyugdíjasok helyzetének javítására tett elnökségi állásfoglalásról is beszélt.

A Nyugdíjas Tagozat Küldöttgyülésén beszámoló hangzott el a tagozat elnökségének alakuló ülésétől tervezett munkáról. Németh Károly tagozatelnök - egyebek mellett - elmondta: 2007. október 18-án, az alakuló üléssel érett meg minden feltétele a Tagozat létrejöttének: ekkor 11 tagszervezet, mintegy 10 ezer fős létszámmal - az esélyegyenlőség jegyében - hozta létre a LIGA Nyugdíjas Tagozatát. Németh Károly beszámolója során a Tagozat NYOK-ba történő integrációjáról, a munkabizottságokban való részvételről, de a jelen feladatairól, a fejlődésről, valamint az új tagszervezetek felvételéről is beszélt.

A LIGA Nyugdíjas Tagozata beszámolójának elfogadása után a TDFSZ felvételéről döntöttek, majd tisztújítás következett.

A tagozat új elnöke Kozma János (Vdszsz) lett, az Intéző Bizottság (IB) tagjai pedig Sörös István (Hosz),  Daragó István (FRSZ), Szabó Gyula (Vasas Szakszervezet) és Polgár Tibor (Vdszsz) lettek. Az IB mellett tevékenykedő titkári funkciót továbbra is Trautmanné Zsigri Györgyi látja el. A mandátumok a LIGA 2009. decemberi soros kongresszusáig szólnak. Az 54 esztendős új elnök elmondta, hogy az önsegélyezés és a szociális jellegü üdültetés hatékonyságát kívánja fokozni, emellett mintegy 70 tagszervezetet, összesen pediig kb.40 ezres tagságig szeretne eljutni a kongresszus időpontjáig.

A második napon, május 30-án az idősügyi törvényről és a LIGA Nyugdíjas Tagozat nemzetközi kapcsolatfelvételi lehetőségeiről és az oktatásról kaptak információkat a megjelentek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.