2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF-en történt

Hosz  |  2008. 05. 29., 10:37

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) május 30-i ülésén a testnevelési és fizikai normákról, a korszerű követelményeknek megfelelő egyenruházatról, az ágazati idősügyi stratégiáról és a bérkorrekcióról is tárgyaltak. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök mellett Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő képviselte...

A HÉF - május 30-i - ülésén a honvédelmi minisztert dr. Vadai Ágnes államtitkár képviselte, a munkaadói oldal ügyvivője Katona Károly mérnök dandártábornok, a HM személyzeti főosztályának vezetője, a munkavállalói oldal ügyvivője pedig Mészáros Géza Hosz elnök volt. A soros elnöki feladatokat Sipos Géza BEOSZ elnök látta el, az eseményen dr. Remek Éva, a HÉF titkára is részt vett.

Napirend előtt a Hosz elnöke azt sérelmezte, hogy a Magyar Honvédelem Napi ünnepi rendezvényekre, így a Honvéd Majálisra és a központi ünnepségre sem kapott meghívót a Hosz és a Hodosz. A hiányosság orvoslására dr. Vadai Ágnes felszólította az illetékeseket (HM KTF és a HM SZÜF), hogy időben, legalább 1 héttel az események előtt kézbesítse a meghívásokat, s tegyék ezt azért is, hogy a szakszervezetek még időben tudjanak rá reagálni, visszajelezni.

Ugyancsak még a napirenden szereplő témák tárgyalása előtt Sulyok János, a HM KPÜ vezérigazgatója pedig bejelentette a devizanem-különbözettel kapcsolatos - a HM és a Hosz közötti tárgyalások eredményeként született - állásfoglalást. Ezzel kapcsolatban további részleteteket a http://www.hsz.hu/rovatok/akt/deviza0529/ webcímen találnak. Ezt követően a BEOSZ tisztújító küldöttgyülésén történtekről Sipos Géza, a BEOSZ elnöke számolt be röviden.

 

Napirend szerint elsőként tájékoztató hangzott el a testnevelési normák és a fizikai állapot felmérésének követelményei, a felmérések és ellenőrzések gyakorlati megvalósulása, tapasztalatai, következményei, a mozgásanyag és az elvárások egységesítésének lehetősége témakörben. Az előterjesztő Juhász István vezérőrnagy volt. A HM hadmüveleti és kiképzési főosztályvezetője megfogalmazta: a mindenkori elsődleges cél a munkavégzésre történő alkalmasság megállapítása. A duplikáció elkerülése érdekében gondolkodunk a rendszerek harmonizációján is. A missziós felkészítés során figyelembe veszzük, hogy minden egyes müveleti terület más és más.

Hozzászólásában Mészáros Géza Hosz elnök kijelentette: a tárgyi, környezeti feltételekkel kapcsolatban is örömmel vesszük a jövőbeni változtatásokat, s ezek minden bizonnyal elősegíthetik a követelményeknek való megfelelését. A HÉF a tájékoztatót tudomásul vette.

A korszerü követelményeknek megfelelő egyenruházat fejlesztésére vonatkozó koncepcióról, a ruházati ellátás helyzetéről, a költségvetés forrásairól és azok felhasználásáról, valamint a Katonai Ruházati Ellátó Pontok müködésének tapasztalatairól elhangzott tájékoztató során Horváth Tibor ezredes - egyebek mellett - elmondta: a közbeszerzések során az eddigieknél erőteljesebben kell megfogalmaznunk a gyártó felé, hogy milyen ruházatra, fejlesztésre van szükség, ezt egyébként a HM kollégiuma felé is jelezzük majd.

A BEOSZ azt fogalmazta meg, hogy a nyugállományúak egyenruha viseléséről nem tesz említést az anyag, majd azt kezdeményezte, hogy a nyugállományúak különböztethessék meg magukat az egyenruhán. A HM államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy noha jogszabályellenes mindenfajta megkülönböztetés, ám - a számos civil szervezet egyenruhaviselési módszerei miatt - támogatja mindezt.

A Hosz véleményét megfogalmazó Mészáros Géza elnök azt hangsúlyozta, hogy mivel 3 éve nem emelték a ruházati illetmény mértékét, az nem kezeli az inflációt, ezért hiába vezetnek be új ruházatot, azt a korábbi illetményből kell beszerezni, ezért a katona-szakszervezet javaslata szerint a munkáltatónak is hozzá kell járulnia ezekhez a beszerzésekhez. Ahhoz, hogy a magyar katona jól érezze magát az egyenruhájában, az számára kellő védelmet biztosítson a missziókban is, forrásokat kell biztosítani - mondta a Hosz elnöke. A HÉF tudomásul vette az előterjesztést.

„Az ágazati idősügyi stratégia kidolgozása érdekében tervezett feladatok, felelősök, együttmüködők, határidők”-ről - címet viselte dr. Lakatos László mérnök vezérőrnagy tájékoztatója. A HM tervezési és koordinációs főosztályvezetője - egyebek mellett - elmondta, hogy elkészült a feladat- és ütemterv.

A Hosz véleményét megfogalmazó Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő elmondta: a Hosz a munkabizottság rendelkezésére bocsátja a Nyugállományú Tagozat körében elvégzett szociológiai kutatás eredményeit, ezzel is segítve az idősügyi startégia létrejöttét.

Hozzászólásából kiderült, hogy dr. Vadai Ágnes is támogatja az idősügyi törvény elkészültét, de ennek - mint mondta - segítenie kell a generációk közötti szolidaritás erősítését is. Személyesen is szeretnék részt venni a stratégia kidolgozásában. Ez a Magyar Honvédség kötelessége, hogy megalkossa ezt a realitásokon alapuló dokumentumot, ami egy nyugodt, biztonságos időskort is biztosíthat - mondta az államtitkár. A HÉF ezt a tájékoztatót is tudomásul vette.

Ezt követően a HM fejezet 2007. évi előirányzatainak teljesítéséről Sulyok János dandártábornok, a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgatója terjesztett elő anyagot. Mészáros Géza, Hosz elnök közös értelmezésre kérte a HM tárcát. A HM államtitkára az ügyben keletkezett CSÉSZ levélre elmondta: mivel a CSÉSZ nem tagja a HÉF-nek, nem kell állást foglalni.

Napirend után Breuer László, a Hodosz vezető titkára bejelentette, hogy az érdekegyeztető fórumokon elért bérkorrekcióval kapcsolatban szakértői egyeztetést javasol. A témával kapcsolatban a http://www.hsz.hu/rovatok/akt/oket0529/ webcímen elérhető cikkünkben további részleteket is találnak.

 A HÉF legközelebb június 18-án tart plenáris ülést.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.