2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tájékoztató a devizaellátmány-különbözet kifizetéséről

Hosz  |  2008. 05. 29., 14:26

Május 29-én a szükséges szakmai egyeztetések lezárására került sor a HM KPÜ-nél Sulyok János dandártábornok, vezérigazgató, Pál István ezredes, igazgató, valamint a Honvédszakszervezetet képviseletében Mészáros Géza elnök és dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezető részvételével. A megbeszélés során az érintett felek konszenzus alapján, teljes körűen egyetértettek a kifizetések várható eljárási rendjéről, valamint az érintett állomány tájékoztatásáról. Az alábbiakban ezt ismertetjük röviden...

Mint ismeretes a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága 33/2008. (III. 20.) határozatában megállapította, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség tartós vagy ideiglenes külföldi szolgálatot teljesítő, valamint külföldi tanulmányokat folytató tagjai ellátásról szóló 28/2004. (XI. 8.) HM rendelet (R.) 2. számú mellékletének az alapdeviza-ellátmány pénznemét meghatározó rendelkezése az eredeti 2004. november 8-án kihirdetett és közzétett szövegnek megfelelően (a devizaellátmány pénznemét EUR-ban meghatározva) volt hatályban egészen 2007. július 1. napjával történő hatályon kívül helyezéséig.

A döntésnek megfelelően a devizaellátmány-különbözet kifizetésére a tárca központilag intézkedik (külön kérelem benyújtása nélkül) minden érintett vonatkozásában, a teljes időszakra vonatkozóan, az elévülési idő figyelmen kívül hagyásával. A korábban szolgálati panaszt illetve kérelmet benyújtók beadványaikra – kérelemként elbírálva – írásban választ kapnak.

A különbözet devizában (EUR) történő megállapítására és a kifizetés rendjére vonatkozóan – az egyeztetésen résztvevő szervezetek közös álláspontját tükrözve - HM utasítás (Ut.) kerül kiadásra, mely részletesen tartalmazza majd az alábbi eljárási rendet:

·        Devizaellátmány különbözetre az jogosult, aki a R. alkalmazási ideje alatt (2004. szeptember 1-től 2007. június 30-ig, illetve a szolgálat befejezéséig) béketámogató müvelet keretében  külföldi szolgálatot látott el.

Azok esetében különbözet nem állapítható meg, akik szolgálatukat Afganisztánban illetve Irakban 2005. január 31. előtt kezdték meg, ezen szolgálat idejére. Szintén nem kerül sor központi ellátmány-különbözet kifizetésére azon érintettek vonatkozásában, akik e tárgykörben peres eljárást kezdeményeztek, és az eljárás folyamatban van. A tárca a peres eljárások befejezését követően a jogerős ítéletet hajtja végre esetükben.

·        Minden érintett vonatkozásában (az állományból időközben kiváltak esetében is) hivatalból történik a megállapítás. Elhunyt érintett személy esetén a különbözet - a hagyatéki eljárás során meghozott határozat (hagyatéki végzés) alapján - az örökös(ök) részére kerül kifizetésre.

·        A központi eljárás lefolytatására az MH ÖHP, valamint az MH Müveleti Központ kizárólagosan jogosult.

·        Fenti parancsnokok új, módosított deviza-ellátmányt tartalmazó parancsot adnak ki, melynek egy példányát, valamint az Ut. mellékletét képező „Adategyeztetés és megbízás” megnevezésü nyomtatványt az érintett személynek eljuttatják. A fenti nyomtatványt kitöltve vissza kell juttatni az alábbi címre:

HM KPÜ Nemzetközi Igazgatóság, Nemzetközi gazdálkodás Támogató és Pénzügyi Ellátó Osztály (7401 Kaposvár, Pf.:179)

Az okmány visszaérkezését követően a pénzügyi szervezet haladéktalanul, legkésőbb 30 napon belül intézkedik a különbözet, valamint a késedelmi kamat (a Magyar Nemzeti Bank által megadott pénzpiaci kamat, EUR-ban számolva) átutalásáról, egyben az érintett részére részletes, írásbeli elszámolást bocsát rendelkezésre az ellenőrzés érdekében.

A különbözetek folyósítását –megnövelt személyi állománnyal - folyamosan végzik úgy, hogy annak befejezési határidejére, 2008. december 31-re, minden érintett részére – aki adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tett - biztosított legyen.

·        A rögzített nyugdíjak összegét a hivatal szintén központilag vizsgálja felül és hajtja végre a szükséges módosításokat.

·        Azon érintett vonatkozásában, akinek részére a nyugellátás már megállapításra és folyósításra került, a felülvizsgálatra valamint a korrekcióra – a vonatkozó szabályoknak megfelelően – ezirányú egyéni írásbeli kérelem benyújtását követően kerülhet sor.

·        Az érdekképviseleti szervezet tudomásul vette, hogy jelen eljárásban a devizaszámla megnyitásának esetlegesen felmerülő költségeit a munkáltatónak nem áll módjában megtéríteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.