2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakszervezeti kifogás

Hosz  |  2008. 06. 23., 15:05

Szakszervezetünk június 20-án szakszervezeti kifogást nyújtott be a honvédelmi miniszter 38/2008. (HK 9.) HM utasításával szemben, az alábbi tartalommal... 

Dr. Szekeres Imre

                                                      Magyar Köztársaság

Honvédelmi Minisztere

                                                                                                            Budapest

 

 

Tárgy: Szakszervezeti kifogás

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

            A Honvédszakszervezet a Magyar Köztársaság Honvédelmi Miniszterének 38/2008. (HK 9.) HM utasításával szemben a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) 35.§ (1) bekezdése alapján-figyelemmel a 35.§ (2) bekezdésében meghatározott határidőre -

 

kifogást

 

nyújt be az alábbi indokok alapján:

 

A Honvédelmi Közlöny 2008/9. számában (melyet érdekképviseleti szervezetünk 2008. június 16-án vett kézhez) közzétett 38/2008. HM utasítás 2.§ (1) bekezdésében található megfogalmazás alapján a szolgálati időpótlék alapjául szolgáló szolgálati időbe a sorkatonai szolgálat időtartama nem kerül beszámításra.

 

A szolgálati időpótlékra vonatkozó jogosultságot a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló, 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) állapítja meg.

A Hjt. szolgálati időpótlékról szóló 110/A.§ (2) bekezdésének második fordulata a szolgálati idő pótlékra való jogosultság megállapítása szempontjából a Magyar Honvédség tényleges állományában eltöltött idő figyelembevételét rendeli el, a Hjt. 259.§ (2) bekezdése pedig előírja, hogy „az 1996. szeptember hó 1-je után létesített szolgálati viszony esetén a szolgálati viszonyban eltöltött időként csak a sor-, a tartalékos-, a póttartalékos, a továbbszolgáló és a szerződéses katonai, a fegyveres szervnél hivatásos és szerződéses szolgálati viszonyban eltöltött, továbbá a katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézménynél 1996. szeptember 1-jét megelőzően hallgatói, növendéki, illetve a tiszthelyettesképző szakközépiskolában hallgatói jogviszonyban eltöltött idő vehető figyelembe.”

 

Az utasítás tervezetének véleményezése során a fenti problémát már jeleztük, és a szolgálati időpótlékra való jogosultság megállapításánál javasoltuk a sorkatonai szolgálati idő beszámítását is. A javaslattal a munkáltató szakmai szerveinek többsége is egyetértett.

A javaslatra a mai napig érdemi választ nem kaptunk. Hasonló módon érdemi, szövegszerü javaslatot tettünk a tárgykört érintően 2008. januárjában, a 3/2002. (I. 25.) HM rendelet módosítási tervezetének véleményezése során.

Véleményünk szerint a szolgálati időpótlék ilyen módon történő számítása nem csak a fenti jogszabályi helyekben foglaltakkal, hanem a pótlék bevezetésének alapvető céljával, valamint a bevezetést megelőző tárgyalásokon, egyeztetéseken elhangzottakkal is ellentétes.

 

Fenti indokok alapján döntött a Honvédszakszervezet a kifogás benyújtása mellett. Amennyiben Miniszter Úr a kifogásban foglaltaknak nem ad helyt, úgy a Hjt. 35.§ (4) bekezdése alapján benyújtástól számított 3 munkanapon belül egyeztetésnek van helye.

Az egyeztetés lefolytatásának időpontjára és helyszínére vonatkozóan az alábbi javaslatot tesszük: 2008. június 25. 09.00., HOSZ központi iroda; Budapest, VIII. Kerepesi u. 29/B.

A Honvédszakszervezetet az egyeztetésen az alábbi tárgyaló delegáció képviseli: A delegáció vezetője: Mészáros Géza elnök. Tagjai: dr. Heiling Ottó alelnök és dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezető.

 

Budapest; 2008. június 20.

 

         Tisztelettel:

 

                                                                                  Mészáros Géza elnök

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.