2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hosz tagok részvételével zajlott a III. Szent László Menet

Hosz  |  2008. 07. 02., 16:06

Tatán június 28-29-én immár harmadik alkalommal rendezték meg a Szent László Menetnek elnevezett teljesítménytúrát. Az idén elsőként hagyományteremtő szándékkal csatlakozott a rendezvényhez a Hosz tatai alapszervezete és teljesítménytúrára hívta a kihívásokat szerető szakszervezeti tagjainkat. Felhívásukra szép számmal húztak bakancsot, a természetet kedvelő és túrázni szerető aktivistáink. A rendezvényen Mészáros Géza, a Hosz elnöke adta át a serleget a III. Szent László Menetben induló Hosz legjobb csapatának…

Tatán, a vizek városában június 28-29-én megrendezett Víz-Zene-Virág fesztivál sokaknak nem csak a kiváló programokat, koncerteket, a kellemes időtöltést jelenti, hanem a kihívást és egy embert próbáló feladatot.

Ugyanis ezen a hétvégén rendezte meg - immár harmadik alkalommal - a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár a gyalogoskatonák védőszentje után Szent László Menetnek elnevezett teljesítménytúráját. A túra minden évben június huszonhetedikét, a Lövészek Napját követően, a Víz-Zene-Virág fesztivál helyszínén indul.

A tatai Hosz alapszervezet Horváth Józsefné vezetésével ez évtől, nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal csatlakozott a rendezvényhez és országos felhívásában teljesítménytúrára hívta a kihívásokat szerető szakszervezeti tagjainkat. Felhívásukra szép számmal húztak bakancsot, a természetet kedvelő és túrázni szerető aktivistáink. A regisztrációnál a tatai alapszervezet tagjai fogadták a résztvevőket, volt olyan tagunk is, aki egyenest az USA-ból érkezett a teljesítménytúrára. Mivel még nem rendelkezett az induláshoz szükséges orvosi igazolással, ezért a szervezők gondoskodtak arról, hogy a megfelelő vizsgálatokon részt tudjon venni.

Szombaton kilenc órára közel kettőszáz induló sorakozott fel a Kossuth téren. Többségében katonák, de szép számmal akadtak civil túrázók is, ugyanis a Szent László Meneten nem csak egyenruhások indulhatnak. Különbség mégis van a két csoport között, ugyanis a katonák részére előírt követelmény az egyenruha és a katonai felszerelés, amelynek minimum 15 kilogrammot kell elérni a menetvonal teljes hosszán, valamint a menet befejezését követő rövid pihenő után a katonának hadrafogható állapotban képesnek kell lenni a további feladatok végrehajtására.

E követelményeket, az útvonal hosszát és a terepviszonyokat figyelembe véve elmondható, hogy a Szent László Menetet tényleg csak a legjobbak képesek így teljesíteni. De épp ez a cél - mondta el Róth Balázs főhadnagy, a rendezvény fő szervezője.

A regisztrációt és a térképvázlatok kiosztását követően Huszti András dandártábornok, a 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka indította a teljesítménytúrát. Huszti tábornok elmondta, hogy a célba éréshez elengedhetetlen a kiváló fizikai kondíció, de kell még valami: a vasakarat. Akarat, hogy a feltört láb és a megkínzott test ellenére összeszorított foggal mindent megtegyen az ember a cél érdekében.

Az indulóknak a Szent László Menet hatvanöt kilométeres távját Tata belvárosából indulva tíz ellenőrző pont érintésével kellett leküzdeniük.  A dandár laktanyájánál levő első ellenőrző pontot elhagyva az útvonal festői szépségü helyeken haladt, útba ejtve a baji hegyeket, a Tatabánya felett a Gerecsén magasodó Turul emlékmüvet, Vértestolna, Tardos, Dunaszentmiklós és Dunaalmás településeket.

A teljesítménytúra ünnepélyes zárására vasárnap 9.30-kor, a tatai vár melletti nagyszínpadon került sor. Bár a túra kifejezetten nem verseny jellegü volt, Huszti András dandártábornok kupák és érmek átadásával ismerte el a „dobogós” helyezést elért egyéni versenyzők és csapatok teljesítményét. A III. Szent László Menet legeredményesebb csapatának elismerésére alapított vándorserleget a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem csapata nyerte el.

Mészáros Géza a Hosz elnöke adta át a serleget a III. Szent László Menetben induló HOSZ legjobb az MH 5/62 Bocskai István Lövészdandár alapszervezet csapatának.

A csapat tagjai: Varga István hdgy., Nagypál Tamás szkv., Bozóki Dezső szkv. A HOSZ egyéni indulói közül a legjobb eredményt Mihaleczki István őrvezető, az MH 34. Bercsényi László Különleges Müveleti Zászlóalj alapszervezetének tagja érte el.

A nagyrészt természetvédelmi területen haladó túra szervezésénél a dandár kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy a lehető legkevesebb „ökológiai lábnyomot” hagyjon a közel kétszáz pár bakancsos láb. A természet megóvása érdekében nagyon jó együttmüködés alakult ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságával.

Az idei Szent László Menet teljesítménytúra is balasetmentesen zárult, példát mutatva összetartásból és bajtársasságból.

Horváth Józsefné, Pogrányi Zoltán

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.