2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tiszthelyettes-avatás: Az igazi kihívások csak most következnek

Hosz  |  2008. 07. 05., 12:17

A Magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolán, a 2007/2008-as tanévben kilencvennyolc ifjú tiszthelyettes, köztük hat katonanő végzett. A híradó, navigációs és katonai informatikai rendszerüzemeltető, gépjármű-szerelő, repülőgép sárkányhajtómű szerelő, gépesített kövész, légvédelmi rakétás, felderítő, fegyverműszerész és élelmezési ellátó szakirányokon tanulmányaikat befejezett tiszthelyettesek augusztus végén állnak szolgálatba a számukra kijelölt alakulatoknál. Az ünnepélyes ceremónián a Honvédszakszervezet képviseletében Besenyei Csaba elnökségi tag vett részt... 

Ismeretes, hogy a Magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola a hivatásos tiszthelyettesi pályára jelentkezők, a szerződéses katonák, valamint a már pályán lévők alap-, át- és továbbképzésével biztosítja a Magyar Honvédség tiszthelyettesi és zászlósi állományának utánpótlását, pályán történő előmenetelét.

Az oktatási rendszerről megtudtuk, hogy a hallgatók modul rendszerü képzés keretében sajátították el a szükséges ismereteket. Az első félév egy 13 hetes általános katonai felkészítésből és egy 5 hetes vezetői felkészítésből állt, melyet modulzáró vizsga követett. A második félév 80 óra egységes alapozó képzéssel indult, majd 70 óra szakalapozó képzés, 100 óra ágazati alapozó képzés, 340 óra ágazati szakmai képzés, és 40 óra csapatgyakorlat következett. A félév szakmai vizsgákkal zárult. 

Miután dr. Isaszegi János mérnök vezérőrnagy, iskolaparancsnok köszöntötte a megjelenteket, az avatandókat, valamint a családtagokat és a hozzátartozókat, esküt tettek a fiatal tiszthelyettesek. Ezt követően Mikita János mérnök altábornagy, a HM HVK főnökének helyettese mondott beszédet. A katonai vezető miután kiemelkedő katonaünnepnek nevezte a tiszthelyettes-avatást, a hasznos és eredményes felkészülést, a tantermi és a gyakorlótéri foglalkozások szükségességét méltatta. Az altábornagy az egyes szakterületek mesterének nevezte az ifjakat, majd azt mondta, hogy a báziskiképzés  megfelelő alapokat adott, ám ez csak a kezdet, az igazi kihívások csak eztán következnek.

Az ezt követő fogadáson Mikita altábornagy és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE) képviselője a legkiválóbb tanulmányi eredményt elért hallgatónak, az eskü szövegét is előmondó Tóth András őrmesternek adta át a ,,Kéri Kálmán vezérezredes dísztőrt".

Amellett, hogy megkapta első rendfokozatát, már a Honvédszakszervezet tagsága iránt érdeklődik az Abonyból származó Gönczöl Helga őrmester.

- Az alapkiképzés nagyon kemény volt fizikailag, de most, az avatás után már nagyon büszke vagyok magamra. Igazi kihívás volt nekünk, a hat lány számára a férfiak közötti helytállás, a sok megmérettetés. Nagyon tartalmas előadáson győzödtem meg arról, hogy a Honvédszakszervezettől mennyire sokféle szolgáltatást vehetek igénybe, így már ki is töltöttem a belépési nyilatkozatot. Szerintem a Hosz biztonságot nyújt a katonák számára, engem leginkább a jogsegélyszolgálat müködése érdekel.   

Immár harmincharmadik életévében jár Tóth Gábor őrmester. Az ifjú tiszthelyettes az MH Támogató Dandár állományából most, – hat esztendő szerződéses legénységi szolgálat és a tiszthelyettes iskola sikeres elvégzését követően – a Budapesti Katonai Közlekedési Központhoz kerül.

- 2003-óta tartozom a Honvédszakszervezet nagy családjához. Azt gondolom, hogy van értelme szakszervezeti tagnak lenni, ha apróságokat is, de sok, hivatásos és szerződéses katonának fontos juttatást, kedvezményt elért már a Hosz. Legutóbb az üdülési csekk folyósításának örültem nagyon, remélem, hogy az eredményes tárgyalásoknak köszönhetően mi, szerződéses katonák idén is megkapjuk majd ezt a támogatást.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.