2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tiszthelyettes-avatás: Az igazi kihívások csak most következnek

Hosz  |  2008. 07. 05., 12:17

A Magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolán, a 2007/2008-as tanévben kilencvennyolc ifjú tiszthelyettes, köztük hat katonanő végzett. A híradó, navigációs és katonai informatikai rendszerüzemeltető, gépjármű-szerelő, repülőgép sárkányhajtómű szerelő, gépesített kövész, légvédelmi rakétás, felderítő, fegyverműszerész és élelmezési ellátó szakirányokon tanulmányaikat befejezett tiszthelyettesek augusztus végén állnak szolgálatba a számukra kijelölt alakulatoknál. Az ünnepélyes ceremónián a Honvédszakszervezet képviseletében Besenyei Csaba elnökségi tag vett részt... 

Ismeretes, hogy a Magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola a hivatásos tiszthelyettesi pályára jelentkezők, a szerződéses katonák, valamint a már pályán lévők alap-, át- és továbbképzésével biztosítja a Magyar Honvédség tiszthelyettesi és zászlósi állományának utánpótlását, pályán történő előmenetelét.

Az oktatási rendszerről megtudtuk, hogy a hallgatók modul rendszerü képzés keretében sajátították el a szükséges ismereteket. Az első félév egy 13 hetes általános katonai felkészítésből és egy 5 hetes vezetői felkészítésből állt, melyet modulzáró vizsga követett. A második félév 80 óra egységes alapozó képzéssel indult, majd 70 óra szakalapozó képzés, 100 óra ágazati alapozó képzés, 340 óra ágazati szakmai képzés, és 40 óra csapatgyakorlat következett. A félév szakmai vizsgákkal zárult. 

Miután dr. Isaszegi János mérnök vezérőrnagy, iskolaparancsnok köszöntötte a megjelenteket, az avatandókat, valamint a családtagokat és a hozzátartozókat, esküt tettek a fiatal tiszthelyettesek. Ezt követően Mikita János mérnök altábornagy, a HM HVK főnökének helyettese mondott beszédet. A katonai vezető miután kiemelkedő katonaünnepnek nevezte a tiszthelyettes-avatást, a hasznos és eredményes felkészülést, a tantermi és a gyakorlótéri foglalkozások szükségességét méltatta. Az altábornagy az egyes szakterületek mesterének nevezte az ifjakat, majd azt mondta, hogy a báziskiképzés  megfelelő alapokat adott, ám ez csak a kezdet, az igazi kihívások csak eztán következnek.

Az ezt követő fogadáson Mikita altábornagy és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE) képviselője a legkiválóbb tanulmányi eredményt elért hallgatónak, az eskü szövegét is előmondó Tóth András őrmesternek adta át a ,,Kéri Kálmán vezérezredes dísztőrt".

Amellett, hogy megkapta első rendfokozatát, már a Honvédszakszervezet tagsága iránt érdeklődik az Abonyból származó Gönczöl Helga őrmester.

- Az alapkiképzés nagyon kemény volt fizikailag, de most, az avatás után már nagyon büszke vagyok magamra. Igazi kihívás volt nekünk, a hat lány számára a férfiak közötti helytállás, a sok megmérettetés. Nagyon tartalmas előadáson győzödtem meg arról, hogy a Honvédszakszervezettől mennyire sokféle szolgáltatást vehetek igénybe, így már ki is töltöttem a belépési nyilatkozatot. Szerintem a Hosz biztonságot nyújt a katonák számára, engem leginkább a jogsegélyszolgálat müködése érdekel.   

Immár harmincharmadik életévében jár Tóth Gábor őrmester. Az ifjú tiszthelyettes az MH Támogató Dandár állományából most, – hat esztendő szerződéses legénységi szolgálat és a tiszthelyettes iskola sikeres elvégzését követően – a Budapesti Katonai Közlekedési Központhoz kerül.

- 2003-óta tartozom a Honvédszakszervezet nagy családjához. Azt gondolom, hogy van értelme szakszervezeti tagnak lenni, ha apróságokat is, de sok, hivatásos és szerződéses katonának fontos juttatást, kedvezményt elért már a Hosz. Legutóbb az üdülési csekk folyósításának örültem nagyon, remélem, hogy az eredményes tárgyalásoknak köszönhetően mi, szerződéses katonák idén is megkapjuk majd ezt a támogatást.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.