2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

LIGA: Közös beszélgetés a régiós ügyekről

Hosz  |  2008. 07. 28., 07:29

Újabb regionális rendezvényen találkozhattak a LIGA tagszervezetei a dél-alföldi régióban. Szentesen, július 28-án dr. Dancsóné dr. Soós Ilona érdekvédelmi tanácsadó által szervezett közös beszélgetésen a LIGA nemzetközi kapcsolatai, a Duna-Kőrös-Maros-Tisza Interregionális Szakszervezeti Tanács Alapokmánya, az európai üzemi tanács létrehozásáról szóló 2003. évi XXi. törvény, valamint a hazai szakképzés helyzete és az ezzel kapcsolatos szakszervezeti teendők volt a téma. Bátor Ferenc elnökségi tag mellett a Honvédszakszervezetet Varga Árpád szentesi- és Marczis András hódmezővásárhelyi alapszervezeti vezetők képviselték...

A megjelent tagszervezetek képviselői előtt a LIGA dél-alföldi régiójának irodavezetője, dr. Dancsóné dr. Soós Ilona (képünkön) rövid köszöntő és bevezető szavai után a résztvevő tagszervezetek képviselői mutatkoztak be. A Honvédszakszervezet képviseletében először Bátor Ferenc mondott el hasznos tudnivalókat szervezetünkről, majd a szentesi és a hódmezővásárhelyi alapszervezetek vezetői mutatták be a helyi tagszervezeteiket. 

A bemutatkozást követően Koller Erika, a Liga Szakszervezetek nemzetközi kapcsolataiért felelős osztályvezetője tartott előadást. A nemzetközi kapcsolatok ismertetése során - egyebek mellett - elhangzott, hogy a LIGA Szakszervezetek szempontjából rendkívüli jelentőséggel bír az Európai Szakszervezeti Szövetségi (ESZSZ) és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségi tagság.

Koller Erika (képünkön) kiemelte: a nemzetközi konföderációk amellett, hogy ENSZ szervezetekkel is együttmüködnek, esélyegyenlőségi feladatokkal, így - egyebek mellett - a hölgyeket és a nyugdíjasokat is érintő problematikákkal is foglalkoznak. Az 1996-ban alakult Európai Szakszervezeti Szövetségről, mint az Európai Unió egyik fő tárgyaló partneréről elhangzott, hogy szinte minden, munkavállalókat negatívan befolyásoló történésre, döntésre rendkívül gyorsan reagál. Fontos, hogy a jövőben minden ágazati szövetség munkájába bekapcsolódjunk - tette hozzá előadása végén a LIGA nemzetközi osztályvezetője.

Ezt követően a  Duna–Kőrös–Maros-Tisza Interregionális Szakszervezeti Tanács (DKMT) Alapokmánya, illetve a DKMT-hez történő csatlakozás előnyei a LIGA dél-alföldi szervezetei számára volt a témája dr. Dancsóné dr. Soós Ilona (képünkön) előadásának. A LIGA dél-alföldi érdekvédelmi tanácsadója a müködési elvek és célok mellett azt hangsúlyozta, hogy az információs rendszerek kiépítésén túl a pályázatokon történő sikeres részvétel is fontos. 

A 250.000 Euró értékü román-szerb-magyar projekt részeként 3 nyelvü, közös szakszervezeti honlapot hoznának létre, melynek részarányos felületén a LIGA Szakszervezetek is helyet kapna - mondta dr. Dancsóné dr. Soós Ilona.

A 2003. évi XXI. törvény az európai üzemi tanács létrehozásáról, illetve a munkavállalók tájékoztatását és a velük való konzultációt szolgáló eljárás kialakításáról, valamint az európai üzemi tanács müködéséről dr. Kurunczi Ágnes adott elő.

A DÉMÁSZ szakszervezeti vezetője (képünkön) elmondta, hogy az üzemi tanács létrehozatalakor külön is figyelembe kell venni a férfiak és a nők arányát. Dr. Kurunczi Ágnes az európai üzemi tanács munkacsoportjairól, üléseinek rendjéről, valamint a témához kapcsolódó részletes joganyagról is beszélt.

A magyarországi szakképzés helyzete, a Ligának, mint munkavállalói érdekképviseleti szervezetnek jövőbeni feladatai a magyar szakképzési rendszer korszerüsítésében volt a címe dr. Szabó Imre előadásának. A LIGA szakértője az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) feladatai, munkája mellett a minap létrehozott Gazdasági Érdekegyeztető Fórum jövőbeni munkájáról is szót ejtett.

Lehet-e adócsökkentéssel foglalkoztatást növelni - kérdezte előadása közben a szakértő. Ha magasak a terhek, a járulékok, a vállalkozásokat sújtó közterhek, azok nyilvánvalóan negatívan befolyásolják a foglalkoztatást - folytatta dr. Szabó Imre.

338 ezer potenciálisan aktív munkavállaló áll rendelkezésre jelenleg hazánkban. Mivel rengeteg a tartalék, el kell érni, hogy érdemes legyen napi 4, 6 órát, heti 2-4 napot, illetve aratáskor, gyümölcsbetakarításkor is foglalkoztatni a munkavállalókat - emelte ki a szakértő. Dr. Szabó Imre hozzátette, hogy idéntől már a Régiós Fejlesztési Képzési Bizottságok döntenek arról, hová, milyen ágazatra, melyik szakmára mennyi fiatalt, munkavállalót iskolázzanak be. Vagyis sok-sok olyan változás indult meg, amely jelentős átstruktúrálódást ígér.

A LIGA Szakszervezeteknek van véleménye a magyar gazdaság ügyeiről, azt szeretnénk, ha nemcsak a LIGA elnöke, hanem Ti, a régióban dolgozó szakszervezetisek is egyek lennétek a LIGA Szakszevezetekkel, vagyis ugyanazt az álláspontot, véleményt közvetítenétek, mint mi Budapesten - fejezte be gondolatait dr. Szabó Imre, a LIGA szakértője.

A rendezvény végén a Hungeritnél kialakult kritikus helyzetről, az elbocsátandó kétszáz dolgozó helyzetéről, illetve az erről, a Dél-Magyarország címü lapban megjelent cikk http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/ketszaz_dolgozot_bocsatanak_el_a_hungerittol/2065276/ tartalmáról is beszélgettek. 

Ezt követően a LIGA dél-alföldi érdekvédelmi tanácsadója fontos és aktuális szakszervezeti híreket osztott meg a megjelent régiós vezetőkkel. Dancsóné beszélt a LIGA Nyugdíjas Tagozatának megalakulásáról, az ifjúsági tagozat szervezéséről, az esélyegyenlőségi- és nőtagozat szerveződéséről, a LIGA ,,sztrájktanfolyam"-ainak lebonyolításáról, valamint az őszi szakképzési konferenciáról is. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.