2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF: Rendkívüli ülés témája lesz az étkezési térítési díjak emelése

Hosz  |  2008. 09. 08., 20:58

A Hosz-Tv szeptemberi kiadásából és a legutóbbi elnökségi ülésről szóló tudósításból is értesülhettek honlapunk látogatói az étkezési térítési díjak egyoldalú emeléséről. Emiatt a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte a munkavállalói oldal. A szeptember 15-i rendkívüli ülést az alábbi, a honvédelmi miniszterhez írt szakszervezeti kezdeményezésre hívták össze...

Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum

Munkavállalói Oldal

„Sürgős”

Dr. Szekeres Imre

a Magyar Köztársaság

honvédelmi minisztere

(Dr. Szeredi Péter, HM kabinetfőnök útján)

Budapest

Tárgy:  rendkívüli HÉF ülés összehívásának

            kezdeményezése a munkahelyi ebéd

            térítési díjának egyeztetés nélküli

            emelése tárgyában

Tisztelt Miniszter Úr!

            A Honvédelmi Minisztérium és a tárca munka és szolgálatvállalóit, illetve a gondoskodási körébe tartozókat képviselő reprezentatív érdekvédelmi szervezetek, úgymint a Honvédszakszervezet (HOSZ), a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (HODOSZ), valamint a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) között aláírt, a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) létrehozására és müködésére vonatkozó együttmüködési megállapodás 11. pontja alapján és annak megfelelően tájékoztatjuk, hogy a 20/2008 HM. rendelet kiadásával kapcsolatban az érdekegyeztetés szabályainak súlyos megsértését tapasztaltuk.

Tisztelt Miniszter Úr!

Ön a szóban forgó rendeletben a munkahelyi ebéd térítési díjának 485,- Ft-ról, 605,- Ft-ra történő emelésére intézkedett úgy, hogy arról előzetesen az érdekvédelmi szervezetekkel nem egyeztetett, véleményünket nem kérte ki. Álláspontunk szerint a jogszabály előkészítése és kiadása során követett eljárásával az említett megállapodáson túl a Jogalkotásról szóló, 1987. évi XI. törvény 29. §-ban foglaltakat is megsértette.

Tisztelt Miniszter Úr!

A HÉF munkavállalói oldalának képviselőiként, az általunk képviseltek nevében a rendelet kiadása során követett eljárási mód mellett a leghatározottabban tiltakozunk az abban foglalt érdemi döntés, azaz a térítési díj jelentős arányú és szerkezetü emelése ellen is. Az állomány nevében elfogadhatatlannak ítéljük meg, hogy miközben az illetmények és keresetek reálértékének megőrzésére, a szociális és jóléti juttatások színvonalának fenntartására irányuló lépések a tárca részéről mindinkább késnek, illetve felemás módon valósulnak meg, a jelen és hasonló döntések tovább fokozzák a szolgálat és munkavállalók terheit. Az intézkedés megközelítőleg havi 2.500,-, évi 30.000,- Ft-tal növeli meg az állomány ezirányú kiadásait, így vonva el nettó illetményük számottevő részét. Az alacsonyabb kereseti kategóriák esetében ez eléri a 2- 2,5% szintet, amely összeadódva az áremelkedések igen kedvezőtlen hatásaival – sérti a képviseltek anyagi érdekeit, esetenként fenyegeti egzisztenciális biztonságukat. Az állomány helyzetét tovább súlyosbítja az a tény, hogy az étkezési térítési díjak 15% -os emelésére ez évben (2008. február) már egy ízben sor került.

Aggasztónak, egyben elkeserítőnek tartjuk továbbá, hogy az emelésre vonatkozó intézkedés az élelmezési szakmai indokok és érdekek teljes figyelmen kívül hagyásával született meg. A növelés ugyanis kizárólag a „rezsi” költségek emelésére vonatkozik, miközben a nyersanyagértéket változatlanul hagyja. Ez a nyersanyag árak emelkedése okán rövid időn belül újabb emelés szándékát vetíti előre. Az intézkedés kiszakítja az ebéd árát az élelmezési normarendszerből, mivel a normák növelése nélkül történik, egyáltalán nem javítja - a különböző esetben és formában - ellátásra jogosult állomány élelmezési feltételeit.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az előbbiekben felsoroltak alapján a HÉF Munkavállalói Oldalának szervezetei a munkahelyi ebéd térítési díjainak emelése, illetve az arra intézkedő HM rendelet ügyében a HÉF Ügyrendjének IV. 10.) pontja alapján (mely szerint: „Rendkívüli ülést bármelyik oldal kezdeményezhet – a téma írásbeli előterjesztésével együtt – a HÉF Titkársága útján. A rendkívüli ülés időpontját az ügyvivők közösen határozzák meg. Az ülést a kezdeményezéstől számított 8. munkanapon belül kell összehívni.”) kezdeményezik a HÉF rendkívüli ülésének összehívását, melyen tisztelettel igényeljük az Ön személyes, vagy külön felhatalmazottja jelenlétét.

Bízunk abban, hogy a HÉF rendkívüli ülésén - a kérdés sürgős és érdemi tárgyalásával – olyan megállapodás születik, amely egyaránt elfogadható megoldást jelent a tárca és a munkavállalók számára.

Budapest, 2008. szeptember 4.

Tisztelettel:

(Breuer László)

(Mészáros Géza)

(Sipos Géza)

a HODOSZ vezető titkára

a HOSZ elnöke

a BEOSZ elnöke

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.