2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Visegrádi Négyek Prágában elfogadott nyilatkozata

Hosz  |  2008. 09. 29., 17:36

Mészáros Géza elnök vezetésével a Visegrádi Négyek szakszervezeti találkozóján vett részt a Honvédszakszervezet küldöttsége. A szeptember 17-19 közötti nemzetközi érdekvédelmi eseményen dr. Heiling Ottó alelnök, Gáspár Tamásné és Bátor Ferenc elnökségi tagok voltak még jelen. A Visegrádi Csoport fegyveres erőiben szolgáló hivatásos katonák egyesületeinek 10. Konferenciáján az alábbi nyilatkozatot fogadták el...  

 Nyilatkozat 

A Visegrádi csoport hivatásos haderőiben müködő partner egyesületek szükségét érzik, hogy kinyilvánítsák a kölcsönös együttmüködés megerősítésére irányuló szándékukat, és a 2008. szeptember 16-19. között Prágában megtartott konferenciájukon az alábbi nyilatkozatot fogadják el.

A Honvédszakszervezet, a Lengyel Hadsereg Tisztikara Dékánjainak Konventje, a Szlovák Köztársaság Katonáinak Egyesülete, a Cseh Hadsereg Hivatásos Katonáinak Egyesülete kifejezik szándékukat a kölcsönös információcsere további erősítésére szervezeteik politikai álláspontjainak megvalósítása során. Ezzel együtt a partnerszervezetek tiszteletben tartják egymás eltérő jogi státuszát.

Minden egyes szervezet fő célkitüzése a katonai szolgálattal összefüggő jogszabályi-, és szociális körülmények javítása. Emellett a V4 egyesületei számára folyamatos kihívást jelent a katonai vezetéssel való tárgyalások folytatása, és olyan javaslatok megtétele, kezdeményezések elindítása, amelyek a hivatásos katonák életkörülményeinek javítását szolgálják.

A lengyel és a magyar szervezetek jó például szolgálnak a fegyveres erők vezetése és a hivatásos katonákat képviselő egyesületek közötti együttmüködésre. Figyelembe véve ezt a tényt javasoljuk, hogy a V4 nemzetek katonai vezetőinek jövőbeni találkozóin kerüljenek értékelésre az ilyen típusú együttmüködés lehetséges módozatai.

A delegációk értékelték a külföldi missziókban megsérült katonák támogatására rendelkezésre álló erőforrások helyzetét, és elégtelennek ítélik meg azokat. Az érdekképviseleti szervezetek javasolják olyan ésszerü szabályok megalkotását, amelyek biztosítják a müveletekben részt vevő katonák szükségleteinek kielégítését.

A szervezetek javasolják továbbá, hogy kezdődjön meg a vita a külföldi missziókban megsérült katonák ellátásáról, melynek eredményeképp megállapításra kerül egy általánosan érvényes sztenderd a katonák felszerelése, egészségügyi ellátása és egyéb juttatásai vonatkozásában, majd mindezen követelményeket foglalják jogszabályba.

A következő soros elnökség ciklusában szeretnénk elérni, hogy szövetségeinknél alakuljanak ki egy egységes szemlélet feltételei a Pozsonyban müködő Nemzetközi Visegrádi Alap tekintetében. A fő elgondolás az, hogy kihasználjuk a Visegrádi Alap által nyújtott lehetőségeket a katonai szolgálat során életüket vesztett, vagy munkaképtelenné vált kollégáink gyermekei oktatásának támogatására.

Ezzel a jövő évre vonatkozó két fő célkitüzéssel egyidejüleg a szövetségek vállalták, hogy a saját nemzeti szervezetük minden szintjén igyekeznek fejleszteni két- és háromoldalú kapcsolataikat.

A V4 országok hivatásos katonai szövetségeinek következő, 11. konferenciája a Lengyel Konwent elnöksége alatt kerül megrendezésre.

A nyilatkozat cseh és angol nyelven, két egymással teljesen megegyező változatban került megfogalmazásra.

A nyilatkozat négy példányban készült, melyből minden aláíró fél egy-egy példányt kap.

Prága, 2008. szeptember 19.

Honvédszakszervezet

Mészáros Géza ezredes 

Lengyel Hadsereg Tisztikara Dékánjainak Konventje

Anatol Tichoniuk ezredes 

Szlovák Köztársaság Katonáinak Egyesülete

Michal Bochunicky ezredes 

Cseh Hadsereg Hivatásos Katonáinak Egyesülete

Roman Doba őrnagy

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.