2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elnökségi ülés a terepen

Hosz  |  2008. 10. 02., 17:34

Valódi katonai körülmények között, a Bevetési Irány 2008 gyakorlat helyszínén, Várpalota mellett tartotta soros ülését szakszervezetünk elnöksége. A legfőbb téma a választmányi határozatok, így a 2009-es költségvetés egyes elemeinek áttekintése volt, a döntést novemberre halasztották. A kihelyezett elnökségi ülések hagyományát folytatva, az október 2-i eseményen az elnökségi tagok, a meghívott ügyvivők és szekcióelnökök mellett több alapszervezeti- és csoportvezető is részt vett...  

Az előző elnökségi jegyzőkönyvének elfogadása után az elmúlt időszak eseményeiről és a szervezet előtt álló feladatokról szóló tájékoztató hangzott el. Mészáros Géza elnök - a legutóbbi, szeptember 3-i elnökségi ülés óta történtek között egyebek mellett - a LIGA és az FRDÉSZ szeptemberi döntéshozó fórumain történtekről, a Tisztes Munka Világnapja rendezvényen való megjelenésről, a verőcei betegotthonban tett látogatásról, a rendkívüli és a soros HÉF ülésen lezajlott tárgyalásokról, a kabinetfőnökkel történt egyeztetésről, valamint a nemzetközi kapcsolatokról és a pápai NATO, valamint a várpalotai Bevetési Irány gyakorlatról számolt be.

Ezt követően a két alelnök több témáról részletesen is szólt. Szincsák Gyula a szerződéses katonák problémáiról, a még mindig jelentős fluktuációról, a téma válságmenedzseléséről (a pályántartás lehetőségeiről: az illetményekről és az azon túli juttatásokról, a lakhatási lehetőségek fejlesztéséről, a kedvezményes munkáltatói hitel igénybevételéről) és annak módozatairól tájékoztatott. Ezt követően az aktuális kereset-tárgyalásokról, a tárca forrásoldalának bővüléséről, majd a még 2008-ban lehetséges kifizetésekről és a 2009-es illetményfejlesztéssel kapcsolatos tárgyalásokról is beszélt.

Szakszervezetünk alelnöke elmondta: hamarosan eldől, hogy az FRDÉSZ által már megfogalmazott illetményemelést mennyiben tartja magáénak a Hosz, illetve milyen egyéb juttatási elemet kérünk még. A HÉF üléseken megtárgyalt témák közül Szincsák alelnök az étkezési térítési díjak egyoldalú emeléséről külön is szólt. 

- Szakszervezetünk kezdeményezte a szaktárcánál, hogy térjünk át a melegétkeztetési utalványok bevezetésére - mondta.

Dr. Heiling Ottó alelnök pedig az FRDÉSZ elnökségi ülésről és a Visegrádi Négyek prágai találkozójáról adott rövid áttekintést. Szakszervezetünk alelnöke a 2009-es illetményfejlesztésről hozott szövetségi javaslatról, a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) október 9-re történő összehívásáról, a fórum müködési zavarairól, valamint a szolgálati nyugdíjrendszer esetleges változásáról beszélt. A Visegrádi Négyek prágai találkozóján történtekről szólva - egyebek mellett - a csehországi haderőreformról, a védelmi büdzséről és a cseh szerződéses katonák a mieinkénél sokkal kedvezőbb juttatásairól is szólt dr. Heiling Ottó.

A tájékoztató után a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításával és a szolgálati időpótlékkal, valamint az 1996 után beöltözött hivatásos katonák méltánytalan nyugdíjaztatási rendszerével kapcsolatban tettek fel kérdéseket a megjelent alapszervezeti- és csoportvezetők.

A mögöttünk lévő és az előttünk álló szervezési folyamatokról dr. Ujfaludi Zoltán tájékoztatott. A főtitkár miután a Pusztavacson lebonyolított Egység Kupa kispályás focitorna, a szentesi vadászíjász kupa, a regionális LIGA tanfolyamok, a pákozdi Emléknap, valamint a hódmezővásárhelyi Nyílt Nap tapasztalatait összegezte, az október 6-10 közötti képviseleti értekezletek előkészületeiről is informálta a résztvevőket.

A tagfelvételről szóló döntés után 3 nyugállományú katona vált a Hosz tagjává.

Ezt követően a Választmányi határozattervezetek megtárgyalása szerepelt az ülés napirendjén. Dr. Heiling Ottó alelnök a 2009. évi költségvetés határozattervezetének és a költségvetés egyes tételeit meghatározó választmányi határozattervezetek ismertetése után a bevételi és a kiadási oldalról hangzottak el információk.

Elsőként az Egység újság elkészítéséről, majd a lap terjesztéséről szóló határozati javaslatot tárgyalták. Az egyes Hosz szervek (képviseleti irodák, szekciók, ellenőrző bizottság) müködési költségeinek biztosításáról, majd az üdültetés támogatásáról szóló tervezet után a Katonákért Alapítvány támogatásáról és gépjármü vásárlásról egyeztettek.

Az Önsegélyezési és szolidaritási alap létrehozásáról és a segélyezés rendjéről szóló választmányi határozattervezet megtárgyalása után a Hosz 2009. évi szakszervezeti átlagtagdíjról szóló választmányi határozattervezetet, majd a Hosz 2009. évi fontosabb feladatairól szóló választmányi határozattervezetet tárgyalták meg.

A Hosz elnökségének 2009. évi munkatervéről szóló választmányi határozattervezetről szóló megbeszélés után elhalasztották a Honvédszakszervezet könyvvizsgálójáról szóló személyi döntést.

Ezt követően a „Szakszervezeti Munkáért” díjra érkezett jelölésekről egyeztettek, a döntéshozók javaslatuk kialakítását novemberre halasztották.

Napirend szerint - ezt követően - a költségvetés tervezésének irányelvéről szóló 30/2004. sz. választmányi határozatról, majd 13/2008. sz. választmányi határozatról (A Hosz hosszú távú kereset felmérési programjának elkészítéséről) szóló választmányi határozattervezetről szóló - Szincsák alelnök álal beterjeszett - javaslatról egyeztettek.

A Vodafone előfizetésekről szóló előterjesztés után az elnökség arról döntött, hogy a szakszervezet vezetője írja alá és ezzel hosszabbítsa meg a jelenleg is hatályos szeerződést.

Az egyebekben elsőként az üdültetés eredményességéről egyeztettek. Miután Szincsák alelnök a békésszentandrási és a hajdúszoboszlói üdülők kihasználtságának sikeréről beszélt, a tarnamérai csapatpihenőbe szervezett gyermektáborok tapasztalatairól is informálta a megjelenteket.

Sárkány Ferenc, az Egység 2002 Kft. ügyvezetője miután a gazdasági társaság eredményességi mutatóiról beszélt, kedvezőnek nevezte, hogy 2007-ben a katonaállomány üdülési csekket kapott. Az ügyvezető szerint negatívan befolyásolhatja a kihasználtságot, ha 2008-ban nem részesülnének hasonló juttatásban a kollégák.

Sörös István tagozatelnök a LIGA nyugálományú szervezetének aktualitásairól, valamint a tagozat békéscsabai elnökségi ülésén történtekről is tájékoztatta a megjelenteket. A kommunikációs ügyvivő az Egység újság 2004-óta fennálló EMPA-tagságáról tájékoztatta az elnökséget. A döntéshozó fórum következő ülését november 4-én, Budapesten tartják majd.     

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

Az Ukroboronprom cég arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az An-70 katonai változatából kivesznek minden orosz eredetű fedélzeti berendezést.