2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elnökségi ülés a terepen

Hosz  |  2008. 10. 02., 17:34

Valódi katonai körülmények között, a Bevetési Irány 2008 gyakorlat helyszínén, Várpalota mellett tartotta soros ülését szakszervezetünk elnöksége. A legfőbb téma a választmányi határozatok, így a 2009-es költségvetés egyes elemeinek áttekintése volt, a döntést novemberre halasztották. A kihelyezett elnökségi ülések hagyományát folytatva, az október 2-i eseményen az elnökségi tagok, a meghívott ügyvivők és szekcióelnökök mellett több alapszervezeti- és csoportvezető is részt vett...  

Az előző elnökségi jegyzőkönyvének elfogadása után az elmúlt időszak eseményeiről és a szervezet előtt álló feladatokról szóló tájékoztató hangzott el. Mészáros Géza elnök - a legutóbbi, szeptember 3-i elnökségi ülés óta történtek között egyebek mellett - a LIGA és az FRDÉSZ szeptemberi döntéshozó fórumain történtekről, a Tisztes Munka Világnapja rendezvényen való megjelenésről, a verőcei betegotthonban tett látogatásról, a rendkívüli és a soros HÉF ülésen lezajlott tárgyalásokról, a kabinetfőnökkel történt egyeztetésről, valamint a nemzetközi kapcsolatokról és a pápai NATO, valamint a várpalotai Bevetési Irány gyakorlatról számolt be.

Ezt követően a két alelnök több témáról részletesen is szólt. Szincsák Gyula a szerződéses katonák problémáiról, a még mindig jelentős fluktuációról, a téma válságmenedzseléséről (a pályántartás lehetőségeiről: az illetményekről és az azon túli juttatásokról, a lakhatási lehetőségek fejlesztéséről, a kedvezményes munkáltatói hitel igénybevételéről) és annak módozatairól tájékoztatott. Ezt követően az aktuális kereset-tárgyalásokról, a tárca forrásoldalának bővüléséről, majd a még 2008-ban lehetséges kifizetésekről és a 2009-es illetményfejlesztéssel kapcsolatos tárgyalásokról is beszélt.

Szakszervezetünk alelnöke elmondta: hamarosan eldől, hogy az FRDÉSZ által már megfogalmazott illetményemelést mennyiben tartja magáénak a Hosz, illetve milyen egyéb juttatási elemet kérünk még. A HÉF üléseken megtárgyalt témák közül Szincsák alelnök az étkezési térítési díjak egyoldalú emeléséről külön is szólt. 

- Szakszervezetünk kezdeményezte a szaktárcánál, hogy térjünk át a melegétkeztetési utalványok bevezetésére - mondta.

Dr. Heiling Ottó alelnök pedig az FRDÉSZ elnökségi ülésről és a Visegrádi Négyek prágai találkozójáról adott rövid áttekintést. Szakszervezetünk alelnöke a 2009-es illetményfejlesztésről hozott szövetségi javaslatról, a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) október 9-re történő összehívásáról, a fórum müködési zavarairól, valamint a szolgálati nyugdíjrendszer esetleges változásáról beszélt. A Visegrádi Négyek prágai találkozóján történtekről szólva - egyebek mellett - a csehországi haderőreformról, a védelmi büdzséről és a cseh szerződéses katonák a mieinkénél sokkal kedvezőbb juttatásairól is szólt dr. Heiling Ottó.

A tájékoztató után a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításával és a szolgálati időpótlékkal, valamint az 1996 után beöltözött hivatásos katonák méltánytalan nyugdíjaztatási rendszerével kapcsolatban tettek fel kérdéseket a megjelent alapszervezeti- és csoportvezetők.

A mögöttünk lévő és az előttünk álló szervezési folyamatokról dr. Ujfaludi Zoltán tájékoztatott. A főtitkár miután a Pusztavacson lebonyolított Egység Kupa kispályás focitorna, a szentesi vadászíjász kupa, a regionális LIGA tanfolyamok, a pákozdi Emléknap, valamint a hódmezővásárhelyi Nyílt Nap tapasztalatait összegezte, az október 6-10 közötti képviseleti értekezletek előkészületeiről is informálta a résztvevőket.

A tagfelvételről szóló döntés után 3 nyugállományú katona vált a Hosz tagjává.

Ezt követően a Választmányi határozattervezetek megtárgyalása szerepelt az ülés napirendjén. Dr. Heiling Ottó alelnök a 2009. évi költségvetés határozattervezetének és a költségvetés egyes tételeit meghatározó választmányi határozattervezetek ismertetése után a bevételi és a kiadási oldalról hangzottak el információk.

Elsőként az Egység újság elkészítéséről, majd a lap terjesztéséről szóló határozati javaslatot tárgyalták. Az egyes Hosz szervek (képviseleti irodák, szekciók, ellenőrző bizottság) müködési költségeinek biztosításáról, majd az üdültetés támogatásáról szóló tervezet után a Katonákért Alapítvány támogatásáról és gépjármü vásárlásról egyeztettek.

Az Önsegélyezési és szolidaritási alap létrehozásáról és a segélyezés rendjéről szóló választmányi határozattervezet megtárgyalása után a Hosz 2009. évi szakszervezeti átlagtagdíjról szóló választmányi határozattervezetet, majd a Hosz 2009. évi fontosabb feladatairól szóló választmányi határozattervezetet tárgyalták meg.

A Hosz elnökségének 2009. évi munkatervéről szóló választmányi határozattervezetről szóló megbeszélés után elhalasztották a Honvédszakszervezet könyvvizsgálójáról szóló személyi döntést.

Ezt követően a „Szakszervezeti Munkáért” díjra érkezett jelölésekről egyeztettek, a döntéshozók javaslatuk kialakítását novemberre halasztották.

Napirend szerint - ezt követően - a költségvetés tervezésének irányelvéről szóló 30/2004. sz. választmányi határozatról, majd 13/2008. sz. választmányi határozatról (A Hosz hosszú távú kereset felmérési programjának elkészítéséről) szóló választmányi határozattervezetről szóló - Szincsák alelnök álal beterjeszett - javaslatról egyeztettek.

A Vodafone előfizetésekről szóló előterjesztés után az elnökség arról döntött, hogy a szakszervezet vezetője írja alá és ezzel hosszabbítsa meg a jelenleg is hatályos szeerződést.

Az egyebekben elsőként az üdültetés eredményességéről egyeztettek. Miután Szincsák alelnök a békésszentandrási és a hajdúszoboszlói üdülők kihasználtságának sikeréről beszélt, a tarnamérai csapatpihenőbe szervezett gyermektáborok tapasztalatairól is informálta a megjelenteket.

Sárkány Ferenc, az Egység 2002 Kft. ügyvezetője miután a gazdasági társaság eredményességi mutatóiról beszélt, kedvezőnek nevezte, hogy 2007-ben a katonaállomány üdülési csekket kapott. Az ügyvezető szerint negatívan befolyásolhatja a kihasználtságot, ha 2008-ban nem részesülnének hasonló juttatásban a kollégák.

Sörös István tagozatelnök a LIGA nyugálományú szervezetének aktualitásairól, valamint a tagozat békéscsabai elnökségi ülésén történtekről is tájékoztatta a megjelenteket. A kommunikációs ügyvivő az Egység újság 2004-óta fennálló EMPA-tagságáról tájékoztatta az elnökséget. A döntéshozó fórum következő ülését november 4-én, Budapesten tartják majd.     

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.