2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A SZÉF-en történt

Hosz  |  2008. 10. 09., 07:27

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) október 9-i plenáris ülésén a bérekről, a juttatásokról, a Hjt. és a Hszt. módosításairól, a szakszervezeti jogokról, a gépjármű-üzemanyagköltségtérítésről, az ÁEK működéének tapasztalatairól, valamint a ruházati utánpótlásról tárgyalt. A munkavállalói oldal ügyvivője Balázs László FRDÉSZ alelnök volt, a Honvédszakszervezetet Sörös István elnökségi tag képviselte...

A plenáris ülésen a munkaadói oldal ügyvivője dr. Turi András, az IRM rendészeti szakállamtitkára volt. Napirend előtt Balázs László - egyebek mellett - megjegyezte, hogy az utolsó és a mostani SZÉF ülés között fél esztendő telt el, ezt követően jogegységi döntést kezdeményezett a tüzoltók munkaidejének és a pótlékok egységesítése ügyében. Ugyancsak még a napirendi témák megtárgyalása előtt Kajsza Zoltán elnök (képünkön jobbra) bejelentette, hogy a Hivatásos Tüzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) megalakította a sztrájkbizottságot.

Napirendi témák között elsőként a hivatásos és szerződéses állomány 2008.évi bér- és béren kívüli juttatásairól, továbbá a 2009.évi költségvetésekről, illetve a tervezett bérintézkedésekről szóló tájékoztató hangzott el.

Nagy kérdés, hogy mennyi lesz a jövő évi bér, illetve mi marad meg belőle - mondta kiegészítésében a szakállamtitkár. Amíg nem tudjuk, hogy mennyi lesz a köztisztviselői illetményalap, addig nem tudunk másról beszélni, az OKÉT október 13-i ülésén majd sokminden eldől - tette hozzá.

A 2008 év végére - a konvergencia-program teljesülése esetére - ígért kétheti kifizetésről elhangzott, hogy vizsgálják az ügyet, de döntés még nincs.

Ezt követően a Hjt. és a Hszt. tervezett módosításáról esett szó. Milyen módon és ütemezésben kívánja a Kormány feloldani azt a morális válságot, amely a fegyveres és rendvédelmi szervek azonos, illetve hasonló munkakörben foglalkoztatott hivatásosainak eltérő pótlékrendszeréből, munkaidejéből, szolgálati idő számításából, szolgálati idő pótlékra való jogosultság értelmezéséből, valamint a tisztek és a tiszthelyettesek közötti bérolló jelentős szétnyílásából adódik - szerepelt a napirenden szereplő téma kérdése.

Az államtitkár bevezetőjében elmondta, hogy szerinte nincs morális válság, azt viszont tudja, hogy valóban csökkenteni kell a bérolló nyílását. A munkavállalói oldal ügyvivője, Balázs László azt kérte ismételten, hogy az azonos jellegü pótlékokat közelíteni kell egymáshoz.  

Sztrájkjog, illetve szakszervezeti jogok kérdésköre témakörnél elhangzott, hogy évek óta vita zajlik a nyomásgyakorló eszközökről. Balázs László elmondta, hogy amennyiben a jog eszközeivel nem tud a rendvédelmi szféra dolgozója érvényt szabni - egyébként jogos, csak az előírásokra hagyatkozó - követeléseinek, szükség lehet a sztrájkjogra.

Dr. Turi András szerint ekkor olyan területre tévedt a SZÉF, amely már az alkotmányjogot határolja, de bizonyos esetekben az alapvető jogok korlátozhatók - mondta. A szigorúan hierarchikus alá- és fölé rendeltségi viszonyból nem lehet kiszakadni, a hivatásos szolgálat kötelmei mivel nagyon szigorúak, ezért bizonyos kérdésekbe a szakszervezetek nem szólhatnak bele - tette hozzá. 

D. Ese Ferenc, az FBVSZOSz főtitkára elmondta, hogy alkotmányossági kérdés, hogy van-e sztrájkjog vagy nincs. Van-e egészséges együttmüködés a munkálttaó és a munkavállaló között - kérdezte. A szakszervezetek által képviselt több mint 50 ezer hivatásos bele akar szólni saját ügyeinek intézésébe. Ha bármikor megsérülnek a munkavállalók jogai, a szakszervezetek fellépnek. Dolgozóink tömegei kerülnek azért hátrányos helyzetbe, mert a munkáltató nem hajtja végre a törvényeket - füzte hozzá Balázs László.

Szakszervezeti kezdeményezés a gépjármü üzemanyag költségtérítés mértékét meghatározó kormányrendelet módosításáról szóló napirend során Balázs László elmondta, hogy az oldal összegszerü javaslata szerint 9-ről 18Ft/km-re kellene növelni a költségtérítés mértékét. Az államtitkár elmondta, hogy a munkáltató vizsgálni fogja a javaslatot.

Az ÁEK müködésével, valamint az alkalmassági vizsgálattal kapcsolatos tapasztalatok összegzése, a meglévő problémák feltárása során a szakállamtitkár elmondta, hogy jelentős költségvetési hatásokkal kell számolni. Tudjuk a problémákat és kezdeményeztük a rendőrségi egészségügyi központ megnyitását. A cél egyértelmü és támogatandó: meg kell gyorsítani a fegyveres és rendvédelmi dolgozók bejutását az ÁEK-hez. Olyan hosszú a várakozási idő, ami már a szolgálatellátásra is kihat - mondta dr. Turi András.

Dr. Till Szabolcs, HM jogi főosztályvezető hozzászólásában elmondta, hogy az érintett tárcák közötti elszámolási vita nem befolyásolta eddig az ellátást. A HM-nél folyamatban van az egyéves müködés tapasztalatainak áttekintése, de a vizsgálat még nem zárult le. Nincs egységes tárcaközi álláspont - mondta.

Az ígéreteket nem váltották be, még az egyszerü laborvizsgálat is egy napos munkaidőt vesz el, az ügyfélkapu sem müködik megfelelően, ezért hátrányosnak érezzük az ÁEK müködését saját kollégáinkra nézve - emelte ki Balázs László.

A ruházati utánpótlási illetmény emelése témakörnél a szakállamtitkár arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a rendőrség és a BV állomány esetében jelentős emelés lesz.

Az ügyről tudni kell, hogy a ruházati utánpótlás új szerkezetét hoznák létre, ez a virtuális gazdasági számla alkalmas lesz arra, hogy a megrendelő szolgálati helyére kiszállítsa a megrendelt terméket. A cél, hogy netten tartsák a rendőrök a ruháikat.

A téma tárgyalása során Kajsza Zoltán elmondta, hogy soha semmilyen ruházati üggyel kapcsolatos egyeztetésbe nem vonta be szakszervezetüket az ÖM.

A tárgyalások október 13-án, már az OKÉT keretében folytatódnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

Az Ukroboronprom cég arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az An-70 katonai változatából kivesznek minden orosz eredetű fedélzeti berendezést.