2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A SZÉF-en történt

Hosz  |  2008. 10. 09., 07:27

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) október 9-i plenáris ülésén a bérekről, a juttatásokról, a Hjt. és a Hszt. módosításairól, a szakszervezeti jogokról, a gépjármű-üzemanyagköltségtérítésről, az ÁEK működéének tapasztalatairól, valamint a ruházati utánpótlásról tárgyalt. A munkavállalói oldal ügyvivője Balázs László FRDÉSZ alelnök volt, a Honvédszakszervezetet Sörös István elnökségi tag képviselte...

A plenáris ülésen a munkaadói oldal ügyvivője dr. Turi András, az IRM rendészeti szakállamtitkára volt. Napirend előtt Balázs László - egyebek mellett - megjegyezte, hogy az utolsó és a mostani SZÉF ülés között fél esztendő telt el, ezt követően jogegységi döntést kezdeményezett a tüzoltók munkaidejének és a pótlékok egységesítése ügyében. Ugyancsak még a napirendi témák megtárgyalása előtt Kajsza Zoltán elnök (képünkön jobbra) bejelentette, hogy a Hivatásos Tüzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) megalakította a sztrájkbizottságot.

Napirendi témák között elsőként a hivatásos és szerződéses állomány 2008.évi bér- és béren kívüli juttatásairól, továbbá a 2009.évi költségvetésekről, illetve a tervezett bérintézkedésekről szóló tájékoztató hangzott el.

Nagy kérdés, hogy mennyi lesz a jövő évi bér, illetve mi marad meg belőle - mondta kiegészítésében a szakállamtitkár. Amíg nem tudjuk, hogy mennyi lesz a köztisztviselői illetményalap, addig nem tudunk másról beszélni, az OKÉT október 13-i ülésén majd sokminden eldől - tette hozzá.

A 2008 év végére - a konvergencia-program teljesülése esetére - ígért kétheti kifizetésről elhangzott, hogy vizsgálják az ügyet, de döntés még nincs.

Ezt követően a Hjt. és a Hszt. tervezett módosításáról esett szó. Milyen módon és ütemezésben kívánja a Kormány feloldani azt a morális válságot, amely a fegyveres és rendvédelmi szervek azonos, illetve hasonló munkakörben foglalkoztatott hivatásosainak eltérő pótlékrendszeréből, munkaidejéből, szolgálati idő számításából, szolgálati idő pótlékra való jogosultság értelmezéséből, valamint a tisztek és a tiszthelyettesek közötti bérolló jelentős szétnyílásából adódik - szerepelt a napirenden szereplő téma kérdése.

Az államtitkár bevezetőjében elmondta, hogy szerinte nincs morális válság, azt viszont tudja, hogy valóban csökkenteni kell a bérolló nyílását. A munkavállalói oldal ügyvivője, Balázs László azt kérte ismételten, hogy az azonos jellegü pótlékokat közelíteni kell egymáshoz.  

Sztrájkjog, illetve szakszervezeti jogok kérdésköre témakörnél elhangzott, hogy évek óta vita zajlik a nyomásgyakorló eszközökről. Balázs László elmondta, hogy amennyiben a jog eszközeivel nem tud a rendvédelmi szféra dolgozója érvényt szabni - egyébként jogos, csak az előírásokra hagyatkozó - követeléseinek, szükség lehet a sztrájkjogra.

Dr. Turi András szerint ekkor olyan területre tévedt a SZÉF, amely már az alkotmányjogot határolja, de bizonyos esetekben az alapvető jogok korlátozhatók - mondta. A szigorúan hierarchikus alá- és fölé rendeltségi viszonyból nem lehet kiszakadni, a hivatásos szolgálat kötelmei mivel nagyon szigorúak, ezért bizonyos kérdésekbe a szakszervezetek nem szólhatnak bele - tette hozzá. 

D. Ese Ferenc, az FBVSZOSz főtitkára elmondta, hogy alkotmányossági kérdés, hogy van-e sztrájkjog vagy nincs. Van-e egészséges együttmüködés a munkálttaó és a munkavállaló között - kérdezte. A szakszervezetek által képviselt több mint 50 ezer hivatásos bele akar szólni saját ügyeinek intézésébe. Ha bármikor megsérülnek a munkavállalók jogai, a szakszervezetek fellépnek. Dolgozóink tömegei kerülnek azért hátrányos helyzetbe, mert a munkáltató nem hajtja végre a törvényeket - füzte hozzá Balázs László.

Szakszervezeti kezdeményezés a gépjármü üzemanyag költségtérítés mértékét meghatározó kormányrendelet módosításáról szóló napirend során Balázs László elmondta, hogy az oldal összegszerü javaslata szerint 9-ről 18Ft/km-re kellene növelni a költségtérítés mértékét. Az államtitkár elmondta, hogy a munkáltató vizsgálni fogja a javaslatot.

Az ÁEK müködésével, valamint az alkalmassági vizsgálattal kapcsolatos tapasztalatok összegzése, a meglévő problémák feltárása során a szakállamtitkár elmondta, hogy jelentős költségvetési hatásokkal kell számolni. Tudjuk a problémákat és kezdeményeztük a rendőrségi egészségügyi központ megnyitását. A cél egyértelmü és támogatandó: meg kell gyorsítani a fegyveres és rendvédelmi dolgozók bejutását az ÁEK-hez. Olyan hosszú a várakozási idő, ami már a szolgálatellátásra is kihat - mondta dr. Turi András.

Dr. Till Szabolcs, HM jogi főosztályvezető hozzászólásában elmondta, hogy az érintett tárcák közötti elszámolási vita nem befolyásolta eddig az ellátást. A HM-nél folyamatban van az egyéves müködés tapasztalatainak áttekintése, de a vizsgálat még nem zárult le. Nincs egységes tárcaközi álláspont - mondta.

Az ígéreteket nem váltották be, még az egyszerü laborvizsgálat is egy napos munkaidőt vesz el, az ügyfélkapu sem müködik megfelelően, ezért hátrányosnak érezzük az ÁEK müködését saját kollégáinkra nézve - emelte ki Balázs László.

A ruházati utánpótlási illetmény emelése témakörnél a szakállamtitkár arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a rendőrség és a BV állomány esetében jelentős emelés lesz.

Az ügyről tudni kell, hogy a ruházati utánpótlás új szerkezetét hoznák létre, ez a virtuális gazdasági számla alkalmas lesz arra, hogy a megrendelő szolgálati helyére kiszállítsa a megrendelt terméket. A cél, hogy netten tartsák a rendőrök a ruháikat.

A téma tárgyalása során Kajsza Zoltán elmondta, hogy soha semmilyen ruházati üggyel kapcsolatos egyeztetésbe nem vonta be szakszervezetüket az ÖM.

A tárgyalások október 13-án, már az OKÉT keretében folytatódnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.