2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A SZÉF-en történt

Hosz  |  2008. 10. 09., 07:27

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) október 9-i plenáris ülésén a bérekről, a juttatásokról, a Hjt. és a Hszt. módosításairól, a szakszervezeti jogokról, a gépjármű-üzemanyagköltségtérítésről, az ÁEK működéének tapasztalatairól, valamint a ruházati utánpótlásról tárgyalt. A munkavállalói oldal ügyvivője Balázs László FRDÉSZ alelnök volt, a Honvédszakszervezetet Sörös István elnökségi tag képviselte...

A plenáris ülésen a munkaadói oldal ügyvivője dr. Turi András, az IRM rendészeti szakállamtitkára volt. Napirend előtt Balázs László - egyebek mellett - megjegyezte, hogy az utolsó és a mostani SZÉF ülés között fél esztendő telt el, ezt követően jogegységi döntést kezdeményezett a tüzoltók munkaidejének és a pótlékok egységesítése ügyében. Ugyancsak még a napirendi témák megtárgyalása előtt Kajsza Zoltán elnök (képünkön jobbra) bejelentette, hogy a Hivatásos Tüzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) megalakította a sztrájkbizottságot.

Napirendi témák között elsőként a hivatásos és szerződéses állomány 2008.évi bér- és béren kívüli juttatásairól, továbbá a 2009.évi költségvetésekről, illetve a tervezett bérintézkedésekről szóló tájékoztató hangzott el.

Nagy kérdés, hogy mennyi lesz a jövő évi bér, illetve mi marad meg belőle - mondta kiegészítésében a szakállamtitkár. Amíg nem tudjuk, hogy mennyi lesz a köztisztviselői illetményalap, addig nem tudunk másról beszélni, az OKÉT október 13-i ülésén majd sokminden eldől - tette hozzá.

A 2008 év végére - a konvergencia-program teljesülése esetére - ígért kétheti kifizetésről elhangzott, hogy vizsgálják az ügyet, de döntés még nincs.

Ezt követően a Hjt. és a Hszt. tervezett módosításáról esett szó. Milyen módon és ütemezésben kívánja a Kormány feloldani azt a morális válságot, amely a fegyveres és rendvédelmi szervek azonos, illetve hasonló munkakörben foglalkoztatott hivatásosainak eltérő pótlékrendszeréből, munkaidejéből, szolgálati idő számításából, szolgálati idő pótlékra való jogosultság értelmezéséből, valamint a tisztek és a tiszthelyettesek közötti bérolló jelentős szétnyílásából adódik - szerepelt a napirenden szereplő téma kérdése.

Az államtitkár bevezetőjében elmondta, hogy szerinte nincs morális válság, azt viszont tudja, hogy valóban csökkenteni kell a bérolló nyílását. A munkavállalói oldal ügyvivője, Balázs László azt kérte ismételten, hogy az azonos jellegü pótlékokat közelíteni kell egymáshoz.  

Sztrájkjog, illetve szakszervezeti jogok kérdésköre témakörnél elhangzott, hogy évek óta vita zajlik a nyomásgyakorló eszközökről. Balázs László elmondta, hogy amennyiben a jog eszközeivel nem tud a rendvédelmi szféra dolgozója érvényt szabni - egyébként jogos, csak az előírásokra hagyatkozó - követeléseinek, szükség lehet a sztrájkjogra.

Dr. Turi András szerint ekkor olyan területre tévedt a SZÉF, amely már az alkotmányjogot határolja, de bizonyos esetekben az alapvető jogok korlátozhatók - mondta. A szigorúan hierarchikus alá- és fölé rendeltségi viszonyból nem lehet kiszakadni, a hivatásos szolgálat kötelmei mivel nagyon szigorúak, ezért bizonyos kérdésekbe a szakszervezetek nem szólhatnak bele - tette hozzá. 

D. Ese Ferenc, az FBVSZOSz főtitkára elmondta, hogy alkotmányossági kérdés, hogy van-e sztrájkjog vagy nincs. Van-e egészséges együttmüködés a munkálttaó és a munkavállaló között - kérdezte. A szakszervezetek által képviselt több mint 50 ezer hivatásos bele akar szólni saját ügyeinek intézésébe. Ha bármikor megsérülnek a munkavállalók jogai, a szakszervezetek fellépnek. Dolgozóink tömegei kerülnek azért hátrányos helyzetbe, mert a munkáltató nem hajtja végre a törvényeket - füzte hozzá Balázs László.

Szakszervezeti kezdeményezés a gépjármü üzemanyag költségtérítés mértékét meghatározó kormányrendelet módosításáról szóló napirend során Balázs László elmondta, hogy az oldal összegszerü javaslata szerint 9-ről 18Ft/km-re kellene növelni a költségtérítés mértékét. Az államtitkár elmondta, hogy a munkáltató vizsgálni fogja a javaslatot.

Az ÁEK müködésével, valamint az alkalmassági vizsgálattal kapcsolatos tapasztalatok összegzése, a meglévő problémák feltárása során a szakállamtitkár elmondta, hogy jelentős költségvetési hatásokkal kell számolni. Tudjuk a problémákat és kezdeményeztük a rendőrségi egészségügyi központ megnyitását. A cél egyértelmü és támogatandó: meg kell gyorsítani a fegyveres és rendvédelmi dolgozók bejutását az ÁEK-hez. Olyan hosszú a várakozási idő, ami már a szolgálatellátásra is kihat - mondta dr. Turi András.

Dr. Till Szabolcs, HM jogi főosztályvezető hozzászólásában elmondta, hogy az érintett tárcák közötti elszámolási vita nem befolyásolta eddig az ellátást. A HM-nél folyamatban van az egyéves müködés tapasztalatainak áttekintése, de a vizsgálat még nem zárult le. Nincs egységes tárcaközi álláspont - mondta.

Az ígéreteket nem váltották be, még az egyszerü laborvizsgálat is egy napos munkaidőt vesz el, az ügyfélkapu sem müködik megfelelően, ezért hátrányosnak érezzük az ÁEK müködését saját kollégáinkra nézve - emelte ki Balázs László.

A ruházati utánpótlási illetmény emelése témakörnél a szakállamtitkár arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a rendőrség és a BV állomány esetében jelentős emelés lesz.

Az ügyről tudni kell, hogy a ruházati utánpótlás új szerkezetét hoznák létre, ez a virtuális gazdasági számla alkalmas lesz arra, hogy a megrendelő szolgálati helyére kiszállítsa a megrendelt terméket. A cél, hogy netten tartsák a rendőrök a ruháikat.

A téma tárgyalása során Kajsza Zoltán elmondta, hogy soha semmilyen ruházati üggyel kapcsolatos egyeztetésbe nem vonta be szakszervezetüket az ÖM.

A tárgyalások október 13-án, már az OKÉT keretében folytatódnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.