2024. 06. 18. kedd
Arnold, Levente
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megalakult a demonstrációs bizottság

Hosz  |  2008. 10. 31., 09:33

Az elmúlt napok történéseivel kapcsolatban, tekintettel a kormány pénzügyi válsággal kapcsolatos bejelentéseire is, az alábbiakról kívánjuk tájékoztatni tagságunkat és a szélesebb közvéleményt...

Mint ahogy 29-én már olvashatták előző, honlapunkon megjelent tudósításunkból az FRDÉSZ rendkívüli elnökségi ülése az alábbi határozatot hozta:1. Az elnökség demonstrációs bizottsággá alakult.2. A bizottság felhatalmazta Kónya Pétert az FRDÉSZ, illetve Gaskó Istvánt a LIGA elnökét, hogy haladéktalanul kezdeményezzék az egységes közszolgálati sztrájkbizottság összehívását.3. A bizottság döntése szerint Kónya Péter  október 30-án részt vett a miniszterelnök és az OKÉT munkavállalói oldalán helyet foglaló szakszervezetek megbeszélésén. Kónya Péter a fegyveres szféra nevében a miniszterelnöknél nyilatkozott a kormány által a közszférát sújtani tervezett intézkedésekkel kapcsolatban. A demonstrációs bizottság arra kötelezte Kónya Pétert, hogy - a közszolgálati sztrájkbizottsági döntéstől függetlenül- mindenképp hozza a miniszterelnök tudomására, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra számára elfogadhatatlan a reálbérek további csökkenése, illetve a 13. havi juttatás elvétele 2009-ben. A kormány ilyen lépését a demonstrációs bizottság a 2007-ben az egységes közszolgálati sztrájkbizottsággal megkötött 3 éves megállapodás egyoldalú felmondásának tekinti. Amennyiben a kormányfő a médiában már beharangozott javaslatát fenntartja, illetve a reálbérek megőrzésére semmilyen más javaslatot nem tesz, Kónya Péter haladéktalanul nyilatkozik az országos médiának, a tárgyalások eredményéről tájékoztatja a bizottságot.4. A kialakult helyzet függvényében a bizottság haladéktalanul, de legkésőbb a jövő hét elején ismételten összeül.A bizottság kéri a tagszervezeteket, hogy a megszorító csomaggal kapcsolatban haladéktalanul alakítsanak ki testületi álláspontot a további teendők megtervezése és végrehajtása érdekében.Kónya Péter részt vett a miniszterelnök és a közszféra szakszervezeteitképviselő konföderációk megbeszélésén. Az FRDÉSZ elnöke a kormányfő tudomására hozta, hogy a fegyveres és rendvédelmi ágazat nem fogadja el a kormány bejelentett döntését, az állomány jövedelmi helyzete így is kritikus, tarthatatlan. Kónya Péter elmondta, hogy az előzetes jelzések alapján a bejelentett megvonások esetén a kormánynak a fegyveres és rendvédelmi szervek müködése kapcsán komoly következményekkel kell számolnia. A miniszterelnök utasította Kiss Péter kancelláriaminisztert, hogy üljön le tárgyalni a fegyveres ágazat szakszervezeteivel. Október 31-én az FRDÉSZ sajtóközleményt adott ki, délelőtt Kónya Péter Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterrel tárgyal. A tárgyalások menetéről, a demonstrációs bizottság döntéseiről folyamatosan tájékoztatjuk tagjainkat.Budapest, 2008.október 31.                                              a távollévő elnök helyett:                                                                                     dr.Heiling Ottó                                                                                        alelnök s.k.

 

Az FRDÉSZ sajtóközleménye

A mintegy 40 ezer rendőrt, katonát, tüzoltót, vámost, börtönőrt, polgári védelmi és nemzetbiztonsági dolgozót tömörítő Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) Elnöksége megalakította Demonstrációs Bizottságát...

Miután egyértelmüvé vált, hogy a Kormány nem kívánja maradéktalanul betartani az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottsággal 2007. február 19-én megkötött megállapodást, Kónya Péter az FRDÉSZ elnöke, a mai napon Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson bejelentette, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra munkavállalói nem fogadják el, hogy 2009-ben reálértéken csökkenjenek az illetményeik, ezért megalakították Demonstrációs Bizottságukat.   A konvergencia program megszorító intézkedései a bérből és fizetésből élőket, ezen belül is leginkább a közszféra munkavállalóit sújtotta leginkább.  Ez az elmúlt két évben azt eredményezte, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra munkavállalói jelentős reálbér csökkenést szenvedtek el. A Kormány tervezett intézkedései azt eredményezhetik, hogy a fegyveres és rendvédelmiek a 2003-as bérszínvonalra lennének visszaszorítva. Ez a rendkívüli teher nem tolerálható. A jelentős létszámhiánnyal és túlmunkával terhelt szféra müködőképessége is veszélybe kerül.   Az FRDÉSZ kész tudomásul venni, hogy a Kormánnyal megkötött szerződésben rögzített 2009-re vonatkozó reálbér növekedést, a válság helyzet miatt a Kormány nem tudja teljesíteni, ugyanakkor az FRDÉSZ minden törvényes eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy megakadályozza a szférában a reálbér csökkenést. Az FRDÉSZ vezetése és demonstrációs bizottsága ugyanakkor kész a tárgyalásokra a Kormánnyal.   Az FRDÉSZ Elnöke a miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen jelezte, hogy a szolgálati nyugdíjas fegyveres és rendvédelmieknek a törvény szerinti nyugdíjkorhatára nem 62, hanem 57 év, ezért bármilyen korlátozást tervez a kormány a 13. havi nyugdíjak kifizetésében, ezt figyelembe kell vennie.

Budapest, 2008. október 30.

                                                            Az FRDÉSZ Elnöksége nevében:                                                                                                       Kónya Péter elnök s.k.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.