2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 310 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megalakult a demonstrációs bizottság

Hosz  |  2008. 10. 31., 09:33

Az elmúlt napok történéseivel kapcsolatban, tekintettel a kormány pénzügyi válsággal kapcsolatos bejelentéseire is, az alábbiakról kívánjuk tájékoztatni tagságunkat és a szélesebb közvéleményt...

Mint ahogy 29-én már olvashatták előző, honlapunkon megjelent tudósításunkból az FRDÉSZ rendkívüli elnökségi ülése az alábbi határozatot hozta:1. Az elnökség demonstrációs bizottsággá alakult.2. A bizottság felhatalmazta Kónya Pétert az FRDÉSZ, illetve Gaskó Istvánt a LIGA elnökét, hogy haladéktalanul kezdeményezzék az egységes közszolgálati sztrájkbizottság összehívását.3. A bizottság döntése szerint Kónya Péter  október 30-án részt vett a miniszterelnök és az OKÉT munkavállalói oldalán helyet foglaló szakszervezetek megbeszélésén. Kónya Péter a fegyveres szféra nevében a miniszterelnöknél nyilatkozott a kormány által a közszférát sújtani tervezett intézkedésekkel kapcsolatban. A demonstrációs bizottság arra kötelezte Kónya Pétert, hogy - a közszolgálati sztrájkbizottsági döntéstől függetlenül- mindenképp hozza a miniszterelnök tudomására, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra számára elfogadhatatlan a reálbérek további csökkenése, illetve a 13. havi juttatás elvétele 2009-ben. A kormány ilyen lépését a demonstrációs bizottság a 2007-ben az egységes közszolgálati sztrájkbizottsággal megkötött 3 éves megállapodás egyoldalú felmondásának tekinti. Amennyiben a kormányfő a médiában már beharangozott javaslatát fenntartja, illetve a reálbérek megőrzésére semmilyen más javaslatot nem tesz, Kónya Péter haladéktalanul nyilatkozik az országos médiának, a tárgyalások eredményéről tájékoztatja a bizottságot.4. A kialakult helyzet függvényében a bizottság haladéktalanul, de legkésőbb a jövő hét elején ismételten összeül.A bizottság kéri a tagszervezeteket, hogy a megszorító csomaggal kapcsolatban haladéktalanul alakítsanak ki testületi álláspontot a további teendők megtervezése és végrehajtása érdekében.Kónya Péter részt vett a miniszterelnök és a közszféra szakszervezeteitképviselő konföderációk megbeszélésén. Az FRDÉSZ elnöke a kormányfő tudomására hozta, hogy a fegyveres és rendvédelmi ágazat nem fogadja el a kormány bejelentett döntését, az állomány jövedelmi helyzete így is kritikus, tarthatatlan. Kónya Péter elmondta, hogy az előzetes jelzések alapján a bejelentett megvonások esetén a kormánynak a fegyveres és rendvédelmi szervek müködése kapcsán komoly következményekkel kell számolnia. A miniszterelnök utasította Kiss Péter kancelláriaminisztert, hogy üljön le tárgyalni a fegyveres ágazat szakszervezeteivel. Október 31-én az FRDÉSZ sajtóközleményt adott ki, délelőtt Kónya Péter Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterrel tárgyal. A tárgyalások menetéről, a demonstrációs bizottság döntéseiről folyamatosan tájékoztatjuk tagjainkat.Budapest, 2008.október 31.                                              a távollévő elnök helyett:                                                                                     dr.Heiling Ottó                                                                                        alelnök s.k.

 

Az FRDÉSZ sajtóközleménye

A mintegy 40 ezer rendőrt, katonát, tüzoltót, vámost, börtönőrt, polgári védelmi és nemzetbiztonsági dolgozót tömörítő Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) Elnöksége megalakította Demonstrációs Bizottságát...

Miután egyértelmüvé vált, hogy a Kormány nem kívánja maradéktalanul betartani az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottsággal 2007. február 19-én megkötött megállapodást, Kónya Péter az FRDÉSZ elnöke, a mai napon Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson bejelentette, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra munkavállalói nem fogadják el, hogy 2009-ben reálértéken csökkenjenek az illetményeik, ezért megalakították Demonstrációs Bizottságukat.   A konvergencia program megszorító intézkedései a bérből és fizetésből élőket, ezen belül is leginkább a közszféra munkavállalóit sújtotta leginkább.  Ez az elmúlt két évben azt eredményezte, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra munkavállalói jelentős reálbér csökkenést szenvedtek el. A Kormány tervezett intézkedései azt eredményezhetik, hogy a fegyveres és rendvédelmiek a 2003-as bérszínvonalra lennének visszaszorítva. Ez a rendkívüli teher nem tolerálható. A jelentős létszámhiánnyal és túlmunkával terhelt szféra müködőképessége is veszélybe kerül.   Az FRDÉSZ kész tudomásul venni, hogy a Kormánnyal megkötött szerződésben rögzített 2009-re vonatkozó reálbér növekedést, a válság helyzet miatt a Kormány nem tudja teljesíteni, ugyanakkor az FRDÉSZ minden törvényes eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy megakadályozza a szférában a reálbér csökkenést. Az FRDÉSZ vezetése és demonstrációs bizottsága ugyanakkor kész a tárgyalásokra a Kormánnyal.   Az FRDÉSZ Elnöke a miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen jelezte, hogy a szolgálati nyugdíjas fegyveres és rendvédelmieknek a törvény szerinti nyugdíjkorhatára nem 62, hanem 57 év, ezért bármilyen korlátozást tervez a kormány a 13. havi nyugdíjak kifizetésében, ezt figyelembe kell vennie.

Budapest, 2008. október 30.

                                                            Az FRDÉSZ Elnöksége nevében:                                                                                                       Kónya Péter elnök s.k.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Indonézia lehet a Szu-35Sz újabb külföldi vásárlója, mivel az elkövetkező hónapokban sor kerülhet a szerződés aláírására, melynek keretein belül 11 darab Szu-35-ös harci repülőgép érkezhet Indonéziába.