2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tömböl László lesz az új vezérkari főnök

Hosz  |  2008. 11. 26., 09:52

Távozik posztjáról és megkezdi diplomáciai pályára történő felkészülését Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke - jelentette be dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter azon a november 26-i sajtótájékotatón, melyen azt is közzé tette, hogy január elsejétől a jelenlegi MH ÖHP parancsnok, Tömböl László altábornagy lesz az új vezérkari főnök...

Januárban megváltozik a magyar haderő katonai vezetésének személyi összetétele. Egyetértésben a parlamenti pártokkal 2009. január elsejétől a KÜM-ben megkezdi felkészülését diplomáciai feladatára Havril András vezérezredes - kezdte sajtótájékoztatóját dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

A tárcavezető ezt követően a beosztását 2005-től betöltő HM HVK főnök, Havril Andrást méltatta. A missziós tevékenység tekintetében a távozó vezérezredes személyes sikerének nevezte a külhoni feladatteljesítést.

Szekeres Imre azt is hozzátette, hogy a ,,Párbeszéd" belső kommunikációs folyamat is Havril András nevéhez füződik. A beosztásából távozó tábornok sokat tett a katonák élet- és munkakörülményeinek javításáért is. Az MH és a HM sokat köszönhet a 39 évet szolgált Havril Andrásnak - mondta a miniszter.

A honvédelmi miniszter ezt követően bejelentette, hogy Tömböl László altábornagyot jelöli a HM HVK főnökének. A miniszter elmondta: az altábornagy aktívan közremüködött a haderő átalakításában. Miután NATO és hazai beosztásaiban szerzett tapasztalatait kiemelkedőnek nevezte, azt mondta, hogy az MH ÖHP megszilárdult, az általa irányított feladatok végrehajtása sikeres volt.

Ezt követően a távozó vezérezredes, majd a leendő vezérkari főnök szólalt meg.

- Tervszerü előkészületekkel bíró folyamat eredménye mindez. Azt sajnálom, hogy ilyen hamar elértem az 57 évet. A Magyar Honvédség stabillá vált, a magyar katonai kultúra tovább fejlődött. A parancsnok ma már nem magányos vezető, a kollektív munka híve vagyok, ezért is indítottuk el a párbeszéd folyamatot. Nyugodt lelkiismerettel adom át a beosztást, hiszen a magyar katonák társadalmi elismertsége egyre nő.

Tömböl László altábornagy: Minden katonának rendkívül fontos, hogy munkáját elismerik és értékelik. Köszönöm az elismerő szavakat, jól müködő haderőt veszek át. Meggyőződésem, hogy csak az együtt végzett erőfeszítések vezetnek eredményre. Úgy gondolom, hogy folytatnia kell azt a munkát, amely a Magyar Honvédséget képesség alapú haderővé formálja. Megkezdtük és foytatjuk a kiképzési rendszer felülvizsgálatát, az új szolgálati kultúra megújítását. A bizalmat megszolgálom, igyekszek megfelelni a miniszteri elvárásoknak.

A december elsejei héten az országgyülés honvédelmi és rendészeti bizottsága is meghallgatja a jelöltet. Az elképzelések szerint a HM HVK főnökének helyettese továbbra is Mikita János mérnök altábornagy marad, az MH ÖHP új parancsnoka pedig Benkő Tibor vezérőrnagy lesz. A hivatalos váltás január első napjaiban, katonai ceremónia mellett történik meg. A honvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy benyújtotta javaslatát a köztársasági elnök felé, hogy Tömböl Lászlót vezérezredessé, míg Benkő Tibort altábornaggyá léptesse elő.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.