2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tömböl László lesz az új vezérkari főnök

Hosz  |  2008. 11. 26., 09:52

Távozik posztjáról és megkezdi diplomáciai pályára történő felkészülését Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke - jelentette be dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter azon a november 26-i sajtótájékotatón, melyen azt is közzé tette, hogy január elsejétől a jelenlegi MH ÖHP parancsnok, Tömböl László altábornagy lesz az új vezérkari főnök...

Januárban megváltozik a magyar haderő katonai vezetésének személyi összetétele. Egyetértésben a parlamenti pártokkal 2009. január elsejétől a KÜM-ben megkezdi felkészülését diplomáciai feladatára Havril András vezérezredes - kezdte sajtótájékoztatóját dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

A tárcavezető ezt követően a beosztását 2005-től betöltő HM HVK főnök, Havril Andrást méltatta. A missziós tevékenység tekintetében a távozó vezérezredes személyes sikerének nevezte a külhoni feladatteljesítést.

Szekeres Imre azt is hozzátette, hogy a ,,Párbeszéd" belső kommunikációs folyamat is Havril András nevéhez füződik. A beosztásából távozó tábornok sokat tett a katonák élet- és munkakörülményeinek javításáért is. Az MH és a HM sokat köszönhet a 39 évet szolgált Havril Andrásnak - mondta a miniszter.

A honvédelmi miniszter ezt követően bejelentette, hogy Tömböl László altábornagyot jelöli a HM HVK főnökének. A miniszter elmondta: az altábornagy aktívan közremüködött a haderő átalakításában. Miután NATO és hazai beosztásaiban szerzett tapasztalatait kiemelkedőnek nevezte, azt mondta, hogy az MH ÖHP megszilárdult, az általa irányított feladatok végrehajtása sikeres volt.

Ezt követően a távozó vezérezredes, majd a leendő vezérkari főnök szólalt meg.

- Tervszerü előkészületekkel bíró folyamat eredménye mindez. Azt sajnálom, hogy ilyen hamar elértem az 57 évet. A Magyar Honvédség stabillá vált, a magyar katonai kultúra tovább fejlődött. A parancsnok ma már nem magányos vezető, a kollektív munka híve vagyok, ezért is indítottuk el a párbeszéd folyamatot. Nyugodt lelkiismerettel adom át a beosztást, hiszen a magyar katonák társadalmi elismertsége egyre nő.

Tömböl László altábornagy: Minden katonának rendkívül fontos, hogy munkáját elismerik és értékelik. Köszönöm az elismerő szavakat, jól müködő haderőt veszek át. Meggyőződésem, hogy csak az együtt végzett erőfeszítések vezetnek eredményre. Úgy gondolom, hogy folytatnia kell azt a munkát, amely a Magyar Honvédséget képesség alapú haderővé formálja. Megkezdtük és foytatjuk a kiképzési rendszer felülvizsgálatát, az új szolgálati kultúra megújítását. A bizalmat megszolgálom, igyekszek megfelelni a miniszteri elvárásoknak.

A december elsejei héten az országgyülés honvédelmi és rendészeti bizottsága is meghallgatja a jelöltet. Az elképzelések szerint a HM HVK főnökének helyettese továbbra is Mikita János mérnök altábornagy marad, az MH ÖHP új parancsnoka pedig Benkő Tibor vezérőrnagy lesz. A hivatalos váltás január első napjaiban, katonai ceremónia mellett történik meg. A honvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy benyújtotta javaslatát a köztársasági elnök felé, hogy Tömböl Lászlót vezérezredessé, míg Benkő Tibort altábornaggyá léptesse elő.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.