2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tömböl László lesz az új vezérkari főnök

Hosz  |  2008. 11. 26., 09:52

Távozik posztjáról és megkezdi diplomáciai pályára történő felkészülését Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke - jelentette be dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter azon a november 26-i sajtótájékotatón, melyen azt is közzé tette, hogy január elsejétől a jelenlegi MH ÖHP parancsnok, Tömböl László altábornagy lesz az új vezérkari főnök...

Januárban megváltozik a magyar haderő katonai vezetésének személyi összetétele. Egyetértésben a parlamenti pártokkal 2009. január elsejétől a KÜM-ben megkezdi felkészülését diplomáciai feladatára Havril András vezérezredes - kezdte sajtótájékoztatóját dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

A tárcavezető ezt követően a beosztását 2005-től betöltő HM HVK főnök, Havril Andrást méltatta. A missziós tevékenység tekintetében a távozó vezérezredes személyes sikerének nevezte a külhoni feladatteljesítést.

Szekeres Imre azt is hozzátette, hogy a ,,Párbeszéd" belső kommunikációs folyamat is Havril András nevéhez füződik. A beosztásából távozó tábornok sokat tett a katonák élet- és munkakörülményeinek javításáért is. Az MH és a HM sokat köszönhet a 39 évet szolgált Havril Andrásnak - mondta a miniszter.

A honvédelmi miniszter ezt követően bejelentette, hogy Tömböl László altábornagyot jelöli a HM HVK főnökének. A miniszter elmondta: az altábornagy aktívan közremüködött a haderő átalakításában. Miután NATO és hazai beosztásaiban szerzett tapasztalatait kiemelkedőnek nevezte, azt mondta, hogy az MH ÖHP megszilárdult, az általa irányított feladatok végrehajtása sikeres volt.

Ezt követően a távozó vezérezredes, majd a leendő vezérkari főnök szólalt meg.

- Tervszerü előkészületekkel bíró folyamat eredménye mindez. Azt sajnálom, hogy ilyen hamar elértem az 57 évet. A Magyar Honvédség stabillá vált, a magyar katonai kultúra tovább fejlődött. A parancsnok ma már nem magányos vezető, a kollektív munka híve vagyok, ezért is indítottuk el a párbeszéd folyamatot. Nyugodt lelkiismerettel adom át a beosztást, hiszen a magyar katonák társadalmi elismertsége egyre nő.

Tömböl László altábornagy: Minden katonának rendkívül fontos, hogy munkáját elismerik és értékelik. Köszönöm az elismerő szavakat, jól müködő haderőt veszek át. Meggyőződésem, hogy csak az együtt végzett erőfeszítések vezetnek eredményre. Úgy gondolom, hogy folytatnia kell azt a munkát, amely a Magyar Honvédséget képesség alapú haderővé formálja. Megkezdtük és foytatjuk a kiképzési rendszer felülvizsgálatát, az új szolgálati kultúra megújítását. A bizalmat megszolgálom, igyekszek megfelelni a miniszteri elvárásoknak.

A december elsejei héten az országgyülés honvédelmi és rendészeti bizottsága is meghallgatja a jelöltet. Az elképzelések szerint a HM HVK főnökének helyettese továbbra is Mikita János mérnök altábornagy marad, az MH ÖHP új parancsnoka pedig Benkő Tibor vezérőrnagy lesz. A hivatalos váltás január első napjaiban, katonai ceremónia mellett történik meg. A honvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy benyújtotta javaslatát a köztársasági elnök felé, hogy Tömböl Lászlót vezérezredessé, míg Benkő Tibort altábornaggyá léptesse elő.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.