2017. 11. 20. hétfő
Jolán
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tömböl László lesz az új vezérkari főnök

Hosz  |  2008. 11. 26., 09:52

Távozik posztjáról és megkezdi diplomáciai pályára történő felkészülését Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke - jelentette be dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter azon a november 26-i sajtótájékotatón, melyen azt is közzé tette, hogy január elsejétől a jelenlegi MH ÖHP parancsnok, Tömböl László altábornagy lesz az új vezérkari főnök...

Januárban megváltozik a magyar haderő katonai vezetésének személyi összetétele. Egyetértésben a parlamenti pártokkal 2009. január elsejétől a KÜM-ben megkezdi felkészülését diplomáciai feladatára Havril András vezérezredes - kezdte sajtótájékoztatóját dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

A tárcavezető ezt követően a beosztását 2005-től betöltő HM HVK főnök, Havril Andrást méltatta. A missziós tevékenység tekintetében a távozó vezérezredes személyes sikerének nevezte a külhoni feladatteljesítést.

Szekeres Imre azt is hozzátette, hogy a ,,Párbeszéd" belső kommunikációs folyamat is Havril András nevéhez füződik. A beosztásából távozó tábornok sokat tett a katonák élet- és munkakörülményeinek javításáért is. Az MH és a HM sokat köszönhet a 39 évet szolgált Havril Andrásnak - mondta a miniszter.

A honvédelmi miniszter ezt követően bejelentette, hogy Tömböl László altábornagyot jelöli a HM HVK főnökének. A miniszter elmondta: az altábornagy aktívan közremüködött a haderő átalakításában. Miután NATO és hazai beosztásaiban szerzett tapasztalatait kiemelkedőnek nevezte, azt mondta, hogy az MH ÖHP megszilárdult, az általa irányított feladatok végrehajtása sikeres volt.

Ezt követően a távozó vezérezredes, majd a leendő vezérkari főnök szólalt meg.

- Tervszerü előkészületekkel bíró folyamat eredménye mindez. Azt sajnálom, hogy ilyen hamar elértem az 57 évet. A Magyar Honvédség stabillá vált, a magyar katonai kultúra tovább fejlődött. A parancsnok ma már nem magányos vezető, a kollektív munka híve vagyok, ezért is indítottuk el a párbeszéd folyamatot. Nyugodt lelkiismerettel adom át a beosztást, hiszen a magyar katonák társadalmi elismertsége egyre nő.

Tömböl László altábornagy: Minden katonának rendkívül fontos, hogy munkáját elismerik és értékelik. Köszönöm az elismerő szavakat, jól müködő haderőt veszek át. Meggyőződésem, hogy csak az együtt végzett erőfeszítések vezetnek eredményre. Úgy gondolom, hogy folytatnia kell azt a munkát, amely a Magyar Honvédséget képesség alapú haderővé formálja. Megkezdtük és foytatjuk a kiképzési rendszer felülvizsgálatát, az új szolgálati kultúra megújítását. A bizalmat megszolgálom, igyekszek megfelelni a miniszteri elvárásoknak.

A december elsejei héten az országgyülés honvédelmi és rendészeti bizottsága is meghallgatja a jelöltet. Az elképzelések szerint a HM HVK főnökének helyettese továbbra is Mikita János mérnök altábornagy marad, az MH ÖHP új parancsnoka pedig Benkő Tibor vezérőrnagy lesz. A hivatalos váltás január első napjaiban, katonai ceremónia mellett történik meg. A honvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy benyújtotta javaslatát a köztársasági elnök felé, hogy Tömböl Lászlót vezérezredessé, míg Benkő Tibort altábornaggyá léptesse elő.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.