2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megszületett a SZÉF megállapodás

Hosz  |  2008. 12. 17., 08:52

Megszületett a megállapodás a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) kormányzati és munkavállalói oldalai között. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium konferenciatermében - december 17-én - dr. Draskovics Tibor szakminiszter és Kónya Péter FRDÉSZ elnök látta el kézjegyével azt a dokumentumot, amely a hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyban állók 2009. évi szektorális kompenzációjáról szól. Az igazságügyi és rendészeti miniszter és szakszervezetünk elnöke között lefolytatott négyszemközti megbeszélésen Draskovics Tibor - a miniszterelnök megbízásából - arról biztosított bennünket, hogy január 31-ig a honvédelmi tárcánál is rendelkezésre áll majd a kedvező megállapodáshoz szükséges pénzügyi fedezet...   

- Úgy gondolom, Magyarország nyugodtan alhat. A 2009-es költségvetés hétfői elfogadásával és ennek a megállapodásnak a létrejöttével megteremtettük a feltételét annak, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra munkavállalói tisztességes láthassák el feladataikat a jövő évben is - kezdte az aláírás előtti rövid beszédét dr. Draskovics Tibor.  

Kemény és felelős tárgyalópartnerek voltak az ágazati szakszervezetek, de örömmel mondhatom, hogy a hosszú tárgyalássorozat végén megszületett a megállapodás. A szféra dolgozóinak a továbbiakban nincs okuk, hogy bérügyekben demonstráljanak - tette hozzá az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Kónya Péter FRDÉSZ elnök, a munkavállalói oldal ügyvivője beszédében kiemelte: mivel a munkavállalók is tudják, hogy nehéz helyzetben van az ország, így a tárgyalásokon egyik oldal sem lehetett könnyü helyzetben. A mai megállapodást abban az esetben tekinthetjük a munkabéke teljes helyreállításának, ha az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottságnak is sikerül megállapodni a kormánnyal. A szféra ágazati képviselői - annak ellenére, hogy más-más helyzetben van a katona, a tüzoltó, a polgári védelmi dolgozó, a rendőr, a börtönőr, a vámos és a nemzetbiztonsági dolgozó - egységes és közösen törekedtünk arra, hogy azonos, de legalább hasonló ágazati megállapodások szülessenek.

Kónya Péter hozzátette, hogy azért jöhetett létre a SZÉF megállapodás, mert létrejöttek az ágazati egyezségek. Egyetlen ágazatban, a Honvédelmi Minisztérium esetében nincs még érvényes megállapodás, ott, a hagyományoknak megfelelően januárban köti meg a munkáltató a reprezentatív szakszervezetekkel (Hosz és a Hodosz) a vélhetően kedvező megállapodást.

Az FRDÉSZ elnöke külön kiemelte a megállapodás azon pontját, mely rögzíti, hogy a kormányzati oldal a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatban egyoldalú - a SZÉF érdekképviseleti oldalának egyetértése nélküli - lépést nem kezdeményez.  

Ezt követően a két oldal képviselője aláírta a megállapodást.

Szakszervezetünk elnöke, Mészáros Géza - az aláírást követően - honlapunknak elmondta: A SZÉF megállapodás kellő alapot jelent ahhoz, hogy január 31-ig, a Honvédelmi Minisztérium és a reprezentatív szakszervezetek között megkötendő megállapodás is kedvező lehessen a katonaállomány számára. A sikeres háttértárgyalások kellő biztosítékot jelentenek arra, hogy szakszervezeti célkítüzéseink - az ágazati megállapodás januári aláírása alkalmával - maradéktalanul valóra váljanak. 

Az alábbiakban a SZÉF megállapodás szövegét olvashatják...

MEGÁLLAPODÁS

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma Kormányzati és Munkavállalói oldala között a hivatásos és szerződéses szolgálati viszonyban állók 

2009. évi szektorális kompenzációjáról

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (továbbiakban: SZÉF) Kormányzati Oldala, valamint Érdekképviseleti Oldala (továbbiakban együtt: tárgyaló felek) a 2009. évi kereset-csökkenés szektorális kompenzációjáról, a munkabéke fenntartása érdekében a következőkben állapodnak meg.

A Felek megállapítják, hogy az elmúlt időszakban, a Szolgálati Jogviszonyban Álló Érdekegyeztető Fórum az Ágazati Érdekegyeztető Fórumok keretein belül megállapodás jött létre a világgazdasági válságot követő szükségszerü kormányzati intézkedések következtében kialakult konfliktushelyzet megoldása és a munkabéke fenntartása érdekében.

A Felek ágazati szinten szerteágazó és korrekt tárgyalásokat folytattak és megállapodtak a fegyveres és rendvédelmi szféra 2009. évi jövedelempozíciónak megőrzéséről. A Honvédelmi Minisztérium és a Honvédszakszervezet megállapodott abban, hogy ugyanezen cél elérése érdekében 2009. január 31-ig ágazati megállapodásra törekednek

1. A Kormányzati Oldal vállalja, hogy a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatban egyoldalú lépést nem kezdeményez a SZÉF Érdekképviseleti Oldalának egyetértése nélkül.

2.           A Kormányzati Oldal vállalja, hogy a Hszt. és a Hjt. aktuális kisebb felülvizsgálatáról - az Érdekképviseleti Oldal bevonásával - 2009. február 15-ig megállapodásra törekszik.

3.           A Kormányzati Oldal az Érdekképviseleti Oldal kezdeményezésére felülvizsgálja azon munkaügyi pereket, amelyben azonos tárgyban jelentős számú munkavállaló nyújtott be keresetlevelet, a felülvizsgálat eredményeként egyes ügycsoportokban törekszik a peren kívüli egyezségre.

4.           A Felek megállapodnak abban, hogy 2009. szeptemberében együttesen megvizsgálják a gazdasági és pénzügyi helyzetet és ezek függvényében törekednek a munkavállalói jövedelemek reálpozíciójának javítására. Ugyanekkor megvizsgálják, a béren kívüli havi juttatásoknak az illetményrendszerbe történő beépítési lehetőségét.

5.           A Kormányzati Oldal - az Érdekképviseleti Oldal kezdeményezésére - vállalja, hogy 2009. első negyedévében szerteágazó megbeszéléseket kezd a fegyveres és rendvédelmi szervek müködése hatékonyságának fokozására.

6.           A Kormányzati Oldal vállalja, hogy az Érdekképviseleti Oldal által felvetett kérdésekben 2009. évben rendszeres párbeszédet folytat.

7.           Az Érdekképviseleti Oldal vállalja, hogy az Egységes Közszolgálati Strájkbizottság és Kormány között folyó tárgyalásokon megállapodásra törekszik.

8.           Az e megállapodásban rögzítettek, a Kormány és a Sztrájkbizottság között megkötendő megállapodásban, valamint az ágazati megállapodásban rögzítettek maradéktalan teljesítése esetén az Érdekképviseleti Oldal 2009. évre a munkabéke helyreállítását bekövetkezettnek tekinti, azaz a jövő évre vonatkozó újabb bérkövetelésre demonstrációt nem szervez.

Megjegyzés:

A Független Rendőr Szakszervezet nem fogadta el az ágazati megállapodást, ezért a SZÉF munkavállalói oldalán külön véleménnyel él.

Budapest, 2008. december 17.

Érdekképviseleti oldal részéről:                                    Kormányzati oldal részéről:

                                             

Kónya Péter sk.                                                                    Dr. Draskovics Tibor sk.

oldalelnök                                                                                        oldalelnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.