2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Célegyenesben a kereset-tárgyalások

Hosz  |  2009. 01. 20., 12:26

Szakszervezetünk elnökségének január 20-i ülésén az idei kereset-tárgyalásokon történtek álltak a középpontban. A Mészáros Géza elnök vezette eseményen az elnökségi tagok és a főtitkár mellett a szekcióelnökök, az ügyvivők és az Egység 2002 Kft. ügyvezetője is részt vett... 

Az előző elnökségi ülés jegyzőkönyvének elfogadása után, a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Mészáros Géza a november 29-i tiltakozás tapasztalatairól számolt be. Történelminek nevezte tagjaink részvételét az egységes közszolgálati demonstráción szakszervezetünk elnöke.

Ezt követően Szincsák Gyula alelnök a hivatásos és szerződéses szolgálati, önkéntes tartalékos, hallgatói, valamint a köztisztviselői és közalkalmazotti jogviszonyban állók 2009. évi szektorális kompenzációjáról, további keresetnövelő intézkedésekről, és az egyéb béren kívüli jutatásaikról szóló HM és a Hosz közötti, tervezett megállapodással kapcsolatos eddigi tárgyalások részleteiről számolt be.  

Nem túl rózsás a helyzet, s ha nem tudjuk felvállalni a megállapodást, akkor el kell gondolkodni, milyen nyomásgyakorló eszközt alkalmazhatunk - tette hozzá az alelnök. 

Az elnökségi tagok amellett érveltek, hogy mihamarabb legyen aláírt kereset-megállapodás a HM és a Hosz között. Sörös István nyugállományú tagozat elnök azt kérte, hogy záradékba kerüljön be: a válság előre még nem látható következményei miatt ne mondjunk le a nyomásgyakorló eszközök használatáról.

Mészáros Géza elnök kiemelte: a miniszterrel és a kabinetfőnökkel folytatott tárgyalásokon megmutatkozó mögöttes tartalom és az egyeztetéseken tapasztalható magatartás a munkabéke megteremtésére szolgál. A szakminisztériumnál is érződik a szándék, hogy amit biztosítani tud a tárca, azt mihamarabb odaadhassa.

Elhangzott: a konzultáció tovább folytatódik a megállapodás-tervezet aláírásának előkészítéséig. Ezt követően a családi napok és rendezvények kiírásáról szóló pályázatot fogadták el a megfelelő modósításokkal.   

A Hosz kezelésében lévő üdülők helyzetéről szóló napirend során, a HM-től bérelt tarnamérai üdülő hasznosításával kapcsolatban az Egység 2002 Kft. ügyvezetője tájékoztatott. Sárkány Ferenc ügyvezető – egyebek mellett – elmondta: minimálisan 50 család pihentetése szükséges a 45%-os elő- és utószezoni, valamint 70%-os főszezoni kihasználtsághoz, így a rentábilis üzemeltetéshez.

Miután több elnökségi tag is megfogalmazta, hogy csak akkor folytatódjon 2009-ben is tovább a csapatpihenő üzemeltetése, amennyiben minimálisra csökkenthető a veszteség, Mészáros Géza elnök kiemelte: saját és bérelt üdülőink üzemeltetése mellett gondolkodni kell nyugat-magyarországi üdülési jog megvásárlásáról is. Hiába jó a kezdeményezés, a sikert az dönti el, hogy mennyire lesznek rá vevők az alapszervezetek és csoportok – tette hozzá.

Ezt követően dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár a nyugat-magyarországi üdülők bejárásának tapasztalatairól, a regionális pihenési, üdülőbérlési lehetőségekről adott részletes tájékoztatást.

A rövid vita után az elnökség arról döntött, hogy egyelőre nem bővítjük a lehetőségeinket tovább, s szakszervezetünk nem kívánja nem hosszabbítja meg a HM-mel kötött szerződést a tarnamérai üdülőre vonatkozóan. Ezt követően az üdültetési szabályzatot pontosította Szincsák alelnök vezetésével az elnökség, majd a telefonköltség térítésről szóló elnökségi határozat módosításáról döntöttek.    

Egyebekben elsőként az Egység 2002 Kft. üzleti ügyeiről tájékoztatott Sárkány Ferenc. A Kft. ügyvezetője az új Vodafone szerződés aláírása óta eltelt időszak peresített eljárásairól, a 2008-as esztendő pénzügyi zárásáról, valamint a legújabb lakáslízing szerződések megkötéséről is informálta a megjelenteket.   

A Kft. ügyvezetője arról is tájékoztatta az elnökség tagjait, hogy az MNÜA és az FRDÉSZ együttmüködési megállapodást kötött január 16-án. A reklám –és propagandatevékenység ellentételezéseként üdülési csekket ad az MNÜA az FRDÉSZ-nek, illetve tagszervezeteinek.

Ezt követően a Honvédszakszervezet könyvvizsgálói feladatainak ellátására kiírt pályázatról határoztak, majd a Liga 20. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen résztvevők körét egyeztették, aztán a 2009-es kommunikációs feladatokról és a TAMOP pályázattal kapcsolatos képzésekről is egyeztettek.

Az ülés végére a HM KPÜ és a Hosz között zajló megbeszélésről visszaérkező Szincsák alelnök röviden beszámolt a kereset-tárgyalások legújabb fejleményeiről.

Ennek részleteiről weblapunkon hamarosan, illetve az Egység februári számában olvashatnak majd - a szerk.

A Hosz elnöksége legközelebb március 3-án tart ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.