2018. 03. 22. csütörtök
Beáta, Izolda
: 311 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Célegyenesben a kereset-tárgyalások

Hosz  |  2009. 01. 20., 12:26

Szakszervezetünk elnökségének január 20-i ülésén az idei kereset-tárgyalásokon történtek álltak a középpontban. A Mészáros Géza elnök vezette eseményen az elnökségi tagok és a főtitkár mellett a szekcióelnökök, az ügyvivők és az Egység 2002 Kft. ügyvezetője is részt vett... 

Az előző elnökségi ülés jegyzőkönyvének elfogadása után, a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Mészáros Géza a november 29-i tiltakozás tapasztalatairól számolt be. Történelminek nevezte tagjaink részvételét az egységes közszolgálati demonstráción szakszervezetünk elnöke.

Ezt követően Szincsák Gyula alelnök a hivatásos és szerződéses szolgálati, önkéntes tartalékos, hallgatói, valamint a köztisztviselői és közalkalmazotti jogviszonyban állók 2009. évi szektorális kompenzációjáról, további keresetnövelő intézkedésekről, és az egyéb béren kívüli jutatásaikról szóló HM és a Hosz közötti, tervezett megállapodással kapcsolatos eddigi tárgyalások részleteiről számolt be.  

Nem túl rózsás a helyzet, s ha nem tudjuk felvállalni a megállapodást, akkor el kell gondolkodni, milyen nyomásgyakorló eszközt alkalmazhatunk - tette hozzá az alelnök. 

Az elnökségi tagok amellett érveltek, hogy mihamarabb legyen aláírt kereset-megállapodás a HM és a Hosz között. Sörös István nyugállományú tagozat elnök azt kérte, hogy záradékba kerüljön be: a válság előre még nem látható következményei miatt ne mondjunk le a nyomásgyakorló eszközök használatáról.

Mészáros Géza elnök kiemelte: a miniszterrel és a kabinetfőnökkel folytatott tárgyalásokon megmutatkozó mögöttes tartalom és az egyeztetéseken tapasztalható magatartás a munkabéke megteremtésére szolgál. A szakminisztériumnál is érződik a szándék, hogy amit biztosítani tud a tárca, azt mihamarabb odaadhassa.

Elhangzott: a konzultáció tovább folytatódik a megállapodás-tervezet aláírásának előkészítéséig. Ezt követően a családi napok és rendezvények kiírásáról szóló pályázatot fogadták el a megfelelő modósításokkal.   

A Hosz kezelésében lévő üdülők helyzetéről szóló napirend során, a HM-től bérelt tarnamérai üdülő hasznosításával kapcsolatban az Egység 2002 Kft. ügyvezetője tájékoztatott. Sárkány Ferenc ügyvezető – egyebek mellett – elmondta: minimálisan 50 család pihentetése szükséges a 45%-os elő- és utószezoni, valamint 70%-os főszezoni kihasználtsághoz, így a rentábilis üzemeltetéshez.

Miután több elnökségi tag is megfogalmazta, hogy csak akkor folytatódjon 2009-ben is tovább a csapatpihenő üzemeltetése, amennyiben minimálisra csökkenthető a veszteség, Mészáros Géza elnök kiemelte: saját és bérelt üdülőink üzemeltetése mellett gondolkodni kell nyugat-magyarországi üdülési jog megvásárlásáról is. Hiába jó a kezdeményezés, a sikert az dönti el, hogy mennyire lesznek rá vevők az alapszervezetek és csoportok – tette hozzá.

Ezt követően dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár a nyugat-magyarországi üdülők bejárásának tapasztalatairól, a regionális pihenési, üdülőbérlési lehetőségekről adott részletes tájékoztatást.

A rövid vita után az elnökség arról döntött, hogy egyelőre nem bővítjük a lehetőségeinket tovább, s szakszervezetünk nem kívánja nem hosszabbítja meg a HM-mel kötött szerződést a tarnamérai üdülőre vonatkozóan. Ezt követően az üdültetési szabályzatot pontosította Szincsák alelnök vezetésével az elnökség, majd a telefonköltség térítésről szóló elnökségi határozat módosításáról döntöttek.    

Egyebekben elsőként az Egység 2002 Kft. üzleti ügyeiről tájékoztatott Sárkány Ferenc. A Kft. ügyvezetője az új Vodafone szerződés aláírása óta eltelt időszak peresített eljárásairól, a 2008-as esztendő pénzügyi zárásáról, valamint a legújabb lakáslízing szerződések megkötéséről is informálta a megjelenteket.   

A Kft. ügyvezetője arról is tájékoztatta az elnökség tagjait, hogy az MNÜA és az FRDÉSZ együttmüködési megállapodást kötött január 16-án. A reklám –és propagandatevékenység ellentételezéseként üdülési csekket ad az MNÜA az FRDÉSZ-nek, illetve tagszervezeteinek.

Ezt követően a Honvédszakszervezet könyvvizsgálói feladatainak ellátására kiírt pályázatról határoztak, majd a Liga 20. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen résztvevők körét egyeztették, aztán a 2009-es kommunikációs feladatokról és a TAMOP pályázattal kapcsolatos képzésekről is egyeztettek.

Az ülés végére a HM KPÜ és a Hosz között zajló megbeszélésről visszaérkező Szincsák alelnök röviden beszámolt a kereset-tárgyalások legújabb fejleményeiről.

Ennek részleteiről weblapunkon hamarosan, illetve az Egység februári számában olvashatnak majd - a szerk.

A Hosz elnöksége legközelebb március 3-án tart ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 03. 13., 11:58
A LIGA Nyugdíjas Bizottság alakuló ülését 2018. március 09-én tartotta meg, ahol egyhangú döntéssel Bálint Zoltánt a Hosz Nyugállományú Tagozat székesfehérvári alapszervezetének vezetőjét választotta meg a Bizottság vezetőjévé.
2018-03-13 13:06:40
Tizenötödik alkalommal rendezte meg a Honvédelmi Minisztérium a Katonaözvegyek Országos Találkozóját a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban március 8-án. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen...
2018-03-13 11:07:08
„170 évvel ezelőtt Magyarország védekezett, mert megtámadták, mert a hazát meg kellett menteni. Ezt üzeni nekünk 1848/49 forradalma és szabadságharca” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 12-én, hétfőn, a tárca társadalmi szervezetek részére rendezett központi ünnepségén. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a rendezvényen...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2018. március 20-án, kedden lezuhant a Brit Királyi Légierő világhírű Red Arrows bemutató csapat, illetve az Indiai Légierő egy-egy Hawk típusú kiképző repülőgépe.

  Háború Művészete magazin

A második negyedévben befejeződik a Mi-38T tesztfázisa és az év végéig sor kerül az első példány átadására a megrendelő, az Orosz Védelmi Minisztérium számára.