2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Célegyenesben a kereset-tárgyalások

Hosz  |  2009. 01. 20., 12:26

Szakszervezetünk elnökségének január 20-i ülésén az idei kereset-tárgyalásokon történtek álltak a középpontban. A Mészáros Géza elnök vezette eseményen az elnökségi tagok és a főtitkár mellett a szekcióelnökök, az ügyvivők és az Egység 2002 Kft. ügyvezetője is részt vett... 

Az előző elnökségi ülés jegyzőkönyvének elfogadása után, a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Mészáros Géza a november 29-i tiltakozás tapasztalatairól számolt be. Történelminek nevezte tagjaink részvételét az egységes közszolgálati demonstráción szakszervezetünk elnöke.

Ezt követően Szincsák Gyula alelnök a hivatásos és szerződéses szolgálati, önkéntes tartalékos, hallgatói, valamint a köztisztviselői és közalkalmazotti jogviszonyban állók 2009. évi szektorális kompenzációjáról, további keresetnövelő intézkedésekről, és az egyéb béren kívüli jutatásaikról szóló HM és a Hosz közötti, tervezett megállapodással kapcsolatos eddigi tárgyalások részleteiről számolt be.  

Nem túl rózsás a helyzet, s ha nem tudjuk felvállalni a megállapodást, akkor el kell gondolkodni, milyen nyomásgyakorló eszközt alkalmazhatunk - tette hozzá az alelnök. 

Az elnökségi tagok amellett érveltek, hogy mihamarabb legyen aláírt kereset-megállapodás a HM és a Hosz között. Sörös István nyugállományú tagozat elnök azt kérte, hogy záradékba kerüljön be: a válság előre még nem látható következményei miatt ne mondjunk le a nyomásgyakorló eszközök használatáról.

Mészáros Géza elnök kiemelte: a miniszterrel és a kabinetfőnökkel folytatott tárgyalásokon megmutatkozó mögöttes tartalom és az egyeztetéseken tapasztalható magatartás a munkabéke megteremtésére szolgál. A szakminisztériumnál is érződik a szándék, hogy amit biztosítani tud a tárca, azt mihamarabb odaadhassa.

Elhangzott: a konzultáció tovább folytatódik a megállapodás-tervezet aláírásának előkészítéséig. Ezt követően a családi napok és rendezvények kiírásáról szóló pályázatot fogadták el a megfelelő modósításokkal.   

A Hosz kezelésében lévő üdülők helyzetéről szóló napirend során, a HM-től bérelt tarnamérai üdülő hasznosításával kapcsolatban az Egység 2002 Kft. ügyvezetője tájékoztatott. Sárkány Ferenc ügyvezető – egyebek mellett – elmondta: minimálisan 50 család pihentetése szükséges a 45%-os elő- és utószezoni, valamint 70%-os főszezoni kihasználtsághoz, így a rentábilis üzemeltetéshez.

Miután több elnökségi tag is megfogalmazta, hogy csak akkor folytatódjon 2009-ben is tovább a csapatpihenő üzemeltetése, amennyiben minimálisra csökkenthető a veszteség, Mészáros Géza elnök kiemelte: saját és bérelt üdülőink üzemeltetése mellett gondolkodni kell nyugat-magyarországi üdülési jog megvásárlásáról is. Hiába jó a kezdeményezés, a sikert az dönti el, hogy mennyire lesznek rá vevők az alapszervezetek és csoportok – tette hozzá.

Ezt követően dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár a nyugat-magyarországi üdülők bejárásának tapasztalatairól, a regionális pihenési, üdülőbérlési lehetőségekről adott részletes tájékoztatást.

A rövid vita után az elnökség arról döntött, hogy egyelőre nem bővítjük a lehetőségeinket tovább, s szakszervezetünk nem kívánja nem hosszabbítja meg a HM-mel kötött szerződést a tarnamérai üdülőre vonatkozóan. Ezt követően az üdültetési szabályzatot pontosította Szincsák alelnök vezetésével az elnökség, majd a telefonköltség térítésről szóló elnökségi határozat módosításáról döntöttek.    

Egyebekben elsőként az Egység 2002 Kft. üzleti ügyeiről tájékoztatott Sárkány Ferenc. A Kft. ügyvezetője az új Vodafone szerződés aláírása óta eltelt időszak peresített eljárásairól, a 2008-as esztendő pénzügyi zárásáról, valamint a legújabb lakáslízing szerződések megkötéséről is informálta a megjelenteket.   

A Kft. ügyvezetője arról is tájékoztatta az elnökség tagjait, hogy az MNÜA és az FRDÉSZ együttmüködési megállapodást kötött január 16-án. A reklám –és propagandatevékenység ellentételezéseként üdülési csekket ad az MNÜA az FRDÉSZ-nek, illetve tagszervezeteinek.

Ezt követően a Honvédszakszervezet könyvvizsgálói feladatainak ellátására kiírt pályázatról határoztak, majd a Liga 20. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen résztvevők körét egyeztették, aztán a 2009-es kommunikációs feladatokról és a TAMOP pályázattal kapcsolatos képzésekről is egyeztettek.

Az ülés végére a HM KPÜ és a Hosz között zajló megbeszélésről visszaérkező Szincsák alelnök röviden beszámolt a kereset-tárgyalások legújabb fejleményeiről.

Ennek részleteiről weblapunkon hamarosan, illetve az Egység februári számában olvashatnak majd - a szerk.

A Hosz elnöksége legközelebb március 3-án tart ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.