2017. 11. 23. csütörtök
Kelemen, Klementina
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mészáros Géza: nyílt végű megállapodás született

Hosz  |  2009. 02. 10., 15:44

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) idei első ülésén mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldal képviselői a múlt héten aláírt kereset-megállapodást méltatták. Szakszervezetünket a február 11-i tanácskozáson Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök képviselte, de jelen volt még Sörös István elnökségi tag, Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő, Nagy Károly területi ügyvivő, Czövek János szárazföldi képviseleti titkár, valamint Szekeres István, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnöke is...

Az ülés soros elnöke dr. Lakatos László okl. mk. vezérőrnagy, tervezési és koordinációs főosztályvezető, a munkaadói oldal ügyvivője dr. Till Szabolcs, a HM jogi főosztályvezetője, míg a munkavállalói oldal ügyvivője Sipos Géza, a BEOSZ elnöke volt.

A honvédelmi minisztert - ez alkalommal is - dr. Vadai Ágnes államtitkár, a HM HVK főnökét pedig Katona Károly mk. dandártábornok, személyügyi főosztályvezető kéviselte. Az egyeztetés elején - születésnapja alkalmából - a munkavállalói oldal nevében Sipos Géza virágcsokorral köszöntötte dr. Vadai Ágnes HM államtitkárt.

Ezt követően az államtitkár asszony megköszönte azt a munkát, amelynek eredményeként február 5-én aláírhatták - a nehéz gazdasági helyzet ellenére is - a HM és a reprezentatív szakszervezetek közötti kereset-megállapodást. Vadai Ágnes szerint a megállapodás olyan siker, amelynek egyik előfeltétele volt, hogy a társadalmi szervezetek felismerik a munkabéke szükségességét.

Az első féléves zárás után áttekintjük, hogy mit lehetne még kompenzációként nyújtani az állománynak - tette hozzá az államtitkár.

Mészáros Géza napirend előtti hozzászólásában elmondta: a megállapodás államtitkári értékítélete a Hosz számára is elfogadható. A Hosz – noha messziről indultunk – a megegyezés szándékával állt a tárgyalásokhoz. Nyílt végü megállapodásnak tekintjük az egyezséget, hiszen olyan elemeket is tartalmaz, mely komoly mögöttes tartalmakat is magába foglal. Bíztató jelként értékeljük a meleg étkezésre való egységes áttérés lehetőségét. A Kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság közötti megállapodásnak megfelelően szeptemberben újra értékeljük és áttekintjük a HM tárca és a reprezentatív szakszervezetek közötti megállapodást, majd a további kompenzációról közösen döntünk - a lehetőségek függvényében. Reményeink szerint ezzel megvalósulhat a szervezetünk által alapcélként megfogalmazott veszteségarányos, differenciált, teljes kompenzáció.

Miután szakszervezetünk elnöke megköszönte a korrekt együttmüködést, azt kérte, hogy a szükséges forrásokat a munkáltató teremtse meg, a szakszervezeteknek pedig továbbra is legyen méltó tárgyalópartnere.

A Hodosz elnöke, Varga istván kiemelte: addig tárgyaltunk, ameddig kellett. Megfelelő tartalommal láttuk el a megállapodást, hiszen tudjuk, hogy a mai gazdasági helyzetben, ha nem bocsátjuk el kollégáinkat, már az is eredménynek tekinthető.

Ezt követően szóbeli napirend előtti kérdést fogalmazott meg a BEOSZ. Képviselőjük a bürokrácia csökkentése érdekében azt kérte, hogy a munkáltatói oldal kezdeményezze az aktív és a nyugállományú katonák igényjogosultságára vonatkozó kormányhatározat mellékletének módosítását. Németh András orvos dandártábornok válaszában elmondta, hogy az ÁEK megalakításával kapcsolatban, a tb törvény miatt mindeddig erre nem volt lehetőség, most viszont már a tárca is emellett van, hamarosan megoldódhat a probléma.

A BEOSZ a nyugállományúak állományjelzője mellett is érvelt. Reakciójában Szabóné Szabó Andrea alezredes, a HM KTF főtisztje elmondta: a nyugállományúak számára nem a csapatkarjelzés az indokolt, hanem az állományjelző. A HM FLÜ pedig már dolgozik is a kivitelezésen, s a remények szerint már az első félévben realizálódhat ennek a ,,megkülönböztető" jelzésnek a legyártása.

A 2009. évi I. féléves munkaterv megvitatása, elfogadtatása - volt a témája az első napirendnek. Miután dr. Remek Éva HÉF titkár tájékoztatott a munkatervezettel kapcsolatban, illetve a megváltozott napirendi témákról, a szakszervezetek is elmondták véleményeiket.

Az önálló véleményt megfogalmazó Hosz nevében Szincsák Gyula alelnök elmondta: mindenképpen szeretnénk még az első félévben tárgyalni a heti szolgálatteljesítési időről, hiszen ez érinti a készenléti szolgálatban és a váltásos munkarendben szolgáló katonákat is.

Szakszervezetünk alelnöke hozzátette, hogy a HÉF plenáris ülésén a 2008-as SZÉF megállapodással összhangban lévő keresetek felülvizsgálatával kapcsolatban, valamint az idősügyi otthonok ügyében is még az első félévben kellene tárgyalni.

Dr. Vadai Ágnes egyetértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az idősügyi otthonok ügyét májusban napirendre tüzze a HÉF.

- Mivel a kht.-k jogi átalakítása jelenleg is zajlik, ezért ezen cégek müködéséről a 2. félévben tartom szükségesnek tárgyalni. Az EU-s irányelvek nagyon sok országban okoznak gondokat, de a kérdéskörrel a 2. félévben feltétlenül foglalkozni kell - tette hozzá a HM államtitkára. 

A Hosz nevében reagáló Szincsák Gyula elmondta: szakszervezetünk eddig úgy tudta, hogy az IRM vezetője és az FRDÉSZ elnöke által aláírt 2008. évvégi megállapodást a HM is felvállalja. Ennek ugyanis 3. pontja foglalkozik a tömeges munkaügyi perekkel, s azt kezdeményezi, hogy a munkáltató és a munkavállalók peren kívül egyezzenek meg. Több ilyen jellegü ügy is van (szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása, stb. -  a szerk.) , ezeket pedig az állomány megnyugtatására korrektül rendezni kellene mihamarabb.

Dr. Vadai Ágnes kijelentette, hogy miután a Hosz kategorizálta milyen perekre gondol, meg lehet kezdeni a szakértői tárgyalásokat. Mészáros Géza hangsúlyozta, hogy a kompromisszumos javaslatokat szakszervezetünk elfogadja.

Tájékoztató az MH HEK Mobil Biológiai Laboratórium Komplexumról - volt a címe a 2. napirenden szereplő témának. Az előterjesztő, dr. Németh András o. dandártábornok a mobil labor különlegességét és egyedülállóságát emelte ki. Elmondta, hogy a 16 fős személyi állomány olyan fiatal tudósokból áll, akik képesek teljesíteni az akadálypályát is, tehát jó katonákként is dolgoznak.

A Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár 2004-2008 közöti tevékenységről szólt a 3. napirendi téma.

Dr. Szenes Zoltán ügyvezető igazgató elmondta: az 5 éves eredmények meghaladják a szektorátlagot, mégis gyengébbek a korábbiaknál. A 66 milliárdos pénztárvagyon 5 milliárddal ugyan kevesebb a tavalyinál, de terveink szerint behozzuk az eddigi veszteségeket.

Az igazgató példamutatónak nevezte azt a támogatást, amit az idén 15 éves pénztár a munkáltatótól kap. Ezt követően dr. Alkéri István, a HOMNYP ellenőrző bizottsági elnöke egészítette ki az elhangzott tájékoztatást.

A Hosz nevében Mészáros Géza elnök elmondta, hogy a bizalom növelését, a pénztár és az öngondoskodás erősítését szolgálná a munkáltatói hozzájárulás esetleges emelése. 

A HÉF legközelebb március 11-én ülésezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 22-én, szerdán, fedélzetén 11 utassal a Csendes-óceánba zuhant az Amerikai Haditengerészet egyik C-2 Greyhound típusú hajófedélzeti szállító repülőgépe.

  Háború Művészete magazin

A lengyel hadsereg felderítésre és a kijelölt célok megsemmisítésére is alkalmas ezer Warmate drónt szerez be a WB Electronics lengyel magáncégtől - az erről szóló megállapodást Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter jelenlétében írták alá Varsóban.