2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mészáros Géza: nyílt végű megállapodás született

Hosz  |  2009. 02. 10., 15:44

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) idei első ülésén mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldal képviselői a múlt héten aláírt kereset-megállapodást méltatták. Szakszervezetünket a február 11-i tanácskozáson Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök képviselte, de jelen volt még Sörös István elnökségi tag, Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő, Nagy Károly területi ügyvivő, Czövek János szárazföldi képviseleti titkár, valamint Szekeres István, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnöke is...

Az ülés soros elnöke dr. Lakatos László okl. mk. vezérőrnagy, tervezési és koordinációs főosztályvezető, a munkaadói oldal ügyvivője dr. Till Szabolcs, a HM jogi főosztályvezetője, míg a munkavállalói oldal ügyvivője Sipos Géza, a BEOSZ elnöke volt.

A honvédelmi minisztert - ez alkalommal is - dr. Vadai Ágnes államtitkár, a HM HVK főnökét pedig Katona Károly mk. dandártábornok, személyügyi főosztályvezető kéviselte. Az egyeztetés elején - születésnapja alkalmából - a munkavállalói oldal nevében Sipos Géza virágcsokorral köszöntötte dr. Vadai Ágnes HM államtitkárt.

Ezt követően az államtitkár asszony megköszönte azt a munkát, amelynek eredményeként február 5-én aláírhatták - a nehéz gazdasági helyzet ellenére is - a HM és a reprezentatív szakszervezetek közötti kereset-megállapodást. Vadai Ágnes szerint a megállapodás olyan siker, amelynek egyik előfeltétele volt, hogy a társadalmi szervezetek felismerik a munkabéke szükségességét.

Az első féléves zárás után áttekintjük, hogy mit lehetne még kompenzációként nyújtani az állománynak - tette hozzá az államtitkár.

Mészáros Géza napirend előtti hozzászólásában elmondta: a megállapodás államtitkári értékítélete a Hosz számára is elfogadható. A Hosz – noha messziről indultunk – a megegyezés szándékával állt a tárgyalásokhoz. Nyílt végü megállapodásnak tekintjük az egyezséget, hiszen olyan elemeket is tartalmaz, mely komoly mögöttes tartalmakat is magába foglal. Bíztató jelként értékeljük a meleg étkezésre való egységes áttérés lehetőségét. A Kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság közötti megállapodásnak megfelelően szeptemberben újra értékeljük és áttekintjük a HM tárca és a reprezentatív szakszervezetek közötti megállapodást, majd a további kompenzációról közösen döntünk - a lehetőségek függvényében. Reményeink szerint ezzel megvalósulhat a szervezetünk által alapcélként megfogalmazott veszteségarányos, differenciált, teljes kompenzáció.

Miután szakszervezetünk elnöke megköszönte a korrekt együttmüködést, azt kérte, hogy a szükséges forrásokat a munkáltató teremtse meg, a szakszervezeteknek pedig továbbra is legyen méltó tárgyalópartnere.

A Hodosz elnöke, Varga istván kiemelte: addig tárgyaltunk, ameddig kellett. Megfelelő tartalommal láttuk el a megállapodást, hiszen tudjuk, hogy a mai gazdasági helyzetben, ha nem bocsátjuk el kollégáinkat, már az is eredménynek tekinthető.

Ezt követően szóbeli napirend előtti kérdést fogalmazott meg a BEOSZ. Képviselőjük a bürokrácia csökkentése érdekében azt kérte, hogy a munkáltatói oldal kezdeményezze az aktív és a nyugállományú katonák igényjogosultságára vonatkozó kormányhatározat mellékletének módosítását. Németh András orvos dandártábornok válaszában elmondta, hogy az ÁEK megalakításával kapcsolatban, a tb törvény miatt mindeddig erre nem volt lehetőség, most viszont már a tárca is emellett van, hamarosan megoldódhat a probléma.

A BEOSZ a nyugállományúak állományjelzője mellett is érvelt. Reakciójában Szabóné Szabó Andrea alezredes, a HM KTF főtisztje elmondta: a nyugállományúak számára nem a csapatkarjelzés az indokolt, hanem az állományjelző. A HM FLÜ pedig már dolgozik is a kivitelezésen, s a remények szerint már az első félévben realizálódhat ennek a ,,megkülönböztető" jelzésnek a legyártása.

A 2009. évi I. féléves munkaterv megvitatása, elfogadtatása - volt a témája az első napirendnek. Miután dr. Remek Éva HÉF titkár tájékoztatott a munkatervezettel kapcsolatban, illetve a megváltozott napirendi témákról, a szakszervezetek is elmondták véleményeiket.

Az önálló véleményt megfogalmazó Hosz nevében Szincsák Gyula alelnök elmondta: mindenképpen szeretnénk még az első félévben tárgyalni a heti szolgálatteljesítési időről, hiszen ez érinti a készenléti szolgálatban és a váltásos munkarendben szolgáló katonákat is.

Szakszervezetünk alelnöke hozzátette, hogy a HÉF plenáris ülésén a 2008-as SZÉF megállapodással összhangban lévő keresetek felülvizsgálatával kapcsolatban, valamint az idősügyi otthonok ügyében is még az első félévben kellene tárgyalni.

Dr. Vadai Ágnes egyetértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az idősügyi otthonok ügyét májusban napirendre tüzze a HÉF.

- Mivel a kht.-k jogi átalakítása jelenleg is zajlik, ezért ezen cégek müködéséről a 2. félévben tartom szükségesnek tárgyalni. Az EU-s irányelvek nagyon sok országban okoznak gondokat, de a kérdéskörrel a 2. félévben feltétlenül foglalkozni kell - tette hozzá a HM államtitkára. 

A Hosz nevében reagáló Szincsák Gyula elmondta: szakszervezetünk eddig úgy tudta, hogy az IRM vezetője és az FRDÉSZ elnöke által aláírt 2008. évvégi megállapodást a HM is felvállalja. Ennek ugyanis 3. pontja foglalkozik a tömeges munkaügyi perekkel, s azt kezdeményezi, hogy a munkáltató és a munkavállalók peren kívül egyezzenek meg. Több ilyen jellegü ügy is van (szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása, stb. -  a szerk.) , ezeket pedig az állomány megnyugtatására korrektül rendezni kellene mihamarabb.

Dr. Vadai Ágnes kijelentette, hogy miután a Hosz kategorizálta milyen perekre gondol, meg lehet kezdeni a szakértői tárgyalásokat. Mészáros Géza hangsúlyozta, hogy a kompromisszumos javaslatokat szakszervezetünk elfogadja.

Tájékoztató az MH HEK Mobil Biológiai Laboratórium Komplexumról - volt a címe a 2. napirenden szereplő témának. Az előterjesztő, dr. Németh András o. dandártábornok a mobil labor különlegességét és egyedülállóságát emelte ki. Elmondta, hogy a 16 fős személyi állomány olyan fiatal tudósokból áll, akik képesek teljesíteni az akadálypályát is, tehát jó katonákként is dolgoznak.

A Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár 2004-2008 közöti tevékenységről szólt a 3. napirendi téma.

Dr. Szenes Zoltán ügyvezető igazgató elmondta: az 5 éves eredmények meghaladják a szektorátlagot, mégis gyengébbek a korábbiaknál. A 66 milliárdos pénztárvagyon 5 milliárddal ugyan kevesebb a tavalyinál, de terveink szerint behozzuk az eddigi veszteségeket.

Az igazgató példamutatónak nevezte azt a támogatást, amit az idén 15 éves pénztár a munkáltatótól kap. Ezt követően dr. Alkéri István, a HOMNYP ellenőrző bizottsági elnöke egészítette ki az elhangzott tájékoztatást.

A Hosz nevében Mészáros Géza elnök elmondta, hogy a bizalom növelését, a pénztár és az öngondoskodás erősítését szolgálná a munkáltatói hozzájárulás esetleges emelése. 

A HÉF legközelebb március 11-én ülésezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.