2018. 02. 25.
Géza
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mészáros Géza: nyílt végű megállapodás született

Hosz  |  2009. 02. 10., 15:44

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) idei első ülésén mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldal képviselői a múlt héten aláírt kereset-megállapodást méltatták. Szakszervezetünket a február 11-i tanácskozáson Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök képviselte, de jelen volt még Sörös István elnökségi tag, Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő, Nagy Károly területi ügyvivő, Czövek János szárazföldi képviseleti titkár, valamint Szekeres István, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnöke is...

Az ülés soros elnöke dr. Lakatos László okl. mk. vezérőrnagy, tervezési és koordinációs főosztályvezető, a munkaadói oldal ügyvivője dr. Till Szabolcs, a HM jogi főosztályvezetője, míg a munkavállalói oldal ügyvivője Sipos Géza, a BEOSZ elnöke volt.

A honvédelmi minisztert - ez alkalommal is - dr. Vadai Ágnes államtitkár, a HM HVK főnökét pedig Katona Károly mk. dandártábornok, személyügyi főosztályvezető kéviselte. Az egyeztetés elején - születésnapja alkalmából - a munkavállalói oldal nevében Sipos Géza virágcsokorral köszöntötte dr. Vadai Ágnes HM államtitkárt.

Ezt követően az államtitkár asszony megköszönte azt a munkát, amelynek eredményeként február 5-én aláírhatták - a nehéz gazdasági helyzet ellenére is - a HM és a reprezentatív szakszervezetek közötti kereset-megállapodást. Vadai Ágnes szerint a megállapodás olyan siker, amelynek egyik előfeltétele volt, hogy a társadalmi szervezetek felismerik a munkabéke szükségességét.

Az első féléves zárás után áttekintjük, hogy mit lehetne még kompenzációként nyújtani az állománynak - tette hozzá az államtitkár.

Mészáros Géza napirend előtti hozzászólásában elmondta: a megállapodás államtitkári értékítélete a Hosz számára is elfogadható. A Hosz – noha messziről indultunk – a megegyezés szándékával állt a tárgyalásokhoz. Nyílt végü megállapodásnak tekintjük az egyezséget, hiszen olyan elemeket is tartalmaz, mely komoly mögöttes tartalmakat is magába foglal. Bíztató jelként értékeljük a meleg étkezésre való egységes áttérés lehetőségét. A Kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság közötti megállapodásnak megfelelően szeptemberben újra értékeljük és áttekintjük a HM tárca és a reprezentatív szakszervezetek közötti megállapodást, majd a további kompenzációról közösen döntünk - a lehetőségek függvényében. Reményeink szerint ezzel megvalósulhat a szervezetünk által alapcélként megfogalmazott veszteségarányos, differenciált, teljes kompenzáció.

Miután szakszervezetünk elnöke megköszönte a korrekt együttmüködést, azt kérte, hogy a szükséges forrásokat a munkáltató teremtse meg, a szakszervezeteknek pedig továbbra is legyen méltó tárgyalópartnere.

A Hodosz elnöke, Varga istván kiemelte: addig tárgyaltunk, ameddig kellett. Megfelelő tartalommal láttuk el a megállapodást, hiszen tudjuk, hogy a mai gazdasági helyzetben, ha nem bocsátjuk el kollégáinkat, már az is eredménynek tekinthető.

Ezt követően szóbeli napirend előtti kérdést fogalmazott meg a BEOSZ. Képviselőjük a bürokrácia csökkentése érdekében azt kérte, hogy a munkáltatói oldal kezdeményezze az aktív és a nyugállományú katonák igényjogosultságára vonatkozó kormányhatározat mellékletének módosítását. Németh András orvos dandártábornok válaszában elmondta, hogy az ÁEK megalakításával kapcsolatban, a tb törvény miatt mindeddig erre nem volt lehetőség, most viszont már a tárca is emellett van, hamarosan megoldódhat a probléma.

A BEOSZ a nyugállományúak állományjelzője mellett is érvelt. Reakciójában Szabóné Szabó Andrea alezredes, a HM KTF főtisztje elmondta: a nyugállományúak számára nem a csapatkarjelzés az indokolt, hanem az állományjelző. A HM FLÜ pedig már dolgozik is a kivitelezésen, s a remények szerint már az első félévben realizálódhat ennek a ,,megkülönböztető" jelzésnek a legyártása.

A 2009. évi I. féléves munkaterv megvitatása, elfogadtatása - volt a témája az első napirendnek. Miután dr. Remek Éva HÉF titkár tájékoztatott a munkatervezettel kapcsolatban, illetve a megváltozott napirendi témákról, a szakszervezetek is elmondták véleményeiket.

Az önálló véleményt megfogalmazó Hosz nevében Szincsák Gyula alelnök elmondta: mindenképpen szeretnénk még az első félévben tárgyalni a heti szolgálatteljesítési időről, hiszen ez érinti a készenléti szolgálatban és a váltásos munkarendben szolgáló katonákat is.

Szakszervezetünk alelnöke hozzátette, hogy a HÉF plenáris ülésén a 2008-as SZÉF megállapodással összhangban lévő keresetek felülvizsgálatával kapcsolatban, valamint az idősügyi otthonok ügyében is még az első félévben kellene tárgyalni.

Dr. Vadai Ágnes egyetértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az idősügyi otthonok ügyét májusban napirendre tüzze a HÉF.

- Mivel a kht.-k jogi átalakítása jelenleg is zajlik, ezért ezen cégek müködéséről a 2. félévben tartom szükségesnek tárgyalni. Az EU-s irányelvek nagyon sok országban okoznak gondokat, de a kérdéskörrel a 2. félévben feltétlenül foglalkozni kell - tette hozzá a HM államtitkára. 

A Hosz nevében reagáló Szincsák Gyula elmondta: szakszervezetünk eddig úgy tudta, hogy az IRM vezetője és az FRDÉSZ elnöke által aláírt 2008. évvégi megállapodást a HM is felvállalja. Ennek ugyanis 3. pontja foglalkozik a tömeges munkaügyi perekkel, s azt kezdeményezi, hogy a munkáltató és a munkavállalók peren kívül egyezzenek meg. Több ilyen jellegü ügy is van (szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása, stb. -  a szerk.) , ezeket pedig az állomány megnyugtatására korrektül rendezni kellene mihamarabb.

Dr. Vadai Ágnes kijelentette, hogy miután a Hosz kategorizálta milyen perekre gondol, meg lehet kezdeni a szakértői tárgyalásokat. Mészáros Géza hangsúlyozta, hogy a kompromisszumos javaslatokat szakszervezetünk elfogadja.

Tájékoztató az MH HEK Mobil Biológiai Laboratórium Komplexumról - volt a címe a 2. napirenden szereplő témának. Az előterjesztő, dr. Németh András o. dandártábornok a mobil labor különlegességét és egyedülállóságát emelte ki. Elmondta, hogy a 16 fős személyi állomány olyan fiatal tudósokból áll, akik képesek teljesíteni az akadálypályát is, tehát jó katonákként is dolgoznak.

A Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár 2004-2008 közöti tevékenységről szólt a 3. napirendi téma.

Dr. Szenes Zoltán ügyvezető igazgató elmondta: az 5 éves eredmények meghaladják a szektorátlagot, mégis gyengébbek a korábbiaknál. A 66 milliárdos pénztárvagyon 5 milliárddal ugyan kevesebb a tavalyinál, de terveink szerint behozzuk az eddigi veszteségeket.

Az igazgató példamutatónak nevezte azt a támogatást, amit az idén 15 éves pénztár a munkáltatótól kap. Ezt követően dr. Alkéri István, a HOMNYP ellenőrző bizottsági elnöke egészítette ki az elhangzott tájékoztatást.

A Hosz nevében Mészáros Géza elnök elmondta, hogy a bizalom növelését, a pénztár és az öngondoskodás erősítését szolgálná a munkáltatói hozzájárulás esetleges emelése. 

A HÉF legközelebb március 11-én ülésezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.

  Háború Művészete magazin

Továbbra sincs megfelelő állapotban a német hadsereg (Bundeswehr), a felszerelésben és a személyi állományban is hiányosságok mutatkoznak, illetve sok katona túlterhelt.