2018. 01. 18. csütörtök
Piroska
: 308 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF: A tárca a jövő hét végéig alakítja ki álláspontját szakközépiskola-ügyben

Hosz  |  2009. 03. 11., 12:06

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) március 11-i ülésén a napirenden szereplő témák tárgyalása előtt kérdezte meg szakszervezetünk, hogy mi a tárca szándéka a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása kapcsán indult, de már jogerős határozattal lezárult ügyekben. A szaktárca a következő hét végére ígérte válaszát. Az egyeztetésen a HÉF soros elnöke Mészáros Géza, szakszervezetünk elnöke volt, a munkavállalói oldalon dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök, Kun Ferenc közigazgatási és intézményi képviseleti titkár, valamint Rácz Sándor szerződéses szakaszvezető képviselt bennünket...

Napirend előtt Mészáros Géza, a HÉF soros elnöke köszöntötte a fórumon MH ÖHP parancsnoki minőségében első alkalommal megjelenő Benkő Tibor altábornagyot, valamint közelgő Nemzeti Ünnepünk alkalmából a HM két frissen előléptetett tábornokát, Csák Gábor mérnök vezérőrnagyot és dr. Alkéri István vezérőrnagyot.

Az ülésen a honvédelmi minisztert dr. Vadai Ágnes államtitkár képviselte, a munkaadói oldal ügyvivői teendőit Katona Károly dandártábornok, a HM személyzeti főosztályvezetője, míg a munkavállalói oldalét Ocsovay János ny. ezredes, a BEOSz alelnöke látta el.

Napirend előtt 7 kérdést fogalmaztak meg a munkavállalói oldal képviselői. A Honvédszakszervezet három kérdése közül az első arról érdeklődött, hogy miután a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága március 2-án megtartott teljes ülésén döntött a 4/2007. KPJE (jogegységi határozat) ellen benyújtott indítványokról, mi a tárca szándéka a folyamatban lévő, illetve jogerős határozattal lezárult ügyekben. A HM jogi főosztályvezetője, dr. Till Szabolcs válaszában elmondta: a tárca szakmai szervezeti vizsgálják a követendő tevékenység irányait, ez ügyben szakmai értekezleteket hívtunk össze. A végleges álláspontot, illetve a szakmai javaslatot a következő hét végéig alakítjuk ki.

Szakszervezetünk által feltett második kérdésben megfogalmaztuk, hogy információink szerint a közeljövőben egyre több tiszt és tiszthelyettes éri el a rendfokozatához tartozó maximális várakozási időt, miközben nincs számukra felajánlható magasabb beosztás. Az érintett katonák, a törvényben rögzített előmeneteli kényszer okán - függetlenül az eddig nyújtott teljesítményüktől szándékuk, és sok esetben a katonai szervezet érdekei ellenére, rövidesen kikerülhetnek a Magyar Honvédség állományából. Ezért megkérdeztük, hogy vizsgálja, vizsgálta-e a tárca a fenti folyamtok alakulását, illetve fennáll- e a jelzett veszély, született-e megoldás a problémára.

- A felvetett probléma valós, az ezzel kapcsolatos elemzések készülnek. Amint döntés születik, tájékoztatást adunk róla. Addig is egyeztető beszélgetéseket kezdeményezünk a Honvédszakszervezettel és az MH vezénylő zászlósával  - válaszolta dr. Lakatos László mérnök vezérőrnagy, a HM tervezési és koordinációs főosztályvezetője és Katona Károly dandártábornok, személyzeti főosztályvezető.

Általunk harmadikként feltett kérdésben arra utaltunk, hogy a HÉF 2008 őszén, rendkívüli ülésen tárgyalta az étkezési térítési díjak 485 Ft-ról 605 Ft-ra emelését. Ekkor vállalta a munkaadói oldal, hogy megvizsgálja a munkavállalói oldal által a nyersanyagérték és a rezsiköltség arányának módosítására tett javaslatát. Megkérdeztük, hogy mikorra várható az említett arányok átalakítása.

- A honvédelmi miniszter aláírta február 27-én a rendelet módosítását, jelenleg pedig kihirdetés hatálya alatt áll. A kért átcsoportosítás megvalósul, a rendelet előreláthatóan április 1-jén lép hatályba - felelte dr. Till Szabolcs jogi főosztályvezető.

Ezt követően a Hodosz napirend előtti kérdéseinek megtárgyalásával, majd a napirenden szereplő témák előterjesztésével folytatódott a munka.

A legénységi állomány helyéről, szerepéről, pályamodelljéről, a velük szemben támasztott követelményekről, valamint a kiképzés vonzóbbá tételének lehetőségeiről - volt a témája Benkő Tibor altábornagy, az MH ÖHP parancsnoka előterjesztésének. Szóbeli kiegészítésében, miután az MH ÖHP parancsnoka külön kiemelte Szincsák Gyula Hosz alelnök - e témában kifejtett - munkáját, a szerződéses katona pályamodelljéről beszélt. Hosszan tartó, lépéséről-lépésre végrehajtott, ütemezett feladatnak nevezte a szerződéses pályamodell kialakításának feladatát.  Ezt kovetően az érintett állomény alacsony nyugdíjpénztári tagsági aránya miatt, egy sokkal jobb belső kommunikációs rendszer szükségességéről beszélt.

Szincsák Gyula alelnök hozzászólásában kiemelte, hogy az állomány két legfontosabb jellemzője, hogy legénységi és egyben szerződéses.

- Vannak területek, ami azt kívánja meg, hogy a felső korhatár elérésekor lépjen csak ki a rendszerből a szerződéses katona, de olyan is akad, ahol a fokozott fizikai igénybevétel miatt hamarabb ki kell, hogy lépjen a rendszerből. A tiszthelyettéssé válás, illetve a hivatásos állományba történő átmenet hogyanja is fontos. Célként fogalmazzuk meg, hogy csak megfelelő tapasztalattal és az előírt követelményeknek történő megfelelés után lehessen a szerződéses katona tiszthelyettes, viselhessen őrmesteri vállapot. A kompenzációs rendszer elemeinek felhasználásával a szerződéses és  a hivatásos állományú katona illetménye közötti esetleges bérfeszültség csökkenthető. Az illetmény kérdése mindig kényes kérdés, folyamatos átgondolása szükséges.

A Hosz alelnöke kérte, hogy a különböző résztereületek kimunkálásánál a továbbiakban is vegyék figyelembe a Hosz építő javaslatait.

A BEOSZ a 3300 fős hiány okait a nem megfelelő komunikációban látja. Egy jó országos kampány érdemben hozzájárulhatna a szerződéses létszámhiány orvoslásában - mondta Ocsovay János ny. ezredes, a BEOSz alelnöke.       

Dr. Vadai Ágnes a munkavállalói reakciókra felelve elmondta, hogy a leghiteleseben a volt és a jelenlegi katona tudja elmondani, hogy milyen lehetőségek vannak jelenleg a Magyar Honvédségnél, illetve, hogy miért jó ma szerződéses katonának állni. A HM államtitkára külön megköszönte az MH ÖHP parancsnokának e témában kifejtett munkáját. Az előterjesztő Benkő altábornagy pedig a vélemények mellett - mint elmondta - a konkrét javaslatokat is várja.

 

A Magyar Honvédség megtartó képességének erősítése az állomány megtartása érdekében tervezett rekonverzió 2009. évi feladatairól Katona Károly dandártábornok tájékoztatott. A HM SZEF főosztályvezetője szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy az MH jelen állapotában hangsúly-eltolódásokra van szükség. Reakciójában Szincsák Gyula kiemelte: a rekonverzió visszatérő téma, és ez nem véletlen. Helyes az irány (preventív rekonverzió), amerre elindult a tárca, de arra is fel kell készíteni a katonát, hogy a munakerő-piacra is be tudjon illeszkedni. A jobb propaganda itt is sikeresebbé tenné a szakma munkát.     

A honvédségi közalkalmazottak 2009. évi kereset-kiegészítésének odaítélésével kapcsolatos tapasztalatokról dr. Bódi Lajos ezredes, a HM KPÜ vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az odaitéléssel kapcsolatban panasz nem érkezett.

A devizaellátmány különbözetek kifizetésének tapasztalatairól szintén dr. Bódi Lajos ezredes tartott előterjesztést. Hangsúlyozta, hogy mintegy 99%-os arányú volt az eddigi, mintegy 5000 főt érintő kifizetés és a folyamatban lévő ügyek rendezése sem okozhat gondot a szaktárcának. 

A HÉF következő ülését április 15-én tartja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.