2017. 11. 23. csütörtök
Kelemen, Klementina
: 313 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Küldöttértekezlet Veszprémben

Hosz  |  2009. 03. 05., 12:43

Honvédszakszervezet Radar Alapszervezete február 26-án tartotta éves küldöttértekezletét. A meghívást elfogadva, a küldöttértekezleten részt vett dr. Heiling Ottó alelnök, Nagy Károly területi ügyvivő, Jáger Tibor szolgálatatás- és tagszervező, valamint Kállai Sándor nyugdíjas kollégánk, - alapszervezetünk alapító tagja, Szakszervezeti Munkáért díjazott...

Rövid köszöntő után a napirendi pontok előtti felszólalásában Balogh Tibor ismertette, egy rövid bemutató előadás keretében a Honvédszakszervezet Országos Horgászversenyére készült pályázatunkat. Majd az alapszervezeti vezető beszámolója következett. Itt kerültek felsorolásra a megrendezett és támogatott programok, a 2009-ben tervezett rendezvények. Szó volt az Aktivitás kupáról, az Együttmüködési megállapodásokról.

A Küldöttértekezleten a Radar alapszervezet csoportjainak – békéscsabai, medinai, kecskeméti, jutai, kupi, bánkút-debreceni, Szikla csoport vezetői is beszámoltak. A feladatok teljesülése mellett ők is szóltak a tervekről, valamint a legégetőbb problémákról.

A legfontosabb és legaktuálisabbnak tartott kérdések, problémák melyek az állományt foglalkoztatják összefoglalva a következők.

Továbbra is fontos és sokakat érintő kérdés a szakközépiskolai évek szolgálati időbe történő beszámítása.

Az előmeneteli rendszer átgondolása, átalakítása, a szerződéses katonák hivatásos állományba vételének lehetőségei (annál inkább, mivel ezredünknél is már egyre többeket érint ez, hiszen lejár a maximális 15 évük.) Szervezeti kötődésüket szolgáló intézkedések meghozatala. Gondolok itt arra, hogy a szerződéses katonák pályán tartását nagymértékben befolyásolná, ha nem a szerződés lejárta után, hanem aktív katonai pályafutásuk alatt vehetnének részt OKJ-s képzéseken. Sok szerződéses kollégám érdeklődik, hogy van-e esélyük lakhatási támogatásra, akár albérleti hozzájárulás, akár lakáslízing útján.

Továbbra is sokunkat érdekel, hogy a 20 év szolgálati idővel nem rendelkezők esetében, hogyan változnak a szolgálati nyugdíjba vonulás feltételei?

Az ezrednél aktuális gondként jelentkezett a frissen beöltözött állományt nem tudják felszerelni a megfelelő ruházattal.

A létszámhiány miatt a szolgálatteljesítés ideje kiszámíthatatlan és különösen a speciális beosztásokban, mint tüzoltó, sofőr ez nagyon sok túlórát generál. Mindez az állomány leterheltségét növeli.

Több csoportvezető is jelezte, hogy az 1,2 szorzó, az osztályos pótlék ügyében nem tudnak előre lépni. Felhívták a figyelmet a szerződéses állomány folyamatos kiáramlására, továbbá, hogy nehéz a kijutás a missziókba és sajnos idézve kollégámat, „nincs hurrá hangulat” az állomány körében.

Fontosnak tartanám, hogy mihamarabb egy összegyüjtött jegyzéket kapjunk a kedvezményt adó szolgáltatókról. Hiszen ezeknek ismerete egyrészt tagtoborzó hatású, de meglévő tagjainknak is elmondhatjuk, hogy mit is nyújt a szakszervezeti tagság.

Sajnos a legnagyobb problémát és a legtöbb feszültséget az illetmény emelésének elmaradása okozza. Hiszen hiába a kompenzáció sok kollégánk a törlesztő részletek, rezsidíjak emelkedése miatt kerül egyre kilátástalanabb helyzetbe. Ezt sajnos hónapról- hónapra abban is megnyilvánul, hogy egyre többen adnak be segélykérelmet és sokan közülük hihetetlenül alacsony egy főre jutó jövedelemmel rendelkeznek.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy jelezzem a Honvédszakszervezet vezetése felé, tolmácsolva a szociális bizottság véleményét, hogy a csapatoknál a rendelkezésre álló segélyek összegét mindenképpen célszerü lenne emelni- habár tudom, hogy ezen összeg a köztisztviselői illetményalaphoz (38.650 Ft) igazodik s ezen összeg sem emelkedett.

A 4. napirendi pontként került sor a szerződéses szekció vezetőjének és helyettesének megválasztására, mivel a szekció eddigi képviselője Barka Katalin babát vár és nem tudja tovább ellátni feladatát, ezért került sor a tisztújításra. A szekció vezetőjének egyhangú igen szavazattal Justin Jánost, míg helyettesének Varga Ákost választotta a küldöttgyülés.

A határozatok megszavazása után Dr. Heiling Ottó részletes bemutató előadása hangzott el a kereset megállapodásról.

A Hosz vezető tisztségviselő az előadások után és közben is a megjelent küldöttek kérdéseire válaszoltak.

A rendezvény befejezéseként a jutalmak átadására került sor. Szücs Andrea alapszervezeti vezető munkájuk elismeréseként ajándéktárgyat adományozott Tarnavölgyi Péternek és Kalocsa Zsoltnak.

A küldöttértekezlet kulturált környezetének biztosításáért külön köszönet illeti meg MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred vezetését.

                                                                                                     Szücs Andrea

                                                                                         Radar alapszervezeti vezető

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban az egyik közösségi oldalon néhány fotó jelent meg a vélhetően nemrégen átadott új Jak-130-asokról, melyeket Oroszország szállított le Mianmarnak.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.