2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Küldöttértekezlet Veszprémben

Hosz  |  2009. 03. 05., 12:43

Honvédszakszervezet Radar Alapszervezete február 26-án tartotta éves küldöttértekezletét. A meghívást elfogadva, a küldöttértekezleten részt vett dr. Heiling Ottó alelnök, Nagy Károly területi ügyvivő, Jáger Tibor szolgálatatás- és tagszervező, valamint Kállai Sándor nyugdíjas kollégánk, - alapszervezetünk alapító tagja, Szakszervezeti Munkáért díjazott...

Rövid köszöntő után a napirendi pontok előtti felszólalásában Balogh Tibor ismertette, egy rövid bemutató előadás keretében a Honvédszakszervezet Országos Horgászversenyére készült pályázatunkat. Majd az alapszervezeti vezető beszámolója következett. Itt kerültek felsorolásra a megrendezett és támogatott programok, a 2009-ben tervezett rendezvények. Szó volt az Aktivitás kupáról, az Együttmüködési megállapodásokról.

A Küldöttértekezleten a Radar alapszervezet csoportjainak – békéscsabai, medinai, kecskeméti, jutai, kupi, bánkút-debreceni, Szikla csoport vezetői is beszámoltak. A feladatok teljesülése mellett ők is szóltak a tervekről, valamint a legégetőbb problémákról.

A legfontosabb és legaktuálisabbnak tartott kérdések, problémák melyek az állományt foglalkoztatják összefoglalva a következők.

Továbbra is fontos és sokakat érintő kérdés a szakközépiskolai évek szolgálati időbe történő beszámítása.

Az előmeneteli rendszer átgondolása, átalakítása, a szerződéses katonák hivatásos állományba vételének lehetőségei (annál inkább, mivel ezredünknél is már egyre többeket érint ez, hiszen lejár a maximális 15 évük.) Szervezeti kötődésüket szolgáló intézkedések meghozatala. Gondolok itt arra, hogy a szerződéses katonák pályán tartását nagymértékben befolyásolná, ha nem a szerződés lejárta után, hanem aktív katonai pályafutásuk alatt vehetnének részt OKJ-s képzéseken. Sok szerződéses kollégám érdeklődik, hogy van-e esélyük lakhatási támogatásra, akár albérleti hozzájárulás, akár lakáslízing útján.

Továbbra is sokunkat érdekel, hogy a 20 év szolgálati idővel nem rendelkezők esetében, hogyan változnak a szolgálati nyugdíjba vonulás feltételei?

Az ezrednél aktuális gondként jelentkezett a frissen beöltözött állományt nem tudják felszerelni a megfelelő ruházattal.

A létszámhiány miatt a szolgálatteljesítés ideje kiszámíthatatlan és különösen a speciális beosztásokban, mint tüzoltó, sofőr ez nagyon sok túlórát generál. Mindez az állomány leterheltségét növeli.

Több csoportvezető is jelezte, hogy az 1,2 szorzó, az osztályos pótlék ügyében nem tudnak előre lépni. Felhívták a figyelmet a szerződéses állomány folyamatos kiáramlására, továbbá, hogy nehéz a kijutás a missziókba és sajnos idézve kollégámat, „nincs hurrá hangulat” az állomány körében.

Fontosnak tartanám, hogy mihamarabb egy összegyüjtött jegyzéket kapjunk a kedvezményt adó szolgáltatókról. Hiszen ezeknek ismerete egyrészt tagtoborzó hatású, de meglévő tagjainknak is elmondhatjuk, hogy mit is nyújt a szakszervezeti tagság.

Sajnos a legnagyobb problémát és a legtöbb feszültséget az illetmény emelésének elmaradása okozza. Hiszen hiába a kompenzáció sok kollégánk a törlesztő részletek, rezsidíjak emelkedése miatt kerül egyre kilátástalanabb helyzetbe. Ezt sajnos hónapról- hónapra abban is megnyilvánul, hogy egyre többen adnak be segélykérelmet és sokan közülük hihetetlenül alacsony egy főre jutó jövedelemmel rendelkeznek.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy jelezzem a Honvédszakszervezet vezetése felé, tolmácsolva a szociális bizottság véleményét, hogy a csapatoknál a rendelkezésre álló segélyek összegét mindenképpen célszerü lenne emelni- habár tudom, hogy ezen összeg a köztisztviselői illetményalaphoz (38.650 Ft) igazodik s ezen összeg sem emelkedett.

A 4. napirendi pontként került sor a szerződéses szekció vezetőjének és helyettesének megválasztására, mivel a szekció eddigi képviselője Barka Katalin babát vár és nem tudja tovább ellátni feladatát, ezért került sor a tisztújításra. A szekció vezetőjének egyhangú igen szavazattal Justin Jánost, míg helyettesének Varga Ákost választotta a küldöttgyülés.

A határozatok megszavazása után Dr. Heiling Ottó részletes bemutató előadása hangzott el a kereset megállapodásról.

A Hosz vezető tisztségviselő az előadások után és közben is a megjelent küldöttek kérdéseire válaszoltak.

A rendezvény befejezéseként a jutalmak átadására került sor. Szücs Andrea alapszervezeti vezető munkájuk elismeréseként ajándéktárgyat adományozott Tarnavölgyi Péternek és Kalocsa Zsoltnak.

A küldöttértekezlet kulturált környezetének biztosításáért külön köszönet illeti meg MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred vezetését.

                                                                                                     Szücs Andrea

                                                                                         Radar alapszervezeti vezető

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.