2018. 02. 25.
Géza
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Küldöttértekezlet Veszprémben

Hosz  |  2009. 03. 05., 12:43

Honvédszakszervezet Radar Alapszervezete február 26-án tartotta éves küldöttértekezletét. A meghívást elfogadva, a küldöttértekezleten részt vett dr. Heiling Ottó alelnök, Nagy Károly területi ügyvivő, Jáger Tibor szolgálatatás- és tagszervező, valamint Kállai Sándor nyugdíjas kollégánk, - alapszervezetünk alapító tagja, Szakszervezeti Munkáért díjazott...

Rövid köszöntő után a napirendi pontok előtti felszólalásában Balogh Tibor ismertette, egy rövid bemutató előadás keretében a Honvédszakszervezet Országos Horgászversenyére készült pályázatunkat. Majd az alapszervezeti vezető beszámolója következett. Itt kerültek felsorolásra a megrendezett és támogatott programok, a 2009-ben tervezett rendezvények. Szó volt az Aktivitás kupáról, az Együttmüködési megállapodásokról.

A Küldöttértekezleten a Radar alapszervezet csoportjainak – békéscsabai, medinai, kecskeméti, jutai, kupi, bánkút-debreceni, Szikla csoport vezetői is beszámoltak. A feladatok teljesülése mellett ők is szóltak a tervekről, valamint a legégetőbb problémákról.

A legfontosabb és legaktuálisabbnak tartott kérdések, problémák melyek az állományt foglalkoztatják összefoglalva a következők.

Továbbra is fontos és sokakat érintő kérdés a szakközépiskolai évek szolgálati időbe történő beszámítása.

Az előmeneteli rendszer átgondolása, átalakítása, a szerződéses katonák hivatásos állományba vételének lehetőségei (annál inkább, mivel ezredünknél is már egyre többeket érint ez, hiszen lejár a maximális 15 évük.) Szervezeti kötődésüket szolgáló intézkedések meghozatala. Gondolok itt arra, hogy a szerződéses katonák pályán tartását nagymértékben befolyásolná, ha nem a szerződés lejárta után, hanem aktív katonai pályafutásuk alatt vehetnének részt OKJ-s képzéseken. Sok szerződéses kollégám érdeklődik, hogy van-e esélyük lakhatási támogatásra, akár albérleti hozzájárulás, akár lakáslízing útján.

Továbbra is sokunkat érdekel, hogy a 20 év szolgálati idővel nem rendelkezők esetében, hogyan változnak a szolgálati nyugdíjba vonulás feltételei?

Az ezrednél aktuális gondként jelentkezett a frissen beöltözött állományt nem tudják felszerelni a megfelelő ruházattal.

A létszámhiány miatt a szolgálatteljesítés ideje kiszámíthatatlan és különösen a speciális beosztásokban, mint tüzoltó, sofőr ez nagyon sok túlórát generál. Mindez az állomány leterheltségét növeli.

Több csoportvezető is jelezte, hogy az 1,2 szorzó, az osztályos pótlék ügyében nem tudnak előre lépni. Felhívták a figyelmet a szerződéses állomány folyamatos kiáramlására, továbbá, hogy nehéz a kijutás a missziókba és sajnos idézve kollégámat, „nincs hurrá hangulat” az állomány körében.

Fontosnak tartanám, hogy mihamarabb egy összegyüjtött jegyzéket kapjunk a kedvezményt adó szolgáltatókról. Hiszen ezeknek ismerete egyrészt tagtoborzó hatású, de meglévő tagjainknak is elmondhatjuk, hogy mit is nyújt a szakszervezeti tagság.

Sajnos a legnagyobb problémát és a legtöbb feszültséget az illetmény emelésének elmaradása okozza. Hiszen hiába a kompenzáció sok kollégánk a törlesztő részletek, rezsidíjak emelkedése miatt kerül egyre kilátástalanabb helyzetbe. Ezt sajnos hónapról- hónapra abban is megnyilvánul, hogy egyre többen adnak be segélykérelmet és sokan közülük hihetetlenül alacsony egy főre jutó jövedelemmel rendelkeznek.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy jelezzem a Honvédszakszervezet vezetése felé, tolmácsolva a szociális bizottság véleményét, hogy a csapatoknál a rendelkezésre álló segélyek összegét mindenképpen célszerü lenne emelni- habár tudom, hogy ezen összeg a köztisztviselői illetményalaphoz (38.650 Ft) igazodik s ezen összeg sem emelkedett.

A 4. napirendi pontként került sor a szerződéses szekció vezetőjének és helyettesének megválasztására, mivel a szekció eddigi képviselője Barka Katalin babát vár és nem tudja tovább ellátni feladatát, ezért került sor a tisztújításra. A szekció vezetőjének egyhangú igen szavazattal Justin Jánost, míg helyettesének Varga Ákost választotta a küldöttgyülés.

A határozatok megszavazása után Dr. Heiling Ottó részletes bemutató előadása hangzott el a kereset megállapodásról.

A Hosz vezető tisztségviselő az előadások után és közben is a megjelent küldöttek kérdéseire válaszoltak.

A rendezvény befejezéseként a jutalmak átadására került sor. Szücs Andrea alapszervezeti vezető munkájuk elismeréseként ajándéktárgyat adományozott Tarnavölgyi Péternek és Kalocsa Zsoltnak.

A küldöttértekezlet kulturált környezetének biztosításáért külön köszönet illeti meg MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred vezetését.

                                                                                                     Szücs Andrea

                                                                                         Radar alapszervezeti vezető

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.

  Háború Művészete magazin

Továbbra sincs megfelelő állapotban a német hadsereg (Bundeswehr), a felszerelésben és a személyi állományban is hiányosságok mutatkoznak, illetve sok katona túlterhelt.