2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakmai egyeztetés és konzultáció az MH ÖHP-n

Hosz  |  2009. 03. 06., 11:46

Székesfehérváron, az MH ÖHP rendezvénytermében március 4-én „a személyi állomány felszereltsége, ruházati, fegyverzeti ellátottsága a hazai és missziós feladatok ellátása során témakörben” szakmai egyeztetés tartottak Hazuga Károly vezérőrnagy, MH ÖHP parancsnokhelyettese és Szincsák Gyula szakszervezetünk alelnökének vezetésével. Az egyeztetésen részt vett az MH ÖHP részéről Balassa István ezredes, hadtápfőnök, Antal Mihály alezredes, a ruházati szakterület kiemelt főtisztje, valamint Gecse János alezredes, a fegyverzettechnikai szakterület főmérnöke. A Hosz képviseletében Bakos Péter, az MH 34. Különleges Műveleti Zászlóalj, Bonyár Zoltán, az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj alapszervezeti vezetői, valamint Hanzel Róbert, az MH 5. Lövészdandár, és Ádám Szabolcs MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj csoportvezetői voltak jelen…

Hazuga Károly vezérőrnagy adott tájékoztatást a külföldi missziókban használt és 2008 évben rendszeresített ruházati és fegyverzeti anyagokról és felszerelésekről. Szólt arról, hogy a parancsnoki és szakmai vonal egyaránt kiemelten foglalkozik a tárgyalt kérdésekkel, a a jelenlévő, vagy fellépő gondok mielőbbi megoldásával. Továbbá beszélt a HM Kollégiumi döntés alapján a ruházati a fejlesztési projektről és a fejlesztés alatt álló fegyverzeti anyagokról. Fontosnak tartotta elmondani, hogy a ruházati és fegyverezeti anyagokkal történő ellátás és fejlesztés csak a rendelkezésre álló erőforrások alapján, ütemezve történnek, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy - különösen fegyverzeti téren - a szabálytalanul végrehajtott átalakítások akár baleset- vagy életveszélyessé válhatnak.

A Honvédszakszervezet fokozott figyelmet fordít a katonák felszerelésére, egyéni fegyverzetére, mivel a megváltozott körülmények a korábbiaknál jóval magasabb követelményeket támasztanak ezen a téren. A katonának minden helyzetben joga, hogy a biztonságát, testi épségét, életét a lehető legmagasabb szinten garantáló eszközökkel felszerelve hajtsa végre feladatait.- mondta el Szincsák Gyula. A Hosz. elismeri mind a katonai vezetés, mind a szakmai szervek hozzáállását, ez irányú erőfeszítéseit, amiről a helyszínen bemutatott, illetve a folyamatban lévő fejlesztések is tanúskodnak. A pénzhiányból fakadó sorrendiség önmagában nem okozna bajt, de ha ez ahhoz vezet, hogy a gyakorlótéren szolgálatot adó katonához belátható időn belül nem jut el, például az esővédő, amely valóban vízálló, az már problémát jelent. Még inkább igaz ez a missziókra, amelyek irányába valóban gyors a vezetés reagálása, de ott már a viszonylagos lassúság is veszélyt jelenthet. Ha a fejlesztési és rendszeresítési folyamat túl hosszú, új igények jelennek meg, mire az új felszerelés vagy eszköz megjelenik.

Az alapszervezeti és csoportvezetők kérdéseket tettek fel, elmondták a missziós és hazai alkalmazás során szerzett tapasztalataikat az egyes cikkekről, eszközökről. Beszéltek azokról a felszerelési, fegyverzeti kiegészítőkről, amelyek megléte igényként jelenik meg a harcászati vagy tömegkezelési feladatok ellátása során. Emellett több olyan javaslat is elhangzott részükről, amelyek a további fejlesztések során hasznosulhatnak.

Az MH ÖHP szakmai vezetői ismertették a fejlesztéssel összefüggő eljárási folyamatokat, amelyek az esetek többségében magyarázatul szolgálnak a viszonylagos lassúságra. Bemutatták a problémák jelzésének és kezelésének szolgálati rendjét, ami lehetővé teszi, az információk mindkét irányban történő, követhető áramlását. A kérdésekre adott szakmai válaszok után rövid összefoglalók zárták a találkozót.

A Hosz és az ÖHP szakmai szervei között rövidesen folytatódik a megkezdett konzultáció.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.