2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakmai egyeztetés és konzultáció az MH ÖHP-n

Hosz  |  2009. 03. 06., 11:46

Székesfehérváron, az MH ÖHP rendezvénytermében március 4-én „a személyi állomány felszereltsége, ruházati, fegyverzeti ellátottsága a hazai és missziós feladatok ellátása során témakörben” szakmai egyeztetés tartottak Hazuga Károly vezérőrnagy, MH ÖHP parancsnokhelyettese és Szincsák Gyula szakszervezetünk alelnökének vezetésével. Az egyeztetésen részt vett az MH ÖHP részéről Balassa István ezredes, hadtápfőnök, Antal Mihály alezredes, a ruházati szakterület kiemelt főtisztje, valamint Gecse János alezredes, a fegyverzettechnikai szakterület főmérnöke. A Hosz képviseletében Bakos Péter, az MH 34. Különleges Műveleti Zászlóalj, Bonyár Zoltán, az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj alapszervezeti vezetői, valamint Hanzel Róbert, az MH 5. Lövészdandár, és Ádám Szabolcs MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj csoportvezetői voltak jelen…

Hazuga Károly vezérőrnagy adott tájékoztatást a külföldi missziókban használt és 2008 évben rendszeresített ruházati és fegyverzeti anyagokról és felszerelésekről. Szólt arról, hogy a parancsnoki és szakmai vonal egyaránt kiemelten foglalkozik a tárgyalt kérdésekkel, a a jelenlévő, vagy fellépő gondok mielőbbi megoldásával. Továbbá beszélt a HM Kollégiumi döntés alapján a ruházati a fejlesztési projektről és a fejlesztés alatt álló fegyverzeti anyagokról. Fontosnak tartotta elmondani, hogy a ruházati és fegyverezeti anyagokkal történő ellátás és fejlesztés csak a rendelkezésre álló erőforrások alapján, ütemezve történnek, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy - különösen fegyverzeti téren - a szabálytalanul végrehajtott átalakítások akár baleset- vagy életveszélyessé válhatnak.

A Honvédszakszervezet fokozott figyelmet fordít a katonák felszerelésére, egyéni fegyverzetére, mivel a megváltozott körülmények a korábbiaknál jóval magasabb követelményeket támasztanak ezen a téren. A katonának minden helyzetben joga, hogy a biztonságát, testi épségét, életét a lehető legmagasabb szinten garantáló eszközökkel felszerelve hajtsa végre feladatait.- mondta el Szincsák Gyula. A Hosz. elismeri mind a katonai vezetés, mind a szakmai szervek hozzáállását, ez irányú erőfeszítéseit, amiről a helyszínen bemutatott, illetve a folyamatban lévő fejlesztések is tanúskodnak. A pénzhiányból fakadó sorrendiség önmagában nem okozna bajt, de ha ez ahhoz vezet, hogy a gyakorlótéren szolgálatot adó katonához belátható időn belül nem jut el, például az esővédő, amely valóban vízálló, az már problémát jelent. Még inkább igaz ez a missziókra, amelyek irányába valóban gyors a vezetés reagálása, de ott már a viszonylagos lassúság is veszélyt jelenthet. Ha a fejlesztési és rendszeresítési folyamat túl hosszú, új igények jelennek meg, mire az új felszerelés vagy eszköz megjelenik.

Az alapszervezeti és csoportvezetők kérdéseket tettek fel, elmondták a missziós és hazai alkalmazás során szerzett tapasztalataikat az egyes cikkekről, eszközökről. Beszéltek azokról a felszerelési, fegyverzeti kiegészítőkről, amelyek megléte igényként jelenik meg a harcászati vagy tömegkezelési feladatok ellátása során. Emellett több olyan javaslat is elhangzott részükről, amelyek a további fejlesztések során hasznosulhatnak.

Az MH ÖHP szakmai vezetői ismertették a fejlesztéssel összefüggő eljárási folyamatokat, amelyek az esetek többségében magyarázatul szolgálnak a viszonylagos lassúságra. Bemutatták a problémák jelzésének és kezelésének szolgálati rendjét, ami lehetővé teszi, az információk mindkét irányban történő, követhető áramlását. A kérdésekre adott szakmai válaszok után rövid összefoglalók zárták a találkozót.

A Hosz és az ÖHP szakmai szervei között rövidesen folytatódik a megkezdett konzultáció.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.