2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az FRDÉSZ sajtóközleménye

Hosz  |  2009. 03. 06., 11:52

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) Elnöksége az Alkotmány Bíróság 78/B/2008 határozata miatt (amely hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozatát a szakközépiskolai idő - szolgálati időbe történő beszámításával kapcsolatban) kezdeményezte Dr. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternél a Szolgálati jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) soron kívüli összehívását...

Ezzel egy időben, az FRDÉSZ Elnökségének rendvédelmi (rendőr, tüzoltó, börtönőr, vámos, polgári védelmis, nemzetbiztonságis) szakszervezetei, egyhangú döntéssel szolidaritást vállaltak mindazon hivatásos katonákkal, akiknek a Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozatának megszületését követően a honvédelmi tárca – szemben a rendvédelmi szerveket irányító minisztériumokkal -  a szakközépiskolai időt nem számította be a szolgálati idejébe, a fegyveres és rendvédelmi szféra hivatásos állományú tagjai (beleértve a katonákat is) által megnyert több ezer bírósági per ellenére sem. Történt ez annak ellenére is, hogy a jogszerzés idejében ugyanazok a jogszabályok vonatkoztak a katonákra, mint a rendvédelmi szervek hivatásos állományára, a hivatásos katonák mégis peres útra kényszerültek jogaik érvényre juttatása érdekében.

A rendvédelmi szerveknél, az IRM – LB határozat alapján kiadott -jogértelmezése következtében, az érintett (1996, a Hszt, hatályba lépése előtt szolgálati viszonyt létesített) rendőröknek, vámosoknak, tüzoltóknak stb. már hivatalból megtörtént a szakközépiskolai idő beszámítása, így őket semmilyen módon nem érinti hátrányosan az Alkotmánybíróság határozata.

Budapest, 2009. március 6. 

Az FRDÉSZ Elnöksége nevében: 

Kónya Péter elnök s.k.

(Az ügyben további információt kaphatnak dr. Heiling Ottótól, a Honvédszakszervezet alelnökétől 70-334-9691)

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.