2018. 01. 24. szerda
Timót
: 310 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Esélyegyenlőség – egyenlő bánásmód

Hosz  |  2009. 04. 08., 13:13

Szakszervezetünk katonanői szekciójának kezdeményezésére ,,Esélyegyenlőség – egyenlő bánásmód” címmel szervezett konferencián minden olyan téma középpontba került, amely 2009-ben érdekli, érdekelheti a katonanőket. Az április 8-i székesfehérvári eseményen szakszervezetünk vezetői mellett Benkő Tibor altábornagy, prof. dr. Bolgár Judit, dr. Till Szabolcs és Katona Károly dandártábornok is részt vett…            

A regisztráció ideje alatt katonazenekari bemutató szórakoztatta az érkező katonanőket, majd Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő köszöntötte a megjelenteket. Mészáros Géza megnyitójában elmondta, hogy a szakszervezetünknek komoly felelőssége van a katonanőkkel kapcsolatban, már csak azért is, hiszen elvitathatatlan a nők létjogosultsága a haderőben.

 

 

 

 

 

 

A Honvédszakszervezet elnöke reményét fejezte ki, hogy a mai nap a hölgyek javára, a férfiak örömére telik majd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benkő Tibor mérnök altábornagy köszöntő szavaiban kijelentette, hogy az esélyegyenlőség, egyenlő bánásmód kategóriákat csak együtt szabad kezelni.

- Mi, férfiak – már a korszakos hagyományok miatt is - más szemmel nézzük a katonanőket, mint mondjuk az Európán túli földrészeken teszik. Ugyanakkor nekünk Európában, európainak kell maradni. Minden katonanőt arra kérek, hogy – itt, a Magyar Honvédség berkein belül - próbáljon meg ,,férfimódra” is gondolkodni. Egyre több gondot jelent, hogy missziós kapcsolat során párkapcsolat alakul ki, és felborul a családi élet, a családi béke. Kemény lépéseket tervezek annak érdekében, hogy visszaszorítsuk ezeket a problémákat. Amikor az egyenlő bánásmódról beszélünk, akkor a katonanőknek is partnernek kell lenni e kérdéskörben.

 

Dr. Gyarmati Edit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság főosztályvezetője a nők

esélyegyenlőségről, a mai magyar társadalomban tapasztalható egyenlő

bánásmódról beszélt. A közvetlenül hátrányos megkülönböztetésről szólva

elmondta, hogy az Alkotmány csak azt a megkülönböztetést bünteti, amely

az emberi méltóságot sérti. 

 

 

 

 

Prof. Dr. Bolgár Judit egyetemi docens, a pszichológia szakcsoport

vezetője Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem ,,Biológiai nem,

társadalmi nem” címü előadásában – egyebek mellett - elmondta, hogy

a viselkedés nem kötődik a biológiai nemhez, sokkal inkább a

szocializációhoz.

 

 

 

 

 

 

 

Egy nemzetközi tanulmány

eredményével kapcsolatban

elhangzott, hogy  fontos ugyan a

munka, de a nők többsége számára

az otthon és a gyermek fontosabbak.

- A katonanők önpercepciója kapcsán a

leggyengébb osztályzatot (feleség,

anya, szakember, nő közül) az anya, míg a

legerősebbet a szakember kapta.

Vagyis: mind a hadsereg, mind a család

falánk intézmények.

 

 

 

 

 

Ezt követően Mészáros Judit alezredes, a HM Kommunikációs Toborzó

Főosztály, Tudományszervező Osztály kiemelt főtisztje beszélt a

Honvédelmi Minisztérium esélyegyenlőségi stratégiájáról, az

esélyegyenlőségi tervekről és a referensek munkájáról, valamint a

hamarosan elinduló roma-programról is tájékoztatott. 

 

 

 

 

 

 

 

Az ebédet követően az Arban kvintett adott zenés ajándékot a konferencia résztvevőinek, majd Katona Károly dandártábornok – egyebek mellett – a katonanők szolgálatellátásáról, a beosztások ellátása tekintetében általuk preferált területekről beszélt.

 

 

 

 

 

A HM személyzeti főosztályvezetője a nők karrierlehetőségeiről, valamint a toborzási mutatókról is beszélt. 2017 Magyar Honvédségben korábban szolgált, ma már nyugállományú katonanő tartozik a szociális és gondoskodási körbe, közülük 77 fő rokkantsági ellátásban részesül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Szilágyi Zsuzsanna ezredes a nőies értékek katonai szervezetbe való integrálásáról beszélt. Az MH HEK megbízott parancsnok-helyettese, preventív igazgató - egyebek emllett - a nemi sztereotípiákról, a gondolkodásmódról, a nőies és a férfias müködést igénylő dimenziókról szólva kiemelte: a nőiség nagy teher.

 

 

 

 

 

 

Ballainé Krikker Zsuzsanna ezredes, a HM KPÜ Számviteli Osztály

osztályvezetője az MH Katonanői Bizottság tevékenységéről, legfontosabb

feladatairól adott elő. Előadása végén elmondta, hogy abban a

haderőben, amelyben ilyen arányban vannak jelen a nők,

ott szükség van - de nem társadalmi munkában - az MH Katonanői

Bizottság aktív müködésére.

 

 

 

 

Az előadások utáni fórumot követően Szincsák Gyula

Hosz alelnök egy folyamat jól sikerült állomásaként

értékelte zárszavában a konferenciát.  

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Indonézia lehet a Szu-35Sz újabb külföldi vásárlója, mivel az elkövetkező hónapokban sor kerülhet a szerződés aláírására, melynek keretein belül 11 darab Szu-35-ös harci repülőgép érkezhet Indonéziába.