2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Esélyegyenlőség – egyenlő bánásmód

Hosz  |  2009. 04. 08., 13:13

Szakszervezetünk katonanői szekciójának kezdeményezésére ,,Esélyegyenlőség – egyenlő bánásmód” címmel szervezett konferencián minden olyan téma középpontba került, amely 2009-ben érdekli, érdekelheti a katonanőket. Az április 8-i székesfehérvári eseményen szakszervezetünk vezetői mellett Benkő Tibor altábornagy, prof. dr. Bolgár Judit, dr. Till Szabolcs és Katona Károly dandártábornok is részt vett…            

A regisztráció ideje alatt katonazenekari bemutató szórakoztatta az érkező katonanőket, majd Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő köszöntötte a megjelenteket. Mészáros Géza megnyitójában elmondta, hogy a szakszervezetünknek komoly felelőssége van a katonanőkkel kapcsolatban, már csak azért is, hiszen elvitathatatlan a nők létjogosultsága a haderőben.

 

 

 

 

 

 

A Honvédszakszervezet elnöke reményét fejezte ki, hogy a mai nap a hölgyek javára, a férfiak örömére telik majd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benkő Tibor mérnök altábornagy köszöntő szavaiban kijelentette, hogy az esélyegyenlőség, egyenlő bánásmód kategóriákat csak együtt szabad kezelni.

- Mi, férfiak – már a korszakos hagyományok miatt is - más szemmel nézzük a katonanőket, mint mondjuk az Európán túli földrészeken teszik. Ugyanakkor nekünk Európában, európainak kell maradni. Minden katonanőt arra kérek, hogy – itt, a Magyar Honvédség berkein belül - próbáljon meg ,,férfimódra” is gondolkodni. Egyre több gondot jelent, hogy missziós kapcsolat során párkapcsolat alakul ki, és felborul a családi élet, a családi béke. Kemény lépéseket tervezek annak érdekében, hogy visszaszorítsuk ezeket a problémákat. Amikor az egyenlő bánásmódról beszélünk, akkor a katonanőknek is partnernek kell lenni e kérdéskörben.

 

Dr. Gyarmati Edit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság főosztályvezetője a nők

esélyegyenlőségről, a mai magyar társadalomban tapasztalható egyenlő

bánásmódról beszélt. A közvetlenül hátrányos megkülönböztetésről szólva

elmondta, hogy az Alkotmány csak azt a megkülönböztetést bünteti, amely

az emberi méltóságot sérti. 

 

 

 

 

Prof. Dr. Bolgár Judit egyetemi docens, a pszichológia szakcsoport

vezetője Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem ,,Biológiai nem,

társadalmi nem” címü előadásában – egyebek mellett - elmondta, hogy

a viselkedés nem kötődik a biológiai nemhez, sokkal inkább a

szocializációhoz.

 

 

 

 

 

 

 

Egy nemzetközi tanulmány

eredményével kapcsolatban

elhangzott, hogy  fontos ugyan a

munka, de a nők többsége számára

az otthon és a gyermek fontosabbak.

- A katonanők önpercepciója kapcsán a

leggyengébb osztályzatot (feleség,

anya, szakember, nő közül) az anya, míg a

legerősebbet a szakember kapta.

Vagyis: mind a hadsereg, mind a család

falánk intézmények.

 

 

 

 

 

Ezt követően Mészáros Judit alezredes, a HM Kommunikációs Toborzó

Főosztály, Tudományszervező Osztály kiemelt főtisztje beszélt a

Honvédelmi Minisztérium esélyegyenlőségi stratégiájáról, az

esélyegyenlőségi tervekről és a referensek munkájáról, valamint a

hamarosan elinduló roma-programról is tájékoztatott. 

 

 

 

 

 

 

 

Az ebédet követően az Arban kvintett adott zenés ajándékot a konferencia résztvevőinek, majd Katona Károly dandártábornok – egyebek mellett – a katonanők szolgálatellátásáról, a beosztások ellátása tekintetében általuk preferált területekről beszélt.

 

 

 

 

 

A HM személyzeti főosztályvezetője a nők karrierlehetőségeiről, valamint a toborzási mutatókról is beszélt. 2017 Magyar Honvédségben korábban szolgált, ma már nyugállományú katonanő tartozik a szociális és gondoskodási körbe, közülük 77 fő rokkantsági ellátásban részesül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Szilágyi Zsuzsanna ezredes a nőies értékek katonai szervezetbe való integrálásáról beszélt. Az MH HEK megbízott parancsnok-helyettese, preventív igazgató - egyebek emllett - a nemi sztereotípiákról, a gondolkodásmódról, a nőies és a férfias müködést igénylő dimenziókról szólva kiemelte: a nőiség nagy teher.

 

 

 

 

 

 

Ballainé Krikker Zsuzsanna ezredes, a HM KPÜ Számviteli Osztály

osztályvezetője az MH Katonanői Bizottság tevékenységéről, legfontosabb

feladatairól adott elő. Előadása végén elmondta, hogy abban a

haderőben, amelyben ilyen arányban vannak jelen a nők,

ott szükség van - de nem társadalmi munkában - az MH Katonanői

Bizottság aktív müködésére.

 

 

 

 

Az előadások utáni fórumot követően Szincsák Gyula

Hosz alelnök egy folyamat jól sikerült állomásaként

értékelte zárszavában a konferenciát.  

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.