2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Esélyegyenlőség – egyenlő bánásmód

Hosz  |  2009. 04. 08., 13:13

Szakszervezetünk katonanői szekciójának kezdeményezésére ,,Esélyegyenlőség – egyenlő bánásmód” címmel szervezett konferencián minden olyan téma középpontba került, amely 2009-ben érdekli, érdekelheti a katonanőket. Az április 8-i székesfehérvári eseményen szakszervezetünk vezetői mellett Benkő Tibor altábornagy, prof. dr. Bolgár Judit, dr. Till Szabolcs és Katona Károly dandártábornok is részt vett…            

A regisztráció ideje alatt katonazenekari bemutató szórakoztatta az érkező katonanőket, majd Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő köszöntötte a megjelenteket. Mészáros Géza megnyitójában elmondta, hogy a szakszervezetünknek komoly felelőssége van a katonanőkkel kapcsolatban, már csak azért is, hiszen elvitathatatlan a nők létjogosultsága a haderőben.

 

 

 

 

 

 

A Honvédszakszervezet elnöke reményét fejezte ki, hogy a mai nap a hölgyek javára, a férfiak örömére telik majd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benkő Tibor mérnök altábornagy köszöntő szavaiban kijelentette, hogy az esélyegyenlőség, egyenlő bánásmód kategóriákat csak együtt szabad kezelni.

- Mi, férfiak – már a korszakos hagyományok miatt is - más szemmel nézzük a katonanőket, mint mondjuk az Európán túli földrészeken teszik. Ugyanakkor nekünk Európában, európainak kell maradni. Minden katonanőt arra kérek, hogy – itt, a Magyar Honvédség berkein belül - próbáljon meg ,,férfimódra” is gondolkodni. Egyre több gondot jelent, hogy missziós kapcsolat során párkapcsolat alakul ki, és felborul a családi élet, a családi béke. Kemény lépéseket tervezek annak érdekében, hogy visszaszorítsuk ezeket a problémákat. Amikor az egyenlő bánásmódról beszélünk, akkor a katonanőknek is partnernek kell lenni e kérdéskörben.

 

Dr. Gyarmati Edit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság főosztályvezetője a nők

esélyegyenlőségről, a mai magyar társadalomban tapasztalható egyenlő

bánásmódról beszélt. A közvetlenül hátrányos megkülönböztetésről szólva

elmondta, hogy az Alkotmány csak azt a megkülönböztetést bünteti, amely

az emberi méltóságot sérti. 

 

 

 

 

Prof. Dr. Bolgár Judit egyetemi docens, a pszichológia szakcsoport

vezetője Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem ,,Biológiai nem,

társadalmi nem” címü előadásában – egyebek mellett - elmondta, hogy

a viselkedés nem kötődik a biológiai nemhez, sokkal inkább a

szocializációhoz.

 

 

 

 

 

 

 

Egy nemzetközi tanulmány

eredményével kapcsolatban

elhangzott, hogy  fontos ugyan a

munka, de a nők többsége számára

az otthon és a gyermek fontosabbak.

- A katonanők önpercepciója kapcsán a

leggyengébb osztályzatot (feleség,

anya, szakember, nő közül) az anya, míg a

legerősebbet a szakember kapta.

Vagyis: mind a hadsereg, mind a család

falánk intézmények.

 

 

 

 

 

Ezt követően Mészáros Judit alezredes, a HM Kommunikációs Toborzó

Főosztály, Tudományszervező Osztály kiemelt főtisztje beszélt a

Honvédelmi Minisztérium esélyegyenlőségi stratégiájáról, az

esélyegyenlőségi tervekről és a referensek munkájáról, valamint a

hamarosan elinduló roma-programról is tájékoztatott. 

 

 

 

 

 

 

 

Az ebédet követően az Arban kvintett adott zenés ajándékot a konferencia résztvevőinek, majd Katona Károly dandártábornok – egyebek mellett – a katonanők szolgálatellátásáról, a beosztások ellátása tekintetében általuk preferált területekről beszélt.

 

 

 

 

 

A HM személyzeti főosztályvezetője a nők karrierlehetőségeiről, valamint a toborzási mutatókról is beszélt. 2017 Magyar Honvédségben korábban szolgált, ma már nyugállományú katonanő tartozik a szociális és gondoskodási körbe, közülük 77 fő rokkantsági ellátásban részesül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Szilágyi Zsuzsanna ezredes a nőies értékek katonai szervezetbe való integrálásáról beszélt. Az MH HEK megbízott parancsnok-helyettese, preventív igazgató - egyebek emllett - a nemi sztereotípiákról, a gondolkodásmódról, a nőies és a férfias müködést igénylő dimenziókról szólva kiemelte: a nőiség nagy teher.

 

 

 

 

 

 

Ballainé Krikker Zsuzsanna ezredes, a HM KPÜ Számviteli Osztály

osztályvezetője az MH Katonanői Bizottság tevékenységéről, legfontosabb

feladatairól adott elő. Előadása végén elmondta, hogy abban a

haderőben, amelyben ilyen arányban vannak jelen a nők,

ott szükség van - de nem társadalmi munkában - az MH Katonanői

Bizottság aktív müködésére.

 

 

 

 

Az előadások utáni fórumot követően Szincsák Gyula

Hosz alelnök egy folyamat jól sikerült állomásaként

értékelte zárszavában a konferenciát.  

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotók!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.