2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Demonstráció előtt

Hosz  |  2009. 04. 22., 13:45

Aktuális szakszervezet-politikai ügyekkel, az elmúlt időszak, illetve a következő napok és hetek - köztük a május elsejei demonstráció - eseményeire való felkészüléssel is foglalkozott szakszervezetünk ügyvezetésének értekezlete. A vezető tisztségviselők, az ügyvivők, a képviseleti titkárok és az Egység 2002 Kft. munkatársainak részvételével - április 22-én - lezajlott ülést dr. Heiling Ottó alelnök vezette...  

Az ülés elején a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el.

Dr. Heiling Ottó alelnök a gazdasági ügyekkel, illetve a nyilvánosságra hozott Bajnai csomaggal kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy nagy valószínüséggel a 2009-es bérmegállapodás nem teljesülhet. A Honvédszakszervezet azon kevés szervezetek közé tartozik, ahol a 2008-ban teljesült költségvetésen még nem látszódott a gazdasági válság, de nyilván a 2009-es esztendő már ennél nehezebb lesz. A részletekről a tavaszi képviseleti üléseken tárgyalnak majd a tisztségviselők – mondta a szakszervezetünk gazdasági ügyekért felelős alelnöke.

A szövetségi kapcsolatokról szólva elmondta, hogy kaotikussá vált a helyzet az FRDÉSZ-en belül. Van olyan szervezet, amely nem kíván az FRDÉSZ-en keresztül a Liga tagja maradni, de olyan is akad, amely még nem döntött, hogy az augusztus elsejétől önállóan vagy az FRDÉSZ-en keresztül marad-e a Liga tagja - mondta.

Az Euromil berlini elnökségi ülésén történtekről dr. Heiling Ottó kiemelte: noha sok még a tisztázatlan kérdés, az Európai Szakszervezeti Szövetséghez történő csatlakozás lehet az Euromil jövője. Az alelnök tájékoztatott a Berlinben lezajlott két konferencia részleteiről és a kétoldalú tárgyalásokról is.

A jogi ügyekkel kapcsolatban elmondta, hogy a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása kapcsán nincs újabb fejlemény, a HM a mai napig nem válaszolt a Hosz hivatalos megkeresésére. 

A HM kommunikációs és toborzó főosztályának vezetője által kommunikált illetményekkel és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiadott jelentéssel kapcsolatban az alelnök elmondta, hogy szerinte célszerü lenne, ha a Honvédszakszervezet véleményt füzne ezekhez a félrevezető nyilatkozatokhoz, illetve az ÁSZ jelentéséhez. Az elmúlt időszakban 18 ezren távoztak a Magyar Honvédségtől, de csupán 7 ezren olyanok, akik az átszervezés, a létszámcsökkentés miatt kényszerültek erre a lépésre - tette hozzá dr. Heiling Ottó. 

Szincsák Gyula alelnök a HM KPÜ-nél lezajlott egyeztetésről visszaérkezve elmondta, hogy – noha a Hosz és a Hodosz is kérte – a pénzügyi szerv semmilyen többletkifizetést nem támogat. A túlszolgálati díj idei tervezéséről kiderült, hogy a tavalyi tapasztalatokat figyelmen kívül hagyva megint azzal az összeggel számolnak, amely már 2008-ban sem volt elég.

Erről és a béren kívüli juttatások teljesüléséről szóló témakörről, illetve a Bajnai csomaggal kapcsolatban veszélybe került bérmegállapodás teljesüléséről április 23-án a kabinetfőnökkel is tárgyal majd a Hosz vezetése – a szerk. Szincsák alelnök azt is elmondta, hogy az MR1 Kossuth Rádióban április 21-én reggel elhangzott interjúban Bocskai István, a HM kommunikációs és toborzó főosztályvezetője nem korrekt információkat közölt a szerződéses állomány illetményével kapcsolatban. Erre reagálva szakszervezetünk elnöke helyreigazítást kért a HM KTF vezetőjétől. A levelet hamarosan közöljük - a szerk.

A parancsnoki segélykeretet 20 millió forinttal emelték, de, ha szükséges, még további kiegészítés várható.

A katonanői konferenciát nagyon hasznosnak és eredményesnek minősítő alelnök elmondta, hogy május 11-én a győri Arrabona légvédelmi rakétaezrednél vesz majd részt csapatlátogatáson a katonanői szekció, ahol az újjászervezett szekcióelnökség is megtartja első, alakuló ülését.   

A főtitkár tájékoztatója során beszámolt – az elmúlt időszak eseményei között – a március végén rendezett FRDÉSZ Küldöttgyülésről, a Petőfi laktanyában rendezett aktuális szakszervezeti tájékoztatóról, a katonanői konferenciáról, illetve szólt a miniszterelnök részvételével lezajlott vezetői értekezletről, valamint a Liga Szakszervezetek által szervezett gazdasági vitanapról és az MSZOSZ által szervezett április 18-i, a béren kívüli juttatások megadóztatása elleni tiltakozásról is. A gazdasági vitanapon egyébként három, nemzetközileg is elismert közgazdász, Akar László, Chikán Attila és Róna Péter mondta el tapasztalatait, illetve szakvéleményét a jelenlegi gazdasági helyzettel, illetve a Bajnai Gordon miniszterelnök nevével fémjelzett megszorító intézkedésekkel összefüggésben.  

Dr. Ujfaludi Zoltán azt is elmondta, hogy Scheiner Katalint a Liga Ifjúsági Tagozatának szervezési alelnökévé választották. A következő napok eseményei közül dr. Ujfaludi Zoltán kiemelte az április 27-én kezdődő képviseleti üléseket, a Liga Szakszervezetek által rendezett munkavédelmi konferenciát, valamint a május elsejére szervezett demonstrációt.

További információk a http://www.hsz.hu/rovatok/akt/demo_majus-0422/ webcímen olvashatók.

Ezt követően Jáger Tibor szolgáltatás- és tagszervező egészítette ki az elmondottakat, így a lebonyolított tagszervező rendezvények mellett beszámolt az elmúlt időszak szerződéskötéseiről is.

Ezt követően a május 5-i elnökségi ülés napirendjét ismertette a főtitkár. Dr. Ujfaludi Zoltán meghatározta a döntéshozó fórum rendezvényén résztvevők körét.

Ezt követően az ügyvivők és a képviseleti titkárok előző ügyvezetés óta végzett tevékenységükről szóló, az ügyvezetést is érintő beszámolói hangzottak el. 

Az Esélyegyenlőségi Konferencia tapasztalatairól Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő, illetve a szervezésben és a lebonyolításban közremüködő tisztségviselők tájékoztattak.

Ezt követően a választmányi üléssel kapcsolatban szabott feladatot a főtitkár, majd a képviseleti továbbképzések feladatairól, illetve az előkészületekről egyeztettek.

Az ügyvivők és a képviseleti titkárok az április 18-i demonstráció tapasztalatairól, majd a május 1-jei demonstráció szervezésével kapcsolatos teendőkről és a Hosz idei horgászversenyének lebonyolítási tennivalóiról is megbeszélést folytattak.

Az egyebekben az Egység 2002 Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy eredményesen és hiánytalanul visszaadtuk a tarnamérai csapatpihenőt a bérbeadónak, illetve befejeződött a budapesti, Lehel úti ingatlan felújítása is. Sárkány Ferenc miután elmondta, hogy a békésszentandrási partszakasz felújítása is befejeződött, a nyugat-magyarországi pihenési lehetőségekről, valamint a szakszervezeti üdülőink jelenlegi feltöltöttségéről, az új Vodafone tarifacsomagról és a Kft. 2008. évi várható nyereségéről és mérlegéről is beszámolt.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.