2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonák a megszorító intézkedések ellen

Hosz  |  2009. 05. 01., 12:47

,,Megszorítás helyett munkát” – ilyen és ehhez hasonló feliratú transzparensek hirdették és várták az Alkotmány utcába érkező demonstrálókat. A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok által szervezett, a Bajnai program megszorító intézkedései elleni – május elsejei – tiltakozáson közel ezren vettek részt. A Honvédszakszervezetet – Mészáros Géza elnök vezetésével – mintegy ötven, köztük autóbuszokkal érkező kaposvári és székesfehérvári Hosz aktivisták képviselték…

Már egy órával a demonstráció kezdete előtt hangos dobpergés és sípszó jelezte, hogy demonstrációra készülnek a vidékről és a fővárosból érkező munkavállalók. A Parlament környéki utcákban kisebb csoportokban gyülekeztek a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok és az EDDSZ tagszervezetei. A mieink az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán találkoztak, majd innen vonultak a demonstráció helyszínére.

Miután Kozák László, a Liga konföderáció oktatási osztályvezetője köszöntötte a megjelenteket, felolvasta a demonstrációt üdvözlő és azt támogató külföldi - köztük lengyel, francia, portugál, görög, holland, baszk és horvát - szakszervezeti tömörülések neveit is.

Ezt követően a demonstráció első szónoka, Gaskó István lépett a mikrofonhoz. A Liga Szakszervezetek elnöke beszéde elején azt hangsúlyozta, hogy ma hazánkban bizalmi válság dúl, az ország mélyrepülése immár három esztendeje, 2006-óta töretlen. Az őszödi ,,őszinte" beszédre utalva azt mondta, hogy becsaptak bennünket. Gaskó István miután arról beszélt, hogy munkahelyek ezrei vesztek el és a forint árfolyama is folyamatosan zuhant az elmúlt időszakban, kiemelte, hogy több mint egy esztendeje cselekvőképtelen kormányok irányítják az országot. A cselekvőképtelen kisebbségi kormány, így a jelenlegi megszorításokat alkalmazó Bajnai program is a tőke szolgálatában áll. A Liga elnöke szerint a legsúlyosabb teher a korrupció és a feketegazdaság, pedig az évi 1000 milliárdos korrupció felszámolásával azonnali forrásokat lehetne teremteni a gazdaság feltámasztására. 

- Az oktatásban, az egészségügyben, a fegyveres és a rendvédelmi szférában dolgozók lassan kilátástalan helyzetbe kerülnek. Drasztikusan romlott az életminőség, nem egy példa van már sajnos arra is, hogy munkavállalók - állásaik elvesztése miatt - az öngyilkosságba menekülnek. Mi nem kérünk a válságból, a neoliberális gazdaságpolitikából, hiszen VAN MÁS MEGOLDÁS - mondta a Liga elnöke.

Gaskó szerint jelentősen csökkenteni kellene az Országgyülés és az önkormányzatok számát, de az átlátható pártfinanszírozást is létre kellene hozni. Beszéde végén a május 8-ra hirdetett sztrájkra buzdított, mert - mint mondta - fel kell lépni addig, amíg van esély a győzelemre!

A mintegy ezer demonstráló - ezt követően - a 2006. május elsejei tiltakozás részleteit tekinthette meg a hatalmas kivetítőkön, majd dr. Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke mondott beszédet. Az egészségügyben dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség vezetője beszédében szózatot intézett a nőtlen kormányhoz. Mint mondta a munkavállalóknak nem nőtlen, hanem családi kormány kell. Kiemelt, hogy immár 5 éve az EU tagjai vagyunk, mégis mintegy 2 millióval kevesebb munkahely van Magyarországon, mint volt 2004-ben. Kijelentette, hogy nemzetépítő, nemzeti gazdaságpolitikát tervező kormányt akarunk.

Ezt követően a 2008. október 28-i tüntetés részleteit tekinthette meg a tiltakozó tömeg, majd Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke mondott beszédet. A szakszervezeti konföderáció vezetője kiemelte: amellett, hogy az elmúlt években bajba jutott munkavállalókért protestálunk, a Bajnai csomag ellen is tiltakozunk.

- Nincs értelme ezeknek a megszorító csomagoknak, hiszen ezek egyre rosszabb helyzetbe taszítják a munkavállalókat és ma már a nyugdíjasokat is. Drasztikusan nő a szegények száma, kialakul az úgy nevezett mélyszegénység. A gazdaság talpra állításához ma már nem elég a kormány szakértelme, tisztességes társadalmi egyeztetésre volna azonnal szükség - tette hozzá a Munkástanácsok elnöke.

Ezt követően az egészségbiztosítás privatizációja elleni sikeres fellépés, a 2008 áprilisi aláírásgyüjtő-akció részleteit elevenítették fel, majd Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke, a Liga alelnöke mondott beszédet.

- Igaz-e, hogy Magyarország kormány hiteles, igaz-e, hogy a magyar kormánynak van hitele - kérdezte a demonstrálókat beszéde elején a pedagógusok szakszervezeti vezetője. Miután harsány NEM-mel felelt mindenki, Kerpen Gábor azt kérte, hogy az igazság képét kell felfesteni, hiszen, ha valaki úgy látja, hogy a sztrájkkal nem lehet eredményt elérni, az hazug képet lát. Ne gondolja senki, hogy csak a közszféra tehet arról, hogy megszorító intézkedéseket kell alkalmazni - szólított fel a PDSZ elnöke.

A demonstráció a Szózat hangjaival, rendbontás nélkül ért véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

JAS-39 Gripen & MiG-29 – gyakran felmerülő kérdések, avagy szüksége van-e az országnak légierőre? A dokumentum igyekszik az általában felmerülő kérdésekre választ adni és eloszlatni bizonyos téveszméket.