2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonák a megszorító intézkedések ellen

Hosz  |  2009. 05. 01., 12:47

,,Megszorítás helyett munkát” – ilyen és ehhez hasonló feliratú transzparensek hirdették és várták az Alkotmány utcába érkező demonstrálókat. A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok által szervezett, a Bajnai program megszorító intézkedései elleni – május elsejei – tiltakozáson közel ezren vettek részt. A Honvédszakszervezetet – Mészáros Géza elnök vezetésével – mintegy ötven, köztük autóbuszokkal érkező kaposvári és székesfehérvári Hosz aktivisták képviselték…

Már egy órával a demonstráció kezdete előtt hangos dobpergés és sípszó jelezte, hogy demonstrációra készülnek a vidékről és a fővárosból érkező munkavállalók. A Parlament környéki utcákban kisebb csoportokban gyülekeztek a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok és az EDDSZ tagszervezetei. A mieink az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán találkoztak, majd innen vonultak a demonstráció helyszínére.

Miután Kozák László, a Liga konföderáció oktatási osztályvezetője köszöntötte a megjelenteket, felolvasta a demonstrációt üdvözlő és azt támogató külföldi - köztük lengyel, francia, portugál, görög, holland, baszk és horvát - szakszervezeti tömörülések neveit is.

Ezt követően a demonstráció első szónoka, Gaskó István lépett a mikrofonhoz. A Liga Szakszervezetek elnöke beszéde elején azt hangsúlyozta, hogy ma hazánkban bizalmi válság dúl, az ország mélyrepülése immár három esztendeje, 2006-óta töretlen. Az őszödi ,,őszinte" beszédre utalva azt mondta, hogy becsaptak bennünket. Gaskó István miután arról beszélt, hogy munkahelyek ezrei vesztek el és a forint árfolyama is folyamatosan zuhant az elmúlt időszakban, kiemelte, hogy több mint egy esztendeje cselekvőképtelen kormányok irányítják az országot. A cselekvőképtelen kisebbségi kormány, így a jelenlegi megszorításokat alkalmazó Bajnai program is a tőke szolgálatában áll. A Liga elnöke szerint a legsúlyosabb teher a korrupció és a feketegazdaság, pedig az évi 1000 milliárdos korrupció felszámolásával azonnali forrásokat lehetne teremteni a gazdaság feltámasztására. 

- Az oktatásban, az egészségügyben, a fegyveres és a rendvédelmi szférában dolgozók lassan kilátástalan helyzetbe kerülnek. Drasztikusan romlott az életminőség, nem egy példa van már sajnos arra is, hogy munkavállalók - állásaik elvesztése miatt - az öngyilkosságba menekülnek. Mi nem kérünk a válságból, a neoliberális gazdaságpolitikából, hiszen VAN MÁS MEGOLDÁS - mondta a Liga elnöke.

Gaskó szerint jelentősen csökkenteni kellene az Országgyülés és az önkormányzatok számát, de az átlátható pártfinanszírozást is létre kellene hozni. Beszéde végén a május 8-ra hirdetett sztrájkra buzdított, mert - mint mondta - fel kell lépni addig, amíg van esély a győzelemre!

A mintegy ezer demonstráló - ezt követően - a 2006. május elsejei tiltakozás részleteit tekinthette meg a hatalmas kivetítőkön, majd dr. Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke mondott beszédet. Az egészségügyben dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség vezetője beszédében szózatot intézett a nőtlen kormányhoz. Mint mondta a munkavállalóknak nem nőtlen, hanem családi kormány kell. Kiemelt, hogy immár 5 éve az EU tagjai vagyunk, mégis mintegy 2 millióval kevesebb munkahely van Magyarországon, mint volt 2004-ben. Kijelentette, hogy nemzetépítő, nemzeti gazdaságpolitikát tervező kormányt akarunk.

Ezt követően a 2008. október 28-i tüntetés részleteit tekinthette meg a tiltakozó tömeg, majd Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke mondott beszédet. A szakszervezeti konföderáció vezetője kiemelte: amellett, hogy az elmúlt években bajba jutott munkavállalókért protestálunk, a Bajnai csomag ellen is tiltakozunk.

- Nincs értelme ezeknek a megszorító csomagoknak, hiszen ezek egyre rosszabb helyzetbe taszítják a munkavállalókat és ma már a nyugdíjasokat is. Drasztikusan nő a szegények száma, kialakul az úgy nevezett mélyszegénység. A gazdaság talpra állításához ma már nem elég a kormány szakértelme, tisztességes társadalmi egyeztetésre volna azonnal szükség - tette hozzá a Munkástanácsok elnöke.

Ezt követően az egészségbiztosítás privatizációja elleni sikeres fellépés, a 2008 áprilisi aláírásgyüjtő-akció részleteit elevenítették fel, majd Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke, a Liga alelnöke mondott beszédet.

- Igaz-e, hogy Magyarország kormány hiteles, igaz-e, hogy a magyar kormánynak van hitele - kérdezte a demonstrálókat beszéde elején a pedagógusok szakszervezeti vezetője. Miután harsány NEM-mel felelt mindenki, Kerpen Gábor azt kérte, hogy az igazság képét kell felfesteni, hiszen, ha valaki úgy látja, hogy a sztrájkkal nem lehet eredményt elérni, az hazug képet lát. Ne gondolja senki, hogy csak a közszféra tehet arról, hogy megszorító intézkedéseket kell alkalmazni - szólított fel a PDSZ elnöke.

A demonstráció a Szózat hangjaival, rendbontás nélkül ért véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.