2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonák a megszorító intézkedések ellen

Hosz  |  2009. 05. 01., 12:47

,,Megszorítás helyett munkát” – ilyen és ehhez hasonló feliratú transzparensek hirdették és várták az Alkotmány utcába érkező demonstrálókat. A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok által szervezett, a Bajnai program megszorító intézkedései elleni – május elsejei – tiltakozáson közel ezren vettek részt. A Honvédszakszervezetet – Mészáros Géza elnök vezetésével – mintegy ötven, köztük autóbuszokkal érkező kaposvári és székesfehérvári Hosz aktivisták képviselték…

Már egy órával a demonstráció kezdete előtt hangos dobpergés és sípszó jelezte, hogy demonstrációra készülnek a vidékről és a fővárosból érkező munkavállalók. A Parlament környéki utcákban kisebb csoportokban gyülekeztek a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok és az EDDSZ tagszervezetei. A mieink az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán találkoztak, majd innen vonultak a demonstráció helyszínére.

Miután Kozák László, a Liga konföderáció oktatási osztályvezetője köszöntötte a megjelenteket, felolvasta a demonstrációt üdvözlő és azt támogató külföldi - köztük lengyel, francia, portugál, görög, holland, baszk és horvát - szakszervezeti tömörülések neveit is.

Ezt követően a demonstráció első szónoka, Gaskó István lépett a mikrofonhoz. A Liga Szakszervezetek elnöke beszéde elején azt hangsúlyozta, hogy ma hazánkban bizalmi válság dúl, az ország mélyrepülése immár három esztendeje, 2006-óta töretlen. Az őszödi ,,őszinte" beszédre utalva azt mondta, hogy becsaptak bennünket. Gaskó István miután arról beszélt, hogy munkahelyek ezrei vesztek el és a forint árfolyama is folyamatosan zuhant az elmúlt időszakban, kiemelte, hogy több mint egy esztendeje cselekvőképtelen kormányok irányítják az országot. A cselekvőképtelen kisebbségi kormány, így a jelenlegi megszorításokat alkalmazó Bajnai program is a tőke szolgálatában áll. A Liga elnöke szerint a legsúlyosabb teher a korrupció és a feketegazdaság, pedig az évi 1000 milliárdos korrupció felszámolásával azonnali forrásokat lehetne teremteni a gazdaság feltámasztására. 

- Az oktatásban, az egészségügyben, a fegyveres és a rendvédelmi szférában dolgozók lassan kilátástalan helyzetbe kerülnek. Drasztikusan romlott az életminőség, nem egy példa van már sajnos arra is, hogy munkavállalók - állásaik elvesztése miatt - az öngyilkosságba menekülnek. Mi nem kérünk a válságból, a neoliberális gazdaságpolitikából, hiszen VAN MÁS MEGOLDÁS - mondta a Liga elnöke.

Gaskó szerint jelentősen csökkenteni kellene az Országgyülés és az önkormányzatok számát, de az átlátható pártfinanszírozást is létre kellene hozni. Beszéde végén a május 8-ra hirdetett sztrájkra buzdított, mert - mint mondta - fel kell lépni addig, amíg van esély a győzelemre!

A mintegy ezer demonstráló - ezt követően - a 2006. május elsejei tiltakozás részleteit tekinthette meg a hatalmas kivetítőkön, majd dr. Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke mondott beszédet. Az egészségügyben dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség vezetője beszédében szózatot intézett a nőtlen kormányhoz. Mint mondta a munkavállalóknak nem nőtlen, hanem családi kormány kell. Kiemelt, hogy immár 5 éve az EU tagjai vagyunk, mégis mintegy 2 millióval kevesebb munkahely van Magyarországon, mint volt 2004-ben. Kijelentette, hogy nemzetépítő, nemzeti gazdaságpolitikát tervező kormányt akarunk.

Ezt követően a 2008. október 28-i tüntetés részleteit tekinthette meg a tiltakozó tömeg, majd Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke mondott beszédet. A szakszervezeti konföderáció vezetője kiemelte: amellett, hogy az elmúlt években bajba jutott munkavállalókért protestálunk, a Bajnai csomag ellen is tiltakozunk.

- Nincs értelme ezeknek a megszorító csomagoknak, hiszen ezek egyre rosszabb helyzetbe taszítják a munkavállalókat és ma már a nyugdíjasokat is. Drasztikusan nő a szegények száma, kialakul az úgy nevezett mélyszegénység. A gazdaság talpra állításához ma már nem elég a kormány szakértelme, tisztességes társadalmi egyeztetésre volna azonnal szükség - tette hozzá a Munkástanácsok elnöke.

Ezt követően az egészségbiztosítás privatizációja elleni sikeres fellépés, a 2008 áprilisi aláírásgyüjtő-akció részleteit elevenítették fel, majd Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke, a Liga alelnöke mondott beszédet.

- Igaz-e, hogy Magyarország kormány hiteles, igaz-e, hogy a magyar kormánynak van hitele - kérdezte a demonstrálókat beszéde elején a pedagógusok szakszervezeti vezetője. Miután harsány NEM-mel felelt mindenki, Kerpen Gábor azt kérte, hogy az igazság képét kell felfesteni, hiszen, ha valaki úgy látja, hogy a sztrájkkal nem lehet eredményt elérni, az hazug képet lát. Ne gondolja senki, hogy csak a közszféra tehet arról, hogy megszorító intézkedéseket kell alkalmazni - szólított fel a PDSZ elnöke.

A demonstráció a Szózat hangjaival, rendbontás nélkül ért véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.