2018. 02. 19. hétfő
Zsuzsanna
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nem volt kellő az aktivitás

Hosz  |  2009. 05. 05., 11:54

Rossz időpont miatt nem lehetett megfelelő aktivitásról beszélni a május elsejei demonstráción - hangzott el szakszervezetünk május 5-i elnökségi ülésén. Az aktualitásokról is szóló döntéshozó fórumon az elnökségi tagok mellett az FRDÉSZ elnöke, az ellenőrző bizottsági elnök, a szekcióelnökök, valamint a területi és szakmai ügyvivők is részt vettek. A Mészáros Géza elnök jelenlétében lezajlott, szakszervezet-politikai ügyekkel is foglalkozó ülést és dr. Heiling Ottó alelnök vezette...

Az előző választmányi és elnökségi ülés jegyzőkönyvének elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el. Dr. Heiling Ottó – egyebek mellett – a képviseleti értekezletek tapasztalatairól, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka és a Honvédszakszervezet között megújított megállapodás aláírásáról, a május elsejei demonstráción történtekről, valamint a május 4-i FRDÉSZ elnökségi ülés részleteiről adott tájékoztatást.

Szincsák Gyula alelnök tájékoztatójában elmondta: a Bocskai István-féle rádiónyilatkozatra írt helyesbítésre felhívó szakszervezeti levélre született válasz tárgyszerü tévedésektől hemzseg, mi továbbra is ragaszkodunk hozzá, hogy a szóvivő helyesbítse a közvéleményt nem hitelesen tájékoztató kijelentéseit.

A későbbiekben az elnökség arról döntött, hogy a HM szóvivőjének reakcióját megvárva dönt majd a következő lépésről, illetve a viszontkommunikációról - a szerk.

Ezt követően az elnökségi tagok külön-külön is értékelték a demonstrációs részvételt, szakszervezetünk jövőbeni FRDÉSZ –illetve Liga tagságát, valamint az önsegélyezési és szolidaritási alappal összefüggő javaslatokat. Többen is megjegyezték, hogy rossz időpontban és rossz kommunikációval szervezte meg a Liga ezt a tiltakozást, de azt is elmondták, hogy a Liga tagság fenntartásának nincs akadálya, az FRDÉSZ tagságot viszont – ha nem is ebben az időpontban, de – felül kell vizsgálni. 

A téma tárgyalása során meghívott vendégként jelenlévő Kónya Péter aktuális képet adott arról, hogy az FRDÉSZ mely tagszervezete, milyen döntéseket hozott eddig, illetve milyen döntések várhatók ezt követően.

A jelenlegi kormányzati háttérmunka arra irányul, hogy megosszák a szférán belüli szakszervezeteket – emelte ki az FRDÉSZ elnöke. Miután az FRDÉSZ elnöke a Bajnai-csomaggal kapcsolatos OKÉT és OÉT üléseken lezajlott eddigi tárgyalásokról tájékoztatott, a tagsági viszony folytatásáról szóló választmányi határozattervezetről az elnökség pozitív döntést hozott.

A nyugállományú és pártoló tagfelvételről szóló napirend során Ambróczi Gyulát a nyugállományúak, míg Mátyás Andreát a pártoló tagok közé vette fel az elnökség. Ezt követően a választmányi határozattervezetek választmányi ülés elé terjesztéséről szóló, majd a 2009. évi költségvetés módosításáról (TÁMOP; Aktivitás kupa, jogsegélyszolgálat) és a költségvetés tervezéséről szóló választmányi határozattervezetet fogadta el az elnökség.

A külföldi misszióban érintett tagokat megillető tagdíjhányad visszajuttatott részének szabályozásáról szóló választmányi határozattervezetet a Szincsák Gyula alelnök által előadott kiegészítésekkel együtt fogadta el és javasolta a választmány számára elfogadásra az elnökség.

Ezt követően az Önsegélyezési és Szolidaritási Alap létrehozásáról, valamint a segélyezés rendjéről szóló határozat-tervezet módosítását az elnökség nem fogadta el, így ez a téma csak akkor kerül a választmány elé, amennyiben azt valaki beterjeszti.

Sándor Roland pénzügyi ügyvivő és Séber István könyvvizsgáló előterjesztésében a szakszervezet 2008. évi zárszámadásáról, számviteli beszámolási kötelezettségéről, így a 2008. évi zárszámadás főbb számairól, az egyszerüsített éves beszámolóról (mérleg és eredménykimutatás), valamint a befektetések 2008. december 31-i állapotáról is tájékoztattak.   

Ezt követően személyügyi döntést hozott szakszervezetünk elnöksége. Miután a 2008. novemberi választmányi ülésen Szendrei Zoltán lemondott a közigazgatási és intézményi képviselet helyettes vezetői választott tisztségéről, a megüresedett helyre a múlt héten megtartott közigazgatási értekezleten a képviselet egyhangúan Horváth Bélát, a KIAK csoportvezetőjét javasolta - tájékoztatott Gáspár Tamásné Erika, képviseletvezető. Az elnökség a javaslatot elfogadta.

Ezt követően a választmányi ülés május 14-i összehívásáról és a választmány tisztségviselőire vonatkozó javaslatról döntött az elnökség.

Az egyebekben Mészáros Géza elnök tájékoztatott a kabinetfőnökkel – az elnökségi üléssel azonos időben – lezajlott tárgyalásairól, majd az Egység 2002 Kft. ügyvezetője szolgált aktuális információkkal. Sárkány Ferenc a Vodafone tarifákról, a számlatartozásokról, a hajdúszoboszlói és a békésszentandrási üdülők feltöltöttségéről is tájékoztatott. Ezt követően a nyugat-magyarországi üdülési-befektetési lehetőségekről is egyeztettek. 

Szücs Andrea, a katonanői szekció elnöke arról tájékoztatta az elnökséget, hogy május 11-én, Győrött tartják alakuló elnökségi ülésüket. A meghívottként jelenlévő Bazsik István a közelmúltban nyilvánosságra került ÁSZ jelentés részleteiről beszélt - ez a jelentés egyébként a HM fejezet müködésének ellenőrzésének tapasztalatairól szólt.  

Szakszervezetünk következő elnökségi ülését június 2-án tartjuk.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.