2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 395 Ft   : 365 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Indul a norvég projekt

Hosz  |  2009. 05. 18., 13:53

A Stefánia Kulturális Központban május 18-án megtörtént a ,,Katonák Munkaerő - Piaci Reintegrációjának Képzési Program\" címet viselő projektjének bejelentése. A projekt az Európai Gazdasági Térség (EGT) Finanszírozási Mechanizmusa és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül Norvégia támogatásával valósul meg...  

Miután az indító értekezletet Gyuris Mihály, a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítványának titkára megnyitotta és köszöntötte a megjelent vendégeket, Sásik László ny. ezredes projektmenedzser - többek között - a programban történő részvétel szabályairól, a részvételi folyamat állomásairól, a jelentkezésről, annak módjáról és formáiról, a beléptető-kapuról, a szerződéskötésről és persze a munkaügyi road-show tizenegy helyszínéről is beszélt. Sásik László szólt arról is, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt a program, illetve, hogy milyen támogatási kritériumok léteznek.  

A projektmenedzser a kommunikációs feladatokat külön is megemlítette, mint mondta a program médiakampánya kiemelt fontosságú feladat lesz. Ezt követően Jakob Heardstveit (képünkön jobbra - a szerk.) , a norvég védelmi minisztérium képviseletében tartott előadást.

Elhangzott, hogy a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Alapítvány az orientációs képzést vállalta fel, ami annyit jelent, hogy behozza az érdeklődő személyeket a rendszerbe, valamint adatokat prezentál a belépéshez.

A projektmenedzser kiemelt fontosságúnak nevezte az érdekképviseletek és egyéb társadalmi szervezetek közremüködését a projektben. Az eseményen a Honvédszakszervezetet Szincsák Gyula alelnök képviselte.

 

 

 

Aki a projekttel kapcsolatban részletesebb információra kíváncsi, kérem, hogy írjon a katonakert2009@gmail.com e-mail címra, adja meg nevét, elérhetőségeit, illetve azt, hogy mely alakulatnál szolgált utolsó alkalommal!

Az alábbiakban a projektről szóló legfontosabb tudnivalókat közöljük...

                                                            Tájékoztató

A "Katonák munkaerőpiaci reintegrációjának képzési programja" c.  projektről

A "Katonák munkaerőpiaci reintegrációjának képzési programja" címü  projekt keretében, projekt gazdaként a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány intenzív, 20 hónapos, összetett felnőttképzési, szakképzési feladatsort valósít meg partnereivel.

A projekt valós, szükségletelemzéssel alátámasztott, régóta fennálló társadalmi, gazdasági probléma megoldásához nyújt támogatást:

·        Egy magasabb szintü szolidaritás megvalósítását, amely a leszerelt katonák társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségét csökkenti.

·        Segítséget nyújtás a volt katonák civil munkaerő-piaci re-integrációjához, munkaerő piacra történő eredményes visszatérésükhöz.

·        A magyar és norvég kapcsolatokban rejlő lehetőségek kihasználásával, a jól müködő tapasztalatok, kipróbált rendszerek átvételével a rekonverzió hatékonyságának növelése.

A projekt honvédelmi és felnőttképzési, foglalkoztatási beágyazottsága miatt, a projekt előkészítése és megvalósítása során magas szintü politikai és gazdasági kapcsolatok alakulnak ki a magyar és norvég honvédelmi tárca, nemzetvédelmi felnőttképzési intézmények között. A Norvég/EGT FM kezdeményezés eredményeként három NGO és két egyetem együttmüködése jön létre, mely segíti Magyarországot a civil - kormányzati – piac orientált szervezetek közötti együttmüködések fejlődésében, kipróbált norvég mintát alkalmazva.

A haderőből kikerülők jelentős része pályaorientációra, vagy pályakorrekcióra, illetve átképzésre szorul, mert vagy szakképzetlenek, vagy kevésbé konvertálható szakmával rendelkeznek, illetve szakismereteik katonai környezetben alkalmazhatóak. Másik részük korszerü ismeretekkel, a piacon keresett szakmával rendelkezik ugyan, de nincs gyakorlata a „civil” közigazgatási vagy gazdasági szervezet müködtetésében, továbbá nem ismeri azokat az álláskeresési technikákat, amelyek birtokában képes lesz meglévő ismereteit hasznosítani.

A projektszervezetünk három csatornás képzési rendszert állít fel. Hiánypótló, országos tájékoztatási kampánnyal, lokális megjelenéssel gondoskodik egy országos hálózat arról, hogy minél többen kapcsolódjanak be a projektbe.

Három célcsoportot különítünk el, a Magyar Honvédségből 1990-2004. év között kivált katonák (27 525 fő), 2005-2008. év között kivált katonák (11 082 fő), 2009-2010. év között kiváló katonák (4 000 fő). Ugyanolyan fontossággal kezeljük mind a három célcsoportot a szolidaritás elvét hangsúlyozva.

A projekt a kitüzött célok megvalósításában, konzorcium formában müködik.

A konzorciumi partnerek:

·        Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány, amely a leszerelt katonák képzésével 1998. óta megbízhatóan, szakértően foglalkozik.

·        Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) akkreditáltan oktat és érti katonák nyelvét,

·        Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány (KA) jól szervez, a „célcsoport után tud nyúlni".

·        Norvég Védelmi Akadémia (Forsvarets Skolesenter, NODEC) a projekthez kiforrott módszertant biztosít, melyet nem kell „újra kitalálni”.

·        Magyar Védelmiipari Szövetség (MVSZ) piacorientált munkaadói oldal szemléletét hozza, ugyanakkor katonai jellegü.

A projektet Tanácsadó Testület segíti, amelyben részt vesz a magyar és norvég honvédelmi tárca, a magyar foglalkoztatásért felelős minisztérium és a vállalkozókat tömörítő országos szövetség.

 Együttmüködő partnerek:

·       Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztérium,

·       Magyar Honvédség,

·       Szociális és Munkaügyi Minisztérium,    

·       Norvég Királyság Védelmi Minisztérium,

·       Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége.

A konzorcium munkáját magas szintü bilaterális megállapodások, szerződések, szándéknyilatkozatok támogatják.

A projekt teljes költségvetése: 502 250 e Ft.

Igényelt támogatás: 452 025 e Ft.

Az önerőt a Honvéd Közalapítvány biztosítja: 50 225 e Ft.

A projekt számszerüsíthető tervezett eredményei: (három fajta képzés keretében!)

1.      Képzés a munkába helyezéshez (1600fő),

2.      Szakmai képzés (600 fő),

3.      Orientációs képzés (1760 fő)

A projektszervezet felépítése:

Katonák Munkaerő-piaci Reintegrációs Irodája (KMRI) - Központi iroda:

Közép-magyarországi régió, Budapest

KMRI Regionális képviseletek:

Nyugat-dunántúli régió, Győr – Moson - Sopron megye, Győr

Közép-dunántúli régió, Veszprém megye, Veszprém

Dél-dunántúli régió, Baranya megye, Pécs

Észak-alföldi régió, Hajdú-Bihar megye, Debrecen

Dél-alföldi régió, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szolnok (ÉM régiót is lefedi)

Dél-alföldi régió, Csongrád megye, Hódmezővásárhely

KMRI Információs pontok:

Közép-magyarországi régió, Pest megye, Budapest

Közép-dunántúli régió, Komárom-Esztergom megye, Tata

Közép-dunántúli régió, Fejér megye, Székesfehérvár

Projekt időtartama: 2009. 05. 04 – 2010. 12. 31. (20 hónap)

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.