2017. 12. 13. szerda
Luca, Otília
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Indul a norvég projekt

Hosz  |  2009. 05. 18., 13:53

A Stefánia Kulturális Központban május 18-án megtörtént a ,,Katonák Munkaerő - Piaci Reintegrációjának Képzési Program\" címet viselő projektjének bejelentése. A projekt az Európai Gazdasági Térség (EGT) Finanszírozási Mechanizmusa és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül Norvégia támogatásával valósul meg...  

Miután az indító értekezletet Gyuris Mihály, a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítványának titkára megnyitotta és köszöntötte a megjelent vendégeket, Sásik László ny. ezredes projektmenedzser - többek között - a programban történő részvétel szabályairól, a részvételi folyamat állomásairól, a jelentkezésről, annak módjáról és formáiról, a beléptető-kapuról, a szerződéskötésről és persze a munkaügyi road-show tizenegy helyszínéről is beszélt. Sásik László szólt arról is, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt a program, illetve, hogy milyen támogatási kritériumok léteznek.  

A projektmenedzser a kommunikációs feladatokat külön is megemlítette, mint mondta a program médiakampánya kiemelt fontosságú feladat lesz. Ezt követően Jakob Heardstveit (képünkön jobbra - a szerk.) , a norvég védelmi minisztérium képviseletében tartott előadást.

Elhangzott, hogy a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Alapítvány az orientációs képzést vállalta fel, ami annyit jelent, hogy behozza az érdeklődő személyeket a rendszerbe, valamint adatokat prezentál a belépéshez.

A projektmenedzser kiemelt fontosságúnak nevezte az érdekképviseletek és egyéb társadalmi szervezetek közremüködését a projektben. Az eseményen a Honvédszakszervezetet Szincsák Gyula alelnök képviselte.

 

 

 

Aki a projekttel kapcsolatban részletesebb információra kíváncsi, kérem, hogy írjon a katonakert2009@gmail.com e-mail címra, adja meg nevét, elérhetőségeit, illetve azt, hogy mely alakulatnál szolgált utolsó alkalommal!

Az alábbiakban a projektről szóló legfontosabb tudnivalókat közöljük...

                                                            Tájékoztató

A "Katonák munkaerőpiaci reintegrációjának képzési programja" c.  projektről

A "Katonák munkaerőpiaci reintegrációjának képzési programja" címü  projekt keretében, projekt gazdaként a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány intenzív, 20 hónapos, összetett felnőttképzési, szakképzési feladatsort valósít meg partnereivel.

A projekt valós, szükségletelemzéssel alátámasztott, régóta fennálló társadalmi, gazdasági probléma megoldásához nyújt támogatást:

·        Egy magasabb szintü szolidaritás megvalósítását, amely a leszerelt katonák társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségét csökkenti.

·        Segítséget nyújtás a volt katonák civil munkaerő-piaci re-integrációjához, munkaerő piacra történő eredményes visszatérésükhöz.

·        A magyar és norvég kapcsolatokban rejlő lehetőségek kihasználásával, a jól müködő tapasztalatok, kipróbált rendszerek átvételével a rekonverzió hatékonyságának növelése.

A projekt honvédelmi és felnőttképzési, foglalkoztatási beágyazottsága miatt, a projekt előkészítése és megvalósítása során magas szintü politikai és gazdasági kapcsolatok alakulnak ki a magyar és norvég honvédelmi tárca, nemzetvédelmi felnőttképzési intézmények között. A Norvég/EGT FM kezdeményezés eredményeként három NGO és két egyetem együttmüködése jön létre, mely segíti Magyarországot a civil - kormányzati – piac orientált szervezetek közötti együttmüködések fejlődésében, kipróbált norvég mintát alkalmazva.

A haderőből kikerülők jelentős része pályaorientációra, vagy pályakorrekcióra, illetve átképzésre szorul, mert vagy szakképzetlenek, vagy kevésbé konvertálható szakmával rendelkeznek, illetve szakismereteik katonai környezetben alkalmazhatóak. Másik részük korszerü ismeretekkel, a piacon keresett szakmával rendelkezik ugyan, de nincs gyakorlata a „civil” közigazgatási vagy gazdasági szervezet müködtetésében, továbbá nem ismeri azokat az álláskeresési technikákat, amelyek birtokában képes lesz meglévő ismereteit hasznosítani.

A projektszervezetünk három csatornás képzési rendszert állít fel. Hiánypótló, országos tájékoztatási kampánnyal, lokális megjelenéssel gondoskodik egy országos hálózat arról, hogy minél többen kapcsolódjanak be a projektbe.

Három célcsoportot különítünk el, a Magyar Honvédségből 1990-2004. év között kivált katonák (27 525 fő), 2005-2008. év között kivált katonák (11 082 fő), 2009-2010. év között kiváló katonák (4 000 fő). Ugyanolyan fontossággal kezeljük mind a három célcsoportot a szolidaritás elvét hangsúlyozva.

A projekt a kitüzött célok megvalósításában, konzorcium formában müködik.

A konzorciumi partnerek:

·        Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány, amely a leszerelt katonák képzésével 1998. óta megbízhatóan, szakértően foglalkozik.

·        Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) akkreditáltan oktat és érti katonák nyelvét,

·        Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány (KA) jól szervez, a „célcsoport után tud nyúlni".

·        Norvég Védelmi Akadémia (Forsvarets Skolesenter, NODEC) a projekthez kiforrott módszertant biztosít, melyet nem kell „újra kitalálni”.

·        Magyar Védelmiipari Szövetség (MVSZ) piacorientált munkaadói oldal szemléletét hozza, ugyanakkor katonai jellegü.

A projektet Tanácsadó Testület segíti, amelyben részt vesz a magyar és norvég honvédelmi tárca, a magyar foglalkoztatásért felelős minisztérium és a vállalkozókat tömörítő országos szövetség.

 Együttmüködő partnerek:

·       Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztérium,

·       Magyar Honvédség,

·       Szociális és Munkaügyi Minisztérium,    

·       Norvég Királyság Védelmi Minisztérium,

·       Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége.

A konzorcium munkáját magas szintü bilaterális megállapodások, szerződések, szándéknyilatkozatok támogatják.

A projekt teljes költségvetése: 502 250 e Ft.

Igényelt támogatás: 452 025 e Ft.

Az önerőt a Honvéd Közalapítvány biztosítja: 50 225 e Ft.

A projekt számszerüsíthető tervezett eredményei: (három fajta képzés keretében!)

1.      Képzés a munkába helyezéshez (1600fő),

2.      Szakmai képzés (600 fő),

3.      Orientációs képzés (1760 fő)

A projektszervezet felépítése:

Katonák Munkaerő-piaci Reintegrációs Irodája (KMRI) - Központi iroda:

Közép-magyarországi régió, Budapest

KMRI Regionális képviseletek:

Nyugat-dunántúli régió, Győr – Moson - Sopron megye, Győr

Közép-dunántúli régió, Veszprém megye, Veszprém

Dél-dunántúli régió, Baranya megye, Pécs

Észak-alföldi régió, Hajdú-Bihar megye, Debrecen

Dél-alföldi régió, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szolnok (ÉM régiót is lefedi)

Dél-alföldi régió, Csongrád megye, Hódmezővásárhely

KMRI Információs pontok:

Közép-magyarországi régió, Pest megye, Budapest

Közép-dunántúli régió, Komárom-Esztergom megye, Tata

Közép-dunántúli régió, Fejér megye, Székesfehérvár

Projekt időtartama: 2009. 05. 04 – 2010. 12. 31. (20 hónap)

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.