2018. 02. 18.
Bernadett
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a szerződéses katonák problémái

Hosz  |  2009. 05. 27., 09:57

Május 25-én újra tanácskozott a Hosz szerződéses szekciójának vezetősége. A találkozón részt vett dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnök is. A válság miatt kialakult helyzetkép vázolása és az áprilisi megbeszélés óta gyökeresen megváltozott lehetőségek újragondolása volt a fő témája a találkozónak...

Mint ismeretes a kormányzati oldal által előterjesztett és több elemét már megszavazott intézkedések hamarosan kifejtik hatásukat, úgy az állomány illetményeit, mint életkörülményeit illetőleg. Tavaly ősszel az állomány megtartására hozott "azonnali intézkedések" terv meghiúsulni látszik, hiszen az eredeti - egyébként számunkra elfogadható - cél a most megszavazott, vagy szavazásra váró szabályzók értelmében új irányt vett.A szociálpolitikai kedvezmény, a fiatalok otthonteremtési támogatása már csak nyár közepéig jár, tehát aki lakást szeretne, annak csupán bő egy hónapja maradt ennek eldöntésére, ha ki szeretné használni ezeket a lehetőségeket.Az új adózási rend és a katonáknak oly sokat jelentő évközi - eddig adómentes juttatások - szinte felét elveszítheti az állomány a jövő év folyamán. Ez nem belátható következményekkel járhat annak ellenére, hogy jelen pillanatban a honvédség egy stabil munkahelynek tekinthető, legalábbis a létszámát tekintve. A járandóság sajnos nem ennyire stabil manapság, mondhatni a szerződéses katonákat elég komolyan érintő intézkedések vannak kilátásban. Úgy gondoljuk, erre mindenképpen fel kell hívni a munkáltató figyelmét, hangsúlyozva azt, hogy a 13. havi fizetés megvonása, annak későbbi ilyen-olyan módon való pótlása is az elfogadható szint peremén volt, nem vállalható, hogy ezt a juttatást teljes egészében megvonják az állomány bármely tagjától is.A szekció levélben, vagy személyesen kíván ezen munkavállalók érdekében érvelni a megfelelő szinten.Fontosnak tartjuk az erről való véleménycserét a szolgálatot teljesítő állomány körében, ezért A Szerződéses Katonák Országos Konferenciájának megrendezését továbbra is sürgetjük, melyre alternatív időpontként az ősszel kerülhet sor. Természetesen együttmüködési szándékunkat továbbra is fenntartjuk a Honvédelmi Minisztériummal a sikeres, informatív találkozó megtartásának érdekében.A továbbiakban a megbeszélés alatt kialakult FRDÉSZ demonstráció elmaradásával kapcsolatban fejtették ki a megjelentek az álláspontjukat és támogatták  a Hosz vezetését a további tiltakozó akciók szervezéséhez.A nemrégiben újraválasztott Katonanői szekcióval való közös együttmüködésről, az esélyegyenlőséggel kapcsolatos közös munkáról, valamint a júliusban Tatán megrendezésre kerülő - a katonanői szekció által szervezett - csapatlátogatáson való részvételről is egyeztettek a megjelentek.A szerződéses katonákat érintő ügyekben keressétek tisztségviselőinket.Szijártó Zsoltszekció alelnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.