2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Megállapodás nincs, konzultáció lesz

Hosz  |  2009. 06. 11., 15:02

Az állomány járandóságainak összefüggései miatt az ezekkel kapcsolatos törvények is szinte elválaszthatatlanok egymástól - hangsúlyozta dr. Heiling Ottó alelnök a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) június 11-i ülésén. Az IRM államtitkára és az FRDÉSZ elnöke vezetésével lezajlott plenáris ülésen aláírt Megállapodás ma sem született, de a konzultációk folytatódnak...

Az oldalegyeztetések után hamar világossá vált, hogy ma sem lesz aláírt Megállapodás a munkaadói és a munkavállalói oldalak között. Juhász Gábor IRM államtitkár kiemelte, hogy a tárca mihamarabb a Parlament elé vinné a Hszt. módosítását, majd a munkabéke megőrzése érdekében további konzultációkat kezdeményezett. Kónya Péter pedig a 13. havi illetmények kompenzációjáról és az adójogszabályi változásokról szeretett volna tárgyalni. Az FRDÉSZ elnöke a frissen megkapott törvénymódosító-javaslatokról szakértői konzultációt kezdeményezett, majd azt javasolta, hogy minden évben rögzítsék annak a kollégának a nyugdíját, aki eléri a 20 év jogszerző szolgálati időt.

Azt is hozzátette, hogy a szakszervezetek számára is fontos a munkabéke, bár a bérek és a juttatások vonatkozásában még mindig elég távoliak az álláspontok. Miután Juhász államtitkár arra kérte a szakszervezeteket, hogy ,,fessenek problématérképet", dr. Heiling Ottó - szakszervezetünk képviseletében - elmondta, hogy nincsenek illúzióink a törvénymódosítás kapcsán, hiszen a negatív változások hamar átszívárognak a Hjt.-be is, ugyanakkor a pozitívak nem mindig. Szakszervezetünk alelnöke - a szakközépiskolai üggyel összefüggésben is - felhívta arra a figyelmet, hogy az IRM nem bújhat ki a kormányzati felelősség alól, már csak azért sem, mert a mindenkori tárcavezető felel a jogalkotásért, tehát nem sportszerü a katonákat visszairányítani a HM-mel való egyeztetési szintre. Azt is hangsúlyozta, hogy noha lehet, hogy a katonai főiskolán egy padban ültünk, amíg a rendőrnek beszámítják szolgálati idejébe a 3 év 9 hónap tanulmányi időt, addig a katonának munkaügyi bíróságra kell mennie, hogy érvényesítse jogait.

Dr. Heiling Ottó még hozzátette: az állomány járandóságainak összefüggései miatt az ezekkel kapcsolatos törvények is szinte elválaszthatatlanok egymástól.

Miután az IRM államtitkára a HM illetékesét  kérte a reakcióra, dr. Alkéri István vezérőrnagy elmondta, hogy a HM egyeztetéseket kezdeményezett az IRM-mel az egységes álláspont kialakítása érdekében, ugyanakkor hozzátette, hogy a szakközépiskola-ügyben született AB határozat a HM korábbi szakvéleményét igazolta vissza. 

Ezt követően - a munkavállalói oldal javaslatára - a 13. havi illetmény kompenzációjáról és az adójogszabályi változásokról egyeztettek. 

A szakértői konzultációk június 16-án folytatódnak, másnap pedig a SZÉF újabb ülésén egyeztetnek a szakszervezetek és a szakminisztériumok képviselői.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-15 10:13:12
Sobri Jóska Élménypark 2024.05.26-án és 2024.06.02.-án Egésznapos felhőtlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak a Kislődi Sobri Jóska Élmény és Kalandpark...

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban a típus gyártására vonatkozóan kedvező híreket kapott az Eurofighter Typhoon gyártósora, hiszen Olaszország és Németország is vásárolna további példányokat.

  Háború Művészete magazin

Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.