2017. 11. 20. hétfő
Jolán
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Megállapodás nincs, konzultáció lesz

Hosz  |  2009. 06. 11., 15:02

Az állomány járandóságainak összefüggései miatt az ezekkel kapcsolatos törvények is szinte elválaszthatatlanok egymástól - hangsúlyozta dr. Heiling Ottó alelnök a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) június 11-i ülésén. Az IRM államtitkára és az FRDÉSZ elnöke vezetésével lezajlott plenáris ülésen aláírt Megállapodás ma sem született, de a konzultációk folytatódnak...

Az oldalegyeztetések után hamar világossá vált, hogy ma sem lesz aláírt Megállapodás a munkaadói és a munkavállalói oldalak között. Juhász Gábor IRM államtitkár kiemelte, hogy a tárca mihamarabb a Parlament elé vinné a Hszt. módosítását, majd a munkabéke megőrzése érdekében további konzultációkat kezdeményezett. Kónya Péter pedig a 13. havi illetmények kompenzációjáról és az adójogszabályi változásokról szeretett volna tárgyalni. Az FRDÉSZ elnöke a frissen megkapott törvénymódosító-javaslatokról szakértői konzultációt kezdeményezett, majd azt javasolta, hogy minden évben rögzítsék annak a kollégának a nyugdíját, aki eléri a 20 év jogszerző szolgálati időt.

Azt is hozzátette, hogy a szakszervezetek számára is fontos a munkabéke, bár a bérek és a juttatások vonatkozásában még mindig elég távoliak az álláspontok. Miután Juhász államtitkár arra kérte a szakszervezeteket, hogy ,,fessenek problématérképet", dr. Heiling Ottó - szakszervezetünk képviseletében - elmondta, hogy nincsenek illúzióink a törvénymódosítás kapcsán, hiszen a negatív változások hamar átszívárognak a Hjt.-be is, ugyanakkor a pozitívak nem mindig. Szakszervezetünk alelnöke - a szakközépiskolai üggyel összefüggésben is - felhívta arra a figyelmet, hogy az IRM nem bújhat ki a kormányzati felelősség alól, már csak azért sem, mert a mindenkori tárcavezető felel a jogalkotásért, tehát nem sportszerü a katonákat visszairányítani a HM-mel való egyeztetési szintre. Azt is hangsúlyozta, hogy noha lehet, hogy a katonai főiskolán egy padban ültünk, amíg a rendőrnek beszámítják szolgálati idejébe a 3 év 9 hónap tanulmányi időt, addig a katonának munkaügyi bíróságra kell mennie, hogy érvényesítse jogait.

Dr. Heiling Ottó még hozzátette: az állomány járandóságainak összefüggései miatt az ezekkel kapcsolatos törvények is szinte elválaszthatatlanok egymástól.

Miután az IRM államtitkára a HM illetékesét  kérte a reakcióra, dr. Alkéri István vezérőrnagy elmondta, hogy a HM egyeztetéseket kezdeményezett az IRM-mel az egységes álláspont kialakítása érdekében, ugyanakkor hozzátette, hogy a szakközépiskola-ügyben született AB határozat a HM korábbi szakvéleményét igazolta vissza. 

Ezt követően - a munkavállalói oldal javaslatára - a 13. havi illetmény kompenzációjáról és az adójogszabályi változásokról egyeztettek. 

A szakértői konzultációk június 16-án folytatódnak, másnap pedig a SZÉF újabb ülésén egyeztetnek a szakszervezetek és a szakminisztériumok képviselői.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

Az Ukroboronprom cég arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az An-70 katonai változatából kivesznek minden orosz eredetű fedélzeti berendezést.