2023. 12. 06. szerda
Miklós
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Megállapodás nincs, konzultáció lesz

Hosz  |  2009. 06. 11., 15:02

Az állomány járandóságainak összefüggései miatt az ezekkel kapcsolatos törvények is szinte elválaszthatatlanok egymástól - hangsúlyozta dr. Heiling Ottó alelnök a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) június 11-i ülésén. Az IRM államtitkára és az FRDÉSZ elnöke vezetésével lezajlott plenáris ülésen aláírt Megállapodás ma sem született, de a konzultációk folytatódnak...

Az oldalegyeztetések után hamar világossá vált, hogy ma sem lesz aláírt Megállapodás a munkaadói és a munkavállalói oldalak között. Juhász Gábor IRM államtitkár kiemelte, hogy a tárca mihamarabb a Parlament elé vinné a Hszt. módosítását, majd a munkabéke megőrzése érdekében további konzultációkat kezdeményezett. Kónya Péter pedig a 13. havi illetmények kompenzációjáról és az adójogszabályi változásokról szeretett volna tárgyalni. Az FRDÉSZ elnöke a frissen megkapott törvénymódosító-javaslatokról szakértői konzultációt kezdeményezett, majd azt javasolta, hogy minden évben rögzítsék annak a kollégának a nyugdíját, aki eléri a 20 év jogszerző szolgálati időt.

Azt is hozzátette, hogy a szakszervezetek számára is fontos a munkabéke, bár a bérek és a juttatások vonatkozásában még mindig elég távoliak az álláspontok. Miután Juhász államtitkár arra kérte a szakszervezeteket, hogy ,,fessenek problématérképet", dr. Heiling Ottó - szakszervezetünk képviseletében - elmondta, hogy nincsenek illúzióink a törvénymódosítás kapcsán, hiszen a negatív változások hamar átszívárognak a Hjt.-be is, ugyanakkor a pozitívak nem mindig. Szakszervezetünk alelnöke - a szakközépiskolai üggyel összefüggésben is - felhívta arra a figyelmet, hogy az IRM nem bújhat ki a kormányzati felelősség alól, már csak azért sem, mert a mindenkori tárcavezető felel a jogalkotásért, tehát nem sportszerü a katonákat visszairányítani a HM-mel való egyeztetési szintre. Azt is hangsúlyozta, hogy noha lehet, hogy a katonai főiskolán egy padban ültünk, amíg a rendőrnek beszámítják szolgálati idejébe a 3 év 9 hónap tanulmányi időt, addig a katonának munkaügyi bíróságra kell mennie, hogy érvényesítse jogait.

Dr. Heiling Ottó még hozzátette: az állomány járandóságainak összefüggései miatt az ezekkel kapcsolatos törvények is szinte elválaszthatatlanok egymástól.

Miután az IRM államtitkára a HM illetékesét  kérte a reakcióra, dr. Alkéri István vezérőrnagy elmondta, hogy a HM egyeztetéseket kezdeményezett az IRM-mel az egységes álláspont kialakítása érdekében, ugyanakkor hozzátette, hogy a szakközépiskola-ügyben született AB határozat a HM korábbi szakvéleményét igazolta vissza. 

Ezt követően - a munkavállalói oldal javaslatára - a 13. havi illetmény kompenzációjáról és az adójogszabályi változásokról egyeztettek. 

A szakértői konzultációk június 16-án folytatódnak, másnap pedig a SZÉF újabb ülésén egyeztetnek a szakszervezetek és a szakminisztériumok képviselői.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.