2018. 02. 25.
Géza
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alapszervezeti életéből

Hosz  |  2009. 06. 30., 10:36

Ismét kiemelt események történtek a tavalyi Aktivitás Kupa győztes székesfehérvári alapszervezet életében. Az alábbiakban a doberdói és a keceli eseményekről, valamint a székesfehérvári véradásról is olvashatnak... 

Fehérvári 43-as koszorú a Visintini Hősök falán

Felavatták a doberdói Magyar Kápolnát

Az isonzói csatákban hősi halált halt magyar katonák emléke előtt az Olaszországi a Visintiniben tisztelegtek május 29-én a hősök napján. Az isonzói csaták az I. világháborúban zajlottak le az Isonzó folyónál, a mai Szlovénia és Olaszország területén, az olasz fronton az Osztrák–Magyar Monarchia és Németország illetve Olaszország csapatai között.

A Visintini Olasz faluban Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében felavatott Magyar Kápolna. Az imaház az egykori frontvonal közelében található és annak a százezer magyar katonának állít örök emléket, akik a térségben estek el az első világháború során, az 1915 nyarától két és fél évig tartó állóháborúban. A kápolnát 1918-ban meghalt társaik emlékére kezdték el építeni az ott harcoló szegedi katonák és a székesfehérvári 17-es honvéd gyalogezred tagjai. A háború vége megakadályozta az emlékhely befejezését és a felújítási munkálatok csak 2008 októberében kezdődtek meg. Az emlékhely megmentéséért civil szervezetek – egyebek mellett az Isonzó Baráti Kör, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete – fogott össze. A felújítás teljes költségét a Széchenyi Tudományos Társaság állta.

Az avatási ceremónián többek között részt vett Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is.

A Honvédszakszervezetet Székesfehérvárról Nagy Károly területi ügyvivő és Koller Krisztián, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred HOSZ alapszervezetének tagja képviselte, akik a kápolna megáldását követően lerótták kegyeletüketkoszorút helyeztek el a hősök emlékhelyén. Ezt követően felkeresték a fontosabb közeli háborús emlékhelyeket: koszorút helyeztek el a Monte San Michele Emlékhelyén, valamint a redipugliai olasz haditemetőnél, amely mintegy 100 000 olasz hősi halott hamvait őrzi. A látogatás az Osztrák-Magyar Haditemetőben zárult, ahol a köztársasági elnök megkoszorúzta a mintegy 14 000 hősi halott maradványait őrző sírboltot.

Jánosa-Balogh Edina

 

VI. Véradással egybekötött Szolgáltatónap Székesfehérváron

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred HOSZ alapszervezet támogatásával 2009. június 9-én VI. alkalommal szervezték meg a véradás keretén belül a szolgáltatónapot. A véradás támogatása sikeres volt, mert 198 véradó jelent meg, és ebből 170-en tudtak vért adni.

A Nagysándor József Laktanya Rendezvénytermében rendezett véradáson, a szolgáltatónap keretén belül több egészség megőrzéssel, egészséges életmóddal kapcsolatos bemutatót, tájékoztatót szervezett a Hosz 43-as alapszervezete az állomány részére, ahol megjelent Jáger Tibor szolgáltatás és tagszervező a HONVÉD Nyugdíjpénztár megbízottja és tájékoztatókat tartott az érdeklődők számára.

A kihelyezett ügyfélszolgálaton az érdeklődők nagyrészt a befektetési és hitel ügyintézéssel,  lakás lízing tanácsadással (ERSTE Ingatlan Lízing Zrt, ING-CIB Hitel konstrukció.), az Egység 2002 Kft. régi és új projektjeivel (Wolf Haus Kft, Gaja Liget Projekt Kft, Zichy Liget Projekt, SAS Személyi-Alkusz-Szolgálat), valamint a nyugdíjpénztári tájékoztatással kapcsolatban kaphattak információt.

Az állomány tagjai termék és szolgáltatás bemutatókon, tájékoztatókon ismerkedhettek meg a Vértes Autósiskola, Vitál Club Kerékpáráruház, Ökonet, a móri Hétkúti Wellnes Hotel és Lovaspark, a Tupperware, a Cosmo Sport Centrum, a Velence Resort&Spa Szálloda, az ÁNTSZ, a Pfizer Kft, valamint a Casada Kft termékeivel.

A véradás gyors és precíz lefolyásában a székesfehérvári véradóközpont munkatársainak volt köszönhető. Míg az első véradással egybekötött szolgáltatónapon (2008. március 9.) hosszasan kígyózott a sor és 173-an adták le vérüket, most a hatodik alkalommal megrendezett véradáson majdnem csak sorkivárás nélkül 170-en adták le vérüket.

A VI. Véradással egybekötött Szolgéltatónap kiemelt támogatója a City Food Kft, valamint a Food Plusz Kft. volt. Ezúton is szeretnénk megköszönni nekik az eddig nyújtott segítséget és támogatást!

A rendezvény végéig a Honvédszakszervezetbe 2 fő kérte felvételét, a Honvéd önkéntes és magán nyugdíjpénztárhoz többen csatlakoztak.

Grell Norbert

A fehérvári Híradózászlóalj szakmai kirándulása Kecelen

A székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Híradózászlóalj tagjai számára szakmai kirándulást szervezett 2009. június 17-én a keceli HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum – Pintér Müvek Hadtörténeti Múzeum és Haditechnikai Parkjába.

A Híradózászlóalj tagjai közük 28-an indultak neki korán reggel a hosszú útnak. A kiránduláson résztvevőket kegyébe fogatta az időjárás, így a szabadtéri programok is zavartalanul folyhattak. A kirándulást szervezők a helyi HOSZ alapszervezet által meghirdetet „Aktivitás 2008” csoportok között lezajlott versenyben elnyert vándorkupáért járó jutalmat használták fel a belépőjegyek megvásárlásához.

Kecelen a több ezer katonai, harcászati eszközt bemutató múzeumot csodálták meg a résztvevők. A fegyvermúzeumban, többek között a Magyar Honvédségben rendszeresített pisztolyok, puskák, géppuskák, kézi fegyverek teljes arzenálját, valamint Kádár János vadászfegyvereit is megtekinthették az érdeklődők. A tüzérmúzeumban a magyar tüzérség eszközeit, korhüöltözékeit tekinthették meg. A makett kiállításon sok száz különféle harci eszköz miniatür másolatát csodálhatták meg.

A Haditechnikai Park több mint 3 hektáros szabadtéri kiállításán a Magyar Honvédségben eddig használt különböző harci eszközei között tölttötték el idejük nagyrészét, ahol a T-34-es harckocsi, páncélozott harci jármüvek, rakétakilövő állások, lokátorok, föld-levegő, levegő-levegő rakéták, a MiG-15-ös repülőgépektől a MiG-23-as, SZU-22-es, L-39-es repülőgépekig, csata- és csapatszállító helikopterekig, a megszünt folyami flottilla hajóinak különféle típusáig mindent megnézhettek az érdeklődők.

Hazafele a soltvadkerti Korona Cukrászdában töltődtek fel a kirándulók. Élményekben gazdagon értek haza a kiránduláson résztvevők. Köszönjük a szakmai kirándulás támogatását Dr. Révész Gyula mk. ezredes parancsnoknak, valamint a szervezés és lebonyolításban Marosvölgyi Vince őrnagy és Tóth László őrnagy segítségét!

 Holc János

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.

  Háború Művészete magazin

Továbbra sincs megfelelő állapotban a német hadsereg (Bundeswehr), a felszerelésben és a személyi állományban is hiányosságok mutatkoznak, illetve sok katona túlterhelt.