2017. 11. 23. csütörtök
Kelemen, Klementina
: 313 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alapszervezeti életéből

Hosz  |  2009. 06. 30., 10:36

Ismét kiemelt események történtek a tavalyi Aktivitás Kupa győztes székesfehérvári alapszervezet életében. Az alábbiakban a doberdói és a keceli eseményekről, valamint a székesfehérvári véradásról is olvashatnak... 

Fehérvári 43-as koszorú a Visintini Hősök falán

Felavatták a doberdói Magyar Kápolnát

Az isonzói csatákban hősi halált halt magyar katonák emléke előtt az Olaszországi a Visintiniben tisztelegtek május 29-én a hősök napján. Az isonzói csaták az I. világháborúban zajlottak le az Isonzó folyónál, a mai Szlovénia és Olaszország területén, az olasz fronton az Osztrák–Magyar Monarchia és Németország illetve Olaszország csapatai között.

A Visintini Olasz faluban Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében felavatott Magyar Kápolna. Az imaház az egykori frontvonal közelében található és annak a százezer magyar katonának állít örök emléket, akik a térségben estek el az első világháború során, az 1915 nyarától két és fél évig tartó állóháborúban. A kápolnát 1918-ban meghalt társaik emlékére kezdték el építeni az ott harcoló szegedi katonák és a székesfehérvári 17-es honvéd gyalogezred tagjai. A háború vége megakadályozta az emlékhely befejezését és a felújítási munkálatok csak 2008 októberében kezdődtek meg. Az emlékhely megmentéséért civil szervezetek – egyebek mellett az Isonzó Baráti Kör, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete – fogott össze. A felújítás teljes költségét a Széchenyi Tudományos Társaság állta.

Az avatási ceremónián többek között részt vett Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is.

A Honvédszakszervezetet Székesfehérvárról Nagy Károly területi ügyvivő és Koller Krisztián, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred HOSZ alapszervezetének tagja képviselte, akik a kápolna megáldását követően lerótták kegyeletüketkoszorút helyeztek el a hősök emlékhelyén. Ezt követően felkeresték a fontosabb közeli háborús emlékhelyeket: koszorút helyeztek el a Monte San Michele Emlékhelyén, valamint a redipugliai olasz haditemetőnél, amely mintegy 100 000 olasz hősi halott hamvait őrzi. A látogatás az Osztrák-Magyar Haditemetőben zárult, ahol a köztársasági elnök megkoszorúzta a mintegy 14 000 hősi halott maradványait őrző sírboltot.

Jánosa-Balogh Edina

 

VI. Véradással egybekötött Szolgáltatónap Székesfehérváron

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred HOSZ alapszervezet támogatásával 2009. június 9-én VI. alkalommal szervezték meg a véradás keretén belül a szolgáltatónapot. A véradás támogatása sikeres volt, mert 198 véradó jelent meg, és ebből 170-en tudtak vért adni.

A Nagysándor József Laktanya Rendezvénytermében rendezett véradáson, a szolgáltatónap keretén belül több egészség megőrzéssel, egészséges életmóddal kapcsolatos bemutatót, tájékoztatót szervezett a Hosz 43-as alapszervezete az állomány részére, ahol megjelent Jáger Tibor szolgáltatás és tagszervező a HONVÉD Nyugdíjpénztár megbízottja és tájékoztatókat tartott az érdeklődők számára.

A kihelyezett ügyfélszolgálaton az érdeklődők nagyrészt a befektetési és hitel ügyintézéssel,  lakás lízing tanácsadással (ERSTE Ingatlan Lízing Zrt, ING-CIB Hitel konstrukció.), az Egység 2002 Kft. régi és új projektjeivel (Wolf Haus Kft, Gaja Liget Projekt Kft, Zichy Liget Projekt, SAS Személyi-Alkusz-Szolgálat), valamint a nyugdíjpénztári tájékoztatással kapcsolatban kaphattak információt.

Az állomány tagjai termék és szolgáltatás bemutatókon, tájékoztatókon ismerkedhettek meg a Vértes Autósiskola, Vitál Club Kerékpáráruház, Ökonet, a móri Hétkúti Wellnes Hotel és Lovaspark, a Tupperware, a Cosmo Sport Centrum, a Velence Resort&Spa Szálloda, az ÁNTSZ, a Pfizer Kft, valamint a Casada Kft termékeivel.

A véradás gyors és precíz lefolyásában a székesfehérvári véradóközpont munkatársainak volt köszönhető. Míg az első véradással egybekötött szolgáltatónapon (2008. március 9.) hosszasan kígyózott a sor és 173-an adták le vérüket, most a hatodik alkalommal megrendezett véradáson majdnem csak sorkivárás nélkül 170-en adták le vérüket.

A VI. Véradással egybekötött Szolgéltatónap kiemelt támogatója a City Food Kft, valamint a Food Plusz Kft. volt. Ezúton is szeretnénk megköszönni nekik az eddig nyújtott segítséget és támogatást!

A rendezvény végéig a Honvédszakszervezetbe 2 fő kérte felvételét, a Honvéd önkéntes és magán nyugdíjpénztárhoz többen csatlakoztak.

Grell Norbert

A fehérvári Híradózászlóalj szakmai kirándulása Kecelen

A székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Híradózászlóalj tagjai számára szakmai kirándulást szervezett 2009. június 17-én a keceli HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum – Pintér Müvek Hadtörténeti Múzeum és Haditechnikai Parkjába.

A Híradózászlóalj tagjai közük 28-an indultak neki korán reggel a hosszú útnak. A kiránduláson résztvevőket kegyébe fogatta az időjárás, így a szabadtéri programok is zavartalanul folyhattak. A kirándulást szervezők a helyi HOSZ alapszervezet által meghirdetet „Aktivitás 2008” csoportok között lezajlott versenyben elnyert vándorkupáért járó jutalmat használták fel a belépőjegyek megvásárlásához.

Kecelen a több ezer katonai, harcászati eszközt bemutató múzeumot csodálták meg a résztvevők. A fegyvermúzeumban, többek között a Magyar Honvédségben rendszeresített pisztolyok, puskák, géppuskák, kézi fegyverek teljes arzenálját, valamint Kádár János vadászfegyvereit is megtekinthették az érdeklődők. A tüzérmúzeumban a magyar tüzérség eszközeit, korhüöltözékeit tekinthették meg. A makett kiállításon sok száz különféle harci eszköz miniatür másolatát csodálhatták meg.

A Haditechnikai Park több mint 3 hektáros szabadtéri kiállításán a Magyar Honvédségben eddig használt különböző harci eszközei között tölttötték el idejük nagyrészét, ahol a T-34-es harckocsi, páncélozott harci jármüvek, rakétakilövő állások, lokátorok, föld-levegő, levegő-levegő rakéták, a MiG-15-ös repülőgépektől a MiG-23-as, SZU-22-es, L-39-es repülőgépekig, csata- és csapatszállító helikopterekig, a megszünt folyami flottilla hajóinak különféle típusáig mindent megnézhettek az érdeklődők.

Hazafele a soltvadkerti Korona Cukrászdában töltődtek fel a kirándulók. Élményekben gazdagon értek haza a kiránduláson résztvevők. Köszönjük a szakmai kirándulás támogatását Dr. Révész Gyula mk. ezredes parancsnoknak, valamint a szervezés és lebonyolításban Marosvölgyi Vince őrnagy és Tóth László őrnagy segítségét!

 Holc János

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban az egyik közösségi oldalon néhány fotó jelent meg a vélhetően nemrégen átadott új Jak-130-asokról, melyeket Oroszország szállított le Mianmarnak.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.