2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Borka Istvánt a ,,Honvédszakszervezet halottjává\" nyilvánította az elnökség

Hosz  |  2009. 08. 04., 13:48

Szakszervezetünk elnökségének augusztus 4-i ülésén az aktuális szakszervezetpolitikai témák megtárgyalása mellett honlapunk arculati és tartalmi változásairól, valamint az Egység 2002 Kft. idei első félévi gazdálkodásáról is szó esett. Az elnökségi tagok, szekcióelnökök és az ügyvivők részvételével lezajlott, Mészáros Géza elnök vezette ülésen Borka Istvánt a ,,Honvédszakszervezet halottjává\" nyilvánították...

Miután Mészáros Géza elnök köszöntötte a megjelenteket, a május 5-i és a június 2-i elnökségi, valamint a május 14-i választmányi ülés jegyzőkönyvét fogadták el. A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során dr. Heiling Ottó alelnök elmondta: a HM tárca csak a hamarosan meghozandó kormányzati döntés függvényében hajlandó tovább tárgyalni szakszervezetünk követeléseivel kapcsolatos pénzügyi vonatkozásokról. Ezzel kapcsolatban a HÉF müködtetőjének, dr. Vadai Ágnes államtitkárnak már hetekkel ezelőtt elküldött levelünkre a mai napig nem érkezett válasz.

Az alelnök szólt dr. Szalay Ferenc szolnoki polgármesterrel lezajlott tárgyalásairól, majd a szakszervezet féléves gazdasági helyzetével kapcsolatos könyvelésről. Ezt követően a szolgálati törvény (Hjt.) módosításával kapcsolatos egyeztetésekről, a szerződéses állomány leszerelési segélyének kérdésköréről, a lakhatási támogatás kiterjesztéséről, a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításáról, valamint az előmeneteli rendszer módosítás-tervezetéről tárgyaltak. Az alelnöki tájékoztatóban a foglalkoztatás, a munkaidőkeret, illetve a készenléti jellegü beosztások kérdéskörével kapcsolatban elhangzott: az Alkotmánybíróság korábbi elutasító határozata miatt a HM tárca semmilyen kényszert nem érez, hogy jogszabályt módosítson.

Dr. Heiling Ottó alelnök arról is tájékoztatott, hogy szeptember 3-án – a Liga-tagsággal kapcsolatban, három tagszervezet kérésére – Rendkívüli Küldöttgyülést tart majd az FRDÉSZ.

A vezető tisztségviselők tájékoztatóját folytatva, Szincsák Gyula alelnök a tiltakozó akciósorozattal kapcsolatban elmondta, hogy a HM tárca halogató politikája jelenleg nem teszi lehetővé a demonstráció korrekt értékelését, ezért ezt a szeptemberi elnökségi ülésre halasztjuk. A demonstrációs bizottság jelenleg is müködik és a kormányzati döntés függvényében hozzuk majd meg saját döntéseinket, illetve tesszük meg további lépéseinket – tette hozzá.

Szincsák alelnök hozzátette, hogy a jelenlegi minisztériumi vezetés nagyon sajátságosan, illetve sok esetben egyoldalúan kezeli a HÉF témakörét, mint érdekegyeztető fórumot. 

A szerződéses állomány folyamatban lévő ügyeivel kapcsolatban kijelentette, hogy - a rengeteg érdemi javaslatunk ellenére - továbbra sincs semmilyen pozitív előrelépés.  

Tagfelvételről szóló napirend során – Mészáros Géza és Sörös István előterjesztésére – arról döntöttek, hogy Vajkay Zoltán ny. őrnagyot a nyugállományú tagok sorába, míg Kocsis Andrást, Takács Róbertet, Horváth Miklóst, Budaháziné Major Ágnest, Molnár Tibort és Fenyves Tamás Zoltánt a pártoló tagok sorába vették fel.

Ezt követően az Egység 2002 Kft 2008-as beszámolója, annak elfogadása, döntés az eredményről, illetve a Kft. 2008.évi üzleti tevékenységéről szóló kiegészítés volt napirenden. Miután Mészáros Géza elnök megköszönte a beszámoló korrekt és kritikai hangnemét, Szincsák Gyula alelnök elmondta, hogy a dokumentum kellően érzékelteti, hogy a Kft. a tagság számára szolgáltató szervezet, ezért aztán a profit megítélésekor és értékelésekor is ezt figyelembe véve kell majd továbbgondolkodni.

Az „Egyebek” napirendben elsőként a szakszervezet honlapja új arculatának és funkciójának tervezetét tárgyalták. Koncsik István rendszergazda tájékoztatójában az új weblappal kapcsolatos újdonságokat szedte csokorba, így beszélt a dizájn, a fórum, és a regisztráció jövőbeni változásairól is. Ezt követően az elnökségi tagok mondták el véleményeiket az új weblap főoldaláról, illetve a honlap nyújtotta szolgáltatásokról.

Ezt követően előzetes tájékoztató hangzott el az Egység 2002 Kft. 2009. első félévi gazdálkodásáról. Sárkány Ferenc ügyvezető és Jakubik András kelet-magyarországi területi ügyvivő a békésszentandrási pihenőhely eddig elvégzett felújítási munkálatairól is beszámolt. A Kft. ügyvezetője kijelentette, hogy az alapító által megfogalmazott elvárások teljesítése időarányos.

Ezt követően Bátor Ferenc elnökségi tag egy kombinált életbiztosítási ajánlatot terjesztett a döntéshozók felé. A javaslatról az elnökség a következő, szeptember 2-i ülésén tovább egyeztet.

Ezt követően a szerződéses szekció elnöksége kommunikációjának támogatásáról egyeztetett az elnökség. Szincsák Gyula alelnök javaslatára a szekció alelnök számára telefonköltség-térítést szavazott meg a grémium.

A segélyezésről szóló előterjesztés során elhangzott, hogy folyamatosan nő a szociális jellegü segélyezés igénye.

Ezt követően a Honvédszakszervezet halottja intézmény létrehozásáról és haláleset minősítéséről terjesztett be határozati javaslatot Szincsák Gyula. Az alelnök elmondta, hogy a ,,Honvédszakszervezet halottjává" nyilvánítás részletes szabályainak kidolgozásáról a Választmány 2009. őszi ülése dönt majd. Borka István alapító tag, korábbi vezető tisztségviselő csütörtöki temetési szertartásáról szakszervezetünk elnöke elmondta, hogy a gyászszertartás után szük körben megemlékező beszélgetést tartanak a család, valamint a szakszervezet volt és jelenlegi tisztségviselői.

Az elnökség - mivel a szakszervezet, a tagság érdekében kifejtett tevékenységével elévülhetetlen érdemeket szerzett, a kegyelet kifejezés érdekében és az emlékének ápolása szándékával - Borka Istvánt a ,,Honvédszakszervezet halottjává" nyilvánította.

A Hosz elnöksége szeptember 2-án tartja következő ülését.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.