2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Borka Istvánt a ,,Honvédszakszervezet halottjává\" nyilvánította az elnökség

Hosz  |  2009. 08. 04., 13:48

Szakszervezetünk elnökségének augusztus 4-i ülésén az aktuális szakszervezetpolitikai témák megtárgyalása mellett honlapunk arculati és tartalmi változásairól, valamint az Egység 2002 Kft. idei első félévi gazdálkodásáról is szó esett. Az elnökségi tagok, szekcióelnökök és az ügyvivők részvételével lezajlott, Mészáros Géza elnök vezette ülésen Borka Istvánt a ,,Honvédszakszervezet halottjává\" nyilvánították...

Miután Mészáros Géza elnök köszöntötte a megjelenteket, a május 5-i és a június 2-i elnökségi, valamint a május 14-i választmányi ülés jegyzőkönyvét fogadták el. A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során dr. Heiling Ottó alelnök elmondta: a HM tárca csak a hamarosan meghozandó kormányzati döntés függvényében hajlandó tovább tárgyalni szakszervezetünk követeléseivel kapcsolatos pénzügyi vonatkozásokról. Ezzel kapcsolatban a HÉF müködtetőjének, dr. Vadai Ágnes államtitkárnak már hetekkel ezelőtt elküldött levelünkre a mai napig nem érkezett válasz.

Az alelnök szólt dr. Szalay Ferenc szolnoki polgármesterrel lezajlott tárgyalásairól, majd a szakszervezet féléves gazdasági helyzetével kapcsolatos könyvelésről. Ezt követően a szolgálati törvény (Hjt.) módosításával kapcsolatos egyeztetésekről, a szerződéses állomány leszerelési segélyének kérdésköréről, a lakhatási támogatás kiterjesztéséről, a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításáról, valamint az előmeneteli rendszer módosítás-tervezetéről tárgyaltak. Az alelnöki tájékoztatóban a foglalkoztatás, a munkaidőkeret, illetve a készenléti jellegü beosztások kérdéskörével kapcsolatban elhangzott: az Alkotmánybíróság korábbi elutasító határozata miatt a HM tárca semmilyen kényszert nem érez, hogy jogszabályt módosítson.

Dr. Heiling Ottó alelnök arról is tájékoztatott, hogy szeptember 3-án – a Liga-tagsággal kapcsolatban, három tagszervezet kérésére – Rendkívüli Küldöttgyülést tart majd az FRDÉSZ.

A vezető tisztségviselők tájékoztatóját folytatva, Szincsák Gyula alelnök a tiltakozó akciósorozattal kapcsolatban elmondta, hogy a HM tárca halogató politikája jelenleg nem teszi lehetővé a demonstráció korrekt értékelését, ezért ezt a szeptemberi elnökségi ülésre halasztjuk. A demonstrációs bizottság jelenleg is müködik és a kormányzati döntés függvényében hozzuk majd meg saját döntéseinket, illetve tesszük meg további lépéseinket – tette hozzá.

Szincsák alelnök hozzátette, hogy a jelenlegi minisztériumi vezetés nagyon sajátságosan, illetve sok esetben egyoldalúan kezeli a HÉF témakörét, mint érdekegyeztető fórumot. 

A szerződéses állomány folyamatban lévő ügyeivel kapcsolatban kijelentette, hogy - a rengeteg érdemi javaslatunk ellenére - továbbra sincs semmilyen pozitív előrelépés.  

Tagfelvételről szóló napirend során – Mészáros Géza és Sörös István előterjesztésére – arról döntöttek, hogy Vajkay Zoltán ny. őrnagyot a nyugállományú tagok sorába, míg Kocsis Andrást, Takács Róbertet, Horváth Miklóst, Budaháziné Major Ágnest, Molnár Tibort és Fenyves Tamás Zoltánt a pártoló tagok sorába vették fel.

Ezt követően az Egység 2002 Kft 2008-as beszámolója, annak elfogadása, döntés az eredményről, illetve a Kft. 2008.évi üzleti tevékenységéről szóló kiegészítés volt napirenden. Miután Mészáros Géza elnök megköszönte a beszámoló korrekt és kritikai hangnemét, Szincsák Gyula alelnök elmondta, hogy a dokumentum kellően érzékelteti, hogy a Kft. a tagság számára szolgáltató szervezet, ezért aztán a profit megítélésekor és értékelésekor is ezt figyelembe véve kell majd továbbgondolkodni.

Az „Egyebek” napirendben elsőként a szakszervezet honlapja új arculatának és funkciójának tervezetét tárgyalták. Koncsik István rendszergazda tájékoztatójában az új weblappal kapcsolatos újdonságokat szedte csokorba, így beszélt a dizájn, a fórum, és a regisztráció jövőbeni változásairól is. Ezt követően az elnökségi tagok mondták el véleményeiket az új weblap főoldaláról, illetve a honlap nyújtotta szolgáltatásokról.

Ezt követően előzetes tájékoztató hangzott el az Egység 2002 Kft. 2009. első félévi gazdálkodásáról. Sárkány Ferenc ügyvezető és Jakubik András kelet-magyarországi területi ügyvivő a békésszentandrási pihenőhely eddig elvégzett felújítási munkálatairól is beszámolt. A Kft. ügyvezetője kijelentette, hogy az alapító által megfogalmazott elvárások teljesítése időarányos.

Ezt követően Bátor Ferenc elnökségi tag egy kombinált életbiztosítási ajánlatot terjesztett a döntéshozók felé. A javaslatról az elnökség a következő, szeptember 2-i ülésén tovább egyeztet.

Ezt követően a szerződéses szekció elnöksége kommunikációjának támogatásáról egyeztetett az elnökség. Szincsák Gyula alelnök javaslatára a szekció alelnök számára telefonköltség-térítést szavazott meg a grémium.

A segélyezésről szóló előterjesztés során elhangzott, hogy folyamatosan nő a szociális jellegü segélyezés igénye.

Ezt követően a Honvédszakszervezet halottja intézmény létrehozásáról és haláleset minősítéséről terjesztett be határozati javaslatot Szincsák Gyula. Az alelnök elmondta, hogy a ,,Honvédszakszervezet halottjává" nyilvánítás részletes szabályainak kidolgozásáról a Választmány 2009. őszi ülése dönt majd. Borka István alapító tag, korábbi vezető tisztségviselő csütörtöki temetési szertartásáról szakszervezetünk elnöke elmondta, hogy a gyászszertartás után szük körben megemlékező beszélgetést tartanak a család, valamint a szakszervezet volt és jelenlegi tisztségviselői.

Az elnökség - mivel a szakszervezet, a tagság érdekében kifejtett tevékenységével elévülhetetlen érdemeket szerzett, a kegyelet kifejezés érdekében és az emlékének ápolása szándékával - Borka Istvánt a ,,Honvédszakszervezet halottjává" nyilvánította.

A Hosz elnöksége szeptember 2-án tartja következő ülését.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

Az Ukroboronprom cég arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az An-70 katonai változatából kivesznek minden orosz eredetű fedélzeti berendezést.