2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 395 Ft   : 365 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bevetési Irány 2009: Sikeres bemutató, elégedett Hosz aktivisták

Hosz  |  2009. 09. 16., 07:55

A Magyar Honvédség több mint egy hónapig tartó, legnagyobb horderejű, harcászati színtű gyakorlatának alapkoncepcióját tökéletesen megvalósították a résztvevő katonák: szeptember 15-én bemutatták a politikai és szakmai vezetésnek, a civil társadalomnak a szervezeti és képességfejlesztési eredményeket. A „Bevetési Irány 2009” gyakorlaton olyan régi katonai képességeket elevenítettek fel, amelyek hosszú idő óta nem kerültek alkalmazásra, és – éppen emiatt – végrehajtásuk új kihívást jelentett mind a személyi állomány, mind az alkalmazott haditechnikai eszközök számára...

Az eseményen már nem csak a szárazföldi és a légierőhöz tartozó katonai szervezetek együttmüködését mutatták be, hanem a tüzszerész és hadihajó egységeket, a müszaki képességeket és a lövészek nemzetközi feladatokra felajánlott erőit is. A gyakorlatot új helyszínen, Ercsitől délre, a volt dunai átkelési gyakorlótér területén rendezték meg – a vízi akadály leküzdés képesség visszaállítása – az eddig végrehajtott feladatok tapasztalatainak alapján – időszerünek és szükségesnek bizonyult. A feladatokat magas fokú szakmai tudás mellett a környezetvédelmi rendszabályok maradéktalan betartása mellett hajtotta végre az állomány. A szeptember 15-ei bemutatót megtekintette Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök is – mindketten elismeréssel szóltak a magyar katonák felkészültségéről.

A gyakorlaton természetesen több olyan szakszervezeti aktivistával találkoztunk, akik részesei a sikeres bemutatónak: Varga Árpád és Proháczka Zoltán - a szentesi alapszervezet vezetője, illetve helyettese – a feszített munkatempójú felkészülést is fontosnak tartotta.

- Számunkra, akik oly régóta tartozunk a Magyar Honvédség kötelékébe – természetesnek tünnek az ilyen jellegü megmérettetések. Már 2005-ben jelen voltunk azon az eseményen, amikor Magyarország Európai Uniós csatlakozása apropóján pontonhíd kötötte össze Pestet és Budát. Úgy gondoljuk: a szentesi müszaki katonák akkor is, most is kitünően helytálltak, s bizonyították felkészültségüket. Talán kevesen tudják, hogy a Red Bull Racing repülős versenyen is közremüködtünk: a kompokon elhelyezett kapuk alapját mi telepítettük. Ez azt jelzi, hogy a civil világ is elismeri szaktudásunkat, s igénybe veszi ezt a speciális képességet. A felkészülés hetei alatt egyébként sátorokban laktunk, de tökéletes logisztikai háttér állt mögöttünk.

E véleményt megerősítette Rózsahegyi Miklós, a kecskeméti alapszervezeti vezető-helyettes is. A Hosz országos választmányának tagja közel másfél évtizede tartozik az érdekvédelmi szervezethez, s így természetes, hogy különös figyelemmel kíséri az állomány elhelyezését: véleménye szerint a szállás, az étkezés, a tisztálkodási lehetőségek – sőt a kantin is – maximálisan megfeleltek a katonák elvárásainak, s méltóak voltak egy korszerü, valóban európai szinten szervezett hadsereghez.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.