2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tömböl László vezérezredes: 2011-ben elengedhetetlen válik az illetményfejlesztés

Hosz  |  2009. 09. 24., 15:05

Tovább folytatódott Szolnokon a Szerződéses Katonák Országos Konferenciája (SZKOK). A szeptember 24-i, második nap elején dr. Heiling Ottó alelnök köszöntötte a megjelenteket, közöttük is a HM Honvéd Vezérkar Főnökét, az MH ÖHP parancsnokát, valamint a helyi alakulat, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokát. A vezérkar főnökének, majd az MH ÖHP parancsnokának őszinte hangú előadását szakmai tájékoztatók és fórum követte…

Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM HVK főnöke tájékoztatója elején megköszönte a részvételi lehetőséget, majd a személyi és technikai feltételrendszer biztosítottságát nevezte a legfontosabb befolyásoló tényezőnek.

A katonai szervezetek átalakítása során megfogalmaztuk, hogy a képességet hordozó szervezeti elemeket stabilizálni kell - mondta, majd hozzátette, hogy az afrikai zónában számítunk újabb missziós feladatokra. A vezérkar főnöke őszintén beszélt a szervezeti érdekről, a szerződéses katonák megtartásáról: 2009-2010-ben nincs lehetőség az illetményfejlesztésre, ám 2011-ben ez már elengedhetetlen lesz, hiszen a megtartás lehetetlenné válhat, és nagy mértékü kiáramlás indulhat meg. Amint elindul a gazdasági válság utáni fellendülés, ezek az illetmények már nem lesznek versenyképesek.

A vezérkar főnöke elmondta azt is, hogy a toborzással kapcsolatban a katonai szervezeteknél valós tájékoztatókat kell tartani, hiszen a professzionalizmus érdekében a minőségnek kell bekerülni, azért is, mert az önkéntes haderő keretein belül megfelelő fizikai és pszichikai felkészültségü személyi állományra van szükségünk. Tömböl vezérezredes kijelentette, hogy amunkaerő-piaci visszailleszkedés érdekében együttmüködési megállapodásra van szükség a társ fegyveres és rendvédelmi szervekkel, így természetesen a rendőrségel is. Elmondta, hogy a következő időszak toborzásra szánt forrásai a HM KTF-ról a HM SZEF-re kerülnek át – ezt majd az új SZMSZ is szabályozza.

Humán szolgálati rendszert vissza kell állítani: csapatpszichológusokra, humán szakemberekre van szükség. Nagyon jó példa is van már: a debreceni családtámogató irodán kiváló szakmai munka folyik, elképzeléseinknek egyébként összesen 84 fős igénye van. Olyan versenyképes tudással kell kibocsátani a szervezetből az embereket, amellyel a munkaerő-piacon biztosított lesz az elhelyezkedésük.

A vezérezredes azt is nyomatékosította, hogy hüségpénzzel, vagy ún. szerződés-hosszabbítási pénzzel kellene dotálnunk azt, aki továbbra is nálunk kíván maradni. Előadása végén hangsúlyozottan beszélt arról, hogy a méltatlanság a Magyar Honvédségbe vetett hitet rombolja. Szélsőséges, rasszista, kirekesztő megnyilvánulásokat és a büncselekményeket nem vagyok hajlandó eltürni, az egyenruha kötelez, a társadalom nem ismer eléggé bennünket, hiszen a honvédelem ügye nemcsak a katonák ügye - mondta a vezérkar főnöke

Előadása végén a szerződéses katonák – szolgálatellátással, lakhatással, illetménnyel, életjáradékkal és a méltatlanság intézményével kapcsolatos – kérdéseire válaszolt Tömböl vezérezredes.  Ezt követően a Hosz Tv-nek is nyilatkozott az első számú katona. Az interjút hamarosan láthatják honlapunkon - a szerk.

Ezt követően Benkő Tibor altábornagy MH ÖHP parancsnoka arról beszélt, hogy reálisan kell látni a helyzetet: elő lehet állni követelésekkel, de ebben a költségvetési helyzetben az is kérdéses, milyen feltételrendszert tudunk megtartani.

Engem nem nyugtat meg, hogy közel tízezer ember regisztrált a toborzóirodáknál, hiszen jelenleg is mintegy kettőezer-ötszáz feltöltetlen beosztás van az MH ÖHP és alárendeltjeinél – tette hozzá Benkő altábornagy. Előadása végén a kölcsönös, bizalomelvü kapcsolatra és a lojalitásra hívta fel a figyelmet, majd kijelentette: minden parancsnok kötelessége az érdekvédelem.  Az elszántság, a felkészültség és a bátorság példaértékü. Mi alakítjuk, mi formáljuk azt a képet, amelyet a társadalom kialakít rólunk. 

Ezt követően dr. Heiling Ottó megköszönte Benkő és Lamos tábornokoknak a rendezvény megszervezésében és lebonyolításában nyújtott segítséget, majd hozzátette, hogy az eddigi kérdésekre adott válaszokból is az derül ki, hogy ,,óriási a szakadék a kívánalmak és a politikai és katonai vezetők által biztosítható lehetőségek között".

Ezt követően szakmai előadások hangzottak el. Katonai alkalmasság rendje, az egészségügyi alkalmassági vizsgálat – volt a témája dr. Szilágyi Zsuzsanna orvos ezredes előadásának. Az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ parancsnok-helyettese nagyon fontos kérdésnek nevezte, hogy eldönthessük: alkalmas-e a katona beosztása ellátására. Ha olyan állománnyal rendelkezünk majd, amely a kritériumoknak folyamatosan megfelel, akkor ez egy tudatos szervezet-építés elérésével növelné a katonai pálya presztízsét is.

 

 

 

Dr. Meglécz Katalin orvos alezredes, az MH főepidemiológusa a H1N1 vírus és a kullancs elleni védekezésről adott közérdeklődésre számot tartó tájékoztatást. Beszélt a védekezési lehetőségekről, a tünetekről, az egyéni felelősségről, a kritikus infrastruktúrában (pl. Magyar Honvédség) dolgozók sajátosságairól, a magyar oltóanyagról, valamint a vakcina kiadásának várható napjáról (szeptember 29.) is.

A Szerződéses katonákat érintő személyügyi munka, előmenetel, át-, és továbbképzések rendszere – címet viselte Zsiga Tamás ezredes előadásának. A HM Személyzeti Főosztály központi előmeneteli és képzésszervezési osztályvezetője – egyebek mellett – a különböző állománycsoportok utánpótlásáról, a hivatásos és szerződéses jogviszony azonosságairól, a képzési rendszerről, valamint az élethosszig tartó tanulásról is beszélt.

Ezt követően, a szakmai előadások, konzultációk sorában ,,A katonák, kiemelten a szerződéses állomány illetmény és illetményen kívüli juttatásait, járandóságait érintő változások” címü előadás következett. Pál István ezredes, HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgató-helyettese az alapvető jogosultsági szabályokról, az illetményrendelet-módosítás hatálybalépéséről, a jogosultsági szabályokról, a régi szabályokhoz képest történő változásokról, az illetményelőleg folyósítási szabályairól, valamint a személyi jövedelemadó változásairól beszélt.

Szerződéses katonákat érintő ruházati, felszerelési, és élelmezési juttatások volt Horváth Tibor ezredes előadásának témája. A HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség ellátási osztályvezetője részletesen is beszélt a legénységi állomány ruházatáról, a védőruházati igényekről, a csapatpróbán lévő sportöltözetről, valamint a missziós ellátásról is. A hadi öltözet esetében nincs különbség a nemek között, az öltözködési szabályzat előírásait pedig be kell tartani - emelte ki Horváth ezredes.  

Szerződéses katonák lakhatása, lakhatási támogatása, jövőbeni célok és tervek - címet viselte dr. Ecsedi László őrnagy előadása. A HM Védelemgazdasági Főosztály lakásfelügyeleti osztályának helyettes vezetője közérdeklődésre számító előadása után számos kérdést tettek fel a megjelentek. 

Ezt követően a Hosz vezetése és a Biri Viktor szekcióelnök, Szijártó Zsolt alelnök értékelte a szakmai előadások és az azokat követő fórum tapasztalatait.

A második napot kulturális, zenés-táncos szórakoztató est zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.