2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tömböl László vezérezredes: 2011-ben elengedhetetlen válik az illetményfejlesztés

Hosz  |  2009. 09. 24., 15:05

Tovább folytatódott Szolnokon a Szerződéses Katonák Országos Konferenciája (SZKOK). A szeptember 24-i, második nap elején dr. Heiling Ottó alelnök köszöntötte a megjelenteket, közöttük is a HM Honvéd Vezérkar Főnökét, az MH ÖHP parancsnokát, valamint a helyi alakulat, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokát. A vezérkar főnökének, majd az MH ÖHP parancsnokának őszinte hangú előadását szakmai tájékoztatók és fórum követte…

Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM HVK főnöke tájékoztatója elején megköszönte a részvételi lehetőséget, majd a személyi és technikai feltételrendszer biztosítottságát nevezte a legfontosabb befolyásoló tényezőnek.

A katonai szervezetek átalakítása során megfogalmaztuk, hogy a képességet hordozó szervezeti elemeket stabilizálni kell - mondta, majd hozzátette, hogy az afrikai zónában számítunk újabb missziós feladatokra. A vezérkar főnöke őszintén beszélt a szervezeti érdekről, a szerződéses katonák megtartásáról: 2009-2010-ben nincs lehetőség az illetményfejlesztésre, ám 2011-ben ez már elengedhetetlen lesz, hiszen a megtartás lehetetlenné válhat, és nagy mértékü kiáramlás indulhat meg. Amint elindul a gazdasági válság utáni fellendülés, ezek az illetmények már nem lesznek versenyképesek.

A vezérkar főnöke elmondta azt is, hogy a toborzással kapcsolatban a katonai szervezeteknél valós tájékoztatókat kell tartani, hiszen a professzionalizmus érdekében a minőségnek kell bekerülni, azért is, mert az önkéntes haderő keretein belül megfelelő fizikai és pszichikai felkészültségü személyi állományra van szükségünk. Tömböl vezérezredes kijelentette, hogy amunkaerő-piaci visszailleszkedés érdekében együttmüködési megállapodásra van szükség a társ fegyveres és rendvédelmi szervekkel, így természetesen a rendőrségel is. Elmondta, hogy a következő időszak toborzásra szánt forrásai a HM KTF-ról a HM SZEF-re kerülnek át – ezt majd az új SZMSZ is szabályozza.

Humán szolgálati rendszert vissza kell állítani: csapatpszichológusokra, humán szakemberekre van szükség. Nagyon jó példa is van már: a debreceni családtámogató irodán kiváló szakmai munka folyik, elképzeléseinknek egyébként összesen 84 fős igénye van. Olyan versenyképes tudással kell kibocsátani a szervezetből az embereket, amellyel a munkaerő-piacon biztosított lesz az elhelyezkedésük.

A vezérezredes azt is nyomatékosította, hogy hüségpénzzel, vagy ún. szerződés-hosszabbítási pénzzel kellene dotálnunk azt, aki továbbra is nálunk kíván maradni. Előadása végén hangsúlyozottan beszélt arról, hogy a méltatlanság a Magyar Honvédségbe vetett hitet rombolja. Szélsőséges, rasszista, kirekesztő megnyilvánulásokat és a büncselekményeket nem vagyok hajlandó eltürni, az egyenruha kötelez, a társadalom nem ismer eléggé bennünket, hiszen a honvédelem ügye nemcsak a katonák ügye - mondta a vezérkar főnöke

Előadása végén a szerződéses katonák – szolgálatellátással, lakhatással, illetménnyel, életjáradékkal és a méltatlanság intézményével kapcsolatos – kérdéseire válaszolt Tömböl vezérezredes.  Ezt követően a Hosz Tv-nek is nyilatkozott az első számú katona. Az interjút hamarosan láthatják honlapunkon - a szerk.

Ezt követően Benkő Tibor altábornagy MH ÖHP parancsnoka arról beszélt, hogy reálisan kell látni a helyzetet: elő lehet állni követelésekkel, de ebben a költségvetési helyzetben az is kérdéses, milyen feltételrendszert tudunk megtartani.

Engem nem nyugtat meg, hogy közel tízezer ember regisztrált a toborzóirodáknál, hiszen jelenleg is mintegy kettőezer-ötszáz feltöltetlen beosztás van az MH ÖHP és alárendeltjeinél – tette hozzá Benkő altábornagy. Előadása végén a kölcsönös, bizalomelvü kapcsolatra és a lojalitásra hívta fel a figyelmet, majd kijelentette: minden parancsnok kötelessége az érdekvédelem.  Az elszántság, a felkészültség és a bátorság példaértékü. Mi alakítjuk, mi formáljuk azt a képet, amelyet a társadalom kialakít rólunk. 

Ezt követően dr. Heiling Ottó megköszönte Benkő és Lamos tábornokoknak a rendezvény megszervezésében és lebonyolításában nyújtott segítséget, majd hozzátette, hogy az eddigi kérdésekre adott válaszokból is az derül ki, hogy ,,óriási a szakadék a kívánalmak és a politikai és katonai vezetők által biztosítható lehetőségek között".

Ezt követően szakmai előadások hangzottak el. Katonai alkalmasság rendje, az egészségügyi alkalmassági vizsgálat – volt a témája dr. Szilágyi Zsuzsanna orvos ezredes előadásának. Az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ parancsnok-helyettese nagyon fontos kérdésnek nevezte, hogy eldönthessük: alkalmas-e a katona beosztása ellátására. Ha olyan állománnyal rendelkezünk majd, amely a kritériumoknak folyamatosan megfelel, akkor ez egy tudatos szervezet-építés elérésével növelné a katonai pálya presztízsét is.

 

 

 

Dr. Meglécz Katalin orvos alezredes, az MH főepidemiológusa a H1N1 vírus és a kullancs elleni védekezésről adott közérdeklődésre számot tartó tájékoztatást. Beszélt a védekezési lehetőségekről, a tünetekről, az egyéni felelősségről, a kritikus infrastruktúrában (pl. Magyar Honvédség) dolgozók sajátosságairól, a magyar oltóanyagról, valamint a vakcina kiadásának várható napjáról (szeptember 29.) is.

A Szerződéses katonákat érintő személyügyi munka, előmenetel, át-, és továbbképzések rendszere – címet viselte Zsiga Tamás ezredes előadásának. A HM Személyzeti Főosztály központi előmeneteli és képzésszervezési osztályvezetője – egyebek mellett – a különböző állománycsoportok utánpótlásáról, a hivatásos és szerződéses jogviszony azonosságairól, a képzési rendszerről, valamint az élethosszig tartó tanulásról is beszélt.

Ezt követően, a szakmai előadások, konzultációk sorában ,,A katonák, kiemelten a szerződéses állomány illetmény és illetményen kívüli juttatásait, járandóságait érintő változások” címü előadás következett. Pál István ezredes, HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgató-helyettese az alapvető jogosultsági szabályokról, az illetményrendelet-módosítás hatálybalépéséről, a jogosultsági szabályokról, a régi szabályokhoz képest történő változásokról, az illetményelőleg folyósítási szabályairól, valamint a személyi jövedelemadó változásairól beszélt.

Szerződéses katonákat érintő ruházati, felszerelési, és élelmezési juttatások volt Horváth Tibor ezredes előadásának témája. A HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség ellátási osztályvezetője részletesen is beszélt a legénységi állomány ruházatáról, a védőruházati igényekről, a csapatpróbán lévő sportöltözetről, valamint a missziós ellátásról is. A hadi öltözet esetében nincs különbség a nemek között, az öltözködési szabályzat előírásait pedig be kell tartani - emelte ki Horváth ezredes.  

Szerződéses katonák lakhatása, lakhatási támogatása, jövőbeni célok és tervek - címet viselte dr. Ecsedi László őrnagy előadása. A HM Védelemgazdasági Főosztály lakásfelügyeleti osztályának helyettes vezetője közérdeklődésre számító előadása után számos kérdést tettek fel a megjelentek. 

Ezt követően a Hosz vezetése és a Biri Viktor szekcióelnök, Szijártó Zsolt alelnök értékelte a szakmai előadások és az azokat követő fórum tapasztalatait.

A második napot kulturális, zenés-táncos szórakoztató est zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.