2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tömböl László vezérezredes: 2011-ben elengedhetetlen válik az illetményfejlesztés

Hosz  |  2009. 09. 24., 15:05

Tovább folytatódott Szolnokon a Szerződéses Katonák Országos Konferenciája (SZKOK). A szeptember 24-i, második nap elején dr. Heiling Ottó alelnök köszöntötte a megjelenteket, közöttük is a HM Honvéd Vezérkar Főnökét, az MH ÖHP parancsnokát, valamint a helyi alakulat, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokát. A vezérkar főnökének, majd az MH ÖHP parancsnokának őszinte hangú előadását szakmai tájékoztatók és fórum követte…

Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM HVK főnöke tájékoztatója elején megköszönte a részvételi lehetőséget, majd a személyi és technikai feltételrendszer biztosítottságát nevezte a legfontosabb befolyásoló tényezőnek.

A katonai szervezetek átalakítása során megfogalmaztuk, hogy a képességet hordozó szervezeti elemeket stabilizálni kell - mondta, majd hozzátette, hogy az afrikai zónában számítunk újabb missziós feladatokra. A vezérkar főnöke őszintén beszélt a szervezeti érdekről, a szerződéses katonák megtartásáról: 2009-2010-ben nincs lehetőség az illetményfejlesztésre, ám 2011-ben ez már elengedhetetlen lesz, hiszen a megtartás lehetetlenné válhat, és nagy mértékü kiáramlás indulhat meg. Amint elindul a gazdasági válság utáni fellendülés, ezek az illetmények már nem lesznek versenyképesek.

A vezérkar főnöke elmondta azt is, hogy a toborzással kapcsolatban a katonai szervezeteknél valós tájékoztatókat kell tartani, hiszen a professzionalizmus érdekében a minőségnek kell bekerülni, azért is, mert az önkéntes haderő keretein belül megfelelő fizikai és pszichikai felkészültségü személyi állományra van szükségünk. Tömböl vezérezredes kijelentette, hogy amunkaerő-piaci visszailleszkedés érdekében együttmüködési megállapodásra van szükség a társ fegyveres és rendvédelmi szervekkel, így természetesen a rendőrségel is. Elmondta, hogy a következő időszak toborzásra szánt forrásai a HM KTF-ról a HM SZEF-re kerülnek át – ezt majd az új SZMSZ is szabályozza.

Humán szolgálati rendszert vissza kell állítani: csapatpszichológusokra, humán szakemberekre van szükség. Nagyon jó példa is van már: a debreceni családtámogató irodán kiváló szakmai munka folyik, elképzeléseinknek egyébként összesen 84 fős igénye van. Olyan versenyképes tudással kell kibocsátani a szervezetből az embereket, amellyel a munkaerő-piacon biztosított lesz az elhelyezkedésük.

A vezérezredes azt is nyomatékosította, hogy hüségpénzzel, vagy ún. szerződés-hosszabbítási pénzzel kellene dotálnunk azt, aki továbbra is nálunk kíván maradni. Előadása végén hangsúlyozottan beszélt arról, hogy a méltatlanság a Magyar Honvédségbe vetett hitet rombolja. Szélsőséges, rasszista, kirekesztő megnyilvánulásokat és a büncselekményeket nem vagyok hajlandó eltürni, az egyenruha kötelez, a társadalom nem ismer eléggé bennünket, hiszen a honvédelem ügye nemcsak a katonák ügye - mondta a vezérkar főnöke

Előadása végén a szerződéses katonák – szolgálatellátással, lakhatással, illetménnyel, életjáradékkal és a méltatlanság intézményével kapcsolatos – kérdéseire válaszolt Tömböl vezérezredes.  Ezt követően a Hosz Tv-nek is nyilatkozott az első számú katona. Az interjút hamarosan láthatják honlapunkon - a szerk.

Ezt követően Benkő Tibor altábornagy MH ÖHP parancsnoka arról beszélt, hogy reálisan kell látni a helyzetet: elő lehet állni követelésekkel, de ebben a költségvetési helyzetben az is kérdéses, milyen feltételrendszert tudunk megtartani.

Engem nem nyugtat meg, hogy közel tízezer ember regisztrált a toborzóirodáknál, hiszen jelenleg is mintegy kettőezer-ötszáz feltöltetlen beosztás van az MH ÖHP és alárendeltjeinél – tette hozzá Benkő altábornagy. Előadása végén a kölcsönös, bizalomelvü kapcsolatra és a lojalitásra hívta fel a figyelmet, majd kijelentette: minden parancsnok kötelessége az érdekvédelem.  Az elszántság, a felkészültség és a bátorság példaértékü. Mi alakítjuk, mi formáljuk azt a képet, amelyet a társadalom kialakít rólunk. 

Ezt követően dr. Heiling Ottó megköszönte Benkő és Lamos tábornokoknak a rendezvény megszervezésében és lebonyolításában nyújtott segítséget, majd hozzátette, hogy az eddigi kérdésekre adott válaszokból is az derül ki, hogy ,,óriási a szakadék a kívánalmak és a politikai és katonai vezetők által biztosítható lehetőségek között".

Ezt követően szakmai előadások hangzottak el. Katonai alkalmasság rendje, az egészségügyi alkalmassági vizsgálat – volt a témája dr. Szilágyi Zsuzsanna orvos ezredes előadásának. Az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ parancsnok-helyettese nagyon fontos kérdésnek nevezte, hogy eldönthessük: alkalmas-e a katona beosztása ellátására. Ha olyan állománnyal rendelkezünk majd, amely a kritériumoknak folyamatosan megfelel, akkor ez egy tudatos szervezet-építés elérésével növelné a katonai pálya presztízsét is.

 

 

 

Dr. Meglécz Katalin orvos alezredes, az MH főepidemiológusa a H1N1 vírus és a kullancs elleni védekezésről adott közérdeklődésre számot tartó tájékoztatást. Beszélt a védekezési lehetőségekről, a tünetekről, az egyéni felelősségről, a kritikus infrastruktúrában (pl. Magyar Honvédség) dolgozók sajátosságairól, a magyar oltóanyagról, valamint a vakcina kiadásának várható napjáról (szeptember 29.) is.

A Szerződéses katonákat érintő személyügyi munka, előmenetel, át-, és továbbképzések rendszere – címet viselte Zsiga Tamás ezredes előadásának. A HM Személyzeti Főosztály központi előmeneteli és képzésszervezési osztályvezetője – egyebek mellett – a különböző állománycsoportok utánpótlásáról, a hivatásos és szerződéses jogviszony azonosságairól, a képzési rendszerről, valamint az élethosszig tartó tanulásról is beszélt.

Ezt követően, a szakmai előadások, konzultációk sorában ,,A katonák, kiemelten a szerződéses állomány illetmény és illetményen kívüli juttatásait, járandóságait érintő változások” címü előadás következett. Pál István ezredes, HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgató-helyettese az alapvető jogosultsági szabályokról, az illetményrendelet-módosítás hatálybalépéséről, a jogosultsági szabályokról, a régi szabályokhoz képest történő változásokról, az illetményelőleg folyósítási szabályairól, valamint a személyi jövedelemadó változásairól beszélt.

Szerződéses katonákat érintő ruházati, felszerelési, és élelmezési juttatások volt Horváth Tibor ezredes előadásának témája. A HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség ellátási osztályvezetője részletesen is beszélt a legénységi állomány ruházatáról, a védőruházati igényekről, a csapatpróbán lévő sportöltözetről, valamint a missziós ellátásról is. A hadi öltözet esetében nincs különbség a nemek között, az öltözködési szabályzat előírásait pedig be kell tartani - emelte ki Horváth ezredes.  

Szerződéses katonák lakhatása, lakhatási támogatása, jövőbeni célok és tervek - címet viselte dr. Ecsedi László őrnagy előadása. A HM Védelemgazdasági Főosztály lakásfelügyeleti osztályának helyettes vezetője közérdeklődésre számító előadása után számos kérdést tettek fel a megjelentek. 

Ezt követően a Hosz vezetése és a Biri Viktor szekcióelnök, Szijártó Zsolt alelnök értékelte a szakmai előadások és az azokat követő fórum tapasztalatait.

A második napot kulturális, zenés-táncos szórakoztató est zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Sokkal költségesebb a svéd fegyveres erők Hkp 14 (leánykori nevén NHIndustries NH90) taktikai helikoptereinek üzemeltetése, mint amit korábban terveztek.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.