2017. 12. 14. csütörtök
Szilárda
: 314 Ft   : 268 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tömböl László vezérezredes: 2011-ben elengedhetetlen válik az illetményfejlesztés

Hosz  |  2009. 09. 24., 15:05

Tovább folytatódott Szolnokon a Szerződéses Katonák Országos Konferenciája (SZKOK). A szeptember 24-i, második nap elején dr. Heiling Ottó alelnök köszöntötte a megjelenteket, közöttük is a HM Honvéd Vezérkar Főnökét, az MH ÖHP parancsnokát, valamint a helyi alakulat, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokát. A vezérkar főnökének, majd az MH ÖHP parancsnokának őszinte hangú előadását szakmai tájékoztatók és fórum követte…

Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM HVK főnöke tájékoztatója elején megköszönte a részvételi lehetőséget, majd a személyi és technikai feltételrendszer biztosítottságát nevezte a legfontosabb befolyásoló tényezőnek.

A katonai szervezetek átalakítása során megfogalmaztuk, hogy a képességet hordozó szervezeti elemeket stabilizálni kell - mondta, majd hozzátette, hogy az afrikai zónában számítunk újabb missziós feladatokra. A vezérkar főnöke őszintén beszélt a szervezeti érdekről, a szerződéses katonák megtartásáról: 2009-2010-ben nincs lehetőség az illetményfejlesztésre, ám 2011-ben ez már elengedhetetlen lesz, hiszen a megtartás lehetetlenné válhat, és nagy mértékü kiáramlás indulhat meg. Amint elindul a gazdasági válság utáni fellendülés, ezek az illetmények már nem lesznek versenyképesek.

A vezérkar főnöke elmondta azt is, hogy a toborzással kapcsolatban a katonai szervezeteknél valós tájékoztatókat kell tartani, hiszen a professzionalizmus érdekében a minőségnek kell bekerülni, azért is, mert az önkéntes haderő keretein belül megfelelő fizikai és pszichikai felkészültségü személyi állományra van szükségünk. Tömböl vezérezredes kijelentette, hogy amunkaerő-piaci visszailleszkedés érdekében együttmüködési megállapodásra van szükség a társ fegyveres és rendvédelmi szervekkel, így természetesen a rendőrségel is. Elmondta, hogy a következő időszak toborzásra szánt forrásai a HM KTF-ról a HM SZEF-re kerülnek át – ezt majd az új SZMSZ is szabályozza.

Humán szolgálati rendszert vissza kell állítani: csapatpszichológusokra, humán szakemberekre van szükség. Nagyon jó példa is van már: a debreceni családtámogató irodán kiváló szakmai munka folyik, elképzeléseinknek egyébként összesen 84 fős igénye van. Olyan versenyképes tudással kell kibocsátani a szervezetből az embereket, amellyel a munkaerő-piacon biztosított lesz az elhelyezkedésük.

A vezérezredes azt is nyomatékosította, hogy hüségpénzzel, vagy ún. szerződés-hosszabbítási pénzzel kellene dotálnunk azt, aki továbbra is nálunk kíván maradni. Előadása végén hangsúlyozottan beszélt arról, hogy a méltatlanság a Magyar Honvédségbe vetett hitet rombolja. Szélsőséges, rasszista, kirekesztő megnyilvánulásokat és a büncselekményeket nem vagyok hajlandó eltürni, az egyenruha kötelez, a társadalom nem ismer eléggé bennünket, hiszen a honvédelem ügye nemcsak a katonák ügye - mondta a vezérkar főnöke

Előadása végén a szerződéses katonák – szolgálatellátással, lakhatással, illetménnyel, életjáradékkal és a méltatlanság intézményével kapcsolatos – kérdéseire válaszolt Tömböl vezérezredes.  Ezt követően a Hosz Tv-nek is nyilatkozott az első számú katona. Az interjút hamarosan láthatják honlapunkon - a szerk.

Ezt követően Benkő Tibor altábornagy MH ÖHP parancsnoka arról beszélt, hogy reálisan kell látni a helyzetet: elő lehet állni követelésekkel, de ebben a költségvetési helyzetben az is kérdéses, milyen feltételrendszert tudunk megtartani.

Engem nem nyugtat meg, hogy közel tízezer ember regisztrált a toborzóirodáknál, hiszen jelenleg is mintegy kettőezer-ötszáz feltöltetlen beosztás van az MH ÖHP és alárendeltjeinél – tette hozzá Benkő altábornagy. Előadása végén a kölcsönös, bizalomelvü kapcsolatra és a lojalitásra hívta fel a figyelmet, majd kijelentette: minden parancsnok kötelessége az érdekvédelem.  Az elszántság, a felkészültség és a bátorság példaértékü. Mi alakítjuk, mi formáljuk azt a képet, amelyet a társadalom kialakít rólunk. 

Ezt követően dr. Heiling Ottó megköszönte Benkő és Lamos tábornokoknak a rendezvény megszervezésében és lebonyolításában nyújtott segítséget, majd hozzátette, hogy az eddigi kérdésekre adott válaszokból is az derül ki, hogy ,,óriási a szakadék a kívánalmak és a politikai és katonai vezetők által biztosítható lehetőségek között".

Ezt követően szakmai előadások hangzottak el. Katonai alkalmasság rendje, az egészségügyi alkalmassági vizsgálat – volt a témája dr. Szilágyi Zsuzsanna orvos ezredes előadásának. Az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ parancsnok-helyettese nagyon fontos kérdésnek nevezte, hogy eldönthessük: alkalmas-e a katona beosztása ellátására. Ha olyan állománnyal rendelkezünk majd, amely a kritériumoknak folyamatosan megfelel, akkor ez egy tudatos szervezet-építés elérésével növelné a katonai pálya presztízsét is.

 

 

 

Dr. Meglécz Katalin orvos alezredes, az MH főepidemiológusa a H1N1 vírus és a kullancs elleni védekezésről adott közérdeklődésre számot tartó tájékoztatást. Beszélt a védekezési lehetőségekről, a tünetekről, az egyéni felelősségről, a kritikus infrastruktúrában (pl. Magyar Honvédség) dolgozók sajátosságairól, a magyar oltóanyagról, valamint a vakcina kiadásának várható napjáról (szeptember 29.) is.

A Szerződéses katonákat érintő személyügyi munka, előmenetel, át-, és továbbképzések rendszere – címet viselte Zsiga Tamás ezredes előadásának. A HM Személyzeti Főosztály központi előmeneteli és képzésszervezési osztályvezetője – egyebek mellett – a különböző állománycsoportok utánpótlásáról, a hivatásos és szerződéses jogviszony azonosságairól, a képzési rendszerről, valamint az élethosszig tartó tanulásról is beszélt.

Ezt követően, a szakmai előadások, konzultációk sorában ,,A katonák, kiemelten a szerződéses állomány illetmény és illetményen kívüli juttatásait, járandóságait érintő változások” címü előadás következett. Pál István ezredes, HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgató-helyettese az alapvető jogosultsági szabályokról, az illetményrendelet-módosítás hatálybalépéséről, a jogosultsági szabályokról, a régi szabályokhoz képest történő változásokról, az illetményelőleg folyósítási szabályairól, valamint a személyi jövedelemadó változásairól beszélt.

Szerződéses katonákat érintő ruházati, felszerelési, és élelmezési juttatások volt Horváth Tibor ezredes előadásának témája. A HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség ellátási osztályvezetője részletesen is beszélt a legénységi állomány ruházatáról, a védőruházati igényekről, a csapatpróbán lévő sportöltözetről, valamint a missziós ellátásról is. A hadi öltözet esetében nincs különbség a nemek között, az öltözködési szabályzat előírásait pedig be kell tartani - emelte ki Horváth ezredes.  

Szerződéses katonák lakhatása, lakhatási támogatása, jövőbeni célok és tervek - címet viselte dr. Ecsedi László őrnagy előadása. A HM Védelemgazdasági Főosztály lakásfelügyeleti osztályának helyettes vezetője közérdeklődésre számító előadása után számos kérdést tettek fel a megjelentek. 

Ezt követően a Hosz vezetése és a Biri Viktor szekcióelnök, Szijártó Zsolt alelnök értékelte a szakmai előadások és az azokat követő fórum tapasztalatait.

A második napot kulturális, zenés-táncos szórakoztató est zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.