2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZKOK: A harmadik napon történt

Hosz  |  2009. 09. 28., 10:54

Az esemény harmadik napján amellett, hogy a szerződéses katonák konzultációjának lehettünk tanúi, a katonanők is találkoztak. E mellett a szerződéses szekció vezetése és szakszervezetünk alelnöke is értékelte az eseményt…

Szücs Andrea szekcióelnök vezetésével lebonyolított – szeptember 25-i – Küldöttgyülésen megtárgyalták saját SZMSZ-üket, amelyet majd a november 18-i Választmányi ülés hivatott elfogadni.

- Jó alkalom volt találkozni a szerződéses katonákkal – együtt beszélhettük meg problémáinkat. E mellett pénzügyi helyzetünket is értékeltük, de terveinkről is szó volt: 2010-ben szeretnénk megvalósítani, egy egész napos program keretében ,,A katonanők és az egészséges életmód” címü programunkat. Ezen a szürővizsgálatokat, az egészségügyi alkalmasság-vizsgálatokat népszerüsítenénk, azok céljairól cserélnénk eszmét.

Nálunk, katonanőknél nem az egyenlőségen van a hangsúly, hanem olyan életminőséget szeretnénk adni, ami hasonló a férfiakéhoz, mindez emelné a presztízsünket is – mondta el lapunknak Szücs Andrea.

A szekcióelnök beszámolt arról is, hogy csapatlátogatások sorában Győr és Tata után hamarosan Veszprém következik.

 

A szervezésben, a program és a kulturális müsorok összeállításában Biri Viktor szekcióelnök és Szijártó Zsolt alelnök vállalt óriási szerepet. A szerződéses szekció alelnöke lapunknak is nyilatkozott.

- Másfél év szervezőmunka után én már annak is nagyon örültem, hogy ez a találkozó létrejött. Rengeteg telefon, levelezés, személyes egyeztetés kellett ahhoz, hogy ezt a három napot együtt eltölthessük. Külön örülök annak, hogy a honvédelmi miniszter ellátogatott közénk, ezzel is nyomatékot adott annak, hogy a szerződéses katonák problémáit igen is meg kell oldani. Szerintem akkor vagyunk jó szakszervezeti vezetők, illetve katonák, ha meg tudjuk érteni a politikai és a katonai vezetés érveit. Jól éreztem magam a kollégák és a vezetők között, és csak remélhetem, hogy az együttmüködés továbbra is eredményeket hoz majd. Amikor azt láttam, hogy bátran mernek a kollégák kérdezni, akkor azt éreztem, hogy havonta, félévente kellene ilyen rendezvényeket szervezni. Véleményem szerint további kommunikációra, párbeszédre továbbra is szükség van.

 

A háromnapos rendezvény végén Szincsák Gyula alelnök értékelte a történéseket.

- Önmagában már a létrejötte is egy óriási eredmény, hiszen az ország valamennyi alakulata képviseletében megjelentek a szerződéses katonák, és persze a honvédelmi miniszter, a vezérkarfőnök és az MH ÖHP parancsnoka programját is sikerült úgy egyeztetni, hogy itt legyenek – egy időben. Sosem várjuk, várhatjuk azt egy háromnapos rendezvénytől, hogy itt oldódjanak meg a problémák, hiszen – sajnos – az állománykategória problémái az elmúlt években nem javultak, sőt, romlottak.

Ez a találkozó olyan közvetlen információsere volt, ahol a szerződéses szakaszvezető szemtől szembe tehette fel kérdését a miniszternek, a vezérkar főnökének – és ők válaszoltak a felvetésre. Nagyon sok problémát felszínre hoztak a katonák, de az a fajta optimizmusról, amit 2008 őszén, a HM Kollégium ülése után tapasztaltunk, már nem beszélhetünk. Ekkor azonnali intézkedéseket fogalmaztak meg a vezetők a helyzet javítása érdekében – és ez bizakodásra adott okot. Aztán – a pénzügyi válság nyomán – ezek az elképzelések elhaltak, készültek ugyan tanulmányok, de a megvalósítás forráshiány miatt belátható időn belül nem történhet meg, illetve elodázódhat.

Köszönet illeti a támogatókat, a HM, a HM HVK és a rendezvénynek helyet biztosító szolnoki Helikopterbázis vezetőinek, beosztottainak. Lesz folytatás, terveink szerint 2010-ben újra találkozunk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.