2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZKOK: A harmadik napon történt

Hosz  |  2009. 09. 28., 10:54

Az esemény harmadik napján amellett, hogy a szerződéses katonák konzultációjának lehettünk tanúi, a katonanők is találkoztak. E mellett a szerződéses szekció vezetése és szakszervezetünk alelnöke is értékelte az eseményt…

Szücs Andrea szekcióelnök vezetésével lebonyolított – szeptember 25-i – Küldöttgyülésen megtárgyalták saját SZMSZ-üket, amelyet majd a november 18-i Választmányi ülés hivatott elfogadni.

- Jó alkalom volt találkozni a szerződéses katonákkal – együtt beszélhettük meg problémáinkat. E mellett pénzügyi helyzetünket is értékeltük, de terveinkről is szó volt: 2010-ben szeretnénk megvalósítani, egy egész napos program keretében ,,A katonanők és az egészséges életmód” címü programunkat. Ezen a szürővizsgálatokat, az egészségügyi alkalmasság-vizsgálatokat népszerüsítenénk, azok céljairól cserélnénk eszmét.

Nálunk, katonanőknél nem az egyenlőségen van a hangsúly, hanem olyan életminőséget szeretnénk adni, ami hasonló a férfiakéhoz, mindez emelné a presztízsünket is – mondta el lapunknak Szücs Andrea.

A szekcióelnök beszámolt arról is, hogy csapatlátogatások sorában Győr és Tata után hamarosan Veszprém következik.

 

A szervezésben, a program és a kulturális müsorok összeállításában Biri Viktor szekcióelnök és Szijártó Zsolt alelnök vállalt óriási szerepet. A szerződéses szekció alelnöke lapunknak is nyilatkozott.

- Másfél év szervezőmunka után én már annak is nagyon örültem, hogy ez a találkozó létrejött. Rengeteg telefon, levelezés, személyes egyeztetés kellett ahhoz, hogy ezt a három napot együtt eltölthessük. Külön örülök annak, hogy a honvédelmi miniszter ellátogatott közénk, ezzel is nyomatékot adott annak, hogy a szerződéses katonák problémáit igen is meg kell oldani. Szerintem akkor vagyunk jó szakszervezeti vezetők, illetve katonák, ha meg tudjuk érteni a politikai és a katonai vezetés érveit. Jól éreztem magam a kollégák és a vezetők között, és csak remélhetem, hogy az együttmüködés továbbra is eredményeket hoz majd. Amikor azt láttam, hogy bátran mernek a kollégák kérdezni, akkor azt éreztem, hogy havonta, félévente kellene ilyen rendezvényeket szervezni. Véleményem szerint további kommunikációra, párbeszédre továbbra is szükség van.

 

A háromnapos rendezvény végén Szincsák Gyula alelnök értékelte a történéseket.

- Önmagában már a létrejötte is egy óriási eredmény, hiszen az ország valamennyi alakulata képviseletében megjelentek a szerződéses katonák, és persze a honvédelmi miniszter, a vezérkarfőnök és az MH ÖHP parancsnoka programját is sikerült úgy egyeztetni, hogy itt legyenek – egy időben. Sosem várjuk, várhatjuk azt egy háromnapos rendezvénytől, hogy itt oldódjanak meg a problémák, hiszen – sajnos – az állománykategória problémái az elmúlt években nem javultak, sőt, romlottak.

Ez a találkozó olyan közvetlen információsere volt, ahol a szerződéses szakaszvezető szemtől szembe tehette fel kérdését a miniszternek, a vezérkar főnökének – és ők válaszoltak a felvetésre. Nagyon sok problémát felszínre hoztak a katonák, de az a fajta optimizmusról, amit 2008 őszén, a HM Kollégium ülése után tapasztaltunk, már nem beszélhetünk. Ekkor azonnali intézkedéseket fogalmaztak meg a vezetők a helyzet javítása érdekében – és ez bizakodásra adott okot. Aztán – a pénzügyi válság nyomán – ezek az elképzelések elhaltak, készültek ugyan tanulmányok, de a megvalósítás forráshiány miatt belátható időn belül nem történhet meg, illetve elodázódhat.

Köszönet illeti a támogatókat, a HM, a HM HVK és a rendezvénynek helyet biztosító szolnoki Helikopterbázis vezetőinek, beosztottainak. Lesz folytatás, terveink szerint 2010-ben újra találkozunk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.