2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gyülekezési jog, szolgálati nyugdíj, egészségügyi szabadság - Téma volt a Hjt.

Hosz  |  2009. 10. 05., 16:15

Honlapunk látogatói már értesülhettek róla, hogy szakszervezetünk a honvédelmi miniszternél levélben tiltakozott a Hjt. ,,technikai jellegű\", a szakszervezeti jogok korlátozására vonatkozó módosítás-tervezetével szemben. A tiltakozásra válaszul október 5-én soron kívüli egyeztetés zajlott le dr. József Péter jogi szakállamtitkár, dr. Till Szabolcs jogi főosztályvezető, Pál István KPÜ vezérigazgató-helyettes, valamint Mészáros Géza Hosz elnök és dr. Heiling Ottó alelnök között. A téma tehát a Hjt. legújabb verziójának egyeztetése és a legutóbbi kormányülésen napirenden szerepelt módosító javaslatok voltak...

Az egyeztetésen elhangzottakról honlapunkat tájékoztató dr. Heiling Ottó alelnök elmondta: A gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényeken az egyenruha jövőben is viselhető lesz, ha azt a szakszervezet szervezi, valamint jól láthatóan elhelyezett, az egyenruha színétől jól eltérő színü, legalább 15 cm-széles karszalagot viselnek a résztvevők.

A témával kapcsolatban megtudtuk: amennyiben nem az érdekképviselet által szervezett rendezvényen vesz részt a katona, akkor parancsnoki engedély szükséges a jelenléthez – ez korlátozás a korábbiakhoz képest.

Sz.R.: Alelnök Úr! Információink szerint a kormány két új elemet kíván még beemelni a törvénybe...

Dr. H.O.: Igen, ezek közül az egyik arról szól, hogy akinek megvan a 25 év szolgálati viszonya, de azt egészségügyi vagy pszichikai alkalmatlanság miatt szüntetnék meg, és nem fogadja el a számára felkínált beosztást, akkor szolgálati nyugdíjként a megállapított nyugdíj 90%-át kapná egészen a felső korhatár elérésig!

- És mi a másik új elem?

- Amennyiben az egészségügyi szabadságot nem a szolgálati kötelmekkel kapcsolatban előídézett baleset, sérülés vagy betegség miatt veszi igénybe a katona, akkor a harmincegyedik naptól a távolléti díjnak csak a 90%-át kaphatja - Hszt.-hez hasonlóan ez is visszalépés! Ezeket egyébként nem a HM tárca kezdeményezte és a Honvédszakszervezet nem ért egyet beemelésükkel!

- Az egyeztetésen szó esett a lakhatási támogatások és a ruházati költségtérítés adómentességéről is...

- A lakhatási támogatások adómentességét részben a szolgálati törvényben kívánja megteremteni a tárca: minden ilyen támogatás adómentes lesz – számla ellenében. A végleges szöveget e heti kormányülésen fogadja majd el a kormány. Aki számlát hoz, adómentesen kapja a támogatást. A ruházati költségtérítés adómentessége is rendeletben lesz szabályozva, ám az erről történő egyeztetést elhalasztották.

- A végére van még egy jó hírünk...

- Valóban, a HM tárca azt is vállalta, hogy a rendvédelmi szakszervezetekhez hasonlóan 2010. július 1-től felemeli a megváltható munkaidőkedvezmény mértékét: minden 3 szakszervezeti tag után a havi 2 óráról 3-ra emeli a munkaidő-kedvezményt.

Interjúalanyunktól azt is megtudtuk, hogy a HM illetékesei néhány napon belül írásban válaszolnak szakszervezetünk külföli napidíjjal kapcsolatos felvetésére. Erről tudni kell, hogy a HM rendeletet felülíró kormányrendelet a HM tárcát is váratlanul érte, ezért nem áll még rendelkezésre az ezzel kapcsolatos végrehajtási utasítás.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.