2018. 01. 20. szombat
Fábián, Sebestyén
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Választmányi ülésre készülve

Hosz  |  2009. 10. 06., 11:15

Szakszervezetünk elnökségi ülésének napirendjén az aktuális szakszervezet-politikai ügyek mellett - a november 18-i választmányi ülésre készülve - a választmányi határozat-tervezetek, a 2010. évi költségvetés, az összeférhetetlenségi javaslat, valamint a szárazföldi képviselet tájékoztatója szerepelt. Az október 6-i eseményen Mészáros Géza elnök külön is köszöntötte - az Andor Tamás távollétében - a légierő képviselet nevében megjelent Bácskai István képviselő-helyettest. Az elnökségi ülésen a megbízott főtitkár, az ellenőrző bizottság elnöke, a szerződéses és a katonanői szekcióelnök, a légierő, valamint a szárazföldi képviseleti titkár mellett e sorok írója is részt vett...

A korábbi elnökségi ülések jegyzőkönyvének elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el.

Mészáros Géza elsőként időrendi sorrendben szedte csokorba a legutóbbi elnökségi ülés óta történteket. Ekkor beszélt röviden a választmányi ülésről, a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton való részvételről, a Gdanskban lebonyolított Visegrádi Négyek Találkozójáról, a szentendrei toborzó rendezvényről, a radarosok horgászversenyéről, a Szerződéses Katonák Országos Találkozójáról (SZKOT), a Liga Tanács legutóbbi ülésről, a HÉF ülésről, a székesfehérvári lecsófesztiválon való részvételről, az ügyvezetés üléséről, valamint a Hjt.-vel kapcsolatban, a jogi szakállamtitkárral lezajlott egyeztetésről is.

Dr. Heiling Ottó alelnök részletesen szólt az Euromil ügyvezető elnökségi ülésén történtekről, itt külön is megköszönte, hogy számos tagszervezet üdvözölte, támogatta, illetve szolidaritásáról biztosította a figyelmeztető demonstrációnkat. Szakszervezetünk alelnöke a legutóbbi FRDÉSZ elnökségi és SZÉF ülésen történtekről, valamint az október 5-i, a HM jogi szakállamtitkár és a Hosz vezetői közötti egyeztetésünkről részletesen is informálta az elnökséget. Arról is tájékoztatott az alelnök, hogy dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezetőt – szabadságolás miatt – októberben dr. Fodor Zita ügyvédnő helyettesíti.

Szincsák Gyula alelnök a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) legutóbbi ülésén történtekről – a napirenden szereplő témákról – számolt be.   

Az állomány szociális helyzetéről szóló szociológiai kutatásról elmondta, hogy napokon belül asztalra kerül a vizsgálat eredménye, ami akár már a képviseleti ülésekre is eljuthatnak.  

A tagfelvételről szóló napirend során Horváthné Ferenczi Katalin pártoló tagi felvételéről pozitívan döntött az elnökség.

Ezt követően a Nyugállományú Tagozat Szervezeti és Müködési Szabályzatának (SZMSZ) módosítását indokolta Sörös István tagozatelnök.

Miután Mészáros Géza elnök bemutatta a pályázat-győztes Michelbergerné Tóth Györgyi könyvvizsgálót, a költségvetés II. negyedéves helyzetét, az átcsoportosításokat, illetve a befektetések alakulását tárgyalták. Dr. Heiling Ottó alelnök előterjesztésében elmondta, hogy jelenleg nincs olyan probléma, amibe az elnökségnek azonnal be kellene avatkozni. A könyvvizsgáló az előterjesztéshez hozzátette: nem elég informatív a számlatükör, e mellett át kellene gondolni a befektetési struktúrát is.

A 2010. évi költségvetéssel összefüggő, azt közvetlenül befolyásoló választmányi határozat-tervezetekről szóló napirend során először a ,,Honvédszakszervezet halottja” intézményéről, majd az Egység újság elkészítéséről, annak terjesztéséről, a Hosz szervek müködési költségeinek biztosításáról, az üdültetés támogatásáról, a Katonákért Alapítvány támogatásáról, majd a Liga tagdíjról egyeztettek.  

Ezt követően a Gazdálkodási Szabályzat módosításával kapcsolatban, valamint a szakszervezet legfontosabb 2010. évi feladatairól, rendezvényeiről, és az elnökség jövő évi munkatervéről tárgyaltak. Ezután a szakszervezet, majd a katonanői szekció Szervezeti Müködési Szabályzatának módosításának szükségességéről is egyeztettek, majd a választmányi ülés elé terjesztésre alkalmasnak tartottak.  

A szárazföldi képviselet tevékenységéről szóló tájékoztatójában Bátor Ferenc képviseletvezető elmondta: a négyezerhatszázfős képviselet az MH ÖHP vezetőivel folyamatos kapcsolatot tart, ebben csupán a demonstrációra való felkészülés során adódtak kisebb zökkenők. A szárazföldi képviselet kötségvetése időarányos és tartható. 

Ezt követően az összeférhetetlenségi eljárásról szóló javaslatot tárgyalták, Mészáros Géza előterjesztését egyhangúan fogadta el a döntéshozó fórum. Az érintetteket a megbízott főtitkár értesíti majd a teendőkről. 

Az egyebekben Szücs Andrea katonanői szekcióelnök mai tárgyalásairól tájékoztatva elmondta, hogy Ballainé Krikker Zsuzsanna, az MH Katonanői Bizottságának elnöke is támogatja az általa vezetett szekció egészségmegőrző, esélyegyenlőségi rendezvényét, majd javaslatot tett a gyermekszületés esetén történő szakszervezeti segélyezésre. Az elnökség úgy döntött, hogy megvizsgálja a javaslatot.  

Ezt követően Bátor Ferenc - a szakszervezeti tisztségviselőkre vonatkozó - befektetéssel egybekötött életbiztosítási konstrukcióról tájékoztatta a megjelenteket, a javaslatot az elnökség egyhangúan támogatta.

Az Egység 2002 Kft. aktuális beszámolója során elhangzott, hogy a társaság gazdálkodása kiegyensúlyozott, a feladat-teljesítés időarányos. Sárkány Ferenc ügyvezető az üdültetéssel kapcsolatban elmondta, hogy a hajdúszoboszlói apartmanokból származó bevételek is hozzájárulnak a szerény, de várhatóan pozitív évvégi mérleghez.

Az ülés végén néma tiszteletadással emlékeztek a 160 ével ezelőtti eseményekre, a 13 aradi vértanúra.

Az elnökség november 3-án tartja meg legközelebbi ülését.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.