2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Választmányi ülésre készülve

Hosz  |  2009. 10. 06., 11:15

Szakszervezetünk elnökségi ülésének napirendjén az aktuális szakszervezet-politikai ügyek mellett - a november 18-i választmányi ülésre készülve - a választmányi határozat-tervezetek, a 2010. évi költségvetés, az összeférhetetlenségi javaslat, valamint a szárazföldi képviselet tájékoztatója szerepelt. Az október 6-i eseményen Mészáros Géza elnök külön is köszöntötte - az Andor Tamás távollétében - a légierő képviselet nevében megjelent Bácskai István képviselő-helyettest. Az elnökségi ülésen a megbízott főtitkár, az ellenőrző bizottság elnöke, a szerződéses és a katonanői szekcióelnök, a légierő, valamint a szárazföldi képviseleti titkár mellett e sorok írója is részt vett...

A korábbi elnökségi ülések jegyzőkönyvének elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el.

Mészáros Géza elsőként időrendi sorrendben szedte csokorba a legutóbbi elnökségi ülés óta történteket. Ekkor beszélt röviden a választmányi ülésről, a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton való részvételről, a Gdanskban lebonyolított Visegrádi Négyek Találkozójáról, a szentendrei toborzó rendezvényről, a radarosok horgászversenyéről, a Szerződéses Katonák Országos Találkozójáról (SZKOT), a Liga Tanács legutóbbi ülésről, a HÉF ülésről, a székesfehérvári lecsófesztiválon való részvételről, az ügyvezetés üléséről, valamint a Hjt.-vel kapcsolatban, a jogi szakállamtitkárral lezajlott egyeztetésről is.

Dr. Heiling Ottó alelnök részletesen szólt az Euromil ügyvezető elnökségi ülésén történtekről, itt külön is megköszönte, hogy számos tagszervezet üdvözölte, támogatta, illetve szolidaritásáról biztosította a figyelmeztető demonstrációnkat. Szakszervezetünk alelnöke a legutóbbi FRDÉSZ elnökségi és SZÉF ülésen történtekről, valamint az október 5-i, a HM jogi szakállamtitkár és a Hosz vezetői közötti egyeztetésünkről részletesen is informálta az elnökséget. Arról is tájékoztatott az alelnök, hogy dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezetőt – szabadságolás miatt – októberben dr. Fodor Zita ügyvédnő helyettesíti.

Szincsák Gyula alelnök a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) legutóbbi ülésén történtekről – a napirenden szereplő témákról – számolt be.   

Az állomány szociális helyzetéről szóló szociológiai kutatásról elmondta, hogy napokon belül asztalra kerül a vizsgálat eredménye, ami akár már a képviseleti ülésekre is eljuthatnak.  

A tagfelvételről szóló napirend során Horváthné Ferenczi Katalin pártoló tagi felvételéről pozitívan döntött az elnökség.

Ezt követően a Nyugállományú Tagozat Szervezeti és Müködési Szabályzatának (SZMSZ) módosítását indokolta Sörös István tagozatelnök.

Miután Mészáros Géza elnök bemutatta a pályázat-győztes Michelbergerné Tóth Györgyi könyvvizsgálót, a költségvetés II. negyedéves helyzetét, az átcsoportosításokat, illetve a befektetések alakulását tárgyalták. Dr. Heiling Ottó alelnök előterjesztésében elmondta, hogy jelenleg nincs olyan probléma, amibe az elnökségnek azonnal be kellene avatkozni. A könyvvizsgáló az előterjesztéshez hozzátette: nem elég informatív a számlatükör, e mellett át kellene gondolni a befektetési struktúrát is.

A 2010. évi költségvetéssel összefüggő, azt közvetlenül befolyásoló választmányi határozat-tervezetekről szóló napirend során először a ,,Honvédszakszervezet halottja” intézményéről, majd az Egység újság elkészítéséről, annak terjesztéséről, a Hosz szervek müködési költségeinek biztosításáról, az üdültetés támogatásáról, a Katonákért Alapítvány támogatásáról, majd a Liga tagdíjról egyeztettek.  

Ezt követően a Gazdálkodási Szabályzat módosításával kapcsolatban, valamint a szakszervezet legfontosabb 2010. évi feladatairól, rendezvényeiről, és az elnökség jövő évi munkatervéről tárgyaltak. Ezután a szakszervezet, majd a katonanői szekció Szervezeti Müködési Szabályzatának módosításának szükségességéről is egyeztettek, majd a választmányi ülés elé terjesztésre alkalmasnak tartottak.  

A szárazföldi képviselet tevékenységéről szóló tájékoztatójában Bátor Ferenc képviseletvezető elmondta: a négyezerhatszázfős képviselet az MH ÖHP vezetőivel folyamatos kapcsolatot tart, ebben csupán a demonstrációra való felkészülés során adódtak kisebb zökkenők. A szárazföldi képviselet kötségvetése időarányos és tartható. 

Ezt követően az összeférhetetlenségi eljárásról szóló javaslatot tárgyalták, Mészáros Géza előterjesztését egyhangúan fogadta el a döntéshozó fórum. Az érintetteket a megbízott főtitkár értesíti majd a teendőkről. 

Az egyebekben Szücs Andrea katonanői szekcióelnök mai tárgyalásairól tájékoztatva elmondta, hogy Ballainé Krikker Zsuzsanna, az MH Katonanői Bizottságának elnöke is támogatja az általa vezetett szekció egészségmegőrző, esélyegyenlőségi rendezvényét, majd javaslatot tett a gyermekszületés esetén történő szakszervezeti segélyezésre. Az elnökség úgy döntött, hogy megvizsgálja a javaslatot.  

Ezt követően Bátor Ferenc - a szakszervezeti tisztségviselőkre vonatkozó - befektetéssel egybekötött életbiztosítási konstrukcióról tájékoztatta a megjelenteket, a javaslatot az elnökség egyhangúan támogatta.

Az Egység 2002 Kft. aktuális beszámolója során elhangzott, hogy a társaság gazdálkodása kiegyensúlyozott, a feladat-teljesítés időarányos. Sárkány Ferenc ügyvezető az üdültetéssel kapcsolatban elmondta, hogy a hajdúszoboszlói apartmanokból származó bevételek is hozzájárulnak a szerény, de várhatóan pozitív évvégi mérleghez.

Az ülés végén néma tiszteletadással emlékeztek a 160 ével ezelőtti eseményekre, a 13 aradi vértanúra.

Az elnökség november 3-án tartja meg legközelebbi ülését.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.