2017. 11. 23. csütörtök
Kelemen, Klementina
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mészáros Géza: Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Hosz  |  2009. 11. 03., 15:46

Szakszervezetünk elnökségének - november 3-i - ülésén az aktuális szakszervezet-politikai ügyek, valamint az őszi választmányi határozat-tervezetek megtárgyalása után a Liga-FRDÉSZ konfliktus került a megbeszélések középpontjába. Mészáros Géza elnök azt kérte, hogy a szakszervezeti szövetségek közötti ellentét feloldása érdekében ,,öntsünk tiszta vizet a pohárba\". A központi irodában rendezett szakszervezeti fórumon Gaskó István Liga elnök és Kónya Péter FRDÉSZ elnök is részt vett... 

Az előző elnökségi ülés és a szeptember 10-i választmányi ülés jegyzőkönyvének elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el.

Mészáros Géza elnök – egyebek mellett – a kabinetfőnökkel történt október 28-i találkozó részleteiről, így a honvédelmi miniszter által beígért év végi juttatásokról, a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumon (HÉF) kialakult hangulatról, az ott végzett munkáról, illetve az előterjesztések tájékoztató jellegéről tájékoztatott.

 

 

Ezt követően az elnök beszélt a csopaki képviseleti értekezletekről, a TÁMOP pályázattal kapcsolatos biatorbágyi képzésről, valamint a november 2-i Liga Tanács ülésen elhangzottakról is.  

Ezt követően dr. Heiling Ottó alelnök a nemzetközi kapcsolataink költségvetésének alakulásáról, valamint a szolgálati időpótlékkal kapcsolatban dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálatvezető által képviselt és az elmúlt időszakban megnyert perről tájékoztatott. Ennek részleteit honlapunkon, illetve a decemberi Egység újságban találják majd – a szerk.

Elhangzott, hogy a november 4-6 közötti EUROMIL elnökségi ülésen dr. Heiling Ottó alelnök, valamint Balog Sándor és Bácskai István alapszervezeti vezetők képviselik Brüsszelben a Honvédszakszervezetet.

Szincsák Gyula alelnök tájékoztatójában részletesen is foglalkozott a legutóbbi Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) napirendjén szerepelt előterjesztésekkel, külön is szólt arról, hogy érdemi válaszok nélkül zajlott az ülés. 

 

A tagfelvételről szóló döntés során Dörnyei Róbertet, dr. Szomor Zsuzsannát és Sallai Lajost pártoló tagok sorába vették fel.

 

A befektetések alakulásáról szóló tájékoztató során dr. Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy az általunk végrehajtott szerkezeti átalakítás után a folyamatok emelkedő tendenciát mutatnak. Ezt követően Sándor Roland pénzügyi ügyvivő szóbeli kiegészítőjében számszaki adatokkal is szolgált.

 

 

A választmányi határozattervezetek véglegesítése során elsőként az Egység újság elkészítéséről, majd a lap terjesztéséről szavaztak. Ezt követően az egyes szervek müködési költségei, majd az üdültetés támogatása, aztán az önsegélyezés, a szolidaritási alap, az alapítványi támogatás és a Liga tagdíj volt a téma. Ezt követően az átlag tagdíj 880Ft-os mértékéről döntöttek, majd a 2010-es költségvetésről és az SZMSZ-ről egyeztettek. Az elnökség a ,,Honvédszakszervezet Halottja" intézmény bevezetéséről, az éves rendezvény- és munkatervről, a főbb feladatokról, majd a választmányi tisztségviselők személyéről is egyeztetett.

 

A légierő képviselet tevékenységéről szóló tájékoztató során Andor Tamás elnökségi tag - egyebek mellett - elmondta: idén megújítottuk az MH ÖHP és a képviselet közötti együttmüködési megállapodást. Negyedévente tartunk képviseleti értekezletet, ezeken összegezzük a felvetődött problémákat és a véleményeket, de a katonanői szekció munkájában is hatékonyan részt veszümnk. Költségvetés időarányosan teljesül, jelenlegi létszámunk: 2350 fő.  

 

Az egyebekben az elnökség külön is foglalkozott a Liga és az FRDÉSZ konfliktus rendezésével.

Mészáros Géza elnök a párbeszéd bevezetésekor hangsúlyozta: szeretnénk minden szempontból tiszta vizet önteni a pohárba, ez mindenkinek az érdeke.

 

A napirendi téma meghívottja, Gaskó István bevezetőjében elmondta: örülünk, hogy a Hosz visszalépett a Liga konföderációba, reményeink szerint a direkt kapcsolat közvetlenebbé teszi majd a Hosz és a Liga kapcsolatát.

Ezt követően felelevenítette az elmúlt 4 esztendő történéseit, majd a Liga Szakszervezetek jelenlegi paramétereiről, a megnövekedett felelősségéről és lehetőségeiről beszélt.

A december 3-4-i Liga kongresszusról elmondta, hogy programalkotás, Alapszabály-módosítás és tisztségviselő-választás is majd a napirenden szerepel. A Liga elnök arra buzdított, hogy a Honvédszakszervezet éljen a társelnöki funkcióra, valamint a mandátum- és szavazatszámláló bizottsági tagságra való jelölés lehetőségével. Ezt követően a Liga elnöke javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy Mészáros Géza legyen a következő 4 esztendőben a Liga társelnöke.

 

A Liga elnökének mondatai után dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök is amellett érveltek, hogy megváltoztak a körülmények, ezért – személyi kérdéseket illetően – az elnökség tagjai nincsenek döntési helyzetben.

 

A konfliktusról Gaskó István elmondta: Az elmúlt 4 évben kiválóan müködő együttmüködés megromlott. Nem kell egy szervezetnek Liga tagnak lenni, ahhoz, hogy az FRDÉSZ tagja legyen – innen datálódik a konfliktus. Miután a HTFSZ, a VPFSZ és az FBVSZOSZ is időközben kilépett, az FRDÉSZ már nem tudott 9 szervezete után tagdíjat fizetni, tehát megoldhatatlan probléma keletkezett. Aztán a pártalapítással az FRDÉSZ nem tudott intakt maradni, így megkérdőjeleződött az FRDÉSZ pártfüggetlensége is.     

 

 

A párbeszédbe bekapcsolódó Kónya Péter FRDÉSZ elnöke elmondta: A Honvédszakszervezet tagjaként enyhén szólva is furcsállom, hogy nem lehettem bent, amikor a Liga elnökével beszélget a Hosz elnöksége.

Ezt követően Mészáros Géza elnök röviden tájékoztatta az FRDÉSZ elnökét, mi történt eddig!

Kónya Péter - ezt követően - így folytatta: Noha ma is azt vallom, hogy jó döntés volt a Liga Szakszervezetek soraiba lépni, mégis a jelen arról szól, amit a múlt generál. A Liga célja egyértelmü: ne az egységes, a szervezeti érdekeket is szolgáló, erős FRDÉSZ vegyen részt a Liga kongresszuson, hanem a meggyengített. Az FRDÉSZ úgy döntött, hogy nincs indok arra, hogy rendkívüli küldöttgyülésen olyan határozatot hozzon, hogy kilépjen a Liga konföderációból. Sőt: egységesen kívántunk a decemberi Liga kongresszuson részt venni.

Ezt követően a jelenlegi jogi helyzetről és a független jogi szakértők véleményéről beszélt.

A Liga elnökének nyilatkozatai megbélyegezték az FRDÉSz-t és annak tagságát, köztük a katonákat is - tette hozzá.

Miután az FRDÉSZ-t kizáró ominózus Liga Tanács ülés törvénytelen levezetéséről, az ott történtekről és az ,,elkisgazdapártosodásról” beszélt, az FRDÉSz-nek biztosított gépjármü használatáról, majd az MNÜA felügyelő bizottságának összetételéről is szót ejtett.

Az FRDÉSZ elnöke kiemelte: Példa nélküli dolognak, kitünő megállapodásnak tartom, hogy 140 millió forint értékben tudott az MNÜA üdülési csekket biztosítani a fegyveres és rendvédelmi szféra dolgozóinak.

 

A vita végén Gaskó István elmondta: szerintem az a probléma, hogy az FRDÉSZ belső konfliktusa áttolódott a Liga Szakszervezetekhez.

 

Miután távozott az ülésről a Liga elnöke, a jelenlévők kérdéseket tettek fel az FRDÉSZ elnökének. A válaszokat összefoglaló Kónya Péter kiemelte: azt kell eldönteni, hol lehet érvényesíteni hatékonyabban a Hosz érdekeit, a Liga vagy az FRDÉSz színeiben. Hozzatok olyan döntést, ami kivárja a bírósági döntést, addig pedig az FRDÉSZ-en keresztül képviseljétek jogaitokat. Fontos, de nem elsődleges a konföderációs tagság – zárta gondolatait az FRDÉSZ elnöke.

Bátor Ferenc ,,Mi a megoldás?” kérdésére válaszolva az FRDÉSZ elnöke azt kérte, hogy a Liga-FRDÉSZ konfliktus rendeződéséig, vagyis a bírósági ügy lezárásáig a Hosz függessze fel Liga tagságát, a Hosz elnöksége hozzon felelős döntést, fogjon össze ismét a fegyveres és rendvédelmi szakma.

 

Ezt követően az Egység 2002 Kft. tevékenységéről tájékoztatott Sárkány Ferenc. A Kft. ügyvezetője elmondta: októberben a cég visszafizette a tulajdonosnak a 2010. december 31-ig érvényes rövid lejáratú hitelt. A Globallal megkötöttük a tisztségviselőkre vonatkozó, befektetéssel egybekötött életbiztosítási szerződést.    

 

Az ülés végén személyi kérdésekről döntöttek. Erről a későbbiekben tájékoztatjuk olvasóinkat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 22-én, szerdán, fedélzetén 11 utassal a Csendes-óceánba zuhant az Amerikai Haditengerészet egyik C-2 Greyhound típusú hajófedélzeti szállító repülőgépe.

  Háború Művészete magazin

A lengyel hadsereg felderítésre és a kijelölt célok megsemmisítésére is alkalmas ezer Warmate drónt szerez be a WB Electronics lengyel magáncégtől - az erről szóló megállapodást Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter jelenlétében írták alá Varsóban.