2018. 02. 17. szombat
Donát
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mészáros Géza: Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Hosz  |  2009. 11. 03., 15:46

Szakszervezetünk elnökségének - november 3-i - ülésén az aktuális szakszervezet-politikai ügyek, valamint az őszi választmányi határozat-tervezetek megtárgyalása után a Liga-FRDÉSZ konfliktus került a megbeszélések középpontjába. Mészáros Géza elnök azt kérte, hogy a szakszervezeti szövetségek közötti ellentét feloldása érdekében ,,öntsünk tiszta vizet a pohárba\". A központi irodában rendezett szakszervezeti fórumon Gaskó István Liga elnök és Kónya Péter FRDÉSZ elnök is részt vett... 

Az előző elnökségi ülés és a szeptember 10-i választmányi ülés jegyzőkönyvének elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el.

Mészáros Géza elnök – egyebek mellett – a kabinetfőnökkel történt október 28-i találkozó részleteiről, így a honvédelmi miniszter által beígért év végi juttatásokról, a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumon (HÉF) kialakult hangulatról, az ott végzett munkáról, illetve az előterjesztések tájékoztató jellegéről tájékoztatott.

 

 

Ezt követően az elnök beszélt a csopaki képviseleti értekezletekről, a TÁMOP pályázattal kapcsolatos biatorbágyi képzésről, valamint a november 2-i Liga Tanács ülésen elhangzottakról is.  

Ezt követően dr. Heiling Ottó alelnök a nemzetközi kapcsolataink költségvetésének alakulásáról, valamint a szolgálati időpótlékkal kapcsolatban dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálatvezető által képviselt és az elmúlt időszakban megnyert perről tájékoztatott. Ennek részleteit honlapunkon, illetve a decemberi Egység újságban találják majd – a szerk.

Elhangzott, hogy a november 4-6 közötti EUROMIL elnökségi ülésen dr. Heiling Ottó alelnök, valamint Balog Sándor és Bácskai István alapszervezeti vezetők képviselik Brüsszelben a Honvédszakszervezetet.

Szincsák Gyula alelnök tájékoztatójában részletesen is foglalkozott a legutóbbi Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) napirendjén szerepelt előterjesztésekkel, külön is szólt arról, hogy érdemi válaszok nélkül zajlott az ülés. 

 

A tagfelvételről szóló döntés során Dörnyei Róbertet, dr. Szomor Zsuzsannát és Sallai Lajost pártoló tagok sorába vették fel.

 

A befektetések alakulásáról szóló tájékoztató során dr. Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy az általunk végrehajtott szerkezeti átalakítás után a folyamatok emelkedő tendenciát mutatnak. Ezt követően Sándor Roland pénzügyi ügyvivő szóbeli kiegészítőjében számszaki adatokkal is szolgált.

 

 

A választmányi határozattervezetek véglegesítése során elsőként az Egység újság elkészítéséről, majd a lap terjesztéséről szavaztak. Ezt követően az egyes szervek müködési költségei, majd az üdültetés támogatása, aztán az önsegélyezés, a szolidaritási alap, az alapítványi támogatás és a Liga tagdíj volt a téma. Ezt követően az átlag tagdíj 880Ft-os mértékéről döntöttek, majd a 2010-es költségvetésről és az SZMSZ-ről egyeztettek. Az elnökség a ,,Honvédszakszervezet Halottja" intézmény bevezetéséről, az éves rendezvény- és munkatervről, a főbb feladatokról, majd a választmányi tisztségviselők személyéről is egyeztetett.

 

A légierő képviselet tevékenységéről szóló tájékoztató során Andor Tamás elnökségi tag - egyebek mellett - elmondta: idén megújítottuk az MH ÖHP és a képviselet közötti együttmüködési megállapodást. Negyedévente tartunk képviseleti értekezletet, ezeken összegezzük a felvetődött problémákat és a véleményeket, de a katonanői szekció munkájában is hatékonyan részt veszümnk. Költségvetés időarányosan teljesül, jelenlegi létszámunk: 2350 fő.  

 

Az egyebekben az elnökség külön is foglalkozott a Liga és az FRDÉSZ konfliktus rendezésével.

Mészáros Géza elnök a párbeszéd bevezetésekor hangsúlyozta: szeretnénk minden szempontból tiszta vizet önteni a pohárba, ez mindenkinek az érdeke.

 

A napirendi téma meghívottja, Gaskó István bevezetőjében elmondta: örülünk, hogy a Hosz visszalépett a Liga konföderációba, reményeink szerint a direkt kapcsolat közvetlenebbé teszi majd a Hosz és a Liga kapcsolatát.

Ezt követően felelevenítette az elmúlt 4 esztendő történéseit, majd a Liga Szakszervezetek jelenlegi paramétereiről, a megnövekedett felelősségéről és lehetőségeiről beszélt.

A december 3-4-i Liga kongresszusról elmondta, hogy programalkotás, Alapszabály-módosítás és tisztségviselő-választás is majd a napirenden szerepel. A Liga elnök arra buzdított, hogy a Honvédszakszervezet éljen a társelnöki funkcióra, valamint a mandátum- és szavazatszámláló bizottsági tagságra való jelölés lehetőségével. Ezt követően a Liga elnöke javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy Mészáros Géza legyen a következő 4 esztendőben a Liga társelnöke.

 

A Liga elnökének mondatai után dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök is amellett érveltek, hogy megváltoztak a körülmények, ezért – személyi kérdéseket illetően – az elnökség tagjai nincsenek döntési helyzetben.

 

A konfliktusról Gaskó István elmondta: Az elmúlt 4 évben kiválóan müködő együttmüködés megromlott. Nem kell egy szervezetnek Liga tagnak lenni, ahhoz, hogy az FRDÉSZ tagja legyen – innen datálódik a konfliktus. Miután a HTFSZ, a VPFSZ és az FBVSZOSZ is időközben kilépett, az FRDÉSZ már nem tudott 9 szervezete után tagdíjat fizetni, tehát megoldhatatlan probléma keletkezett. Aztán a pártalapítással az FRDÉSZ nem tudott intakt maradni, így megkérdőjeleződött az FRDÉSZ pártfüggetlensége is.     

 

 

A párbeszédbe bekapcsolódó Kónya Péter FRDÉSZ elnöke elmondta: A Honvédszakszervezet tagjaként enyhén szólva is furcsállom, hogy nem lehettem bent, amikor a Liga elnökével beszélget a Hosz elnöksége.

Ezt követően Mészáros Géza elnök röviden tájékoztatta az FRDÉSZ elnökét, mi történt eddig!

Kónya Péter - ezt követően - így folytatta: Noha ma is azt vallom, hogy jó döntés volt a Liga Szakszervezetek soraiba lépni, mégis a jelen arról szól, amit a múlt generál. A Liga célja egyértelmü: ne az egységes, a szervezeti érdekeket is szolgáló, erős FRDÉSZ vegyen részt a Liga kongresszuson, hanem a meggyengített. Az FRDÉSZ úgy döntött, hogy nincs indok arra, hogy rendkívüli küldöttgyülésen olyan határozatot hozzon, hogy kilépjen a Liga konföderációból. Sőt: egységesen kívántunk a decemberi Liga kongresszuson részt venni.

Ezt követően a jelenlegi jogi helyzetről és a független jogi szakértők véleményéről beszélt.

A Liga elnökének nyilatkozatai megbélyegezték az FRDÉSz-t és annak tagságát, köztük a katonákat is - tette hozzá.

Miután az FRDÉSZ-t kizáró ominózus Liga Tanács ülés törvénytelen levezetéséről, az ott történtekről és az ,,elkisgazdapártosodásról” beszélt, az FRDÉSz-nek biztosított gépjármü használatáról, majd az MNÜA felügyelő bizottságának összetételéről is szót ejtett.

Az FRDÉSZ elnöke kiemelte: Példa nélküli dolognak, kitünő megállapodásnak tartom, hogy 140 millió forint értékben tudott az MNÜA üdülési csekket biztosítani a fegyveres és rendvédelmi szféra dolgozóinak.

 

A vita végén Gaskó István elmondta: szerintem az a probléma, hogy az FRDÉSZ belső konfliktusa áttolódott a Liga Szakszervezetekhez.

 

Miután távozott az ülésről a Liga elnöke, a jelenlévők kérdéseket tettek fel az FRDÉSZ elnökének. A válaszokat összefoglaló Kónya Péter kiemelte: azt kell eldönteni, hol lehet érvényesíteni hatékonyabban a Hosz érdekeit, a Liga vagy az FRDÉSz színeiben. Hozzatok olyan döntést, ami kivárja a bírósági döntést, addig pedig az FRDÉSZ-en keresztül képviseljétek jogaitokat. Fontos, de nem elsődleges a konföderációs tagság – zárta gondolatait az FRDÉSZ elnöke.

Bátor Ferenc ,,Mi a megoldás?” kérdésére válaszolva az FRDÉSZ elnöke azt kérte, hogy a Liga-FRDÉSZ konfliktus rendeződéséig, vagyis a bírósági ügy lezárásáig a Hosz függessze fel Liga tagságát, a Hosz elnöksége hozzon felelős döntést, fogjon össze ismét a fegyveres és rendvédelmi szakma.

 

Ezt követően az Egység 2002 Kft. tevékenységéről tájékoztatott Sárkány Ferenc. A Kft. ügyvezetője elmondta: októberben a cég visszafizette a tulajdonosnak a 2010. december 31-ig érvényes rövid lejáratú hitelt. A Globallal megkötöttük a tisztségviselőkre vonatkozó, befektetéssel egybekötött életbiztosítási szerződést.    

 

Az ülés végén személyi kérdésekről döntöttek. Erről a későbbiekben tájékoztatjuk olvasóinkat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.