2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rendőrszakszervezetek nélkül: Új szövetség, új alapokon

Hosz  |  2009. 12. 03., 16:24

Rendőrszakszervezetek nélkül tartott elnökségi ülést december 2-án az FRDÉSZ. A Gogol utcai székházban lebonyolított eseményen Kónya Péter elnök bejelentette, hogy sem az FRSZ, sem az RV nem fizette ki negyedéves tagdíját, ezért csak tanácskozási joggal vehetnének részt a döntéshozó fórum munkájában, mivel azonban egyikük sem jelent meg, ezzel a jogukkal sem kívántak élni. Az elnökségi ülésen egyébként a Liga-FRDÉSZ konfliktus fejleményeiről, a megújuló szakszervezeti szövetség Alapszabályáról, programjáról és struktúrájáról is véleményt cseréltek. Az eseményen Mészáros Géza elnök, dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök képviselték szakszervezetünket... 

Program, struktúra és Alapszabály – ilyen sorrendben tárgyalta az FRDÉSZ elnöksége a napirenden szereplő témákat.

Új szövetség, új alapokon, ez lenne a legfontosabb megoldandó feladat – kezdte hozzászólását dr. Heiling Ottó. A Hosz alelnöke ezt követően elmondta, hogy az FRDÉSz ma is ágazatokon túlnyúló, reprezentatív szakszervezetek szövetsége. A szakszervezeti vezető fontosnak tartotta megjegyezni, hogy atagszervezetek egymás közötti viszonyának rendezése, a bizalom megteremtése is elodázhatatlan tennivaló. Miután a szakértői hálózat kialakítását, a parlamenti pártokkal való kapcsolatfelvételt is rendkívül fontosnak nevezte, azt kérte, hogy az FRDÉSZ definiálja: mit is értünk speciális közalkalmazottakon!

Ezt követően több tagszervezet vezető képviselője is amellett érvelt, hogy az FRDÉSZ önálló konföderáció, ezt kell a továbbiakban is hangsúlyozni, de így is kell viselkedni, dolgozni a szövetségnek.

Szakszervezetünk elnöke, Mészáros Géza arról tájékoztatta a megjelent tagszervezetek vezetőit, hogy a Hosz november 19-i választmányi döntése értelmében az FRDÉSZ-t szeretnénk megerősíteni. Ezért több terhet is felvállal a katona-szakszervezet. Tiszta lappal, tiszta bizalommal indulunk el a szövetség megerősítése érdekében - tette hozzá a Hosz elnöke.

Dr. Heiling Ottó hozzátette: nem szabad siettetnünk a megoldást, ne legyünk időprés alatt, ameddig nem jutunk kompromisszumra, addig ne hozzunk döntéseket, addig ne tartsunk Küldöttgyülést.

Talabér Zoltán, a PVDÉSZ elnöke amellett érvelt, hogy meg kell jelentetni egy saját arculatú sajtóterméket. A honlap mellett, negyedévente nyomtatott lapot kellene kiadni.

A formai szavazáson az FRDÉSz elnöksége elfogadta az előterjesztett középtávú programot.

Az FRDÉSZ új struktúrájáról szóló megbeszélés során a tagszervezetek nyilatkoztak a forrás-bővítés lehetőségeiről is. Az elképzelés szerint a köztisztviselői illetményalap 1 ezreléke lenne a tagdíj – mondta bevezetőjében Kónya Péter.

Az új struktúrában az elnök mellett 2 alelnök, és egy szervezeti munkatárs (irodavezető) dolgozna, de az új apparátust erősíthetné még a kommunikációs-, a jogi-, az oktatási-képzési-, valamint a gazdasági munkatársi szerepkört ellátó kolléga is.

A napirendi téma tárgyalásakor dr. Heiling Ottó elmondta, hogy olyan szakszervezetet még nem látott, amelyben gazdasági szakember nem dolgozott volna, ezért egy ilyen szakértőre az FRDÉSZ-nek is szüksége van. Az alelnök azt is elmondta, hogy a HOSZ vezetése szerencsésebbnek találná, ha a képviseleti jogkörrel bíró státuszok (elnök, alelnök) függetlenítettek lennének, és azokat elsődlegesen aktív állományúak töltenék be. A többi tisztségviselő, szakértő esetében a személyes kvalitások és a szakmai felkészültség a meghatározó, ezért azok nyugállományúak, vagy akár teljesen külsős munkatársak is lehetnek. 

Ezt követően Szincsák Gyula alelnök kiemelte: az alapvető müködtetéshez, a feladatok ellátásához kell a struktúrának, a tisztségeknek igazodni, le kell fedni az FRDÉSZ mindennapi munkáit. Elsőként az alapvető müködőképességet kell megteremteni!

Az ülésen ezt követően az FRDÉSz új Alapszabályáról tárgyaltak.

Kónya Péter azt javasolta, hogy 2010. január végén tartson rendkívüli Küldöttgyülést az FRDÉSZ.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

JAS-39 Gripen & MiG-29 – gyakran felmerülő kérdések, avagy szüksége van-e az országnak légierőre? A dokumentum igyekszik az általában felmerülő kérdésekre választ adni és eloszlatni bizonyos téveszméket.