2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rendőrszakszervezetek nélkül: Új szövetség, új alapokon

Hosz  |  2009. 12. 03., 16:24

Rendőrszakszervezetek nélkül tartott elnökségi ülést december 2-án az FRDÉSZ. A Gogol utcai székházban lebonyolított eseményen Kónya Péter elnök bejelentette, hogy sem az FRSZ, sem az RV nem fizette ki negyedéves tagdíját, ezért csak tanácskozási joggal vehetnének részt a döntéshozó fórum munkájában, mivel azonban egyikük sem jelent meg, ezzel a jogukkal sem kívántak élni. Az elnökségi ülésen egyébként a Liga-FRDÉSZ konfliktus fejleményeiről, a megújuló szakszervezeti szövetség Alapszabályáról, programjáról és struktúrájáról is véleményt cseréltek. Az eseményen Mészáros Géza elnök, dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök képviselték szakszervezetünket... 

Program, struktúra és Alapszabály – ilyen sorrendben tárgyalta az FRDÉSZ elnöksége a napirenden szereplő témákat.

Új szövetség, új alapokon, ez lenne a legfontosabb megoldandó feladat – kezdte hozzászólását dr. Heiling Ottó. A Hosz alelnöke ezt követően elmondta, hogy az FRDÉSz ma is ágazatokon túlnyúló, reprezentatív szakszervezetek szövetsége. A szakszervezeti vezető fontosnak tartotta megjegyezni, hogy atagszervezetek egymás közötti viszonyának rendezése, a bizalom megteremtése is elodázhatatlan tennivaló. Miután a szakértői hálózat kialakítását, a parlamenti pártokkal való kapcsolatfelvételt is rendkívül fontosnak nevezte, azt kérte, hogy az FRDÉSZ definiálja: mit is értünk speciális közalkalmazottakon!

Ezt követően több tagszervezet vezető képviselője is amellett érvelt, hogy az FRDÉSZ önálló konföderáció, ezt kell a továbbiakban is hangsúlyozni, de így is kell viselkedni, dolgozni a szövetségnek.

Szakszervezetünk elnöke, Mészáros Géza arról tájékoztatta a megjelent tagszervezetek vezetőit, hogy a Hosz november 19-i választmányi döntése értelmében az FRDÉSZ-t szeretnénk megerősíteni. Ezért több terhet is felvállal a katona-szakszervezet. Tiszta lappal, tiszta bizalommal indulunk el a szövetség megerősítése érdekében - tette hozzá a Hosz elnöke.

Dr. Heiling Ottó hozzátette: nem szabad siettetnünk a megoldást, ne legyünk időprés alatt, ameddig nem jutunk kompromisszumra, addig ne hozzunk döntéseket, addig ne tartsunk Küldöttgyülést.

Talabér Zoltán, a PVDÉSZ elnöke amellett érvelt, hogy meg kell jelentetni egy saját arculatú sajtóterméket. A honlap mellett, negyedévente nyomtatott lapot kellene kiadni.

A formai szavazáson az FRDÉSz elnöksége elfogadta az előterjesztett középtávú programot.

Az FRDÉSZ új struktúrájáról szóló megbeszélés során a tagszervezetek nyilatkoztak a forrás-bővítés lehetőségeiről is. Az elképzelés szerint a köztisztviselői illetményalap 1 ezreléke lenne a tagdíj – mondta bevezetőjében Kónya Péter.

Az új struktúrában az elnök mellett 2 alelnök, és egy szervezeti munkatárs (irodavezető) dolgozna, de az új apparátust erősíthetné még a kommunikációs-, a jogi-, az oktatási-képzési-, valamint a gazdasági munkatársi szerepkört ellátó kolléga is.

A napirendi téma tárgyalásakor dr. Heiling Ottó elmondta, hogy olyan szakszervezetet még nem látott, amelyben gazdasági szakember nem dolgozott volna, ezért egy ilyen szakértőre az FRDÉSZ-nek is szüksége van. Az alelnök azt is elmondta, hogy a HOSZ vezetése szerencsésebbnek találná, ha a képviseleti jogkörrel bíró státuszok (elnök, alelnök) függetlenítettek lennének, és azokat elsődlegesen aktív állományúak töltenék be. A többi tisztségviselő, szakértő esetében a személyes kvalitások és a szakmai felkészültség a meghatározó, ezért azok nyugállományúak, vagy akár teljesen külsős munkatársak is lehetnek. 

Ezt követően Szincsák Gyula alelnök kiemelte: az alapvető müködtetéshez, a feladatok ellátásához kell a struktúrának, a tisztségeknek igazodni, le kell fedni az FRDÉSZ mindennapi munkáit. Elsőként az alapvető müködőképességet kell megteremteni!

Az ülésen ezt követően az FRDÉSz új Alapszabályáról tárgyaltak.

Kónya Péter azt javasolta, hogy 2010. január végén tartson rendkívüli Küldöttgyülést az FRDÉSZ.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.