2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rendőrszakszervezetek nélkül: Új szövetség, új alapokon

Hosz  |  2009. 12. 03., 16:24

Rendőrszakszervezetek nélkül tartott elnökségi ülést december 2-án az FRDÉSZ. A Gogol utcai székházban lebonyolított eseményen Kónya Péter elnök bejelentette, hogy sem az FRSZ, sem az RV nem fizette ki negyedéves tagdíját, ezért csak tanácskozási joggal vehetnének részt a döntéshozó fórum munkájában, mivel azonban egyikük sem jelent meg, ezzel a jogukkal sem kívántak élni. Az elnökségi ülésen egyébként a Liga-FRDÉSZ konfliktus fejleményeiről, a megújuló szakszervezeti szövetség Alapszabályáról, programjáról és struktúrájáról is véleményt cseréltek. Az eseményen Mészáros Géza elnök, dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök képviselték szakszervezetünket... 

Program, struktúra és Alapszabály – ilyen sorrendben tárgyalta az FRDÉSZ elnöksége a napirenden szereplő témákat.

Új szövetség, új alapokon, ez lenne a legfontosabb megoldandó feladat – kezdte hozzászólását dr. Heiling Ottó. A Hosz alelnöke ezt követően elmondta, hogy az FRDÉSz ma is ágazatokon túlnyúló, reprezentatív szakszervezetek szövetsége. A szakszervezeti vezető fontosnak tartotta megjegyezni, hogy atagszervezetek egymás közötti viszonyának rendezése, a bizalom megteremtése is elodázhatatlan tennivaló. Miután a szakértői hálózat kialakítását, a parlamenti pártokkal való kapcsolatfelvételt is rendkívül fontosnak nevezte, azt kérte, hogy az FRDÉSZ definiálja: mit is értünk speciális közalkalmazottakon!

Ezt követően több tagszervezet vezető képviselője is amellett érvelt, hogy az FRDÉSZ önálló konföderáció, ezt kell a továbbiakban is hangsúlyozni, de így is kell viselkedni, dolgozni a szövetségnek.

Szakszervezetünk elnöke, Mészáros Géza arról tájékoztatta a megjelent tagszervezetek vezetőit, hogy a Hosz november 19-i választmányi döntése értelmében az FRDÉSZ-t szeretnénk megerősíteni. Ezért több terhet is felvállal a katona-szakszervezet. Tiszta lappal, tiszta bizalommal indulunk el a szövetség megerősítése érdekében - tette hozzá a Hosz elnöke.

Dr. Heiling Ottó hozzátette: nem szabad siettetnünk a megoldást, ne legyünk időprés alatt, ameddig nem jutunk kompromisszumra, addig ne hozzunk döntéseket, addig ne tartsunk Küldöttgyülést.

Talabér Zoltán, a PVDÉSZ elnöke amellett érvelt, hogy meg kell jelentetni egy saját arculatú sajtóterméket. A honlap mellett, negyedévente nyomtatott lapot kellene kiadni.

A formai szavazáson az FRDÉSz elnöksége elfogadta az előterjesztett középtávú programot.

Az FRDÉSZ új struktúrájáról szóló megbeszélés során a tagszervezetek nyilatkoztak a forrás-bővítés lehetőségeiről is. Az elképzelés szerint a köztisztviselői illetményalap 1 ezreléke lenne a tagdíj – mondta bevezetőjében Kónya Péter.

Az új struktúrában az elnök mellett 2 alelnök, és egy szervezeti munkatárs (irodavezető) dolgozna, de az új apparátust erősíthetné még a kommunikációs-, a jogi-, az oktatási-képzési-, valamint a gazdasági munkatársi szerepkört ellátó kolléga is.

A napirendi téma tárgyalásakor dr. Heiling Ottó elmondta, hogy olyan szakszervezetet még nem látott, amelyben gazdasági szakember nem dolgozott volna, ezért egy ilyen szakértőre az FRDÉSZ-nek is szüksége van. Az alelnök azt is elmondta, hogy a HOSZ vezetése szerencsésebbnek találná, ha a képviseleti jogkörrel bíró státuszok (elnök, alelnök) függetlenítettek lennének, és azokat elsődlegesen aktív állományúak töltenék be. A többi tisztségviselő, szakértő esetében a személyes kvalitások és a szakmai felkészültség a meghatározó, ezért azok nyugállományúak, vagy akár teljesen külsős munkatársak is lehetnek. 

Ezt követően Szincsák Gyula alelnök kiemelte: az alapvető müködtetéshez, a feladatok ellátásához kell a struktúrának, a tisztségeknek igazodni, le kell fedni az FRDÉSZ mindennapi munkáit. Elsőként az alapvető müködőképességet kell megteremteni!

Az ülésen ezt követően az FRDÉSz új Alapszabályáról tárgyaltak.

Kónya Péter azt javasolta, hogy 2010. január végén tartson rendkívüli Küldöttgyülést az FRDÉSZ.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.