2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Évet zárt az elnökség

Hosz  |  2009. 12. 10., 16:57

Évet zárt szakszervezetünk elnöksége. A december 10-i, balatonkenesei rendezvényen az aktuális szakszervezet-politikai ügyek mellett a kereset-tárgyalások, a költségvetés helyzete, a kiemelkedő szakszervezeti munkát végző tisztségviselők elismerése és az Egység újság főszerkesztői feladatai is napirenden szerepeltek. Az évet záró elnökségi ülést követő ünnepi rendezvényen az Aktivitás Kupa 2009-es küzdelmeit értékelték, a serleget a Grell Norbert által vezetett székesfehérvári alapszervezet csapata szerezte meg...

Az előző elnökségi ülés jegyzőkönyvének elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el. Mészáros Géza elnök miután röviden informálta a résztvevőket az elmúlt hetek nemzetközi szakszervezeti történéseiről, a HÉF, a humánpolitikai kabinetülés és az FRDÉSZ elnökség előtt szerepelt napirendi témákról, majd a Tömböl vezérezredessel és Benkő altábornaggyal korábban lezajlott egyeztetésekről adott tájékoztatást. Az elnök érintette a kereset-tárgyalások aktuális helyzetét és a biatorbágyi szakszervezeti tisztségviselők képzését is.

A tájékoztatót kiegészítő dr. Heiling Ottó az Euromil 100. elnökségi üléséről számolt be, majd az FRDÉSZ egri továbbképzéséről és december 2-i elnökségi üléséről szólt. Az alelnök részletesen is beszélt a szakszervezeti szövetség vezetése elé került, a struktúrát érintő, illetve a megújulást szolgáló javaslatokról. A Hjt. módosításáról szóló, az Országgyülés elnökének aláírására váró törvényről elmondta az alelnök, hogy a legfontosabb, bennünket érintő változások, a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítására, a munkaidő-kedvezmény megváltásának kérdésére, valamint a vélemény-nyilvánítás szabadságának részleteire vonatkoznak. Amint az Országgyülés honlapján megjelenik a törvény-módosítás, szakszervezetünk is közzé teszi a pontos módosításokat - hangzott el.

Szincsák Gyula alelnök a HM Kollégium ülés elé kerülő témákról, a Magyar Honvédség üdültetési rendszerének megváltoztatásáról, valamint a kompenzációs rendszer felülvizsgálati elképzeléseiről szólt. Beszélt a ,,katona-állomány szociális térképe” elnevezésü kutatás befejeződéséről, a további teendőkről, majd a lakásrendeletről való egyeztetésről, az ESZA pályázati ellenőrzéséről adott hírt.

A tagfelvételről szóló napirendi téma tárgyalása során – az elnök előterjesztése alapján – Farkas József ny. zászlós, Róka János ny. őrnagy és Fülöp István ny. őrnagy a Hosz nyugállományú tagjai lettek.

Ezt követően Mészáros Géza elnök áttekintette az idei kereset-megállapodás teljesülését, illetve a 2010-es kereset-tárgyalások jelenlegi helyzetét, majd ,,a Hosz álláspontja, célkitüzései a keresetek (illetmény és illetményjellegü, valamint az illetményen kívüli juttatások) 2010. évi alakulásával kapcsolatban” – címet  viselő előterjesztés hangzott el. Szincsák alelnök elmondta: a 2009. évi kereset-megállapodással kapcsolatos várakozásaink nem teljesültek. 2010-re vonatkozóan egy érdekvédelmi szervezet sem írhat alá olyan megállapodást, amely a keresetek, illetve az illetmények színvonalának nagy arányú csökkentését, illetve a 13. havi illetmény kompenzálását is még alacsonyabb mértékben tartalmazzák.  

Miután az FRDÉSZ e témában megfogalmazott legfontosabb céljairól, a kafetéria-elemek bruttósításáról, a 4%-os illetményemelésről, illetve a 13. havi illetmény teljes értékü pótlásáról beszélt, a HM 2010. évi ajánlatáról (a meleg étkezési utalványokról, a ruházati illetményekről, stb.) is tájékoztatott. Ez a tervezet nem éri el a 2009. évi ajánlat színvonalát. Ezt követően a témával kapcsolatos ötletek és javaslatok megtételére hívott fel szakszervezetünk elnöke.

A korábban létrehozott Demonstrációs Bizottság további müködéséről szóló téma tárgyalásakor Szincsák Gyula alelnök elmondta, hogy tartsuk fenn a bizottság munkáját. Dr. Heiling Ottó ezt követően azt javasolta, hogy rövid határidőn belül a bizottság munka- és ügyrendjét szabályozni kell. A kibontakozó vita után amellett döntöttek, hogy tovább müködik a demonstrációs bizottság,

A 2009-ben kiemelkedő szakszervezeti munkát végzett tisztségviselők elismerése során - a képviseletek javaslatai alapján - Liktor Andrást, Csontos Balázst, Grell Norbertet, Kiss Csaba Attilát és Buzai Lászlót tárgyjutalomban, míg Czövek Jánost, Nagy Károlyt, Kun Ferencet, Tóvári Róbertet, dr. Kántor Raimundot pénzjutalomban részesíti a szakszervezet.

A Hosz 2009. évi költségvetésének III. negyedévi helyzete – címet viselte dr. Heiling Ottó előterjesztése. A Hosz bevételei időarányosan, illetve némileg azt meghaladva teljesültek, a kiadások pedig nem igényelnek átcsoportosítást - hangsúlyozta az alelnök.

Az Egység újság felelős szerkesztőjének felmondásának körülményei, a további teendők megvitatása – volt a címe Szincsák Gyula alelnök előterjesztésének. Miután Sárkány Ferenc, az Egység 2002 Kft. ügyvezetője ismertette az eddigi felelős szerkesztő vállalkozási szerződésének részleteit, dr. Heiling Ottó alelnök azt javasolta, hogy a szakszervezet nyílt pályázatot írjon ki a kommunikációs ügyek, az újság, és a honlap szerkesztésére.

Az elnökség ezt követően az átmeneti, március 31-ig tartó időszakra megbízta a felelős szerkesztői feladatok ellátásával a kommunikációs ügyvivőt. A főtitkárt pedig azzal bízták meg, hogy a következő, a január 19-i elnökségi ülésen tegyen javaslatot a kommunikációs feladatok legköltséghatékonyabb megoldására.

Ezt követően a közigazgatási és intézményi, valamint a logisztika képviselet tevékenységéről szóló beszámolók hangzottak el.

Az elnökség éves tevékenységének összefoglalása során dr. Heiling Ottó megköszönte a nem függetlenített elnökségi tagok és az állandó meghívottak munkáját, majd hozzátette, hogy a döntéshozók tevékenységének valós értékelését a 2011-es kongresszus fogja megtenni.

Az egyebek napirendi téma tárgyalása során az Egység 2002 Kft. ügyvezetőjének elmúlt időszakról történő beszámolója, a könyvvizsgáló által korábban jelezett problémák megvitatása, az FRDÉSZ küldött-csoport összeállítása, a segélyezés, az üdülők ,,örökbe fogadása” és a nagy alapszervezeteknél 4 órás munkaidejü aktivista foglalkoztatása szerepelt a fókuszban.

Az elnökségi ülést követő ünnepi rendezvényen Szincsák Gyula alelnök köszöntötte a megjelenteket, köztük Gaskó Istvánt, a Liga Szakszervezetek elnökét. Az eseményen Szijártó Zsoltnak és Jakubik Andrásnak átadták a 2009-es Szakszervezeti Munkáért Díjat, ezt követően a kiemelkedő szakszervezeti munkát végző tisztségviselőknek átnyújtották a tárgy- és pénzjutalmakat, majd az Aktivitás Kupa régi-új győztese, a Grell norbert vezette alapszervezet is átvehette a kupát. Gratulálunk mindenkinek!

 

Az ünnepség zenés, szórakoztató esttel ért véget. 

Az elnökség legközelebb jövőre, 2010. január 19-én tartja következő ülését.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.