2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 395 Ft   : 365 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Évet zárt az elnökség

Hosz  |  2009. 12. 10., 16:57

Évet zárt szakszervezetünk elnöksége. A december 10-i, balatonkenesei rendezvényen az aktuális szakszervezet-politikai ügyek mellett a kereset-tárgyalások, a költségvetés helyzete, a kiemelkedő szakszervezeti munkát végző tisztségviselők elismerése és az Egység újság főszerkesztői feladatai is napirenden szerepeltek. Az évet záró elnökségi ülést követő ünnepi rendezvényen az Aktivitás Kupa 2009-es küzdelmeit értékelték, a serleget a Grell Norbert által vezetett székesfehérvári alapszervezet csapata szerezte meg...

Az előző elnökségi ülés jegyzőkönyvének elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el. Mészáros Géza elnök miután röviden informálta a résztvevőket az elmúlt hetek nemzetközi szakszervezeti történéseiről, a HÉF, a humánpolitikai kabinetülés és az FRDÉSZ elnökség előtt szerepelt napirendi témákról, majd a Tömböl vezérezredessel és Benkő altábornaggyal korábban lezajlott egyeztetésekről adott tájékoztatást. Az elnök érintette a kereset-tárgyalások aktuális helyzetét és a biatorbágyi szakszervezeti tisztségviselők képzését is.

A tájékoztatót kiegészítő dr. Heiling Ottó az Euromil 100. elnökségi üléséről számolt be, majd az FRDÉSZ egri továbbképzéséről és december 2-i elnökségi üléséről szólt. Az alelnök részletesen is beszélt a szakszervezeti szövetség vezetése elé került, a struktúrát érintő, illetve a megújulást szolgáló javaslatokról. A Hjt. módosításáról szóló, az Országgyülés elnökének aláírására váró törvényről elmondta az alelnök, hogy a legfontosabb, bennünket érintő változások, a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítására, a munkaidő-kedvezmény megváltásának kérdésére, valamint a vélemény-nyilvánítás szabadságának részleteire vonatkoznak. Amint az Országgyülés honlapján megjelenik a törvény-módosítás, szakszervezetünk is közzé teszi a pontos módosításokat - hangzott el.

Szincsák Gyula alelnök a HM Kollégium ülés elé kerülő témákról, a Magyar Honvédség üdültetési rendszerének megváltoztatásáról, valamint a kompenzációs rendszer felülvizsgálati elképzeléseiről szólt. Beszélt a ,,katona-állomány szociális térképe” elnevezésü kutatás befejeződéséről, a további teendőkről, majd a lakásrendeletről való egyeztetésről, az ESZA pályázati ellenőrzéséről adott hírt.

A tagfelvételről szóló napirendi téma tárgyalása során – az elnök előterjesztése alapján – Farkas József ny. zászlós, Róka János ny. őrnagy és Fülöp István ny. őrnagy a Hosz nyugállományú tagjai lettek.

Ezt követően Mészáros Géza elnök áttekintette az idei kereset-megállapodás teljesülését, illetve a 2010-es kereset-tárgyalások jelenlegi helyzetét, majd ,,a Hosz álláspontja, célkitüzései a keresetek (illetmény és illetményjellegü, valamint az illetményen kívüli juttatások) 2010. évi alakulásával kapcsolatban” – címet  viselő előterjesztés hangzott el. Szincsák alelnök elmondta: a 2009. évi kereset-megállapodással kapcsolatos várakozásaink nem teljesültek. 2010-re vonatkozóan egy érdekvédelmi szervezet sem írhat alá olyan megállapodást, amely a keresetek, illetve az illetmények színvonalának nagy arányú csökkentését, illetve a 13. havi illetmény kompenzálását is még alacsonyabb mértékben tartalmazzák.  

Miután az FRDÉSZ e témában megfogalmazott legfontosabb céljairól, a kafetéria-elemek bruttósításáról, a 4%-os illetményemelésről, illetve a 13. havi illetmény teljes értékü pótlásáról beszélt, a HM 2010. évi ajánlatáról (a meleg étkezési utalványokról, a ruházati illetményekről, stb.) is tájékoztatott. Ez a tervezet nem éri el a 2009. évi ajánlat színvonalát. Ezt követően a témával kapcsolatos ötletek és javaslatok megtételére hívott fel szakszervezetünk elnöke.

A korábban létrehozott Demonstrációs Bizottság további müködéséről szóló téma tárgyalásakor Szincsák Gyula alelnök elmondta, hogy tartsuk fenn a bizottság munkáját. Dr. Heiling Ottó ezt követően azt javasolta, hogy rövid határidőn belül a bizottság munka- és ügyrendjét szabályozni kell. A kibontakozó vita után amellett döntöttek, hogy tovább müködik a demonstrációs bizottság,

A 2009-ben kiemelkedő szakszervezeti munkát végzett tisztségviselők elismerése során - a képviseletek javaslatai alapján - Liktor Andrást, Csontos Balázst, Grell Norbertet, Kiss Csaba Attilát és Buzai Lászlót tárgyjutalomban, míg Czövek Jánost, Nagy Károlyt, Kun Ferencet, Tóvári Róbertet, dr. Kántor Raimundot pénzjutalomban részesíti a szakszervezet.

A Hosz 2009. évi költségvetésének III. negyedévi helyzete – címet viselte dr. Heiling Ottó előterjesztése. A Hosz bevételei időarányosan, illetve némileg azt meghaladva teljesültek, a kiadások pedig nem igényelnek átcsoportosítást - hangsúlyozta az alelnök.

Az Egység újság felelős szerkesztőjének felmondásának körülményei, a további teendők megvitatása – volt a címe Szincsák Gyula alelnök előterjesztésének. Miután Sárkány Ferenc, az Egység 2002 Kft. ügyvezetője ismertette az eddigi felelős szerkesztő vállalkozási szerződésének részleteit, dr. Heiling Ottó alelnök azt javasolta, hogy a szakszervezet nyílt pályázatot írjon ki a kommunikációs ügyek, az újság, és a honlap szerkesztésére.

Az elnökség ezt követően az átmeneti, március 31-ig tartó időszakra megbízta a felelős szerkesztői feladatok ellátásával a kommunikációs ügyvivőt. A főtitkárt pedig azzal bízták meg, hogy a következő, a január 19-i elnökségi ülésen tegyen javaslatot a kommunikációs feladatok legköltséghatékonyabb megoldására.

Ezt követően a közigazgatási és intézményi, valamint a logisztika képviselet tevékenységéről szóló beszámolók hangzottak el.

Az elnökség éves tevékenységének összefoglalása során dr. Heiling Ottó megköszönte a nem függetlenített elnökségi tagok és az állandó meghívottak munkáját, majd hozzátette, hogy a döntéshozók tevékenységének valós értékelését a 2011-es kongresszus fogja megtenni.

Az egyebek napirendi téma tárgyalása során az Egység 2002 Kft. ügyvezetőjének elmúlt időszakról történő beszámolója, a könyvvizsgáló által korábban jelezett problémák megvitatása, az FRDÉSZ küldött-csoport összeállítása, a segélyezés, az üdülők ,,örökbe fogadása” és a nagy alapszervezeteknél 4 órás munkaidejü aktivista foglalkoztatása szerepelt a fókuszban.

Az elnökségi ülést követő ünnepi rendezvényen Szincsák Gyula alelnök köszöntötte a megjelenteket, köztük Gaskó Istvánt, a Liga Szakszervezetek elnökét. Az eseményen Szijártó Zsoltnak és Jakubik Andrásnak átadták a 2009-es Szakszervezeti Munkáért Díjat, ezt követően a kiemelkedő szakszervezeti munkát végző tisztségviselőknek átnyújtották a tárgy- és pénzjutalmakat, majd az Aktivitás Kupa régi-új győztese, a Grell norbert vezette alapszervezet is átvehette a kupát. Gratulálunk mindenkinek!

 

Az ünnepség zenés, szórakoztató esttel ért véget. 

Az elnökség legközelebb jövőre, 2010. január 19-én tartja következő ülését.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.