2023. 12. 08. péntek
Mária
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Medinán jártunk

Hosz  |  2010. 01. 22., 08:20

Közel száz katona, mintegy hatvan százalékos szervezettség, átlag feletti szolgálati leterheltség - többek között ezek jellemzik az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred medinai Réskitöltő és Kiképző Radarszázadát. A helyi tagság számára megtartott aktuális tájékoztatón Mészáros Géza elnök, Szűcs Andrea szekcióelnök és Tóvári Róbert képviseleti titkár adott hasznos szakszervezet-politikai információkat...

A jutai radarszázadnál tett január 20-i tájékoztató után Medinára érkeztek szakszervezeti tisztségviselőink. Miután Sárréti Norbert szakaszvezető, a helyi Hosz csoport vezetője bemutatta a megjelent tisztségviselőket, Mészáros Géza adott tájékoztatást az elmúlt időszak történéseiről. Szakszervezetünk elnöke beszélt - egyebek mellett - a kereset-tárgyalások heyzetéről, és az illetményrendszerről. Utóbbival kapcsolatban elhangzott, hogy a munkáltató és a Hosz szakemberei hamarosan összeülnek és közös javaslatot dolgoznak ki az illetményrendszer átalakításával kapcsolatban.

Szakszervezetünk elnöke, Mészáros Géza azt is elmondta a helyi szakszervezeti tagságnak, hogy minél előbb meg kell találni azokat a kereset-elemeket, amelyek költségkímélő tényezők. Miután csokorba szedte, miért is érdemes 2010-ben szakszervezeti tagnak lenni, illetve tagdíjat fizetni, rövid nemzetközi kitekintést adott, hol miyen illetmények a jellemzőek. Ezt követően arról beszélt, hogy az adósávhatárok milyen változásokat eredményezhetnek idén. Az elnök arról is szólt, hogy a szakszervezet kidolgozza a meleg-étkezési utalványok 6 ezerről 12 ezer forintra történő emeléséről, valamint a ruházati illetmény terhére való kifizetésre szóló javaslatát. Emellett persze beszélt a nyomásgyakorlás hamarosan alkalmazandó módszeréről, a honvédelmi miniszternek fogalmazott nyílt levélről is.   

Sárréti Norbert szakaszvezető 10 éve szolgál a Magyar Honvédségben. A medinai csoport vezetője elmondta honlapunknak, hogy a leterheltség miatt elég nehéz összetoborozni a tagtársakat. Az írnok-raktárosi beosztásban szolgáló katona hamar elkezdte sorolni a problémákat.

- Egy hónapban 4-5 szolgálatot adnak a 8 órás munkarendben dolgozók, s nálunk nem szolgálnak többet a váltásos munkarendbe járók (váltásparancsnokok, RHP kezelők) sem. A különbség csak annyi, hogy nekik a szolgálatok között nem kell bejárni dolgozni. A 9 Ft/km-es útiköltség-térítés a 320Ft/literes üzemanyag árak mellett nevetséges, emellett jó lenne, ha a meleg étkezési utalványokat elfogadnák a helyi étkezdében. A szolgálati helyek rekonstrukciója folyamatos, de másra, a bentlakás kialakításra, illetve egyéb fejlesztésre már nincs pénz.    

A fórum során elsősorban az elvett pihenőnapok kérdésével, az átlag feletti leterheltséggel, valamint a hazai napidíjjal és a munkáltatói kölcsönnel kapcsolatban hangzottak el kérdések. Az esemény végén tisztségviselőink, Mészáros Géza elnök, Szücs Andrea szekcióelnök és Tóvári Róbert képviseleti titkár kötetlen formában tovább folytatta a beszélgetést a medinai katonákkal. A tájékoztató-sorozat január 22-én, a kúpi radarszázadnál folytatódott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.