2017. 12. 14. csütörtök
Szilárda
: 314 Ft   : 268 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Medinán jártunk

Hosz  |  2010. 01. 22., 08:20

Közel száz katona, mintegy hatvan százalékos szervezettség, átlag feletti szolgálati leterheltség - többek között ezek jellemzik az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred medinai Réskitöltő és Kiképző Radarszázadát. A helyi tagság számára megtartott aktuális tájékoztatón Mészáros Géza elnök, Szűcs Andrea szekcióelnök és Tóvári Róbert képviseleti titkár adott hasznos szakszervezet-politikai információkat...

A jutai radarszázadnál tett január 20-i tájékoztató után Medinára érkeztek szakszervezeti tisztségviselőink. Miután Sárréti Norbert szakaszvezető, a helyi Hosz csoport vezetője bemutatta a megjelent tisztségviselőket, Mészáros Géza adott tájékoztatást az elmúlt időszak történéseiről. Szakszervezetünk elnöke beszélt - egyebek mellett - a kereset-tárgyalások heyzetéről, és az illetményrendszerről. Utóbbival kapcsolatban elhangzott, hogy a munkáltató és a Hosz szakemberei hamarosan összeülnek és közös javaslatot dolgoznak ki az illetményrendszer átalakításával kapcsolatban.

Szakszervezetünk elnöke, Mészáros Géza azt is elmondta a helyi szakszervezeti tagságnak, hogy minél előbb meg kell találni azokat a kereset-elemeket, amelyek költségkímélő tényezők. Miután csokorba szedte, miért is érdemes 2010-ben szakszervezeti tagnak lenni, illetve tagdíjat fizetni, rövid nemzetközi kitekintést adott, hol miyen illetmények a jellemzőek. Ezt követően arról beszélt, hogy az adósávhatárok milyen változásokat eredményezhetnek idén. Az elnök arról is szólt, hogy a szakszervezet kidolgozza a meleg-étkezési utalványok 6 ezerről 12 ezer forintra történő emeléséről, valamint a ruházati illetmény terhére való kifizetésre szóló javaslatát. Emellett persze beszélt a nyomásgyakorlás hamarosan alkalmazandó módszeréről, a honvédelmi miniszternek fogalmazott nyílt levélről is.   

Sárréti Norbert szakaszvezető 10 éve szolgál a Magyar Honvédségben. A medinai csoport vezetője elmondta honlapunknak, hogy a leterheltség miatt elég nehéz összetoborozni a tagtársakat. Az írnok-raktárosi beosztásban szolgáló katona hamar elkezdte sorolni a problémákat.

- Egy hónapban 4-5 szolgálatot adnak a 8 órás munkarendben dolgozók, s nálunk nem szolgálnak többet a váltásos munkarendbe járók (váltásparancsnokok, RHP kezelők) sem. A különbség csak annyi, hogy nekik a szolgálatok között nem kell bejárni dolgozni. A 9 Ft/km-es útiköltség-térítés a 320Ft/literes üzemanyag árak mellett nevetséges, emellett jó lenne, ha a meleg étkezési utalványokat elfogadnák a helyi étkezdében. A szolgálati helyek rekonstrukciója folyamatos, de másra, a bentlakás kialakításra, illetve egyéb fejlesztésre már nincs pénz.    

A fórum során elsősorban az elvett pihenőnapok kérdésével, az átlag feletti leterheltséggel, valamint a hazai napidíjjal és a munkáltatói kölcsönnel kapcsolatban hangzottak el kérdések. Az esemény végén tisztségviselőink, Mészáros Géza elnök, Szücs Andrea szekcióelnök és Tóvári Róbert képviseleti titkár kötetlen formában tovább folytatta a beszélgetést a medinai katonákkal. A tájékoztató-sorozat január 22-én, a kúpi radarszázadnál folytatódott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.