2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Medinán jártunk

Hosz  |  2010. 01. 22., 08:20

Közel száz katona, mintegy hatvan százalékos szervezettség, átlag feletti szolgálati leterheltség - többek között ezek jellemzik az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred medinai Réskitöltő és Kiképző Radarszázadát. A helyi tagság számára megtartott aktuális tájékoztatón Mészáros Géza elnök, Szűcs Andrea szekcióelnök és Tóvári Róbert képviseleti titkár adott hasznos szakszervezet-politikai információkat...

A jutai radarszázadnál tett január 20-i tájékoztató után Medinára érkeztek szakszervezeti tisztségviselőink. Miután Sárréti Norbert szakaszvezető, a helyi Hosz csoport vezetője bemutatta a megjelent tisztségviselőket, Mészáros Géza adott tájékoztatást az elmúlt időszak történéseiről. Szakszervezetünk elnöke beszélt - egyebek mellett - a kereset-tárgyalások heyzetéről, és az illetményrendszerről. Utóbbival kapcsolatban elhangzott, hogy a munkáltató és a Hosz szakemberei hamarosan összeülnek és közös javaslatot dolgoznak ki az illetményrendszer átalakításával kapcsolatban.

Szakszervezetünk elnöke, Mészáros Géza azt is elmondta a helyi szakszervezeti tagságnak, hogy minél előbb meg kell találni azokat a kereset-elemeket, amelyek költségkímélő tényezők. Miután csokorba szedte, miért is érdemes 2010-ben szakszervezeti tagnak lenni, illetve tagdíjat fizetni, rövid nemzetközi kitekintést adott, hol miyen illetmények a jellemzőek. Ezt követően arról beszélt, hogy az adósávhatárok milyen változásokat eredményezhetnek idén. Az elnök arról is szólt, hogy a szakszervezet kidolgozza a meleg-étkezési utalványok 6 ezerről 12 ezer forintra történő emeléséről, valamint a ruházati illetmény terhére való kifizetésre szóló javaslatát. Emellett persze beszélt a nyomásgyakorlás hamarosan alkalmazandó módszeréről, a honvédelmi miniszternek fogalmazott nyílt levélről is.   

Sárréti Norbert szakaszvezető 10 éve szolgál a Magyar Honvédségben. A medinai csoport vezetője elmondta honlapunknak, hogy a leterheltség miatt elég nehéz összetoborozni a tagtársakat. Az írnok-raktárosi beosztásban szolgáló katona hamar elkezdte sorolni a problémákat.

- Egy hónapban 4-5 szolgálatot adnak a 8 órás munkarendben dolgozók, s nálunk nem szolgálnak többet a váltásos munkarendbe járók (váltásparancsnokok, RHP kezelők) sem. A különbség csak annyi, hogy nekik a szolgálatok között nem kell bejárni dolgozni. A 9 Ft/km-es útiköltség-térítés a 320Ft/literes üzemanyag árak mellett nevetséges, emellett jó lenne, ha a meleg étkezési utalványokat elfogadnák a helyi étkezdében. A szolgálati helyek rekonstrukciója folyamatos, de másra, a bentlakás kialakításra, illetve egyéb fejlesztésre már nincs pénz.    

A fórum során elsősorban az elvett pihenőnapok kérdésével, az átlag feletti leterheltséggel, valamint a hazai napidíjjal és a munkáltatói kölcsönnel kapcsolatban hangzottak el kérdések. Az esemény végén tisztségviselőink, Mészáros Géza elnök, Szücs Andrea szekcióelnök és Tóvári Róbert képviseleti titkár kötetlen formában tovább folytatta a beszélgetést a medinai katonákkal. A tájékoztató-sorozat január 22-én, a kúpi radarszázadnál folytatódott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Sokkal költségesebb a svéd fegyveres erők Hkp 14 (leánykori nevén NHIndustries NH90) taktikai helikoptereinek üzemeltetése, mint amit korábban terveztek.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.