2018. 02. 18.
Bernadett
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyílt levél a honvédelmi miniszternek

Hosz  |  2010. 01. 26., 09:49

A honvédelmi miniszter figyelmét - nyílt levélben - hívjuk fel arra, hogy az utolsó december 7-i kereset-tárgyalás óta, noha ígéretként elhangzott, nem érkezett újabb ajánlat. A fokozatos, és kellő határozottságú nyomásgyakorlás-sorozat első lépéseként az alábbi nyílt levelet küldtük meg dr. Szekeres Imrének, a szaktárca vezetőjének...

                                                    Dr. Szekeres Imre

a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere

 

Budapest

 

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

Az utóbbi években a katonák illetménye és juttatásai az elmaradt fejlesztések, a tizenharmadik havi külön juttatás megvonása, a hatásukban átgondolatlan kompenzációk alkalmazása eredményeként folyamatosan torzult és lényegesen veszített reálértékéből. A keresetpozíciók nagymértékü romlása következtében mára elfogyott, semmivé vált az az anyagi megbecsülés, amely a katonákkal szemben támasztott és egyre fokozódó követelmények ellentételezését korábban – a jogalkotói szándékok megvalósulásaként – a szolgálatvállalók egzisztenciális biztonságát garantálta.

A ma katonája a tartós alulfinanszírozásból valamint az abszolút és relatív létszámhiányból kifolyólag jelentős túlterhelés közepette, hiányos tárgyi feltételek között önfeláldozóan teljesíti honi és nemzetközi küldetését. Ennek ellenére az állomány többsége családjával a létbizonytalanság felé sodródik. A keresetek értékvesztése nem szubjektív ítélet, hanem a tényszerü és keserü valóság, amit a hivatalos statisztikák is egyértelmüen alátámasztanak. Katonatársaink jelentős része adósságok között vergődve, napi megélhetési gondokkal küzd, helyzetük egyre kilátástalanabb.

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

A 2010. évre vonatkozó keresettárgyalások kezdetén nyilvánvalóvá vált, hogy a tárca a pénzügyi- gazdasági válság, a központi források szükösségének, valamint a béren kívüli juttatások megadóztatásának következményeit nem vállalja át, jelentősen csökkentve ezzel a juttatások mértékét. A katonatársadalmat képviselő Honvédszakszervezet számára ez elfogadhatatlan. Mi december 7- én megtettük kompromisszumos javaslatainkat, amelyekre ez ideig semmiféle válasz nem érkezett. Sérelmezzük, hogy Ön az érdekvédelmi szervezetek előzetes értesítése nélkül intézkedett a juttatások mértékére és tájékoztatta az állományt.

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

Sajnálattal kellett megállapítanunk, hogy a tájékoztató több tekintetben félreérthető volt az állomány számára. A devizaellátmány, a ruházati illetmény, a lakhatási támogatás nem illetményen/béren kívüli juttatás, hanem a jogszabályi követelmények teljesítéséhez kapcsolódó ellátási formák. A túlszolgálat/túlóra keretek növelése a többlet munka/szolgálat törvényi feltétele, ami nélkül annak elrendelése jogsértést jelent. Az adóváltozások, nem a katonák illetményének (az illetményrendszer) karbantartását célozzák meg, nem a tárca személyi juttatás forrásain alapulnak, így nem értelmezhetők illetményfejlesztésnek. (Miként egy korábbi esetben a hasonló okból csökkenő nettó kifizetéseket sem értékelte a tárca az illetmények csökkentésének.) Ugyancsak ellentmond előbbieknek az a tény, hogy éppen a legalacsonyabb keresetüeknél (legénység, őrmester) maradt el az érdemi növekmény.

Mindezek mellett a meleg étkezési utalványokra történő áttérés az összeg növelése, a laktanyai étkezdék elfogadóhellyé alakítása nélkül csak rontott a helyzeten. A tárca az eddigi juttatások közül kizárólag az iskolakezdési támogatás adóterhét vállalta fel, miközben a pénztári munkáltatói támogatások csökkenése- az egyre inkább visszavonuló állami gondoskodás közepette – gyengíti az öngondoskodás lehetőségeit, esélyét.

 

            Tisztelt Miniszter Úr!

 

            A katonák tisztában vannak azzal a folyamattal, amely során a tárca az elmaradt illetményfejlesztések hatásait eseti kifizetésekkel kísérelte meg kompenzálni. Ha ezek csökkennek, eltünnek, (mint az üdülési csekk) azzal jövedelmük lesz kevesebb, a napi megélhetésük kerül veszélybe.

Az állomány joggal várja el, hogy az Ön által is elismert kiemelkedő és példamutató munkája (szolgálata) jutalmaként ne keresetelvonásban részesüljön, csakúgy, mint az Őt képviselő Honvédszakszervezet, hogy javaslataira a jogszabályok által meghatározott időn belül, érdemi és az előbbi értékelést tükröző választ adjon.

 

Budapest, 2010. január 25.

 

A Honvédszakszervezet

Demonstrációs Bizottsága

nevében:

   

Mészáros Géza elnök

sk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.