2017. 11. 23. csütörtök
Kelemen, Klementina
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Válaszolt a miniszter

Hosz  |  2010. 02. 01., 16:57

Tájékoztatjuk tagságunkat, hogy a múlt héten kelt nyílt levelünkre válaszolt a honvédelmi tárca vezetője. Dr. Szekeres Imre levelét az alábbiakban olvashatják... 

 

Mészáros Géza

Honvédszakszervezet

elnök

 

 

            Tisztelt Elnök Úr!

           

            A Honvédelmi Minisztérium számára mindig is fontos volt, hogy évente „Bérmegállapodás” keretében szülessen egyezség az érdekvédelmi szervezetek és a minisztérium között a személyi állomány részére biztosítandó egyes juttatások mértékéről. Különösen nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy vállalásainkat maradéktalanul teljesítsük, és amennyiben költségvetési lehetőségeink lehetővé teszik, még túl is teljesítsük azokat. Így volt ez a 2007-2008-as években, és így volt tavaly is, amikor egy eset kivételével - akkor is a minisztériumtól független okok miatt - nem tudtuk teljesíteni, ugyanakkor még ebben az esetben is találtunk megoldást a kompenzációra.

 

2009-ben –a gazdasági válság már érezhető hatásai ellenére - is biztosítottuk többek között az egészségpénztári és magánnyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulást, az étkezési hozzájárulást, a ruházati költségtérítést, az iskolakezdési támogatást. 10%-kal felemeltük a missziókban szolgálatot teljesítő katonák devizaellátmányát, emeltük a tüzszerészpótlékot, kompenzáltuk a HM Állami Egészségügyi Központban dolgozó katonák kieső egészségkockázati pótlékát. Mindez mutatja a minisztérium azon törekvését, hogy bár a költségvetési források korlátozottan álltak – és állnak - rendelkezésére, mégis arra törekedett, hogy a Magyar Honvédség személyi állománya minél kevesebbet érzékeljen a nehéz helyzetből.

 

Erre törekszünk 2010-ben is. A bértárgyalások folytatására hamarosan sor kerül, ahol alkalmunk lesz a vitatott kérdések tisztázására és a kompromisszumok megkeresésére. Minden - sajnálatosan szükséges – központi válságkezelő intézkedés következményének teljes átvállalása teljesíthetetlen, felelősen bizonyos kompenzációra törekedhetünk.

 

            Ilyen, kompenzációt jelentő intézkedések voltak a béren kívüli juttatásokra vonatkozó döntéseim, melyeket – ahogyan azt körlevelemben is egyértelmüen megfogalmaztam, és amiről Ön is tájékoztatást kapott - a 2010. évi bérmegállapodás megkötéséig, a folyamatos ellátás biztosítása érdekében hoztam meg. Mivel az intézkedések ez év január elsejétől léptek életbe, szükségesnek láttam az állomány közvetlen tájékoztatását. Nem az érdekképviseletek megkerüléséről van tehát szó, hanem éppen az ellátás folyamatosságának biztosításáról!

 

Elnök Úr!

 

Engedje meg, hogy levelük egyes állításaival kapcsolatosan kifejtsem álláspontomat.

 

A kapcsolódó személyi jövedelemadó-kötelezettség illetve -többlet Honvédelmi Minisztérium által történő átvállalása egy terület kivételével megtörtént, így az állomány részére biztosított ellátások összege nem csökkent.

 

A ruházati illetmény, a lakhatási támogatás nem béren kívüli juttatás. Ezek a juttatások jelentősen hozzájárulnak a személyi állomány életkörülményeinek javításához, függetlenül attól, hogy forrásuk nem a bérmegtakarítás. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy – és ez a tárgyalássorozat akkori fordulójáról készült emlékeztetőből egyértelmüen kiderül - Önök elfogadták a meleg étkezési utalványra történő áttérést azzal, hogy szorgalmazták a tiszti étkezdék elfogadóhelyekké történő alakítását. Ezzel kapcsolatban tájékoztatom, hogy a melegutalványok honvédségi étkezdékben történő felhasználásával kapcsolatos előkészítő munka folyamatban van, és ebben a későbbiekben a HOSZ szakértőinek munkájára is számítok.

 

Ami a túlszolgálati díjazást illeti, az elmúlt években a HM minden esetben biztosította és biztosítja a többletfeladatokat ellátó állomány túlszolgálati díjának kifizetéséhez szükséges fedezetet.

 

Továbbra is törekszünk arra, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel más módon is segítsük a személyi állományt, aminek különböző formái lehetnek, mint például a személyi jövedelemadó munkáltató általi elkészítése, vagy a magasabb parancsnoki illetményelőleghez kapcsolódó kamatadó átvállalása.

 

            Úgy vélem, hogy a tavaly év végi tárgyalások során már körvonalazódott a 2010. évi bérmegállapodás, melynek mielőbbi megkötése érdekében minden egyeztetésre és szakmai tárgyalásra továbbra is nyitottak vagyunk. A tárgyalások folytatására teljes jogkörrel felruháztam Sulyok János dandártábornokot, a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgatóját.

 

            Tisztelt Elnök Úr!

 

Ezt a levelet, amennyiben jónak látja, természetesen nyilvánosságra hozhatja. A Honvédelmi Minisztérium – úgy gondolom, ezzel Ön is egyetért – eddig is partner volt, és ezután is partner lesz abban, hogy Önökkel együttmüködve, a lehetőséghez mérten minél jobb feltételeket biztosítson az állomány számára. A mi érdekünk is az, hogy a katonák helytállásukért és szolgálatukért – melyre büszke vagyok – anyagi megbecsülésben részesüljenek, még a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is.

 

           

Budapest, 2010. január 29.

 

 

 

 

                                                                                              Tisztelettel:

 

                                                                                           Dr. Szekeres Imre

                                                                       a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 22-én, szerdán, fedélzetén 11 utassal a Csendes-óceánba zuhant az Amerikai Haditengerészet egyik C-2 Greyhound típusú hajófedélzeti szállító repülőgépe.

  Háború Művészete magazin

A lengyel hadsereg felderítésre és a kijelölt célok megsemmisítésére is alkalmas ezer Warmate drónt szerez be a WB Electronics lengyel magáncégtől - az erről szóló megállapodást Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter jelenlétében írták alá Varsóban.