2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Válaszolt a miniszter

Hosz  |  2010. 02. 01., 16:57

Tájékoztatjuk tagságunkat, hogy a múlt héten kelt nyílt levelünkre válaszolt a honvédelmi tárca vezetője. Dr. Szekeres Imre levelét az alábbiakban olvashatják... 

 

Mészáros Géza

Honvédszakszervezet

elnök

 

 

            Tisztelt Elnök Úr!

           

            A Honvédelmi Minisztérium számára mindig is fontos volt, hogy évente „Bérmegállapodás” keretében szülessen egyezség az érdekvédelmi szervezetek és a minisztérium között a személyi állomány részére biztosítandó egyes juttatások mértékéről. Különösen nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy vállalásainkat maradéktalanul teljesítsük, és amennyiben költségvetési lehetőségeink lehetővé teszik, még túl is teljesítsük azokat. Így volt ez a 2007-2008-as években, és így volt tavaly is, amikor egy eset kivételével - akkor is a minisztériumtól független okok miatt - nem tudtuk teljesíteni, ugyanakkor még ebben az esetben is találtunk megoldást a kompenzációra.

 

2009-ben –a gazdasági válság már érezhető hatásai ellenére - is biztosítottuk többek között az egészségpénztári és magánnyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulást, az étkezési hozzájárulást, a ruházati költségtérítést, az iskolakezdési támogatást. 10%-kal felemeltük a missziókban szolgálatot teljesítő katonák devizaellátmányát, emeltük a tüzszerészpótlékot, kompenzáltuk a HM Állami Egészségügyi Központban dolgozó katonák kieső egészségkockázati pótlékát. Mindez mutatja a minisztérium azon törekvését, hogy bár a költségvetési források korlátozottan álltak – és állnak - rendelkezésére, mégis arra törekedett, hogy a Magyar Honvédség személyi állománya minél kevesebbet érzékeljen a nehéz helyzetből.

 

Erre törekszünk 2010-ben is. A bértárgyalások folytatására hamarosan sor kerül, ahol alkalmunk lesz a vitatott kérdések tisztázására és a kompromisszumok megkeresésére. Minden - sajnálatosan szükséges – központi válságkezelő intézkedés következményének teljes átvállalása teljesíthetetlen, felelősen bizonyos kompenzációra törekedhetünk.

 

            Ilyen, kompenzációt jelentő intézkedések voltak a béren kívüli juttatásokra vonatkozó döntéseim, melyeket – ahogyan azt körlevelemben is egyértelmüen megfogalmaztam, és amiről Ön is tájékoztatást kapott - a 2010. évi bérmegállapodás megkötéséig, a folyamatos ellátás biztosítása érdekében hoztam meg. Mivel az intézkedések ez év január elsejétől léptek életbe, szükségesnek láttam az állomány közvetlen tájékoztatását. Nem az érdekképviseletek megkerüléséről van tehát szó, hanem éppen az ellátás folyamatosságának biztosításáról!

 

Elnök Úr!

 

Engedje meg, hogy levelük egyes állításaival kapcsolatosan kifejtsem álláspontomat.

 

A kapcsolódó személyi jövedelemadó-kötelezettség illetve -többlet Honvédelmi Minisztérium által történő átvállalása egy terület kivételével megtörtént, így az állomány részére biztosított ellátások összege nem csökkent.

 

A ruházati illetmény, a lakhatási támogatás nem béren kívüli juttatás. Ezek a juttatások jelentősen hozzájárulnak a személyi állomány életkörülményeinek javításához, függetlenül attól, hogy forrásuk nem a bérmegtakarítás. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy – és ez a tárgyalássorozat akkori fordulójáról készült emlékeztetőből egyértelmüen kiderül - Önök elfogadták a meleg étkezési utalványra történő áttérést azzal, hogy szorgalmazták a tiszti étkezdék elfogadóhelyekké történő alakítását. Ezzel kapcsolatban tájékoztatom, hogy a melegutalványok honvédségi étkezdékben történő felhasználásával kapcsolatos előkészítő munka folyamatban van, és ebben a későbbiekben a HOSZ szakértőinek munkájára is számítok.

 

Ami a túlszolgálati díjazást illeti, az elmúlt években a HM minden esetben biztosította és biztosítja a többletfeladatokat ellátó állomány túlszolgálati díjának kifizetéséhez szükséges fedezetet.

 

Továbbra is törekszünk arra, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel más módon is segítsük a személyi állományt, aminek különböző formái lehetnek, mint például a személyi jövedelemadó munkáltató általi elkészítése, vagy a magasabb parancsnoki illetményelőleghez kapcsolódó kamatadó átvállalása.

 

            Úgy vélem, hogy a tavaly év végi tárgyalások során már körvonalazódott a 2010. évi bérmegállapodás, melynek mielőbbi megkötése érdekében minden egyeztetésre és szakmai tárgyalásra továbbra is nyitottak vagyunk. A tárgyalások folytatására teljes jogkörrel felruháztam Sulyok János dandártábornokot, a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgatóját.

 

            Tisztelt Elnök Úr!

 

Ezt a levelet, amennyiben jónak látja, természetesen nyilvánosságra hozhatja. A Honvédelmi Minisztérium – úgy gondolom, ezzel Ön is egyetért – eddig is partner volt, és ezután is partner lesz abban, hogy Önökkel együttmüködve, a lehetőséghez mérten minél jobb feltételeket biztosítson az állomány számára. A mi érdekünk is az, hogy a katonák helytállásukért és szolgálatukért – melyre büszke vagyok – anyagi megbecsülésben részesüljenek, még a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is.

 

           

Budapest, 2010. január 29.

 

 

 

 

                                                                                              Tisztelettel:

 

                                                                                           Dr. Szekeres Imre

                                                                       a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.