2018. 02. 17. szombat
Donát
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Válaszolt a miniszter

Hosz  |  2010. 02. 01., 16:57

Tájékoztatjuk tagságunkat, hogy a múlt héten kelt nyílt levelünkre válaszolt a honvédelmi tárca vezetője. Dr. Szekeres Imre levelét az alábbiakban olvashatják... 

 

Mészáros Géza

Honvédszakszervezet

elnök

 

 

            Tisztelt Elnök Úr!

           

            A Honvédelmi Minisztérium számára mindig is fontos volt, hogy évente „Bérmegállapodás” keretében szülessen egyezség az érdekvédelmi szervezetek és a minisztérium között a személyi állomány részére biztosítandó egyes juttatások mértékéről. Különösen nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy vállalásainkat maradéktalanul teljesítsük, és amennyiben költségvetési lehetőségeink lehetővé teszik, még túl is teljesítsük azokat. Így volt ez a 2007-2008-as években, és így volt tavaly is, amikor egy eset kivételével - akkor is a minisztériumtól független okok miatt - nem tudtuk teljesíteni, ugyanakkor még ebben az esetben is találtunk megoldást a kompenzációra.

 

2009-ben –a gazdasági válság már érezhető hatásai ellenére - is biztosítottuk többek között az egészségpénztári és magánnyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulást, az étkezési hozzájárulást, a ruházati költségtérítést, az iskolakezdési támogatást. 10%-kal felemeltük a missziókban szolgálatot teljesítő katonák devizaellátmányát, emeltük a tüzszerészpótlékot, kompenzáltuk a HM Állami Egészségügyi Központban dolgozó katonák kieső egészségkockázati pótlékát. Mindez mutatja a minisztérium azon törekvését, hogy bár a költségvetési források korlátozottan álltak – és állnak - rendelkezésére, mégis arra törekedett, hogy a Magyar Honvédség személyi állománya minél kevesebbet érzékeljen a nehéz helyzetből.

 

Erre törekszünk 2010-ben is. A bértárgyalások folytatására hamarosan sor kerül, ahol alkalmunk lesz a vitatott kérdések tisztázására és a kompromisszumok megkeresésére. Minden - sajnálatosan szükséges – központi válságkezelő intézkedés következményének teljes átvállalása teljesíthetetlen, felelősen bizonyos kompenzációra törekedhetünk.

 

            Ilyen, kompenzációt jelentő intézkedések voltak a béren kívüli juttatásokra vonatkozó döntéseim, melyeket – ahogyan azt körlevelemben is egyértelmüen megfogalmaztam, és amiről Ön is tájékoztatást kapott - a 2010. évi bérmegállapodás megkötéséig, a folyamatos ellátás biztosítása érdekében hoztam meg. Mivel az intézkedések ez év január elsejétől léptek életbe, szükségesnek láttam az állomány közvetlen tájékoztatását. Nem az érdekképviseletek megkerüléséről van tehát szó, hanem éppen az ellátás folyamatosságának biztosításáról!

 

Elnök Úr!

 

Engedje meg, hogy levelük egyes állításaival kapcsolatosan kifejtsem álláspontomat.

 

A kapcsolódó személyi jövedelemadó-kötelezettség illetve -többlet Honvédelmi Minisztérium által történő átvállalása egy terület kivételével megtörtént, így az állomány részére biztosított ellátások összege nem csökkent.

 

A ruházati illetmény, a lakhatási támogatás nem béren kívüli juttatás. Ezek a juttatások jelentősen hozzájárulnak a személyi állomány életkörülményeinek javításához, függetlenül attól, hogy forrásuk nem a bérmegtakarítás. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy – és ez a tárgyalássorozat akkori fordulójáról készült emlékeztetőből egyértelmüen kiderül - Önök elfogadták a meleg étkezési utalványra történő áttérést azzal, hogy szorgalmazták a tiszti étkezdék elfogadóhelyekké történő alakítását. Ezzel kapcsolatban tájékoztatom, hogy a melegutalványok honvédségi étkezdékben történő felhasználásával kapcsolatos előkészítő munka folyamatban van, és ebben a későbbiekben a HOSZ szakértőinek munkájára is számítok.

 

Ami a túlszolgálati díjazást illeti, az elmúlt években a HM minden esetben biztosította és biztosítja a többletfeladatokat ellátó állomány túlszolgálati díjának kifizetéséhez szükséges fedezetet.

 

Továbbra is törekszünk arra, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel más módon is segítsük a személyi állományt, aminek különböző formái lehetnek, mint például a személyi jövedelemadó munkáltató általi elkészítése, vagy a magasabb parancsnoki illetményelőleghez kapcsolódó kamatadó átvállalása.

 

            Úgy vélem, hogy a tavaly év végi tárgyalások során már körvonalazódott a 2010. évi bérmegállapodás, melynek mielőbbi megkötése érdekében minden egyeztetésre és szakmai tárgyalásra továbbra is nyitottak vagyunk. A tárgyalások folytatására teljes jogkörrel felruháztam Sulyok János dandártábornokot, a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgatóját.

 

            Tisztelt Elnök Úr!

 

Ezt a levelet, amennyiben jónak látja, természetesen nyilvánosságra hozhatja. A Honvédelmi Minisztérium – úgy gondolom, ezzel Ön is egyetért – eddig is partner volt, és ezután is partner lesz abban, hogy Önökkel együttmüködve, a lehetőséghez mérten minél jobb feltételeket biztosítson az állomány számára. A mi érdekünk is az, hogy a katonák helytállásukért és szolgálatukért – melyre büszke vagyok – anyagi megbecsülésben részesüljenek, még a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is.

 

           

Budapest, 2010. január 29.

 

 

 

 

                                                                                              Tisztelettel:

 

                                                                                           Dr. Szekeres Imre

                                                                       a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.